Альтернативна енергетика в світі: 07-13 лютого 2022

01346931264038672716

В Китаї будуватимуть гравітаційні накопичувачі енергії

В Китаї масштабно встановлюватимуть гравітаційні накопичувачі енергії.
Про це йдеться у багаторічній ліцензійній угоді(License and Royalty agreement) на суму 50 млн доларів, яку швейцарський розробник гравітаційних систем накопичення енергії Energy Vault підписав з американською компанією Atlas Renewable LLC і її основним інвестором China Tianying(CNTY), передає elektrovesti.net.
Перший китайський об'єкт потужністю 100 МВт*год буде запущений у 2022 році на попередньо вибраному майданчику у Рудуні, провінція Цзянсу, недалеко від Шанхаю.
Гравітаційні твердотільні накопичувачі енергії працюють за принципом гідроакумулюючих станцій, використовуючи замість води тверді матеріали. Пристрій накопичувача піднімає вантажі: важкі блоки з різних матеріалів на висоту, заряджаючи накопичувач і «скидає» їх вниз, перетворюючи потенційну і кінетичну енергію в електричну.
Новоявлені партнери також оцінять можливість використання різного виду місцевих відходів для виробництва зазначених блоків, включаючи вугільні відходи, хвости гірничих робіт, відходи скловолокна і брухт бетону. Використання відходів було спочатку закладено в концепцію Energy Vault. Зокрема, новий партнер швейцарського розробника, China Tianying Inc. - найбільша компанія з надання екологічних послуг в Китаї і займається, у тому числі, управлінням відходами.
Китай планує досягти вуглецевої нейтральності до 2060 року. Його відновлювана енергетика зростає неймовірними темпами. За встановленою потужністю сонячних і вітрових електростанцій КНР в рази випереджає інші країни, однак сегмент зберігання енергії в Китаї(на рахуючи ГАЕС) поки знаходиться у зародковій стадії.
Вищезазначеною угодою передбачено також встановлення гравітаційних накопичувачів енергії у Гонконзі і Макао.
Atlas Renewable LLC інвестувала в Energy Vault 50 млн доларів США, збільшивши початкові інвестиції у 150 млн доларів, отримані в результаті приватного розміщення акцій, що завершився раніше. Тобто обсяг залучених компанією приватних інвестицій досяг $200 млн.
У минулому році Energy Vault підписав договір з італійським енергетичним гігантом Enel на предмет використання подрібнених лопатей вітряних турбін в бетонно-композитних блоках гравітаційних накопичувачів енергії.
https://ecotown.com.ua/news/V-Kitai-buduvatimut-gravitatsiyni-nakopichuvachi-energii/


У 2022 році у світі запустять 228 ГВт сонячних станцій
До кінця 2022 року у світі до мережі буде підключено близько 228 ГВт нових сонячних електростанцій.
Такий прогноз опублікувала британська консалтингова компанія Bloomberg New Energy Finance (BNEF), передає photon.info.
Діапазон оцінки BNEF становить від 204 до 252 ГВт нових сонячних електростанцій.
BNEF очікує, що виробництво кремнію збільшиться на 39% у 2022 році порівняно з 2021 роком. Тоді поставок буде достатньо для виробництва сонячних продуктів потужністю 300 ГВт. Ціна на кремній також впаде. Відповідно, ціни на модулі знизаться до 25 центів у першій половині 2022 року і ще на один-два центи у другій половині.
Згідно з аналізом BNEF, на ринках Північної Європи (Польща, Данія, Німеччина) компанії будуть все частіше підписувати угоди про покупку електроенергії(PPA) для сонячних електростанцій у 2022 році, а також у Південній і Центральній Європі. Наприклад, на Іберійському ринку BNEF у минулому році зареєструвала PPA на загальну суму 1,4 ГВт, що становить 72% від усіх угод, підписаних в Європі. По всій Європі BNEF очікує, що до 2025 року цей сегмент збільшиться до 13,1 ГВт.
Консультанти очікують значного збільшення виробничих потужностей у країнах за межами Китаю. "Згідно зі звітом, найзначнішу виробничу базу для сонячних батарей і модулів за межами Китаю сьогодні має Індія, у якій зосереджено 12,4 ГВт виробничих потужностей для модулів і 3,3 ГВт для сонячних елементів, - йдеться у повідомленні. - До того ж індійський уряд планує збільшити потужності з виробництва полікремнію і модулів: на аукціоні у листопаді 2021 року були вибрані три компанії, кожна з яких планує побудувати 4ГВт потужностей з виробництва модулів».
https://ecotown.com.ua/news/U-2022-rotsi-u-sviti-zapustyat-228-GVt-sonyachnikh-stantsiy/


Чотири країни Європи закликали ЄС не визнавати газові енергопроекти «зеленими»
Австрія, Данія, Швеція та Нідерланди закликали решту країн-членів ЄС не визнавати газові енергетичні проекти «зеленими» інвестиціями.
Чотири держави очікують на остаточний проект Єврокомісії, який буде опублікований незабаром, але конкретна дата невідома, передає elektrovesti.net.
Наприкінці минулого року Європейська комісія розробила план, згідно з яким газ та атомна енергетика визначатимуться як «зелені» інвестиції. Але деякі країни пропонують не маркувати інвестиції у газові проекти як «зелені», якщо вони виділяють понад 100 г вуглекислого газу на кВт-год. Цей показник відповідає нещодавнім рекомендаціям експертів ЄС. Тим часом у проекті Єврокомісії цей показник запропоновано зафіксувати на рівні 270 г СО2 на кВт-год.
Цей крок посилює розбіжності навколо таксономії сталого фінансування ЄС — зведення правил, що має на меті встановити золотий стандарт для спрямування приватних інвестицій у діяльність, що відповідає цілям боротьби зі зміною клімату.
Деякі держави, зокрема Польща та Чехія, вважають, що газ та атомна енергетика можуть вирішальним чином вплинути на відмову країн від найбруднішого викопного палива — вугілля.
Опоненти висловлюють побоювання щодо безпечної утилізації ядерних відходів, а також не бажають маркувати газ, викопне паливо, як зелене джерело енергії. Хоча газ при спалюванні на електростанціях виробляє приблизно вдвічі менше від викидів CO2 порівняно з вугіллям, але газова інфраструктура пов'язана з викидами метану, потужного парникового газу.
https://ecotown.com.ua/news/CHotiri-kraini-vropi-zaklikali-S-ne-viznavati-gazovi-energoproekti-zelenimi/


Німеччина до 2045 року стане кліматично нейтральною за рахунок вітру, сонця та водню
Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Вашингтона розповів журналістам про плани ФРН стати вільною від промислових викидів CO2 до 2045 року. За його словами, це буде можливим за рахунок активного використання енергії сонця, вітру, а також водневої енергетики, передає Інтерфакс-Україна.
«Німеччина в рамках стратегії боротьби зі спровокованими людиною змінами клімату вирішила в дуже стислий термін у 25 років повністю відмовитися від використання нафти, вугілля та газу. Найпізніше у 2045 Німеччина стане вільною від викидів CO2 – це одна з найсильніших промислових країн світу», - сказав Шольц, відповідаючи на запитання про те, що робиться для того, щоб Німеччина не залежала від газових поставок із Росії.
За його словами, ще цього року будуть ухвалені нові рішення щодо розширення вітряної енергетики, сонячних електростанцій та розробок у сфері водневої енергетики.
«Ймовірно, це стане найбільшою промисловою модернізацією в Німеччині протягом останніх більш ніж 100 років», - заявив Шольц.
https://ecotown.com.ua/news/Nimechchina-do-2045-roku-stane-klimatichno-neytralnoyu-za-rakhunok-vitru-sontsya-ta-vodnyu/


Інвестиції у відновлювану енергетику у 2021 році сягнули рекордних $755 млрд
Світові інвестиції у відновлювану енергетику у 2021 році сягнули рекордних $755 млрд, що на чверть більше, ніж у 2020-му. «Прискорення» відбулося як за рахунок підвищення інтересу інвесторів до сектору ВДЕ загалом, так і до електротранспорту зокрема. Втім, цих вкладень недостатньо, щоб досягти вуглецевої нейтральності до середини століття, інформує Greenpost.
За підрахунками Bloomberg, тільки протягом 2022-2025 років в енергетичний перехід необхідно вкласти $2,1 трлн – утричі більше, ніж у 2020 році. Інвестувати необхідно у відновлювану та ядерну енергетику, електроопалення та накопичувачі енергії (energy storage).
Експерти порівняли, як протягом останніх 18 років змінювалася структура вкладень у низьковуглецеві проєкти. Найбільша частка витрат у 2021 році припала на сонячні та вітрові електростанції. Сектор залучив понад $366 млрд, на 6,5% більше, ніж позаминулого року. Більшість цих проектів зосереджено в Азії.
Інвестиції в електротранспорт, включаючи зарядні станції та іншу інфраструктуру, зросли на 77% у 2021 році до $273 млрд.
«Але щоб забезпечити достатню кількість відновлюваної енергії, і витіснити викопні види палива, необхідно нарощувати як інвестиції в сектор, так і потужності ВДЕ. Експерти Bloomberg NEF очікують на зростання вкладень цього року»‎, – підсумували журналісти.
https://ecotown.com.ua/news/Investitsii-u-vidnovlyuvanu-energetiku-u-2021-rotsi-syagnuli-rekordnikh-755-mlrd/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами