Альтернативна енергетика в світі: 10-16.12.2018



Острів в Естонії виробляє 50% електроенергії для власного споживання з відновлюваних джерел


Острів Рухну, що розташований у Ризькій затоці Балтійського моря і належить Естонії, генерує 50% електроенергії необхідної для забезпечення власних потреб з відновлюваних джерел.
«Зелена» система керується «розумною» автоматикою і складається з сонячних панелей, вітрогенератора, блоку акумуляторів і дизельного генератора, що працює на біодизелі, передає err.ee.
Комбіноване виробництво електроенергії на острові зробило Enefit Green - підприємство відновлюваної енергії концерну Eesti Energia. До цього вся споживана на острові електроенергія вироблялася за допомогою дизельного генератора.
У липні 2018 року поруч з аеродромом Рухну побудували сонячну електростанцію потужністю 150 кВт, що стала першим етапом цілісного рішення, відокремленого від материкової електросистеми і заснованого на поновлюваній енергії. На другому етапі були проведені роботи з реконструкції вітрогенератора, встановленого на острові у 2007 році.
«Вироблена СЕС електроенергія покриває близько третини енергопотреб острова, - розповідає керівник Enefit Green Ааво Кярмас. - Крім сонячних панелей частиною енергетичного рішення є вітрогенератор, акумулятори, а також обладнання автоматики, яке дозволяє дистанційно керувати системою: вихідна потужність цілісного рішення відновлюваної енергії становить 160 кВт – цього достатньо для покриття потреби в електроенергії всього острова».
Систему електропостачання буде підтримувати і дизельний генератор.
У будівництво «зеленого» комплексу компанія інвестувала близько 500 тис. євро.
«Коли електроенергія вироблялася за допомогою дизельного генератора, острів викидав в атмосферу приблизно 500 тон вуглекислого газу на рік, - розповів керівник Enefit Green Ааво Кярмас. - З новою системою обсяг викидів скоротиться, як мінімум, удвічі».
Рухну споживає близько 450 МВт-год електроенергії в рік. На острові постійно проживає 60 осіб. Під час літніх відпусток населення Рухну, площа якого становить близько 12 кв. км, збільшується до 170 осіб.
Enefit Green готова розглянути будівництво схожих комплексів відновлюваної енергетики і на інших малих островах Естонії, наголошує Ааво Кярмас. «Ми маємо на меті збільшувати виробництво відновлюваної енергії, а інвестиції у регіоні Балтійського моря спрямовуватимемо в основному у вітряні і сонячні станції», - додав він.
https://ecotown.com.ua/news/Ostriv-v-Estoniyi-vyroblyaye-50-elektroenerhiyi-dlya-vlasnoho-spozhyvannya-zavdyaky-vidnovlyuvanym-d/


Audi інвестує у електромобілі €14 млрд. до 2023 року

Корпорація Volkswagen масово переходить на електрифікацію транспортних засобів. Важливу роль у цьому відіграє Audi, оскільки нещодавно компанія схвалила новий інвестиційний план на 14 мільярдів євро розрахований до кінця 2023 року, повідомляє Electrek.
Німецький преміум-автовиробник заявив, що інвестиційний план включатиме зокрема й витрати на дослідження та розробки. Audi має систематичний підхід до електромобільності та в майбутньому планує фокусуватися саме на автівках на електротязі. Audi заявляє, що до вона 2025 року запропонує клієнтам «приблизно 20 електрифікованих моделей авто, близько половини з яких будуть мати системи електроприводу». Першим електромобілем є Audi e-tron SUV, наступною буде версія Sportback і нещодавно представлений e-tron GT.
https://ecotown.com.ua/news/Audi-investuye-u-elektromobili-14-mlrd-do-2023-roku/
Португалія до 2050 року планує повністю перейти на відновлювані джерела енергії
Сонячна енергетика відіграє провідну роль у новому енергетичному плані уряду Португалії, який передбачає покриття 80% загального споживання електроенергії в країні з відновлюваних джерел до 2030 року. А ще через 20 років країна має стати повністю «вуглецево-нейтральною», пише pv-magazine.
План передбачає, що в Португалії 100% електроенергії вироблятиметься з ВДЕ до 2050 року, що дозволить скоротити викиди С02 у порівнянні з 2005 роком на 85-99%.
«Наша енергетична залежність від закордонної сировини зараз становить 75%. У 2030 році вона становитиме 65%, а в 2050 році – 17%, – вважає Міністр навколишнього середовища та енергетичного переходу Португалії Фернандес. – Використання нафти, яка зараз перевищує 65 мільйонів барелів на рік, не перевищить 10 мільйонів до 2050 року, коли вона більше не буде використовуватися для наземного транспорту».
Сонячна енергія відіграватиме важливу роль у енергоспоживанні Португалії протягом наступних трьох десятиліть, хоча досі вона мала мінімальну частку. Наприкінці вересня сукупна потужність ВДЕ в Португалії досягла 13,83 ГВт. За даними Португальського директорату з енергетики та геології (DGEG), найбільша частка у гідроенергетики - вона складає близько 7,1 ГВт, потім слідує вітер – 5,34 ГВт, біомаса – 580 МВт та сонячна енергетика – 590 МВт. Втім, не всі зареєстровані сонячні потужності зараз підключені до мережі.
З метою збільшення частки сонячної енергії, уряд Португалії наразі планує провести перший в країні аукціон з відновлюваних джерел енергії, в якому сонячна енергія матиме право конкурувати.
https://ecotown.com.ua/news/Portuhaliya-do-2050-roku-planuye-povnistyu-pereyty-na-vidnovlyuvani-dzherela-enerhiyi/


Залізницю в Індії переведуть на енергію сонячних електростанцій

Керуючий 99% залізниць в країні державний оператор Indian Railways планує використовувати свої вільні землі для будівництва сонячних електростанцій потужністю 30 ГВт. Про це пише TV Brics.
На думку керівництва компанії, це вирішить проблему окупності перевезень. Сьогодні на кожні 100 рупій прибутку у залізничників доводиться 111 рупій витрат.
Перші дослідні електростанції потужністю 10 ГВт дозволять знизити щорічне енергоспоживання залізниці на суму близько 300 млрд рупій ($ 4,3 млрд). Будівництвом електростанцій займеться, швидше за все, компанія Solar Energy Corporation of India, яку курирує Міністерством нової та відновлюваної енергії індійського уряду.
Раніше Indian Railways планували до 2020 року отримувати від сонячних електростанцій 1 ГВт енергії і ще 200 МВт - від вітряних установок. Колишні розрахунки також включали отримання сонячної енергії за рахунок установки панелей на дахах 8 тис. Залізничних вокзалів в Індії.
Зараз плани компанії з видобутку відновлюваної енергії стали більш амбітними, з цією метою вона задіє незайняті землі Indian Railways, загальна площа яких становить 51 тис. Га.
http://abcnews.com.ua/ru/news/zheleznuiu-dorogu-v-indii-perevedut-na-energiiu-solnechnykh-elektrostantsii


В ЄС планують побудувати заводи з виробництва сонячних модулів об’ємом 5 ГВт на рік

Європейська асоціація сонячної енергетики SolarPower Europe почала активно займатися питаннями промисловості в підвідомчому секторі.
Сьогодні в Європі випускається приблизно 2,5-3,0 ГВт сонячних модулів на рік, в три рази менше, ніж встановлюється сонячних станцій. При цьому виробничі потужності дозволяють випускати щорічно десь 6-7 ГВт моделей. Нова промислова стратегія націлена на створення потужностей з виробництва сонячних батарей об’ємом 5 ГВт на рік.
Президент Асоціації Крістіан Вестермайер (Christian Westermeier) вважає, що незабаром річний обсяг європейського ринку сонячної енергетики досягне 15 ГВт, що потребують відповідних обсягів промислової продукції.
Йдеться, зрозуміло, не про якихось нових складальних виробництвах в ЄС, а про всьому ланцюжку створення вартості. «Ми хочемо бачити, що все сонячні продукти, включаючи пластини, осередки і модулі робляться в Європі», - каже Вестермайер.
Ключові рекомендації SolarPower Europe будуть офіційно представлені Європейському комісару з питань енергетики Мігелю Аріасу Каньєте в січні на наступному промисловому форумі з екологічно чистим енергетичним технологіям.
На початку поточного року, німецькі представники сонячної промисловості просили уряд активізувати заходи, спрямовані на збереження і розвиток індустрії, яка вносить ключовий внесок в енергетичне майбутнє Німеччини.
З урахуванням бурхливого розвитку сонячної енергетики в світі наявність власної промисловості в даному секторі стає питанням енергетичної безпеки.
Примітно, що заяву SolarPower Europe прозвучало після скасування мит на китайські сонячні панелі. Європа не хоче робити ставку на «дешевий імпорт», а бачить необхідність в розвитку своїх власних ланцюжків створення вартості.
https://elektrovesti.net/63717_v-es-planiruyut-postroit-zavody-po-proizvodstvu-solnechnykh-moduley-obemom-5-gvt-v-god


У Великобританії вугільні шахти планують перетворити на вертикальні ферми з вирощування овочів

Старі вугільні шахти у Великобританії можуть знову приносити користь, але вже у якості підземних вертикальних ферм з вирощування овочів і зелені. Шахтні вали і тунелі розглядаються як «ідеальне середовище» для вирощування сільськогосподарських продуктів, пише ВВС.
При розгортанні концепції в національному, а в подальшому і світовому масштабі, у людства з’явиться нова технологія для вирішення проблем перенаселення і браку ресурсів. Професор Університету Ноттінгема Саффа Ріффат переконаний, що такий метод виявиться економічно виправданим в умовах зростання населення, а для Великобританії це шанс вдихнути нове життя в міста після закриття вугільних шахт. Всього в країні налічується близько 150 000 покинутих шахт, що займають близько 25 000 кв. км під землею. Підземні лабіринти пропонують перетворити на вертикальні ферми з величезними теплицями. Незайнятих шахтарів можна знову залучити на роботи під землю, але вже в якості фермерів і робітників інших спеціальностей.
Досвід в організації підземних сільгосппідприємств в Великобританії вже є. Так, тридцятиметровий тунель неподалік Лондона, який використовували як бомбосховище в минулому столітті, перетворений в гідропонну ферму з вирощування зелені для столичних супермаркетів і ресторанів.
До переваг підземних ферм відносять їх незалежність від пори року і погодних умов на поверхні, менші витрати енергоресурсів на підтримку постійної температури і легкий доступ до води і азотних добрив. Проблема освітлення рослин для процесу фотосинтезу вирішується як за допомогою світлодіодів, так і передачею сонячного світла по оптоволоконному кабелю на глибину до 40 метрів. Майже всі інгредієнти, необхідні для вирощування таких культур, як салат, морква, гриби та полуниця, вже існують. Рівень температури та вологості повітря в цілому помірний і постійний, коли є готовий запас води, а також вуглекислий газ. Культури будуть вирощуватися у воді або підвішувати у повітрі, а також обприскувати водою та поживними речовинами.
Звичайно, для масштабного поширення технології існують очевидні труднощі – багато вуглевидобувних підприємств затоплені, інші – забудовані, але є і безліч об’єктів придатних для експериментів.
https://ecotown.com.ua/news/U-Velykobrytaniyi-vuhilni-shakhty-planuyut-peretvoryty-na-vertykalni-fermy-z-vyroshchuvannya-ovochiv/


Модернізація застарілих вітроелектростанцій Великобританії дозволить збільшити генерацію енергії на 171%

Енергія вітру зараз грає найважливішу роль в житті багатьох країн. У «вітроенергетики» є кілька позитивних моментів - вітер практично невичерпний ресурс, крім того, вітроелектростанції не завдають довкіллю такий же шкоди, як теплоелектростанції.
Недоліки у такого роду енергостанцій теж є. Головне - для того, щоб станція була комерційно вигідною, вона повинна розташовуватися в місці, де постійно дмуть вітри певної сили. У деяких країнах регіонів, де вітряно більше, ніж в інших. Одна з таких країн - Великобританія.
Проблема в тому, що будувати вітроелектростанції в країні почали близько чверті століття тому, а значить, «термін придатності» деяких об’єктів добігає кінця. Лопаті вітряків і турбіни рано чи пізно доведеться зняти і утилізувати. Відповідно, на цей період впаде вироблення енергії.
Застарілих об’єктів такого роду в Великобританії чимало - їх налічується 62. Погано ще й те, що деякі вітроелектростанції встановлювалися без розрахунку на демонтаж. Таким чином, після завершення терміну експлуатації оборуованія буде повільно псуватися під впливом навколишнього середовища.
У об’єкта такого роду, експлуатація якого підійшла до кінця, є три сценарії. Перший - демонтаж всієї інфраструктури з подальшою рекультивацією земель. Друга опція - продовження життя працюючих енергостанцій. Для цього необхідний спеціальний дозвіл регулятора. Продовжити життя вітряка можна на термін від 5 до 10 років. Третій варіант - модернізація вітроелектростанцій, з заміною старих систем на нові.
Оскільки старих об’єктів з вітряками в Великобританії багато, їх можна модернізувати, що продовжить життя інфраструктурі на 25 років. Це не перший досвід такого роду. За минулі кілька в Великобританії були модернізовані 23 вітроелектростанції. Їх модифікація і осучаснення дозволило говорити про збільшення обсягів виробленої енергії на 171%.
Застарілих станцій поступово стає все більше - до кінця року непотрібними стануть 54 станції. Протягом 10 років втратять актуальності і будуть виведені з експлуатації 161 станція. Звичайно, можуть бути зміни, але вони навряд чи будуть занадто значними.
Модернізація вітряних ферм - завдання досить складна. Наприклад, в деяких регіонах населення виступає проти розміщення «вітряків». Просто тому, що станції не вписуються в ландшафт. Проте заміна старих турбін на нові допоможе знизити їх кількість на 24% - просто тому, що нові турбіни на 89,5% вище і виробляють більше енергії.
У Великобританії багато домогосподарства отримують енергію від вітроелектростанцій, так що мешканцям таких регіонів скаржитися не доводиться. Зараз вирішувати, де модернізувати станції, а де прибрати застарілу інфраструктуру, буде уряд країни.
Як би там не було, експерти рекомендують все ж просто оновити інфраструктуру, а не руйнувати її. Ймовірно, аналогічні кроки варто зробити не тільки британському уряду, а й керівництву інших країн, де є вітроелектростанції.
https://habr.com/company/madrobots/blog/431590/


Створення енергокільця в Північно-Східній Азії зажадає до 7,6 млрд доларів

Створення енергетичного кільця між Росією, Китаєм, КНДР, Південної Кореєю і Японією буде коштувати від 6,2 мільярда до 7,6 мільярда доларів.
Про це пише «Прайм», посилаючись на опубліковані оцінки державної південнокорейської енергокомпанії KEPCO.
Компанія представила в парламент Республіки Корея техніко-економічне обґрунтування проекту, згідно з яким 2,4 трильйона південнокорейських вон (близько 2,1 мільярда доларів) піде на з’єднання кабелем довжиною близько 1000 кілометрів порту Владивосток з північною околицею провінції Кьонгідо через територію КНДР, повідомляє інформаційне агентство Рёнхап.
Ще 2,9 трильйона вон (2,6 мільярда доларів) буде потрібно для прокладки підводного кабелю довжиною 370 кілометрів від китайського порту Вейхай в південнокорейський порт Інчхон по дну Жовтого моря.
Для підключення до енергокільця Японії KEPCO пропонує пов’язати місто Косон в провінції Кенсан-Намдо з Кітакюсю або Мацуе на північному узбережжі Японії за допомогою підводних кабелів на суму від 1,9 трильйона до 3,3 трильйона вон (від 1,7 мільярда до 2,9 мільярда доларів).
«Велике енергетичне кільце Північно-Східної Азії може забезпечити стабільні поставки енергії при здійсненні (Сеулом) політики відмови від використання кам’яного вугілля та атомної енергії», - наводить агентство витримки з доповіді KEPCO.
Компанія пропонує імпорт електроенергії з Китаю і Росії для зниження внутрішніх цін на електрику в Південній Кореї і скорочення емісії «парникових газів», а залишки сподівається продавати в Японію.
KEPCO працює над проектом енергокільця з китайською держкорпорацією SGCC, японською компанією SoftBank і монгольської інвестиційної Newcom, зазначає Рёнхап.
Вперше ідею енергетичного суперкільця в СВА висунув в 2011 році голова компанії SoftBank Масаесі Сон, який в Південній Кореї по своєму корейському походженням відомий як Сон Чжон Ий, а переговори зацікавленими сторонами щодо її реалізації були розпочаті на ВЕФ в 2017 році.
Президент Монголії Халтмаагійн Баттулга у вересні цього року закликав у Владивостоці на ВЕФ якомога швидше приступити до реалізації проекту створення енергетичного суперкільця в Північно-Східній Азії. Президент РФ Володимир Путін у відповідь назвав ідею створення енергокільця, що об’єднує Росію, Китай, Японію і Республіку Корея, цілком реалізовується.
Аналогічні проекти існують також в Північній і Східній Європі, а також в Африці.
http://oilreview.kiev.ua/2018/12/11/sozdanie-energokolca-v-severo-vostochnoj-azii-potrebuet-do-76-mlrd-dollarov/


До 2027 року вітроенергетичні потужності будуть збільшуватися на 68 ГВт щорічно

Консалтингова компанія Wood Mackenzie випустила черговий (щоквартальний) прогноз розвитку вітроенергетики на десятирічну перспективу Global Wind Power Market Outlook. Компанія підвищила оцінку майбутнього розвитку приблизно на 2% в порівнянні з минулим доповіддю.
Оптимізм пояснюється в першу чергу солідними планами Азії і США з розвитку офшорної вітроенергетики і пожвавленням в материковій вітроенергетики в Скандинавії.
Wood Mackenzie прогнозує, що в період 2018-2027 р в світі буде введено в дію більше 680 ГВт нових вітрових електростанцій або в приблизно 68 ГВт в середньому за рік. Нагадаю, що в березні компанія MAKE, що також входить до групи Wood Mackenzie, прогнозувала середній темп зростання в сектора в той же період в 65 ГВт на рік, а в 2017 році в світі було побудовано приблизно 52,5 ГВт вітрових електростанцій.
У Європі до кінця 2018 року діятимуть 16 ГВт морських вітрових електростанцій, а в період 2018-2027 буде додано майже в три рази більше - 47 ГВт. «Офшорний сектор Європи продовжує залишатися центром зростання вітроенергетики», - говорить один з авторів звіту.
«Досвід розвитку офшорної вітроенергетики в Європі спонукав уряди інших регіонів підтримати її, щоб відповідати стратегіям скорочення викидів вуглецю і цільових показників використання відновлюваних джерел енергії, а також для підвищення надійності енергопостачання».
У США до 2027 року буде встановлено 10 ГВт офшорних станцій (сьогодні - нуль) або 15% від усіх нових потужностей вітроенергетики, доданих за період, прогнозує Wood Mackenzie.
У Швеції, Норвегії та Фінляндії автори прогнозують потужне зростання ринку, на ці країни доведеться 15% всіх нових європейських обсягів за десятирічний період.
За перші три квартали поточного року обсяг замовлень на вітрові турбіни в світі виріс на 40% в порівнянні з минулим роком, що також вселяє певний оптимізм.
Негативно на глобальний розвиток галузі можуть вплинути зміни в політиці в Бразилії, Мексиці і Канаді, попереджають автори.
https://elektrovesti.net/63755_do-2027-goda-vetroenergeticheskie-moshchnosti-budut-uvelichivatsya-na-68-gvt-ezhegodno

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами