Альтернативна енергетика в світі: 06-12.05.2019



Білоруські вчені розробили три моделі електромобіля


Білоруські вчені розробили три моделі електромобіля, повідомив сьогодні журналістам голова Президії Національної академії наук Білорусі Володимир Гусаков перед початком сесії Загальних зборів НАН, передає кореспондент БЕЛТА.
«Ми розробили вже три моделі електромобіля: невеликий вантажний, електромобіль на базі Geely, а також мінівен, який викликав великий інтерес. Проводимо випробування. До кінця року ми зробимо вже цілий ряд цих електромобілів, можливо, і для продажу. Уявімо їх нашим інститутам, щоб вони могли детально провести експериментальну перевірку. Розмістили елементну базу для виробництва на наших промислових підприємствах, так що у нас вже є свої комплектуючі. в планах у нас також переклад комунальної машини на електродвигун, працюємо в тому напрямку з БелАЗ, МАЗом «, - сказав Володимир Гусаков.
У Мінську сьогодні проходить сесія Загальних зборів Національної академії наук Білорусі - вищого колегіального органу управління Академії наук. В її роботі беруть участь близько 500 представників академічної, вузівської і галузевої науки, молоді вчені країни, а також представники державних органів. На сесії будуть розглянуті підсумки діяльності в 2018 році, завдання розвитку НАН Білорусі та наукової сфери країни на 2019 рік, а також внесення змін до Положення про вибори членів НАН Білорусі.
Діяльність НАН Білорусі в 2018 році внесла істотний внесок в соціально-економічний розвиток країни. НАН успішно виконала доведені показники соціально-економічного розвитку. Загальний обсяг багатопрофільних робіт, виконаних у 2018 році за рахунок усіх джерел фінансування, склав Br682,9 млн, або 109,2% до 2017 року.
https://m.belta.by


Іран планує побудувати найбільшу на Близькому Сході електростанцію

Іран планує побудувати електростанцію в центральній провінції Маркази, яка буде найбільшою на Близькому Сході в плані виробництва електроенергії, оголосив іранський депутат.
Виступаючи на прес-конференції в місті Саві, в провінції Маркази, в неділю ввечері, Мохаммад Реза Мансурі заявив, що будівництво найбільшої на Близькому Сході електростанції потужністю 3 000 мегават (МВт) стоїть на порядку денному, додавши, що її виробнича потужність буде в три рази більше, ніж у нинішньої найбільшої електростанції в країні, повідомляє Tasnim News.
За словами парламентарія, проект будівництва буде охоплювати територію в 4000 гектарів, що знаходяться в приватній власності в Саві. Він додав, що фінансування проекту на суму 6,5 млрд. Доларів буде надано приватним сектором.
У грудні номінальна потужність Ірану з виробництва електроенергії після підключення ряду електростанцій до національної мережі країни досягла більше 80 000 МВт.
Виступаючи перед журналістами на прес-конференції в Тегерані в лютому 2018 року, міністр енергетики Ірану Реза Ардеканян підкреслив самодостатність країни в області виробництва електроенергії та сказав, що Ісламська Республіка є головним виробником електроенергії на Близькому Сході.
За словами міністра енергетики, в даний час всередині країни виробляється близько 90 відсотків обладнання для виробництва електроенергії, навіть таких складних деталей, як турбіни і генератори.
Він додав, що можливості Ірану в області виробництва електроенергії настільки розвинулися за останні чотири десятиліття, що країна стала головним виробником електроенергії в регіоні.
«В даний час у нас є обміни енергією з усіма країнами, які мають з нами сухопутні кордони», - сказав він.
https://www.iran.ru/news/economics/112898/Iran_planiruet_postroit_krupneyshuyu_na_Blizhnem_Vostoke_elektrostanciyu


Вже 33% усіх потужностей у світі виробляють електроенергію саме із відновлюваних джерелах

У 2018 р. потужності відновлюваної електроенергетики у всьому світі зросли на 171 ГВт. Це майже на 8% більше, ніж у 2017 році.
Більшість нових об’єктів «чистої» енергетики у 2018 р. – це майже 100 ГВт СЕС і близько 50 ГВт ВЕС.
Про такий динамічний розвиток «зеленої» енергетики у всьому світі інформує авторитетне Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA), повноцінним членом якого із 2018 р. також є Україна.
Загалом, на глобальному ринку встановлено понад 2300 ГВт потужностей «чистої» електроенергетики. Це вже третина від усіх об’єктів, що виробляють електроенергію у всьому світі.
Зокрема, найбільше «чисте» джерело електроенергії у світі – це гідроенергетика із майже 1200 ГВт. Решта потужностей – це:
- вітроенергетика - 564 ГВт;
- сонячна енергетика – 480 ГВт;
- біоенергетика – 121 ГВт;
- геотермальна – 13 ГВт;
- енергія хвиль – 500 МВт.
Країни, що повністю використовують потенціал відновлюваної енергетики, отримають низку соціально-економічних вигод, а також декарбонізацію своєї економіки.
«Тож «зелена» енергетика – один із незворотніх курсів на енергетичну незалежність, яким вже давно рухаються провідні країни світу і який обрала Україна на свою користь», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
http://saee.gov.ua/uk/news/2916


ЗМІ: в Австрії з картопляної шкірки виробляють біогаз для опалення будинків

Австрійський виробник продуктів харчування 11er навчився переробляти картопляну шкірку в біогаз. Як повідомила телерадіокомпанія ORF, інноваційний метод дозволив підприємству домогтися безвідходного виробництва і внести відчутний внесок у збереження навколишнього середовища.
Компанія з міста Фраштанц (федеральна земля Форарльберг) спеціалізується на виготовленні картопляного пюре, картоплі-фрі і так далі. В результаті обробки цього овоча, як правило, залишається непридатна до вживання в їжу шкірка або некондиційні бульби. Виробник розмістив на підприємстві установку для вироблення біогазу на основі картопляного біомаси: залишки подрібнюються, змішуються з водою і поміщаються в резервуар для зберігання. Потім отримана суміш заливається в бродильний апарат об’ємом 4 млн л, де продукт переробляється в біогаз.
У підсумку вийшло створити цикл повної переробки картоплі з виробленням палива з відходів виробництва. Отриманий біогаз подається в муніципальну газову мережу і використовується для опалення будинків. В цілому біогазом з картоплі забезпечені близько 1 тис. Місцевих господарств. Крім того, компанія розмістила на території свого харчового заводу газозаправну станцію і 10% від отриманого біогазу йде на заправку вантажівок компанії, що працюють на газі, і автонавантажувачів.
За підрахунками фахівців підприємства, щорічно таким чином вдається скоротити до 100 т викидів вуглекислого газу в атмосферу в порівнянні з дизелем. Залишки маси з бродильного чана використовуються в якості добрива на місцевих сільськогосподарських підприємствах.
Раніше повідомлялося, що австрійська нафтогазова компанія OMV запустила в 2019 році на нафтопереробному заводі в місті Швехат проект з переробки пластикових стаканчиків в сиру нафту і виготовлення з неї палива.
https://tass.ru/ekonomika/6381940


У Данії побудували школу, фасад якої є сонячною електростанцією

У Данії відкрито корпус навчального закладу - Копенгагенської міжнародної школи (Copenhagen International School). Головна особливість об’єкта - фасад, який є сонячною електростанцією.
12 тисяч фотоелектричних модулів, пофарбовані в різні відтінки морського зеленого кольору і змінюють ці відтінки в залежності від освітлення і кута зору, займають загальну площу 6 048 квадратних метрів.
Ця сонячна електростанція буде виробляти приблизно 300 мегават-годин електфроенергії на рік, забезпечуючи близько половини енергетичних потреб школи. Навчальні заклади працюють вдень - в ті ж години сонячні електростанції виробляють енергію.
Технологія коліровки модулів винайдена швейцарськими фахівцями з Лабораторії сонячної енергії і будівельної фізики при Лозаннській політехнічній школі (EPFL). Тут не використовується фарба. Колір сонячним модулям надається в процесі інтерференції світла, який розроблявся в Лабораторії протягом більше 12 років.
Інтерференція світла - один із способів фарбування. Цей принцип можемо спостерігати на мильних бульбашках або масляних плямах на воді. В даному випадку для коліровки використовуються спеціальні фільтри товщиною в нанометра, які наносяться на скляні панелі. Конструкція фільтра визначає, світлові хвилі який довгі будуть відображатися як видимий колір. Інша частина сонячного світла поглинається сонячною панеллю і перетворюється в енергію.
Виробництво сонячної енергії буде вивчатися в навчальних класах школи безпосередньо на основі моніторингу роботи своєї сонячної електростанції.
https://building-tech.org/v-danii-postroili-shkolu-fasad-kotoryj-javljaetsja-solnechnoj-jelektrostanciej/


Франція відклала відмову від атомних потужностей на 10 років

Рішення про скорочення атомних потужностей у Франції на 25% відкладають на 10 років – до 2035 року.
Франція відкладає заплановане скорочення частки ядерної енергетики в структурі генерації електроенергії до 50% з 2025 до 2035 року. Відповідний законопроект був представлений Раді міністрів 30 квітня. Зараз атомна генерація забезпечує близько 75% електроенергії в країні.
Новий законопроект про енергетику і клімат спрямований на те, щоб закріпити в законі ціль зробити Францію вуглеродно нейтральною до 2050 року. Заявлена в законопроекті мета є «найшвидшими планом» по переходу до вуглецевої нейтральності серед всіх країн світу. І Франція перша країна в Європі, яка вводить цю мету на законодавчому рівні. Раніше у Франції реалізовувався План з енергетичного переходу до «зеленого» зростання, який був прийнятий у серпні 2015 року.
Передбачається, що для декарбонізації енергопортфелю, споживання енергії, що генерується з викопного палива, має скоротитися як мінімум на 40% в 2030 році (замість 30%, передбачених у 2015 році). Генерація електроенергії з вугілля припиниться до кінця 2022 року – законопроект передбачає легальну схему відключення вугільних енергоблоків від мережі. При цьому, в документі зазначено, що досягти цілей декарбонізації буде більш реально, якщо час, відведений на скорочення частки АЕС до 50%, продовжити з 2025 до 2035 року.
Пояснюється, що ці додаткові 10 років допоможуть уникнути будівництва нових газових енергопотужностей, які «підвищать викиди парникових газів». У кінці минулого року Емманюель Макрон представив програму енергопереходу, що передбачає скорочення частки атомної генерації – в цілому планується зупинка 14 енергоблоків загальною потужністю 900 МВт – і дозволить знизити скоротити частку атомної енергії в структурі виробництва електроенергії в країні із нинішніх 75% до 50% до 2035 році.
При цьому він зазначив, що графік закриття потужностей буде залежати від зміни енергетичного балансу Франції, включаючи заплановане збільшення відновлюваних джерел енергії і розширення можливостей перетоків з сусідніми країнами. Ще попередній президент Франції Франсуа Олланд під час своєї передвиборної кампанії в 2012 році заявив про мету обмежити частку атомної генерації в енергобалансі країни 50% до 2025 року. А також закрити найстарішу французьку АЕС «Фесссенхайм» до кінця свого п’ятирічного президентського терміну (до травня 2017).
У червні 2014 року за підсумками національних енергетичних дебатів уряд Олланда заявив, що потужності АЕС будуть збережені на вже існуючому рівні – не більше не менше – 63,2 ГВт. Але до 2025 року вони знизяться до 50% в енергобалансі країни з поточних 75%. Коли президентом Франції став Емманюель Макрон, він пообіцяв підтримати ціль Олланда, але додав, що зниження частки АЕС має відбуватися в тому темпі, який дозволить країні залишатися незалежною – не закуповувати електроенергію у сусідів, закриваючи при цьому свої атомні блоки.
https://elektrovesti.net/65561_frantsiya-vidklala-vidmovu-vid-atomnikh-potuzhnostey-na-10-rokiv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами