Альтернативна енергетика в світі: 07-15.11.2020

53750045

Nissan буде продавати в Китаї тільки електромобілі з 2025 року

Японський автоконцерн Nissan Motor має намір з 2025 року продавати в Китаї тільки електромобілі або автомобілі з гібридними двигунами.
До цього часу компанія представить в Китаї дев'ять моделей, які будуть або повністю електричними або гібридними.
Цей крок буде зроблений паралельно з планами Пекіна до 2035 року домогтися того, щоб ті, що продаються в країні автомобілі відповідали більш жорстким екологічним вимогам.
 Також японський концерн має намір розширити виробничі потужності в Китаї приблизно на 30%, до 2 млн одиниць. Крім того, компанія має намір збільшити частку продаваних в Китаї електромобілів з нинішніх 2 до 23% протягом найближчих трьох років.
На японському ринку Nissan зараз продає електричний хетчбек Leaf з запасом ходу 250-270 км. також у 2021 році має розпочатися серійне виробництво кросовера Ariya з більш потужними акумуляторами, які дозволяють автомобілю в залежності від модифікації проїхати від 340 до 500 км на одній зарядці.
https://elektrovesti.net/73234_nissan-budet-prodavat-v-kitae-tolko-elektromobili-s-2025-goda
 
 
Ще 29 європейських островів стануть незалежними

22 європейських острова опублікували свої плани повного переходу на відновлювану енергетику та ще 7 зроблять це найближчим часом. Мета перетворень - зробити острова незалежними від зовнішніх поставок енергоносіїв, в першу чергу нафти і мазуту.
Енергонезалежні острова будуть повністю забезпечувати свої потреби в електриці за рахунок поновлюваних джерел - сонячного світла, вітру, енергії припливів, а також біопалива з місцевих органічних відходів.
Ці острови беруть участь в програмі підтримки енергонезалежності островів Clean energy for EU islands, запущеної Євросоюзом в 2019 році.
Щоб привернути увагу до питань автономного енергозабезпечення островів, Євросоюз з цього року нагороджує острова премією EU RESponsible Island Prize за кращий розвиток автономної і «зеленої» електроенергетики. Першими переможцями стали Борнхольм, Самса і Тилос. У 2017 році Тилос став першим незалежним островом в Середземному морі.
https://euro-pulse.ru/news/eshhe-29-evropejskih-ostrovov-stanut-energonezavisimymi
 
 
Як обшити сонячними панелями вітрогенератор придумала DAS Energy

Виробник фотоелектричних систем DAS Energy і австрійська енергосервісна компанія Energie Burgenland створили гібридну установку, яка дозволяє збирати енергію як сонця, так і вітру. Для цього на стандартному вітрогенераторі електростанції міста Вайден-ам-Зе встановили 30 гнучких сонячних панелей від DAS Energy.
«Завдяки виробленню в фотоелектричної системі додаткової екологічно чистої електроенергії ефективність вітрогенератора ще більше зростає, а його екологічний слід зменшиться», - сказав Алоїс Екер, директор правління Energie Burgenland.
Для реалізації проекту залучалися промислові альпіністи компанії Skyworks. Щоб прикріпити сонячні панелі, їм довелося піднятися на висоту 40 метрів. Для фіксації фотомодулів на корпусі вітрогенератора використовувався тільки спеціальний клей від Innotec. Механічне кріплення не застосовувався, що дозволило обійтися без свердління отворів і інших аналогічних робіт.
Виробник гарантує, що клей забезпечить міцність з'єднання як мінімум протягом 10 років. Незважаючи на те, що сонячні панелі DAS Energy мають товщину всього 2 мм і дуже легкі, правильно приклеїти їх на великій висоті було не найпростішим завданням.
Сонячні панелі встановлені на південно-східній і південно-західній сторонах опори вітроелектричної установки. Завдяки цьому їм дістається максимальну кількість світла протягом дня. А так як модулі розміщені практично вертикально, вони можуть ефективно поглинати енергію навіть взимку, коли сонце стоїть низько.
«Цей пілотний проект дає нам можливість продемонструвати потенціал наших фотоелектричних елементів, - зазначив Крістіан Дріс, керуючий директор DAS Energy, - Фотоелектрична технологія, як правило, є однією з найбільш екологічно чистих, але вимагає багато місця. Тому наша мета - зробити якомога більше поверхонь придатними для установки пристроїв, що дозволяють отримувати електрику майбутнього».
Розміщення сонячних батарей на вітрової електростанції Вайден-ам-Зе - це перший реалізований на території Австрії проект DAS Energy. «Ми готові встановити більше фотомодулів на вітрогенератори в Австрії в будь-який час, проте є складнощі з приклеюванням їх в холодну пору року, коли температура нижче +10 градусів за Цельсієм», - пояснює Бенджамін Лімберк, менеджер з продажу DAS Energy. В даний час компанія вже безпосередньо працює над реалізацією нових проектів в цьому напрямку, в тому числі в Німеччині та Іспанії.
https://ecotechnica.com.ua/energy/veter/5015-kak-obshit-solnechnymi-panelyami-vetrogenerator-pridumala-das-energy.html
 
 
Великобританія подвоїть потужності альтернативних електростанцій до 2026 року

Потужність електростанцій на поновлюваних джерелах в Великобританії подвоїться до 2026 року, тобто цільового терміну. Про це заявили аналітики компанії Rystad Energy, в опублікованому 28 жовтня доповіді.
Загальна встановлена ​​потужність сонячних і вітряних електростанцій у Великобританії виросте до 64 гігават (ГВт) в 2026 році. На поточний момент їх встановлена ​​потужність в країні становить майже 33 ГВт.
Експерти вважають, що провідну роль в країні серед альтернативної енергетики займе морська вітрогенерація. Встановлена ​​потужність якої виросте з 10,5 ГВт в 2020 році до 27,5 ГВт в 2026 році.
Друге місце займають вітрогенерацію на суші, потужність якої виростить з поточних 13,5 ГВт до 24,3 ГВт в 2026 році.
Потужність сонячних електростанцій теж буде рости, хоча і більш повільними темпами. Їх потужність збільшиться з 8,9 ГВт в 2020 році до 13,5 ГВт в 2026 році.
За прогнозами експертів, загальна потужність сонячних і вітряних електростанцій перевищить 70 ГВт в 2030 році. Саме до цього терміну країна має на меті подвоїти потужності подібних електростанцій.
https://rossaprimavera.ru/news/74bdd45f
 
 
Системний оператор Фінляндії розширює мережеву інфраструктуру з метою підключення додаткових об'єктів вітрової генерації

За інформацією системного оператора Фінляндії Fingrid в найближчі роки в Фінляндії буде спостерігатися швидке зростання обсягів електроенергії, виробленої з ВДЕ. З цієї причини Fingrid реалізує кілька проектів, спрямованих на розширення мережевої інфраструктури розподільної і магістральної мережі. Останнім проектом, реалізованим Fingrid в зазначених цілях, є розширення підстанції (ПС) Юлккя (Jylkkä) в Калайокі (Kalajoki) і закупівля третього силового трансформатора напругою 400/110 кВ.
В даний час через ПС Юлккя до магістральної електричної мережі підключені об'єкти вітрової генерації сумарною потужністю 260 МВт. За останні пару років підписано угоди на приєднання до національної енергосистеми через ПС Юлккя об'єктів вітрової генерації сумарною потужністю 620 МВт. Крім того, в регіонах Калайокі (Kalajoki) і Пюхяйокі (Pyhäjoki) планується додатково побудувати 390 МВт потужності вітрової генерації. Потужність вітрогенерації, планованої до підключення до енергосистеми Фінляндії, настільки значна, що потрібне розширення ПС Юлккя з установкою третього силового трансформатора.
За підсумками закупівельних процедур, проведених Fingrid в кінці квітня, контакт на виконання робіт по проекту розширення ПС Юлккя укладений з компанією Omexom. Згідно з проектом буде виконано розширення станційної будівлі, побудовані два розподільних пристрої (РУ) на 400 кВ і вісім РУ на 110 кВ. Крім того, в рамках проекту буде побудовано захисне укриття для нового трансформатора і виконані роботи по розширенню і удосконаленню систем захисту і управління ПС Юлккя.
Особливістю проекту стане установка шино сполучних автоматичних вимикачів на збірних шинах РУ 110 кВ ПС Юлккя. Такі вимикачі, що дозволяють розділити збірні шини РУ 110 кВ на чотири секції, що значно підвищує експлуатаційну надійність підстанції, раніше встановлювалися тільки на шинах вузлових ПС 400 кВ в магістральної мережі Фінляндії. Третій силовий трансформатор 400/110 кВ, який планується встановити на ПС Юлккя, буде поставлений компанією Kolektor Etra.
Загальні інвестиційні витрати на проект розширення ПС Юлккя складають приблизно € 11,4 млн. Завершити проект планується у 2022 році, після чого ПС Юлккя стане найважливішою точкою приєднання об'єктів вітрової генерації до енергосистеми Фінляндії.
https://www.ruscable.ru/news/2020/11/04/Sistemnyj_operator_Finlyandii_rasshiryaet_setevuu_/
 
 
Іспанські вчені відкрили новий спосіб отримання водню за допомогою мікрохвиль

Група дослідників з Політехнічного університету Валенсії та Іспанської національної дослідницької ради (CSIC) виявила новий метод, який дозволяє трансформувати електроенергію у водень або хімічні продукти виключно за допомогою мікрохвиль – без кабелів і без будь-якого типу контакту з електродами. Це являє собою революцію в галузі енергетичних досліджень, пише TechXplore.
Дослідження було опубліковане в останньому виданні Nature Energy. Технологія, розроблена та запатентована UPV та CSIC, базується на явищі мікрохвильового відновлення твердих матеріалів. Цей метод дає можливість здійснювати електрохімічні процеси без необхідності використання електродів, що спрощує та значно здешевлює його практичне використання.
«Це технологія з великим практичним потенціалом, особливо для накопичення енергії та виробництва синтетичного палива та «зелених» хімічних продуктів. Цей аспект сьогодні має важливе значення, оскільки транспорт і промисловість прагнуть здійснити перехід до декарбонізації, тобто вони повинні відповідати цілям на 2030-2040 роки щодо зменшення споживання енергії з викопних джерел, переважно природного газу та нафти», – підкреслює Жозе Мануель Серра, викладач CSIC.
Основним застосуванням цієї революційної технології є отримання «зеленого» водню (що виробляється без виділення парникових газів) для промислових та транспортних потреб. Як зазначає команда вчених, це технологія з великим потенціалом для автомобільного сектору, хімічної промисловості, металургії, виробництва добрив та багатьох інших галузей.
«Цей метод дозволить трансформувати відновлювану електроенергію, як правило, сонячного або вітрового походження, у продукти з доданою вартістю та «зелене» паливо. Він має незліченну кількість застосувань, і ми сподіваємось, що з'являться нові способи зберігання енергії, розробки нових матеріалів та хімічного виробництва», – підкреслює дослідник Хосе Мануель Катала.
Команда вчених вивчає інші перспективи використання цієї технології і нині зосереджує свої зусилля на надшвидкій зарядці акумуляторів. Однією з галузей застосування може стати дослідження космосу.
https://ecotown.com.ua/news/Ispanski-vcheni-vidkrili-noviy-sposib-otrimannya-vodnyu-za-dopomogoyu-mikrokhvil/
 
Центр виробництва водню на сонячній енергії створюється в Омані

Порт Сохар і вільна зона Оману (SOHAR Port and Freezone), глибоководний порт і прилегла до нього вільна економічна зона, розташовані в однойменному прибережному місті, планують розмістити великомасштабний центр виробництва зеленого водню, що працює на сонячній енергії.
 Згідно з документом під назвою «SOHAR Port and Freezone | Going Green», опублікованому генеральним директором порту Марком Гейленкірхеном, проект розробляється у співпраці з портом Роттердам, якому належить 50% акцій SOHAR Port and Freezone, і німецької водневої компанією Hydrogen Rise AG. «Запланований об'єкт буде виробляти з недорогий сонячної енергії безвуглецевої водень, який буде зберігатися для використання за потребою», - пише Гайленкірхен.
Цей новий водневий центр буде забезпечуватися від декількох сонячних станцій, які будуються в районі порту і міста. «У зв'язку зі зниженням витрат на виробництво сонячної енергії, будівництво електролізерів на нашому підприємстві в Сохар, де відмінні поновлювані ресурси, може стати недорогим варіантом виробництва водню», - пояснив генеральний директор.
Сонце в Сохар світить постійно, а у вільній зоні великі площі вільної землі. Тому керівництво порту націлене побудувати приблизно 3,5 ГВт фотоелектричних станцій, які будуть виробляти кількість енергії, відповідне споживання порту.
Близько 300 МВт з цих потужностей буде розгорнуто нафтогазовою компанією Shell.
Раніше повідомлялося, що до 2030 року Оман планує виробляти на основі енергії сонця 21% електрики, вітру - 6,5%.
У липні поточного року сусіди Омана по Аравійського півострову (мова про Саудівської Аравії) сформували консорціум, метою якого є створення масового виробництва зеленого водню. Підприємство вартістю 5 млрд доларів США збирається випускати 650 тонн водню в день з метою його експорту «на глобальні ринки». Для виробництва водню будуть використовуватися електролізер thyssenkrupp і «більше 4 ГВт потужностей сонячної, вітрової енергетики та систем накопичення енергії».
https://renen.ru/tsentr-proizvodstva-vodoroda-na-solnechnoj-energii-sozdayotsya-v-omane/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами