Альтернативна енергетика в світі: 08-14.10.2018

Пакистан запросив Саудівську Аравію інвестувати в ПЕК

Міністр енергетики Пакистану Омар Аюб провів зустріч з делегацією Саудівської Аравії. Її мета - підписання меморандумів у сфері інвестиційного співробітництва.
Омар Аюб запевнив саудівських гостей в тому, що пакистанська сторона докладе всіх зусиль, щоб забезпечити безпеку інвестицій з королівства.
Міністр енергетики Пакистану також підкреслив величезні можливості для розвитку водної, сонячної і вітряної енергетики в країні і запросив Саудівську Аравію інвестувати в ці напрямки.
Саудівська делегація погодилася з пропозицією пакистанського міністра, зазначає REGNUM.
Свій перший закордонний візит прем’єр-міністр Пакистану зробив в Саудівську Аравію. В ході поїздки була досягнута домовленість про великі саудівські інвестиції в економіку Пакистану, зокрема, в об’єкти Китайсько-пакистанського економічного коридору.
Японський SoftBank обіцяє безкоштовну сонячну електроенергію після закінчення договорів PPA

Глава японського конгломерату Softbank, Масаесі Сон (Masayoshi Son), виступаючи на генеральній асамблеї «Міжнародного сонячного альянсу» (International Solar Alliance), пообіцяв учасникам цієї організації безкоштовну сонячну електроенергію.
Сонячні електростанції зазвичай будуються на умовах гарантованого повернення інвестицій в рамках певних юридичних конструкцій, наприклад, двосторонніх угод купівлі-продажу електроенергії (power purchase agreements - PPA).
Вони дозволяють повернути інвестиції з певною прибутковістю протягом встановленого терміну. У разі Softbank йдеться про 25 років. Після цього сонячна електростанція виробляє енергію «безкоштовно», оскільки у неї немає паливних витрат. Залишаються лише витрати з обслуговування і очищення панелей, які невеликі і можуть бути роботизовані.
За словами Сон, термін служби електростанції може досягати 100 років, тобто 75 років об’єкт буде видавати електрику майже даром. (Скільки може прослужити сонячна електростанція сьогодні достеменно невідомо. Стандартна гарантія виробників сонячних панелей - 25 років при збереженні 80-85% вихідної потужності. Є об’єкти працюють, більше 35 років без заміни модулів).
Це «спеціальна пропозиція» глава Softbank обговорив з прем’єр-міністром Індії, Нарендра Моді, який також брав участь у конгресі.
Слова керівника Softbank мають, звичайно, «маркетинговий відтінок», в той же час запрошують заглянути в майбутнє. Колосальні обсяги амортизованих сонячних потужностей будуть здатні пропонувати дійсно вкрай дешеву електроенергію, і бізнес-моделі в електроенергетиці можуть значною мірою змінитися.
International Solar Alliance - організація, створена з ініціативи Індії в 2015 і об’єднує 121 країну з метою розвитку сонячної енергетики. Організація планує підняти 1 трлн доларів США фінансування для розвитку сонячної енергетики в країнах з багатим сонячним потенціалом до 2030 року.
Відзначимо, в червні SoftBank Group Corp оголосила про те, що збирається інвестувати $ 60-100 млрд у виробництво сонячної енергії в Індії.
Також Фонд японської корпорації SoftBank Vision Fund інвестував $ 2,25 млрд в підрозділ безпілотних авто General Motors Cruise. В обмін фонд отримає частку в Cruise в розмірі 19,6%.
Данія збирається ввести заборону на продаж бензинових і дизельних автомобілів з 2030 року, гібридів - з 2035 року

Видання Reuters повідомляє, що Данія має намір повністю заборонити продаж на території країни бензинових і дизельних автомобілів з 2030 року. При цьому керівництво країни також виявило жорсткість по відношенню до гібридних моделей - їм воно дало всього на 5 років більше і вже з 2035 роки не хоче бачити в себе навіть такі автомобілі.
Відзначимо, що раніше уряд Данії піддався суворій критиці за підвищення податків на електромобілі в 2016 році. Зростання роздрібних цін на електромобілі призвело до того, що частка таких моделей в загальній структурі продажів нових автомобілів упала з 3% практично до нуля.
«Це дуже амбітна мета, яку буде важко досягти. Але саме тому нам потрібно спробувати» - зазначив прем’єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен під час виступу перед парламентом.
Запропонований прем’єр-міністром план потребує схвалення парламентом, для того щоб отримати статус закону. Відповідний законопроект буде представлений на розгляд депутатам уже на наступному тижні.
Відзначимо, що раніше Данія націлилася на те, щоб повністю відмовитися від викопних видів палива і перейти виключно на відновлювані джерела енергії до 2050 року.
Нагадаємо, що про наміри повністю припинити продажі бензинових і дизельних автомобілів вже оголосили Франція, Норвегія і Великобританія і Нідерланди, а Німеччина, Китай і ряд інших країн поки просто висловили подібну готовність без вказівки точної дати.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами