Альтернативна енергетика в світі: 11-17 жовтня 2021

20211011174044696348

59 країн світу долучилися до ініціативи ЄС і США щодо скорочення викидів метану

59 країн світу приєдналися до ініціативи ЄС і США щодо скорочення викидів метану в атмосферу на 30% до 2030 року у порівнянні з 2020 роком.
Про це оголосила Європейська комісія, передає greendeal.org.ua. 
«Ще 24 країн світу(на додачу до семи країн-учасниць) приєдналися до реалізації ініціативи ЄС і США глобальне зобов'язання по метану щодо скорочення глобальних викидів метану», - повідомила ЄК у понеділок. - Завдяки цим зобов'язанням дев'ять з 20 найбільших у світі емітентів метану тепер беруть участь у глобальному зобов'язанні по метану, на які припадає 30% глобальних викидів метану і 60% світової економіки".
Крім того, понад 20 благодійних організацій оголосили про спільні зобов'язання у розмірі понад $200 млн для підтримки реалізації «Глобального зобов'язання по метану».
Питання приєднання України до ініціативи вже обговорюється з американською стороною, повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський 11 жовтня.
ЄС і США оголосили про запуск у листопаді на кліматичному саміті в Глазго спільної ініціативи зі скорочення викидів метану на планеті 18 вересня.
Єврокомісія вказує, що підтримка ініціативи передбачає «прихильність колективної мети щодо скорочення глобальних викидів метану до 2030 року, як мінімум, на 30% у порівнянні з рівнем 2020 року. Також це означає перехід до використання "найкращих доступних методик для кількісної оцінки викидів метану" з упором на джерела з високим рівнем викидів.
Відзначається, що виконання таких зобов'язань, як передбачається, знизить глобальне потепління як мінімум на 0,2 градуса Цельсія до 2050 року.
Єврокомісія нагадує: метан при потраплянні в атмосферу викликає парниковий ефект. Згідно з недавньою доповіддю Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, він становить "близько половини чистого підвищення глобальної середньої температури на 1 градус Цельсія з періоду доіндустріальної ери».
https://ecotown.com.ua/news/59-krain-svitu-doluchilisya-do-initsiativi-S-i-SSHA-shchodo-skorochennya-vikidiv-metanu/
 
 
У США запустять залізо-проточний накопичувач енергії з тривалим терміном служби

У Каліфорнії встановлять залізо-проточний накопичувач енергії з тривалим терміном служби.
Рамкова угода про закупівлю проточних батарей потужністю 2 ГВт із залізним електролітом, на рекордну суму не менше $300 млн., підписала американська компанія з відновлюваних джерел енергії Energy Storage Systems (ESS Inc.) і підрозділ екологічно чистої енергії японської SoftBank Group Corp., передає world-energy.org. 
Системи довгострокового акумуляторного накопичення енергії(BESS)будуть використовуватися у проектах сонячній енергії, які розробляються у США, Техасі і Каліфорнії.
«Перше замовлення у рамках угоди на 2 ГВт-год, яка триватиме до 2026 року, вже доставлений на об'єкт SB Energy в Каліфорнії для введення в експлуатацію в жовтні», - повідомила ESS Inc.
Угода є значним кроком вперед для компанії з виробництва довготривалих акумуляторів зі штаб-квартирою в Орегоні, яка була заснована в 2011 році. Це також найбільша угода з проточними батареями з коли-небудь підписаних.
"Накопичувачі енергії з тривалим терміном служби, такі як цей залізо-проточний акумулятор, є ключем до збільшення кількості поновлюваних джерел енергії в мережі", - вважає експерт з акумуляторів і доцент машинобудування в Університеті Карнегі-Меллон Венкат Вішванатан.
За інформацією компанії ESS з Орегона(США), проточні акумулятори з використанням заліза, не мають проблем з перехресним забрудненням. З тієї ж причини вони мають безпрецедентний термін служби 15 000-20 000 циклів.
Проточні батареї - це електрохімічні осередки, які накопичують енергію у зовнішніх резервуарах з рідким електролітом, який прокачується через електроди для вилучення електронів. У повністю залізних проточних батареях використовуються електроліти, що складаються з солей заліза.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-zapustyat-zalizo-protochniy-nakopichuvach-energii-z-trivalim-terminom-sluzhbi/
 
 
Італійська компанія запускає процес IPO для підприємств роздрібної торгівлі електроенергією з відновлюваних джерел

Італійська енергетична група Eni запускає процес первинного публічного розміщення акцій (IPO) і лістингу акцій для підприємств роздрібної торгівлі електроенергією з відновлюваних джерел, а також газом.
Очікується, що IPO допоможе компанії розширити свій бізнес у сфері роздрібної торгівлі та відновлюваних джерел енергії, Eni R&R буде фінансово незалежна, що дозволить отримати доступ до боргів за конкурентоспроможними цінами схвалила, передає enerdata.net. 
Eni R&R прагне розвивати понад 6 ГВт відновлюваних джерел енергії до 2025 року і більше 15 ГВт до 2030 року, при цьому її роздрібна клієнтська база зросте з нинішніх 10 мільйонів клієнтів до більш ніж 15 мільйонів до 2030 року. Компанія також націлений на значне зростання парку точок зарядки електромобілів з нинішніх 5000 точок до більш ніж 30 000 до 2030 року.
Крім того, Eni Gas e luce завершила придбання портфеля проектів з сонячної енергії у Франції та Іспанії у групи Dhamma Energy. Портфель активів Dhamma включає в себе ряд проектів на різних стадіях розробки потужністю майже 3 ГВт в обох країнах, у тому числі 120 МВт діючих сонячних електростанцій у Франції і 400 МВт у стадії просунутого розвитку. Угода була підписана у липні 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/Italiyska-kompaniya-zapuska-protses-IPO-dlya-pidpri-mstv-rozdribnoi-torgivli-elektroenergi-yu-z-vidn/
 
 
Сонячні електростанції сприяють охолодженню Землі – дослідження

Великі сонячні електростанції здатні створювати охолоджуючий ефект на земній поверхні.
Про це йдеться у дослідженні фахівців з Ланкастерського університету проведеного спільно з колегами з Університету Каліфорнії і Університету Лудонг у Китаї, передає cursorinfo.co.il. 
Фахівці звернули увагу на кілька великих комплексів: Stateline у Каліфорнії потужністю 300 МВт і Longyangxia у Китаї потужністю 850 МВт, які розташовані у досить посушливих районах.
В рамках дослідження фахівці використовували інформацію про температуру земної поверхні, зібрану програмою Landsat. Суть даного методу полягає у вимірюванні температури поверхні в районах до будівництва сонячних електростанцій і після.
Додатково задіяні були наземні вимірювання поблизу зі Stateline.
За результатами досліджень з'ясувалося, що великі електростанції утворили навколо себе своєрідні острівці прохолоди, що поширилися приблизно на 700 метрів за межі електростанцій.
«Це свідчить про те, що великі сонячні електростанції здатні надавати позитивний вплив на екологічні процеси, підтримуючи вуглецевий баланс у навколишньому середовищі, - вважають вчені. - Цей ефект може бути незначним, позитивним або негативним – все залежить від місця розташування електростанції».
В подальшому необхідно ретельніше планувати особливості будівництва сонячних електростанцій, щоб скоротити їх негативний вплив на клімат і екологію, закликають вчені.
https://ecotown.com.ua/news/Sonyachni-elektrostantsii-spriyayut-okholodzhennyu-Zemli-doslidzhennya/
 
 
Італійці розробили білу сонячну плитку з ефективністю 16%

Італійський стартап EnergyGlass розробив для дахів, навісів та фасадів білу сонячну плитку потужністю 240 Вт з 4-міліметровим двошаровим безпечним склом та ефективністю 15,84%.
Черепицю можна використовувати для заміни звичайних дахів або інтегрувати в існуючі дахи, передає pv-magazine.com. 
«Сонячну плитку можна використовувати для заміни звичайних дахів або інтегрувати в існуючі, - зазначають у компанії, яка керує заводом потужністю 1,5 МВт в Канту, у Північній італійській провінції Комо. - Вбудована у будівлю фотовольтаїка(building-integrated photovoltaics,BIPV) виготовляється з безпечного скла товщиною 4 мм з подвійним ламінуванням».
Черепиця TG-EGM45ST доступна у чорному і білому, а також у кольоровому варіанті з вихідною потужністю 245 Вт, 240 Вт і 220 Вт і ефективністю 16,17%, 15,84%, і 14,52% відповідно
«Слайди, кронштейни та дренажі, розташовані на задній панелі, забезпечують легку і швидку установку, - каже технічний директор GruppoSTG Софія Тіоццо Пеццолі. - Колір переднього скла може бути вибраний залежно від проекту».
За її словами, першим продуктом у серії є кольорова сонячна плитка, яка являє собою монокристалічний модуль з 45 осередками з розмірами 1010 мм x 1500 мм x 9 мм і важить 34,5 кг.
Меншою версією вищезазначеного варіанту з 24 осередками є TG-EGM24ST з вихідною потужністю 135 Вт, 130 Вт і 120 Вт відповідно і ефективністю 17,65%, 17,0% і 15,69%. Її розмір становить 765 мм х 1000 мм х 9 мм, а вага - 17,3 кг.
Компанія розробила плитку TG-SPL-BA для сонячних фасадів. Модуль з 45 осередками також доступні у чорному, білому і кольоровому виконанні з потужністю 295 Вт, 290 Вт і 265 Вт. ККД становить 19,54%, 19,21% і 17,56%. 
Вони мають розміри 1000 мм х 1510 мм х 9 мм і важать 34,5 кг. Менша версія з 24 осередками, TG-SPL-AA, має розміри 1,025 мм x 1,000 мм x 9 мм і важить 23 кг.
Третім продуктом в серії є плитка TG-EGM, яка призначена для використання у навісах. Продукти доступні з різним рівнем прозорості, від 20% до 43%. ККД становить від 9,57% до 13,82%, а вихідна потужність - від 85 Вт до 210 Вт.
Перші два продукти серії укладені у етиленвінілацетатну плівку(EVA), а третій - у полівінілбутиральний матеріал(PVB). Всі продукти мають коефіцієнт робочої температури - 0,38% на градус Цельсія і оснащені корпусом IP68. Всі вони поставляються з 25-річними гарантіями лінійної вихідної потужності і 10-річними гарантіями на продукцію.
https://ecotown.com.ua/news/Italiytsi-rozrobili-bilu-sonyachnu-plitku-z-efektivnistyu-16/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами