Альтернативна енергетика в світі: 10-16 січня 2022

a237070-atomna-energetika-1
Останні сім років були найспекотнішими в історії спостережень – кліматологи ЄС

Європейський центр з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) заявив, що останні сім років були найспекотнішими за всю історію спостережень, передає Укрінформ.
За даними дослідників C3S, 2021 рік став п’ятим найтеплішим роком з рекордною спекою в деяких регіонах. При цьому кількість газів, які нагрівають нашу атмосферу, продовжувала збільшуватися.
Середня температура 2021 року була на 1,1-1,2°C вище доіндустріального рівня близько 150 років тому. Уряди різних країн світу зобов’язалися обмежити глобальне підвищення температури до 1,5°C від доіндустріального рівня для стримування зміни клімату.
Торік Європа пережила найтепліше літо, а температурні рекорди на заході США та Канади були побиті на кілька градусів. Сильні лісові пожежі в липні та серпні спалили майже цілі міста вщент та призвели до загибелі сотні людей.
«Ці події є яскравим нагадуванням про необхідність змінити наші способи життя, зробити рішучі та ефективні кроки до сталого суспільства та працювати над скороченням викидів вуглецю», – пояснив директор C3S Карло Буонтемпо.
https://ecotown.com.ua/news/Ostanni-sim-rokiv-buli-nayspekotnishimi-v-istorii-sposterezhen-klimatologi-S/
 
 
Євросоюз визнав газ і атом чистою енергією

Єврокомісія затвердила класифікацію чистих джерел енергії, до якої включила атомну і газова енергетика.
На тлі енергетичної кризи і ренесансу вугілля ЄС розсудив, що АЕС і газові станції не завадять, а допоможуть Європі перейти від брудного викопного минулого у зелене майбутнє і обнулити викиди парникових газів до 2050 року, передає bbc.com. 
У найближчі півроку новий норматив з великою ймовірністю вступить в силу. Правда, із застереженнями, що це тимчасове рішення, і у «зеленому» майбутньому ні газової, ні ядерної енергетики не буде.
Відмова визнати газ і атом зеленими серйозно ускладнила б отримання дозволів на будівництво нових атомних і газових електростанцій і збільшила вартість залучення фінансування під ці проекти.
І природний газ, і ядерне паливо - викопні, брудні і далеко не поновлювані джерела енергії.
Газ є джерелом викидів і при видобутку, і при транспортуванні, і при спалюванні. Відходи АЕС токсичні. Хоча, звичайно, газ чистіше вугілля, а ядерні реактори не коптять зовсім.
І все ж відмовитися від них політично неможливо. З кількох причин.
По-перше, в світі вирує енергетична криза, і особливо вона відчувається у Європі, яка закуповує третину всього споживаного газу у Росії, а у цілому на три чверті залежить від імпорту палива. Населення і бізнес в ЄС незадоволені різким зростанням цін, і все частіше звучать вимоги призупинити дорогу зелену перебудову.
Ціни на газ в Європі у кінці минулого року досягли позамежних висот, а вугілля повернулося в моду, причому не тільки у Старому Світі. Його спалювання на електростанціях по всьому світу досягло рекордних показників у 2021 році і залишиться на них ще щонайменше пару років.
Поки поновлювані джерела енергії у достатній кількості і промисловому масштабі недоступні, тимчасово доведеться визнати, що газ і атом корисніше для природи і клімату, ніж більш брудні альтернативи на зразок вугілля, визнав ЄС.
Країнам Євросоюзу буде дозволено експлуатувати існуючі АЕС до тих пір, поки вони забезпечують захоронення токсичних відходів без шкоди для навколишнього середовища. А нові станції будуть вважатися чистими джерелами енергії, якщо їх будівництво схвалено до 2045 року.
З газовими електростанціями складніше. Нові потраплять під категорію зелених, тільки якщо їх викиди ніколи не перевищать 100 грамів вуглекислого газу на кіловат-годину. Це дуже мало, але ЄС допустив і будівництво більш стандартних станцій з викидами у 270 грамів на кВт/год - правда, тільки до 2030 року і тільки у тому випадку, якщо вони замінюють потужності вугільних електростанцій, які виводяться з ладу, а не вводять нові.
Проект підтримала більшість членів ЄС, насамперед країни Східної Європи, які залежать від вугілля і для яких газ відкриває самий прямий шлях до скорочення викидів. А також Нідерланди і Франція.
АЕС на 70% покривають потреби Франції в електроенергії. Президент Еммануель Макрон після обрання обіцяв скоротити цю частку до 50% і вимкнути півтора десятка реакторів, проте передумав. Цієї весни на нього чекають вибори, на яких суперники як один підтримують ядерну енергетику. Тепер Макрон обіцяє вкласти в галузь 1 млрд євро до кінця десятиліття.
Його позиція позначиться і на загальноєвропейській - Франція тільки що прийняла на півроку перехідний статус голови ЄС.
Серед противників головний - Німеччина, найбільш населена і багата країна Євросоюзу і центр європейської промисловості.
Німеччина вирішила відмовитися від ядерної енергетики 10 років тому після аварії на японській Фукусімі. Днями вона вимкнула три АЕС, а решта три будуть виведені з експлуатації протягом року.
Однак німці визнали, що їхня думка у цьому питанні не визначальна в Європі. І не збираються сперечатися із запропонованою ЄС класифікацією відтінків зеленої енергетики.
Натомість сусідня Австрія налаштована рішуче. Вона готова судитися, пригрозила міністр у справах енергетики і клімату Леонора Гевесслер. На думку міністра від Партії зелених, Єврокомісії самій соромно за присвоєння зеленого статусу газу і атому і тому проект був опублікований без зайвого шуму у відпускний сезон, під самий Новий Рік.
"За однією датою публікації видно, що вони самі не впевнені у правильності свого рішення, - написала Гевесслер. - Ми вивчимо проект і вже запросили юридичний висновок. Якщо він набуде чинності в такому вигляді, ми будемо судитися, тому що атомна енергія небезпечна і не є вирішенням проблеми зміни клімату".
Суд - єдине, що залишається противникам зеленої класифікації атомної енергетики та природного газу. Проект вже не виноситимуть на публічну консультацію, і все йде до того, що класифікація автоматично набуде чинності до середини 2022 року.
Єврокомісія планує схвалити нормативний акт у січні після фінальної консультації з експертами, після чого відправить його на розгляд владі 27 країн ЄС і депутатам Європарламенту.
Їм відведено до півроку на організацію вето, проте вже зараз ясно, що його не буде.
ЄС насамперед взявся класифікувати відтінки зеленого в галузях, які відповідальні за левову частку викидів парникових газів. Тобто в енергетиці, промисловості та транспорті, а також у лісовому та житлово-комунальному господарствах.
Іншим займуться пізніше.
"Класифікація не зобов'язує інвестувати тільки у "зелені" галузі і не вводить ніяких обов'язкових екологічних вимог до компаній і фінансових продуктів - інвестори вільні самі вирішувати, у що вкладати гроші, - пояснює нові правила Єврокомісія. - Однак ми очікуємо, що з часом ця класифікація стане провідником і каталізатором зеленої перебудови економіки".
В результаті поділу на таксономічні категорії ЄС визнає чистою і кліматично обґрунтованою тільки ту діяльність, яка відповідають двом критеріям. З одного боку, сприяє досягненню хоча б однієї з європейських кліматичних цілей. А з іншого, не становить серйозної загрози ні для однієї з них.
Природний газ якраз відповідає першій вимозі, оскільки в найближчі роки саме газ є єдиною доступною альтернативою брудному вугіллю в енергетиці і промисловості. А щоб він вписався ще й у другий критерій і не порушував його після досягнення вуглецевої нейтральності у 2050 році, ЄС і вводить тимчасові обмеження - будівництво нових станцій тільки до 2030 року.
З атомною енергетикою все ще більш заплутано.
Її прихильники радіють, тому що зелений статус газу у документі чітко названий "перехідним", тоді як атом уникнув такого епітета. При цьому чітко визначені терміни дії зеленої марки для АЕС, що надає їй не постійний, а скоріше перехідний статус, ділиться сумнівами Девід Хесс з всесвітньої ядерної асоціації WNA, об'єднуючої компанії галузі.
Але шанси у АЕС закріпитися у зеленому майбутньому є, в тому чи іншому вигляді. Не тільки французький президент Макрон, але і його британські сусіди, що залишили ЄС, захоплені ідеєю міні-реакторів.
Вони сподіваються вирішити проблему дорожнечі і нескінченності будівництва традиційних АЕС, яке займає десятиліття і вимагає багатомільярдних інвестицій. Великобританія, наприклад, у жовтні затвердила стратегію обнулення викидів, у якій відклала на розробку міні-реакторів 120 млн фунтів.
І в цілому Захід визнає, що без ядерної енергетики перехід від викопної енергетики до відновлюваних джерел енергії неможливий. У своєму останньому звіті Міжнародне енергетичне агентство (IEA) називає атомні станції і міні-реактори однією з чотирьох ключових заходів, покликаних швидко і дешево перебудувати енергетику таким чином, щоб утримати підвищення температури на планеті у рамках півтора градусів, передбачених Паризькою угодою.
https://ecotown.com.ua/news/vrosoyuz-viznav-gaz-i-atom-chistoyu-energi-yu/
 
 
Євросоюз має намір розширити дію вуглецевого податку на водень

Європейський Союз планує розширити дію CBAM (Carbon Border Adjustment Мechanism) на водень, а також органічні хімічні речовини та полімери.
Про це заявив євродепутат Мохаммед Шахім, який є провідним доповідачем по СВАМ у Комітеті з питань довкілля Європарламенту, передає ecopolitic.com.ua. 
Відтак, окрім цементу, добрив, заліза, сталі, алюмінію та електроенергії під дію механізму прикордонного вуглецевого коригування можуть потрапити водень, органічні хімічні речовини та полімери, які імпортуються в країни ЄС.
Оподаткуванню будуть підлягати не лише прямі викиди СО2, що утворюються у процесі виробництва вказаних товарів, але й непрямі викиди, зокрема від використання електроенергії. Безкоштовні квоти на викиди парникових газів, доступні в рамках ринку торгівлі квотами в ЄС (EU ETS) в секторах, охоплених CBAM, будуть скасовані раніше – не в 2036 році, а вже у 2028. Перехідний період СВАМ, коли імпортери не матимуть фінансових зобов’язань, розпочнеться з 2023 року, але триватиме не 3, а 2 роки – і вже з 2025 року СВАМ має запрацювати у повному обсязі. Замість 27 національних органів у кожній країні ЄС пропонують створити один централізований орган, який буде розглядати та перевіряти CBAM-декларації, продавати CBAM-сертифікати імпортерам, тощо.
Кошти, отримані від СВАМ, пропонується направити на фінансування заходів з декарбонізації у найменш розвинутих країнах.
"При цьому євродепутат відмітив, що CBAM має посилювати співпрацю ЄС з торговими партнерами, а не спричиняти конфронтацію, — прокоментувала доповідь Мохаммеда Шахіма координаторка комітету промислової екології й сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко. - Водночас, претендувати на виключення з-під дії СВАМ можуть тільки ті торгові партнери, що мають прозорі та зрозумілі політики ціноутворення на викиди вуглецю».
Запропоновані зміни мають намір обговорювати у Комітеті Європарламенту у лютому 2022 року, а голосувати у квітні.
За оцінками European Business Association, у разі запровадження СВАМ при ціні €55/т СО2, додаткові витрати українських імпортерів продукції цементної галузі становитимуть щонайменше 2,1 млн, хімічної галузі – €48,5 млн, а у металургії можуть сягнути €628,3 млн щороку.
https://ecotown.com.ua/news/vrosoyuz-ma-namir-rozshiriti-diyu-vugletsevogo-podatku-na-voden/
 
 
В Україні об'єднані територіальні громади можуть отримати до $15 тисяч на проекти чистої енергетики

В Україні об'єднані територіальні громади можуть отримати до $15 тисяч на проекти, пов'язані з екологічно чистою енергетикою.
Заявки на отримання грантів приймає USAID Проект енергетичної безпеки, передає kosatka.media. 
ПЕБ розраховує видати приблизно 6 грантів кожен вартістю до $15 тис. у гривневому еквіваленті. Грантова допомога розрахована для ОТГ, які використовують або планують переходити на екологічно чисту енергетику.
В рамках програми будуть вирішуватися загальні питання розвитку інституційного потенціалу об'єднаних територіальних громад, що допоможе успішно займатися діяльністю у секторі екологічно чистої енергетики.
USAID ПЕБ залишає за собою право фінансувати будь-яку або не фінансувати жодну з поданих заявок.
Учасники повинні подати заявки до 15 лютого 2022 року включно.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-ob-dnani-teritorialni-gromadi-mozhut-otrimati-do-15-tisyach-na-proekti-chistoi-energetiki/
 
 
Американський стартап розробив сонячну черепицю, яка прибивається до даху цвяхами

Стартап з Каліфорнії розробив фотоелектричну плитку, яку можна прибивати до даху цвяхами як дерев'яну дранку або інші матеріали, які використовуються при ремонті або заміні традиційної покрівлі.
Технологію Timberline Solar запропонувала компанія GAF Energy з Сан-Хосе(Каліфорнія), передає ecotechnica.com.ua. 
«Ряд компаній вийшли на ринок з тим, що вони називають сонячним гонтом, але він насправді нічим не відрізняється від сонячних панелей, тільки маленьких, — пояснив президент GAF Energy Мартін Дебоно. – Наш стартап справді пропонує доступну сонячну черепицю».
Технологія Timberline Solar справді заслуговує назви «сонячної черепиці», оскільки смуги з фотоелементами потрібно прибивати до покрівлі, як звичайну дранку. В результаті установка займає кілька днів, а не тижнів. Компанія вже навчилася міняти стару черепицю на сонячну всього за два дні.
Timberline Solar - перший продукт, що відповідає стандарту 7103 міжнародної організації UL, що займається сертифікацією. Це означає, що він може використовуватися і як фотоелемент, і як будівельний матеріал. Складається черепиця зі скла, фотоелементів з полікристалічного кремнію і верхнього шару з фторованого алканового етилену -вогнетривкого, ударостійкого, протиковзкого і, тим не менш, досить прозорого, щоб пропускати сонячне світло. При тій же товщині, що і у звичайного гонту, вона важить трохи менше через більш низьку щільність.
Для того, щоб покрити дах середнього приватного будинку, знадобиться приблизно 130 смуг Timberline Solar, потужністю 6 кВт та коєфіцієнтом корисної дії 22,6%. Перевага більшої кількості елементів у порівнянні зі звичайними сонячними панелями у тому, що загальна потужність системи знижується не так сильно, коли деякі з них потрапляють у тінь через рух сонця або хмар.
З мінусів - така система обійдеться власнику дорожче, ніж просто покласти сонячні панелі на вже існуючий дах. Тому GAF Energy орієнтується у першу чергу на тих, хто будує нові будинки і готовий вкластися у відновлювані джерела енергії.
Інший недолік естетичний: черепиця Timberline Solar виділяється на тлі звичайної дранки, крім того, на кожні 2 кВт панелей необхідно за вимогами безпеки встановити помітну коробочку з переривником.
https://ecotown.com.ua/news/Amerikanskiy-startap-rozrobiv-sonyachnu-cherepitsyu-yaka-pribiva-tsya-do-dakhu-tsvyakhami/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами