Альтернативна енергетика в світі: 07-13.09.2020



Гнучкі сонячні елементи з рекордним ККД надрукували на принтері

Значного прогресу в створенні нового покоління багатофункціональних, гнучких і легких сонячних елементів домоглися вчені з Саудівської Аравії. Вони розробили полімерні чорнило і метод друку з рекордним для цього класу фотоелементів ККД. Їх можна буде використовувати для харчування переносної електроніки, зокрема, медичних сенсорів.
 До сих пір надтонкі органічні сонячні елементи проводилися методами центрифугування або термального напилення, але ці технології не масштабуються і обмежують геометрію фотоелементів. Як електрод ці методи використовують прозорий і проводить, але крихкий і жорсткий матеріал оксид індію-олова, повідомляє EurekAlert.
Команда інженерів з Науково-технологічного університету ім. короля Абдалли розробила чорнило для друку сонячних елементів - прозорих, гнучких і проводять. За основу вони взяли полімер полістіролсульфонат. Між шарами електродів знаходиться органічний фотогальванічний матеріал. Всі пристрій цілком можна покрити паріленом, гнучким, водовідштовхувальним і біосумісним матеріалом.
Хоча струменевий друк - дуже недорогий і зручний для масштабування метод виробництва, розробка функціональних чорнила виявилася непростою справою. Варто було подолати міжмолекулярні сили між картриджем і чорнилом, щоб отримати дуже дрібні краплі з крихітного сопла. Також важливу роль відіграють розчинники, оскільки процес висихання впливає на якість плівки.
Після оптимізації складу чорнила для кожного шару вчені надрукували сонячні елементи на скло, щоб перевірити їх продуктивність. І домоглися ККД 4,73%, побивши попередній рекорд для повністю надрукованих фотоелементів (4,1%). Також вперше була досягнута можливість друку на надтонкою гнучкій підкладці з ККД 3,6%.
https://hightech.plus/2020/08/28/gibkie-solnechnie-elementi-s-rekordnim-kpd-napechatali-na-printere
 
Total планує побудувати 2,3 ГВт плавучих офшорних вітрових електростанцій в Південній Кореї

Інвестиційна група Green Investment Group (GIG) Macquarie і глобальна нафтогазова компанія Total підписали кілька угод про спільну розробку портфеля морських плавучих вітроенергетичних проектів потужністю 2,3 ГВт в Кореї. Портфель складається з п'яти об'єктів - три в Ульсані загальною потужністю 1,5 ГВт і два в провінції Південна Чолла загальною потужністю 800 МВт.
 За умови отримання дозволів регулюючих органів і виконання інших попередніх умов партнери мають намір почати спільну розробку восени 2020 року. GIG вже розпочала комплексну кампанію зі збору даних про вітровому потенціал для першої фази Ульсанского проекту в 500 МВт. Будівництва планується почати до кінця 2023 року.
GIG - провідний глобальний інвестор і розробник активів зеленої інфраструктури. На сьогоднішній день група підтримала вже 16 морських вітроенергетичних проектів загальною потужністю майже 5,5 ГВт. Портфель проектів, що розробляються GIG налічує понад 25 ГВт, включаючи 4,5 ГВт морських вітроенергетичних потужностей по всій Азії.
Група Total працює в Південній Кореї більше 30 років. Маючи 5 ГВт виробничих потужностей відновлюваних джерел енергії по всьому світу, Total займає лідируючу позицію серед найбільших нафтогазових компаній в енергетичному переході. Компанія поставила перед собою амбітні цілі щодо подальшого розвитку низьковуглецевої енергетики і націлена на зростання портфеля поновлюваних генеруючих потужностей до 25 ГВт до 2025 року. Total не є новачком в технологіях плавучих вітрових станцій. У березні нафтогазовий гігант придбав 80% в морському плавучому вітроенергетичному проект Erebus, який реалізується в Кельтському море в Атлантиці.
«Наш вихід в сегмент плавучої морської вітроенергетики в Південній Кореї відповідає стратегії Total по прибутковому розвитку поновлюваних джерел енергії в усьому світі і сприяє досягненню наших цілей по досягненню нульових викидів», - заявив Патрік Пуян, голова і головний виконавчий директор Total.
Портфель морських вітроенергетичних установок GIG і Total буде відігравати важливу роль в досягненні амбітних цілей Південної Кореї в галузі поновлюваних джерел енергії. Корейська урядовий план націлений на створення 12 ГВт потужностей морської вітроенергетики до 2030 року.
Партнерство також буде зосереджено на максимальному збільшенні корейського змісту в ланцюжку поставок відповідно до урядової планом «Новий курс», який націлений на створення 1,9 мільйона нових робочих місць в області екологічно чистої енергії та інших нових технологій. GIG підписала меморандум про взаєморозуміння з містом Ульсан і 18 організаціями, включаючи місцевих виробників HESI і Unison, Korea East-West Power, KEPCO-ENC-густо науково-дослідних організацій, включаючи Технопарк Ульсан і Університет Ульсан. Меморандум про взаєморозуміння передбачає співпрацю в сфері офшорної вітроенергетики в Ульсані, розвиток місцевих технологій і створення нових робочих місць.
«Багато в чому завдяки наявності в країні суднобудівної та морської інфраструктури світового класу, GIG і Total бачать значні можливості для плавучої офшорної вітроенергетики в Кореї», наголошується в заяві.
https://renen.ru/total-planiruet-postroit-2-3-gvt-plavuchih-ofshornyh-vetrovyh-elektrostantsij-v-yuzhnoj-koree/
 
 
Apple встановить на узбережжі Данії два найпотужніших вітряка для дата-центрів

Компанія Apple встановить поблизу данського міста Есб'єрг дві найбільші у світі наземні вітряні турбіни для енергозабезпечення власних дата-центрів.  
 Проект Esbjerg wind стане випробувальним полігоном для потужних морських вітряних турбін і наблизить ланцюжок поставок і продукти IT-гіганта до вуглецевої нейтральності, передає apple.com.  
Передбачається, що 200-метрові турбіни щорічно вироблятимуть 62 ГВт-год електроенергії, якої достатньо для живлення майже 20 000 будинків.
Електроенргія, вироблена вітряками в Есб'єрзі, буде підтримувати центр обробки даних Apple у Виборзі, що займає площу 45 000 квадратних метрів. Надлишкова електроенергія буде надходити у датську мережу.
Проект Esbjerg wind став наступним після побудованої влітку сонячної електростанції у Тістеді, Північна Ютландія, - першого данського сонячного проекту, побудованого без використання державних субсидій. 
Вітрові та сонячні станції підтримують нещодавно побудований центр обробки даних Apple у Виборзі, який працює на 100% відновлюваних джерел енергії. 
Apple розвиває обидва проекти у партнерстві з Європейською енергетикою.
Центр обробки даних у Виборзі відрізняється передовим дизайном зелених будівель з унікальною системою охолодження, заснованої на природних повітряних потоках, які значно знижують споживання води та енергії. Він допомагає живити Apple App Store, Apple Music, iMessage, Siri та інші сервіси в Європі, які повністю працюють на поновлюваних джерелах енергії з місцевих проектів.
https://ecotown.com.ua/news/Apple-vstanovit-na-uzberezhzhi-Danii-dva-naypotuzhnishikh-vitryaka-dlya-data-tsentriv/
 
 
Побито рекорд навантаження об'єктів вітрової та сонячної генерації, що беруть участь в національному енергоринку Австралії

За повідомленням системного оператора Австралії AEMO, національним електроенергетичним ринком (National Electricity Market, NEM) 20.08.2020 зареєстровано нове рекордне значення сумарного навантаження об'єктів нестабільної відновлюваної енергетики (Variable Renewable Energy, VRE), що склало 11,7 ГВт. Протягом тридцяти хвилин вироблення великомасштабних об'єктів сонячної (включаючи розташовані на дахах будівель) та вітрової генерації покривала 46,5% загального обсягу споживаної електроенергії. Попередній максимум навантаження VRE-генерації, що склав 11,3 ГВт, був зафіксований в листопаді 2019 р.
За словами директора з проектування AEMO Алекса Вонхаса, новий рекорд відображає процес швидкої трансформації структури генеруючих потужностей в національній енергосистемі. За останні шість місяців введено в експлуатацію п'ять нових ВЕС і СЕС загальною потужністю 580 МВт, які стали учасниками NEM, а також реалізуються проекти будівництва генеруючих об'єктів на базі ВДЕ сумарною генеруючої потужністю 1 785 МВт.
У нещодавно випущеному AEMO Об'єднаному системному плані на 2020 г. (2020 Integrated System Plan, ISP) прогнозується, що для заміни вугільної генерації (до 2040 р планується вивести з експлуатації 63% вугільної генерації) буде потрібно будівництво більше 26 ГВт нових об'єктів VRE-генерації . В ISP також вказується, що перехід до нового і більш ефективному національному енергоринку потребують використання досить різноманітного портфеля енергоресурсів, що складається з об'єктів розподіленої генерації (Distributed Energy Resources, DER) і VRE-генерації, підтримуваних різноманітними діспетчіруемимі генеруючими ресурсами.
https://www.ruscable.ru/news/2020/09/04/Pobit_rekord_nagruzki_obyektov_vetrovoj_i_solnechn/
 
 
Майже 10% споживаної домашніми господарствами енергії в Польщі проводяться вітроенергетикою

В Європейському економічному конгресі в Катовіце взяв участь глава Польської асоціації вітроенергетики Януш Гаёвецкій.
Майже 10% енергії, споживаної домашніми господарствами, виробляються вітроенергетикою. Про це в ході останнього дня Європейського економічного конгресу в Катовіце заявив глава Польської асоціації вітроенергетики Януш Гаёвецкій.
Учасник конгресу в Катовіце підкреслив, що енергія вітру, вироблена не тільки на суші, але і на морі, є чудовою нагодою і може внести величезний внесок у перетворення енергетики в Польщі.
«Польща може бути ключовим гравцем, якщо говорити про реалізацію цілей «Зеленого порядку», як раз за рахунок використання енергії вітру на море, адже потенціал польської акваторії Балтійського моря до 2050 року може досягати навіть 30 гігават», - пояснив Януш Гаёвецкій.
У Міністерстві державних активів Польщі, в свою чергу, обіцяють, що вже в жовтні цього року буде представлений закон про морський вітроенергетики.
https://www.polskieradio.pl/397/7837/Artykul/2576318
 
 
Гірничодобувна компанія оголосила конкурс для 100% ВДЕ енергопостачання свого родовища

OZ Minerals, третя за величиною австралійська гірничодобувна компанія, що займає друге місце в світі за обсягом виробництва цинку, оголосила конкурс на розробку рішення для 100% ВДЕ енергопостачання свого нового рудника West Musgrave.
Проект на нинішній стадії дозволяє досягти високої частки відновлюваної енергії (> 70% від загальної потреби). Тепер OZ Minerals шукає рішення, які допоможуть збільшити цей відсоток.
 Компанія відзначає, що відомою проблемою поновлюваних джерел енергії є варіабельність вироблення. Іноді вона може перевищувати споживання, а іноді не задовольняти попит. Якби надлишок енергії міг бути збережений, це дозволило б West Musgrave задовольнити 100% всього попиту на електроенергію за допомогою ВДЕ.
Для вирішення цього завдання запрошуються приватні особи, команди і організації з життєздатними рішеннями. Розглядатимуться як нові концепції, що знаходяться на ранній стадії, так і готові комерційні рішення.
Новий проект OZ Minerals з видобутку нікелю і міді вартості близько одного мільярда австралійських доларів розташований на перетині кордонів Західної і Південної Австралії і Північній Території.
За даними компанії, середня навантаження об'єкта становить 40 МВт, пікова 55 МВт. Планується будівництво 180 МВт вітрових і сонячних потужностей (дві третини - вітрові електростанції). При цьому більшу частину часу ВДЕ генерація буде перевищувати споживання.
Однак при нинішній економіці зберігання енергії вловлювати всю цю «зайву» електроенергію економічно недоцільно, тому, в рамках нинішньої концепції, близько 25% вироблення фактично втрачається (приблизно 60 ГВт * год на рік, австралійці називають це «розлитої енергією»).
OZ Minerals розглядала кілька різних варіантів скорочення обсягів цієї «розлитої» енергії і, відповідно, потреб в викопному паливі.
Одна із стратегій - це управління попитом і пошук способів формування гнучкого споживання (велика частина якого припадає на обробку і переробку руди), який узгоджувався б з профілями відновлюваної генерації, а інша - це різні форми акумуляторних систем зберігання енергії. Крім того, розглядалася також електрифікація автомобільного парку.
Основний фокус конкурсу - пошук рішень в галузі поновлюваних джерел енергії, які можуть бути включені в плани проекту West Musgrave.
На додаток до цієї мети OZ Minerals шукає нові та інноваційні рішення в галузі поновлюваних джерел енергії, які можуть мати більш широке бізнес-застосування і зіграти роль в переході OZ Minerals до діяльності з нульовими викидами.
Гірничодобувні компанії і в Австралії, і в інших країнах все частіше звертаються до ВДЕ в справі енергопостачання своєї діяльності. Ми описували деякі з цих проектів на сторінках RenEn (див. Рубрику «Гірничодобувна промисловість»).
У лютому поточного року гірничо-металургійний гігант Rio Tinto взяв на себе зобов'язання досягти чистих нульових викидів (net zero emissions) від операційної діяльності до 2050 року.
https://renen.ru/gornodobyvayushhaya-kompaniya-obyavila-konkurs-dlya-100-vie/
 
 
До 2025 року по дорогах США будуть їздити 54 тис. електричних вантажівок

Індустрія електричних вантажівок зросте з 2 тис. автомобілів на дорогах загального користування в США в 2019 році до 54 тис. до 2025 року, а кількість станцій швидкої зарядки досягне 48 тис. До такого висновку прийшли аналітики з консалтингової компанії Wood Mackenzie, повідомляє Electrek. WoodMac вважає, що галузь перебуває в зародковому стані і пікове зростання станеться після 2025 року.
Незважаючи на те, що вантажівки - це друге за величиною джерело викидів CO2 серед транспортних засобів в США, раніше основна увага державних регуляторів було зосереджено на електрифікації легкового транспорту. Проте, успіх Tesla і декількох менш популярних автоконцернів дозволить уряду США змістити фокус на вантажний транспорт протягом наступних п'яти років.
Запас ходу сучасних вантажівок на електриці в середньому не перевищує 480 км, але цього вже достатньо. WoodMac пояснює, що понад 68% міських і регіональних вантажівок використовуються лише кілька годин в день і пересуваються на невеликі відстані. Таким чином вантажний транспорт не вимагає розробки інноваційних технологій і нових типів батарей, а лише потребує продуманої інфраструктури, яка забезпечить перевізників доступними і швидкими станціями зарядки.
У найближчі роки електричні вантажівки будуть використовувати ті ж станції для підзарядки акумуляторних блоків, що і електричні автобуси. Основним методом поповнення заряду акумулятора залишиться підключення до мережі, а не бездротова зарядка, яка зараз активно розробляється і тестується кількома компаніями. Аналітики WoodMac вважають, що вантажівки вимагають більшої потужності для підзарядки, а також використовують більш ємкі блоки, тому бездротові станції будуть нерентабельні для вантажного транспорту.
При цьому зростання інфраструктури до 48 тис. станцій зарядки по всій території США створить додаткову мотивацію для виробників вантажного електричного транспорту та забезпечить інтерес до розвитку цього сектора з боку держави.
Серед найбільш перспективних проектів, WoodMac виділяє Volvo Low Impact Green Heavy Transport Solutions (LIGHTS). Він реалізується компаніями Volvo Group, Volvo Trucks і Greenlots і передбачає масштабне розгортання станцій швидкої зарядки в Північній Америці. Представники LIGHTS заявляють, що нова програма зіграє ключову роль в електрифікації вантажівок і зниженні викидів CO2 в США.
https://hightech.plus/2020/09/06/k-2025-godu-po-dorogam-ssha-budut-kolesit-54-tis-elektricheskih-gruzovikov

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами