Альтернативна енергетика в світі: 06-12 вересня 2021

81444197469852205423

ЄС випустить "зелені" облігації обсягом €250 млрд

Європейська комісія планує у жовтні провести першу емісію "зелених" облігацій обсягом 250 млрд євро.
Механізм функціонування "зелених" облігацій схвалили у Брюсселі у вівторок, передає kosatka.media. 
"Намір ЄС випустити "зелені" облігації у розмірі 250 млрд євро до кінця 2026 року зробить нас найбільшим емітентом "зелених" облігацій у світі, – заявив комісар ЄС з бюджету Йоханнес Хан. - Це також свідчить про нашу прихильність до стійкості і ставить стійке фінансування на чільне місце зусиль ЄС у відновленні від наслідків пандемії COVID-19".
Механізм функціонування "зелених" облігацій повинен гарантувати, що залучені кошти будуть спрямовані на "зелені" проекти, і Єврокомісія звітуватиме про їх вплив на навколишнє середовище.
У липні Єврокомісія презентувала стратегію сталого фінансування для боротьби зі зміною клімату, Європейський стандарт "зелених" облігацій, а також прийняла делегований регламент щодо розкриття фінансовими і нефінансовими компаніями інформації про ступінь стійкості їх діяльності.
https://ecotown.com.ua/news/S-vipustit-zeleni-obligatsii-obsyagom-250-mlrd/
 
 
В Індії тривалість життя 40% індійців скоротиться на 9 років через забруднення повітря

В Індії тривалість життя 40% індійців може скоротитися на 9 років через забруднення повітря.
Про це свідчить щорічний огляд Інституту енергетичної політики Чиказького університету (EPIC), передає rt.com. 
«Для більше 480 мільйонів людей в Індії тривалість життя може скоротитися більш ніж на дев'ять років, якщо рекордні рівні забруднення повітря не будуть швидко знижені, - йдеться у доповіді американських дослідників. - Люди, що живуть на Індо-Гангських рівнинах Північної Індії, на частку яких припадає 40% населення країни, стикаються з рівнями забруднення, які регулярно на порядок перевищують ті, які зустрічаються де-небудь ще у світі".
Жителі вищезазначеного регіону, в який входять мегаполіси Делі і Калькутта, можуть втратити більше 9 років очікуваної тривалості життя, якщо у 2019 році концентрація збережеться.
Нью-Делі був названий найбільш забрудненою столицею світу третій рік поспіль у 2020 році, за даними IQAir group, яка вимірює якість повітря на основі концентрації PM 2,5 - зважених у повітрі частинок, що ушкоджують легені. І це незважаючи на те, що 20 мільйонів жителів міста насолоджувалися найчистішим повітрям за всю історію минулого літа в умовах ізоляції Covid-19.
Середньорічна концентрація РМ2. 5 (зважених частинок в повітрі) досягає в Індії 70 мкг/м3 — це найвищий показник у світі, який у 7 разів перевищує норму. Згідно ВООЗ, середньорічний рівень PM2.5 не повинен перевищувати 10 мкг/м3.
EPIC, яка має своїх експертів, що працюють на місцях в Індії, заявила, що особливо тривожно, що "рівні забруднення повітря географічно збільшилися з часом" в країні. «У таких штатах, як Махараштра і Мадхья-Прадеш, кожна людина в даний час втрачає ще 2,5-2,9 року життя у порівнянні з початком 2000-х років», - зазначають науковці.
В Індії, а також у сусідніх Бангладеші, Пакистані та Непалі, які також входять до числа країн з найгіршою якістю повітря у світі, вплив забруднення повітря на очікувану тривалість життя "істотно вище", ніж вплив будь-якої іншої загрози здоров'ю, включаючи куріння, алкоголь і наркотики, а також небезпечну воду і санітарію.
"На щастя, все більше і більше людей у цих країнах усвідомлюють серйозність проблеми, і уряди починають реагувати", - йдеться у доповіді.
EPIC похвалила владу Індії за оголошення "війни з забрудненням" і запуск Національної програми з очищення повітря (NCAP) у 2019 році. Ініціатива встановила крайній термін до 2024 року для зниження рівня забруднення у 100 найбільш постраждалих містах на 20-30% за рахунок скорочення промислових викидів і вихлопних газів транспортних засобів, посилення правил спалювання транспортного палива і біомаси і поліпшення моніторингу.
«Цілі NCAP не є обов'язковими, але якщо вони будуть досягнуті, середня тривалість життя збільшиться, як мінімум, на 1,7 року для всієї Індії і на 3,1 року для жителів Нью-Делі, - наголошується в звіті. - Якщо стандарти ВООЗ будуть дотримані, очікувана тривалість життя в Індії, Бангладеші, Пакистані і Непалі зросте на 5,6 років».
https://ecotown.com.ua/news/V-Indii-trivalist-zhittya-40-indiytsiv-skorotitsya-na-9-rokiv-cherez-zabrudnennya-povitrya/
 
 
В Європі кількість екстремальних посух подвоїться

До кінця XXI століття екстремально посушливі періоди у Європі почнуть відбуватися у два рази частіше.
Про це свідчить новий кліматичний прогноз географічного факультету Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана та Консорціуму Ураноса(Канада), передає hightech.fm. 
«З 2080 по 2099 рік у Європі збільшиться частота та інтенсивність літніх посух, - зазначають автори нової роботи. - Крім того, кількість опадів буде збільшуватися взимку і зменшуватися у літній період».
Також для Середньої Європи щорічна ймовірність виникнення екстремальної посухи сильно зростає, у літні місяці вона складе 25%, додають вчені.
Автори нового кліматичного прогнозу назвали чотири найбільш посушливі місця у Європі: Франція, Альпи, Середземномор'я і Піренейський півострів.
У Східній Європі і Альпах суворі і екстремальні посухи будуть відбуватися з ймовірністю у 20 і 40% відповідно. Для Франції моделі прогнозують збільшення частоти екстремальних посух до 60%. У Середземномор'ї цей же показник складе 80% у літні місяці. На Піренейському півострові відсоток екстремальних посух є найвищим з усіх регіонів: 96% у липні і 88% у серпні.
В результаті середній показник по всій Європі складе 50% — саме з такою ймовірністю у цьому регіоні будуть відбуватися екстремальні посухи у період з 2080 по 2099 рік.
Літні періоди посухи - це актуальна для Європи тема. Зараз вчені бачать, що вони відбуваються все частіше. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), посухи — найнебезпечніший час для сільськогосподарських культур і домашньої худоби. Щорічно від екстремальної спеки страждають 55 млн людей у всьому світі.
https://ecotown.com.ua/news/V-vropi-kilkist-ekstremalnikh-posukh-podvoitsya/
 
 
В Ісландії запустили найбільший завод з поглинання вуглецю

В Ісландії на території геотермального парку Хеллішейді запустили найбільший у світі завод з прямого вловлювання вуглецю з повітря.
Підприємство Orca DAC ввів в експлуатацію швейцарський інженерний стартап Climeworks 8 вересня, передає qz.com. 
Технологія, що застосовується на об'єкті, називається Direct air capture (DAC), або пряме уловлювання з повітря. Принцип полягає в тому, що уловлювання СО2 відбувається безпосередньо з навколишнього повітря.
Завод Orca складається з восьми великих боксів, кожен з яких оснащений дюжиною вентиляторів, що втягують повітря. CO2 відфільтровується, змішується з водою і закачується у глибокі підземні свердловини, де протягом декількох років він перетворюється на камінь, ефективно видаляючи його з циркуляції в атмосфері.
Завод буде щорічно скорочувати обсяг викидів еквівалентний приблизно 870 автомобілям. Orca збільшить загальну глобальну потужність заводів з прямого вловлювання вуглецю з повітря приблизно на 50% і приєднається до десятки невеликих заводів, які вже працюють у Європі, Канаді та США.
Застосування технології DAC досить дорого. Наприклад, минулого тижня велика Швейцарська перестрахувальна компанія Swiss Re заплатила Climeworks 10 мільйонів доларів за видалення невідомої кількості вуглецю з атмосфери протягом наступних 10 років.
Страхова компанія, по суті, купувала нерозкритий обсяг вуглецевих компенсаційних кредитів, щоб врахувати свій власний вуглецевий слід. Climeworks публічно не розкривала свою ціну за тонну, але у прес-релізі Swiss Re вона була описана як "кілька сотень доларів".
За словами представників Climeworks, це один із способів підприємства отримувати гроші. Альтернативою є продаж вловленого вуглецю виробникам, які можуть використовувати його у якості сировини для цементу та інших матеріалів.
Оскільки ринок вуглецевих компенсацій в цілому рясніє дешевими, сумнівними компенсаціями, деякі емітенти можуть бути готові заплатити великі гроші, такі як Swiss Re (і Coca-Cola і Microsoft, також великі клієнти Climeworks), за солідне відшкодування. Цей капітал, у свою чергу, допоможе DAC масштабуватися і знизити вартість; експерти прогнозують, що у найближчі 5-10 років технологія може досягти 150 доларів за тонну.
Orca, ймовірно, скоро затьмариться конкуруючими проектами у США і Шотландії, які, як очікується, з'являться у мережі у найближчі два роки. Але навіть тоді, без значного збільшення державних і приватних інвестицій, галузь буде далека від 10 мільйонів тонн на рік, які, на думку Міжнародного енергетичного агентства, необхідні до 2030 року.
https://ecotown.com.ua/news/V-Islandii-zapustili-naybilshiy-zavod-z-poglinannya-vugletsyu/
 
798142689169324317
Австралійці досягли 20% ефективності перетворення сонячної енергії у водень

В Австралії встановили новий світовий рекорд ефективності виробництва відновлюваного водню з сонячної енергії з використанням недорогих матеріалів.
Дослідники з Австралійського національного університету та Університету Нового Південного Уельсу підвищили ефективність перетворення сонячної енергії у водень до понад 20%, передає building-tech.org.
Дослідники зосередилися на поєднанні тандемних сонячних елементів з недорогими каталітичними матеріалами для поділу води на водень і кисень за допомогою електролізу.
Співавтор дослідження доктор Сіва Карутурі з Австралійського національного університету сказав, що новий підхід його команди по об'єднанню сонячних елементів з водневими електролізерами в єдиний блок може привести до значного підвищення ефективності виробництва і зниження витрат.
«У централізованому електролізері, який зазвичай працює від електромережі, мембрана і електроди укладені в кілька штук, часто сотні штук, для досягнення бажаної виробничої потужності, що призводить до складної системи, - сказав Сіва Карутурі. - При прямому фотоелектричному (PV) електролізі єдиний блок електродів і мембрани можна безпосередньо об'єднати з фотоелектричними елементами у спрощений сонячний водневий модуль, що позбавляє від необхідності в енергетичній інфраструктурі і електролізерах і зумовлює більш високе перетворення енергії і низьких витрат».
Команда припускає, що їх новий дизайн може знизити вартість виробництва водню з відновлюваних джерел до 2,30 долара за кілограм. Це буде відповідати цілям, встановленим Міністерством енергетики США.
Виробництво водню за допомогою сонячної енергії - це система екологічно чистої енергії, яка має величезний потенціал для забезпечення енергетичної стійкості у всьому світі. Але, це вимагає високих витрат, пов'язаних з його виробництвом і експлуатацією.
https://ecotown.com.ua/news/Avstraliytsi-dosyagli-20-efektivnosti-peretvorennya-sonyachnoi-energii-u-voden/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами