Альтернативна енергетика в світі: 11-17.02.2019



Іранська провінція Хамадан вийшла в лідери по використанню енергії сонячних електростанцій


У Кабудараханге, в іранській провінції Хамадан, була відкрита сонячна електростанція потужністю 7 МВт, на церемонії відкриття якої був присутній перший віце-президент Ірану Есхаг Джахангирі.
Під час свого візиту, Джахангирі відкриє ще дві аналогічні сонячні електростанції в містах провінції Фаменін і Хамедан, повідомляє Mehr News.
Кожна з цих сонячних електростанцій має потужність 7 МВт і кожна з них була запущена за рахунок іноземних інвестицій на суму 7 мільйонів євро.
Відповідно, провінція Хамадан матиме шість діючих сонячних електростанцій, і стане центром сонячної енергетики Ірану із загальною виробничою потужністю 45,5 МВт.
Згідно із законопроектом, ратифікованим у 2017 році, уряд Ірану прагне до 2022 року збільшити потужність електростанцій на поновлюваних джерелах енергії, в тому числі сонячних і вітрових, до 5000 МВт.
Маючи більше 300 сонячних днів в році, Іран має величезний потенціал для використання відновлюваних джерел енергії, в тому числі геотермальної, сонячної та вітрової енергії.
https://www.iran.ru/news/economics/112313/Iranskaya_provinciya_Hamadan_vyshla_v_lidery_po_ispolzovaniyu_energii_solnechnyh_elektrostanciy


Китай витратить майже $ 400 млрд заради відмови від вуглеводнів

Уряд Китаю має намір збільшити фінансування чистої енергетики - сонячних і вітряних електростанцій. На ці цілі в найближчі два роки планується витратити $ 373 млрд.
Пекін хоче різко збільшити частку невикопних джерел енергії. Згідно з планом, до 2030 року 20% всіх енергопотреб країни повинні забезпечуватися без використання вугілля, нафти і газу.
Зараз за часткою чистої енергетики в світі лідирує Бразилія - там «зелені» джерела дають близько 45% споживання енергії. На другому місці - країни Евросоюаз із загальною часткою в 17%.
У найближчі 5 років, за оцінкою МЕА, обсяги вироблення вітрової енергії збільшаться майже удвічі - з 21,9 до 39,8 млн тонн нафтового еквівалента на рік. Потужність сонячних станцій зросте втричі - до 33 млн тонн н.е.
Використання біопалива підскочить в 1,5 рази - з 15,8 до 22,5 млн тонн н.е.
В цілому в світі, як вважає МЕА, близько 70% всієї нової енергогенерації в найближчі 5 років буде здійснюватися за рахунок поновлюваних джерел. Їх сумарна частка в світовому виробництві електроенергії виросте з 25 до 29,4%, а у виробництві тепла для обігріву - з 10,8 до 11,9%.
За даними Fast Company, до 2018 року більше 40 міст по всьому світу повністю перейшли на відновлювану енергію, і щонайменше сотня міст забезпечує 70% запиту на електроенергію за допомогою чистих джерел.
У список міст США, які на 70% перейшли на поновлювані джерела, входять Сіеттл, Юджин і Аспен. Берлінгтон перейшов на чисту енергетику в повному обсязі. Аналогічну мету поставили Атланта і Сан-Дієго.
Раніше ЕлектроВісті писали, що вчені впевнені, що тільки посилення штрафів на кожну викинуту тонну СО2, повний перегляд податкової політики і державна підтримка проектів з розвитку чистої енергетики дозволять людству уникнути глобального потепління. І діяти треба прямо зараз.
Також норвезька державна енергетична компанія планує щорічно інвестувати в поновлювані джерела енергії 10 млрд крон (1,23 млрд доларів США).
https://elektrovesti.net/64449_kitay-potratit-pochti-400-mlrd-radi-otkaza-ot-uglevodorodov


В Узбекистані засновано міністерство енергетики

З метою подолання ряду системних проблем в організації державного управління в сфері енергетики в Узбекистані створено міністерство енергетики, повідомляє Trend з посиланням на указ глави держави.
Одними із завдань і повноважень нового міністерства є: розробка та реалізація єдиної державної політики у паливно-енергетичній галузі; здійснення державного регулювання за виробництвом, передачею, розподілом і споживанням електричної і теплової енергії; здійснення єдиного нормативно-правового та технічного регулювання сфери енергетики в республіці.
Крім цього, завданнями міністерства також є: створення і розвиток збалансованої системи стратегічного планування та розвитку паливно-енергетичного комплексу; координацію реалізації інвестиційних проектів в паливно-енергетичній галузі; сприяння впровадженню сучасних методів корпоративного управління в сфері енергетики; стимулювання впровадження у виробничі процеси організацій нафтогазової та електроенергетичної галузей інноваційних технологій; організацію системної роботи з підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки інженерно-технічних і управлінських кадрів у сфері енергетики.
До складу нового міністерства передані Агентство з розвитку атомної енергетики, Державна інспекція з контролю за використанням нафтопродуктів і газу з подальшим її перетворенням в Інспекцію з контролю над використанням нафтопродуктів і газу.
Крім того, до складу міненерго увійде Державна інспекція з нагляду в електроенергетиці з подальшим її перетворенням в Інспекцію з контролю в електроенергетиці.
https://www.trend.az/casia/uzbekistan/3014935.html


Відновлювана енергія стане основним джерелом електроенергії у Великобританії до 2020 року

Британська аналітична компанія EnAppSys днями опублікувала свій щорічний огляд ринку і прогноз, в якому викладено показники електроенергетичного сектору Великобританії на 2018 рік, пише CleanTechnica. Вугільні і газові електростанції виробили в цілому 130,9 ТВт-год. електроенергії, а відновлювані джерела – 95,9 ТВт-год. У секторі відновлюваної енергетики Великобританії також спостерігалося зростання рівня генерації на 12,7 ТВт-год (15,2%) в 2018 році. Головним висновком з огляду ринку EnAppSys було те, що вироблення електроенергії з відновлюваних джерел досягне 121,3 ТВт-год до 2020 року, в той час як виробництво з викопного палива впаде до 105,6 ТВт-год. Фахівці підтверджують, що «зелені» джерела генеруватимуть все більше електроенергії в найближчі роки, а провідну роль відіграватимуть вітрові електростанції.
«Відновлювальні джерела енергії минулого року забезпечили третину електроенергії в Великобританії, і половина була вироблена тільки вітром. Озираючись назад, 2017 рік був першим роком, коли низьковуглецеві джерела (відновлювані джерела енергії плюс ядерні) генерували більше електроенергії у Великобританії, ніж викопне паливо, забезпечуючи 50,1% енергії. Цього року у Великобританії розпочато роботу над морськими вітровими проектами, які після завершення додадуть 6,1 ГВт до поточних морських вітрових потужностей в 7,9 ГВт – отже зростання становитиме 77% на початок 2020-х років. До 2030 року є потенціал для досягнення 30 ГВт офшорного вітру, який покриватиме третину потреб Великобританії в електроенергії».
Крім того, у Великобританії стрімко розвивають проекти зі зберігання енергії. Збільшення вироблення електроенергії з відновлюваних джерел у 2018 році було значною мірою пов’язано з підвищенням рівня вітроенергетики, так як протягом року було запущено велику кількість морських вітроелектростанцій. Вартість морського вітру також продовжує падати і буде стимулювати подальший розвиток галузі. Таким чином, енергія вітру стане основним джерелом виробництва відновлюваної енергії, склавши 55%.
https://ecotown.com.ua/news/Vidnovlyuvana-enerhiya-stane-osnovnym-dzherelom-elektroenerehiyi-u-Velykobrytaniyi-do-2020-roku-/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами