Альтернативна енергетика в світі: 05-11 липня 2021

1 (2)

У ЄС набула чинності заборона продажу одноразових пластикових товарів

З 3 липня з продажу у країнах Європейського Союзу має повністю зникнути продукція одноразового використання, виготовлена з пластику. Це передбачено ухваленою у 2019 році директивою ЄС про заборону пластикового посуду, передає DW.
Заборона, що набула чинності, стосується одноразових ложок, виделок, ножів, тарілок, соломинок для пиття, ватних паличок, паличок для розмішування та тримання надувних кульок. Також забороняється продаж одноразових контейнерів для їжі та для напоїв, виготовлених з пінопласту. Підприємці тепер мають переходити на альтернативи з переробних матеріалів на кшталт скла та металу.
Також забороненими для продажу будуть тарілки та інший посуд з пластмаси на біологічній основі чи біорозкладного пластику. Аналогічними є правила і для одноразового посуду з паперу, який містить пластиковий шар чи вкритий пластиковою плівкою.
Водночас одноразові продукти, що поки залишаються на складах, дозволено дорозпродавати. У Німецькій торговельній асоціації виходять з того, що йдеться «про ще велику кількість» залишків нереалізованого одноразового пластику, однак точних даних щодо обсягів не називають.
Щодо імплементації директиви ЄС окремі країни-члени визначаються самостійно. За словами речниці Європарламенту, дані щодо того, як у різних країнах спільноти реалізовують цю заборону, будуть доступними після 3 липня.
У Німеччині відповідна заборона набула чинності у суботу, 3 липня. Додатково до нових обмежень у Німеччині також набуло чинності правило, що зобов'язує виробників маркувати одноразові непереробні продукти, для яких поки немає альтернатив, зокрема гігієнічні товари, одноразові стакани, виготовлені з використанням пластику, та цигарки, фільтри яких містять пластмаси. Відповідне маркування має повідомляти споживачам про шкоду, яку спричиняє пластик, та інформувати про правильні способи утилізації таких продуктів.
https://ecotown.com.ua/news/U-S-nabula-chinnosti-zaborona-prodazhu-odnorazovikh-plastikovikh-tovariv-/
 

У Німеччині сонячні станції виробили рекордні 8 ТВт-год електроенергії у червні

У червні 2021 року сонячні електростанції Німеччини виробили 8 ТВт*год електроенергії.
Згідно з узагальненою статистикою опублікованою німецькими системними операторами у Energy Charts, такий показник став рекордним місячним результатом за всю історію, передає pv-magazine.de. 
В результаті частка сонячної енергетики у виробництві електрики в Німеччині склала 20,6% і галузь стала найбільшим виробником електроенергії після вугілля (27,5%).
Сонячні електростанції виробили майже у два рази більше, ніж газові.
У червні вітроенергетика виробила 4,48 терават-години (11,6%), що значно нижче середнього рівня через несприятливі природні умови.
В цілому частка відновлюваних джерел енергії у червні склала 48,3%, згідно з оцінками Energy Charts.
У тому ж місяці споживання електроенергії зросло приблизно на десять відсотків, і це зростання було покрито в основному за допомогою електростанцій, що працюють на місцевому бурому вугіллі, оскільки газові та кам'яновугільні електростанції постраждали від високих ринкових цін на паливо.
Результати червня 2021 року підтверджують, що при нинішній технологічній структурі електроенергетики велика енергосистема може функціонувати з високою часткою сонячної генерації і забезпечувати надійне, безперебійне постачання споживачів. У той же час в черговий раз позначені виклики, що виникають внаслідок мінливості вироблення вітрової і сонячної генерації, і показано, що вихід з вугільної енергетики до 2030 року є складним завданням.
 
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-sonyachni-stantsii-virobili-rekordni-8-TVt-god-elektroenergii-u-chervni/
 
 
У Шотландії побудують установку для прямого уловлювання вуглецю

У Шотландії побудують установку для прямого уловлювання з повітря близько 1 мільйона тонн вуглецю щорічно і зберігання його у сховищах.
Об’єкт побудують Storegga Geotechnologies, британська компанія та Carbon Engineering, канадська компанія, що бере участь у проектах з видалення вуглецю з повітря, передає building-tech.org. 
Вчені попереджають, що навіть якщо зусилля зі скорочення викидів вуглецю будуть успішними протягом наступних кількох років, все одно потрібно щось робити з парниковими газами, які вже були викинуті в атмосферу, якщо ми хочемо уповільнити глобальне потепління.
З цією метою деякі організації розглядають можливість будівництва об'єктів, які вловлюють вуглець з повітря і безпечно зберігають його. Наразі будівництво найбільшого об'єкта у світі знаходиться на початковому етапі.
Шотландія була обрана через наявність у ній великої кількості легкодоступної робочої сили, вже навченої багатьом навичкам, необхідним для такого проекту. Вибрана ділянка буде знаходитися поруч з ділянкою трубопроводу, який колись використовувався для доставки нафти з Північного моря. Уловлений і оброблений вуглець буде зберігатися у сухих підземних свердловинах.
Плани заводу включають установку вентилятора для всмоктування повітря - це повітря буде направлене у чан, наповнений рідиною, яка буде зв'язувати вуглекислий газ. Після фільтрації зв'язане вугілля піддасться подальшому очищенню, що призведе до утворення гранул карбонату кальцію.
Потім гранули нагрівають, змушуючи їх розкластися у потік CO2 разом з оксидом кальцію. Потім потік CO2 буде додатково очищений для видалення домішок, після чого буде готовий до перекачування у місце зберігання.
https://ecotown.com.ua/news/U-SHotlandii-pobuduyut-ustanovku-dlya-pryamogo-ulovlyuvannya-vugletsyu/
 
 
У Швеції запустять завод з переробки літій-іонних акумуляторів за 30 млн доларів

У Хальмстаді на південному заході Швеції побудують завод, перероблятиме літій-іонні акумулятори на 95%.
Проект реалізує компанія з управління відходами Stena Recycling, передає stenarecycling.se. 
"Наша мета-стати провідним переробником акумуляторів в Європі, - зазначили у компанії. - Ми бачимо значне зростання продажів електромобілів, тому нам необхідно задовольнити потребу наших клієнтів і піклуватися про використані батареї безпечним і екологічно чистим способом».
Stena Recycling інвестує чверть мільярда крон (30 млн доларів США) у новий процес переробки літій-іонних акумуляторів.
«Ці великі інвестиції є частиною нашої стратегії, згідно з якою ми будемо лідером у галузі збору і механічної обробки літій-іонних акумуляторів", - говорить Фредрік Петтерссон, генеральний директор Stena Recycling Sweden. - Вилучення критичних металів, таких як літій, нікель і кобальт, яких не вистачає у всьому світі, принесе велику користь навколишньому середовищу і життєвому циклу акумуляторів».
У Швеції та інших країнах Stena Recycling володіє великою мережею центрів, які збиратимуть та сортуватимуть акумулятори.
Деталі процесу переробки не розкриваються, але компанія розповідає про співпрацю з британською хімічною компанією Johnson Matthey, завдяки якій "додається ще один технологічний етап", в результаті якого виходять повністю очищені матеріали, які можна використовувати при виробництві нових літій-іонних батарей.
Продажі електромобілів швидко зростають і очікується, що кількість літій-іонних батарей, що використовуються в транспортних засобах, зросте майже у десять разів в найближче десятиліття, енергії.
https://ecotown.com.ua/news/U-SHvetsii-zapustyat-zavod-z-pererobki-litiy-ionnikh-akumulyatoriv-za-30-mln-dolariv/ 
 
 
Тайвань виводить з експлуатації ядерний реактор потужністю 985 МВт

На Тайвані у районі Ваньлі, Новий Тайбей, відключили на атомній електростанції "Куошен" енергоблок потужністю 985 МВт.
Енергоблок 1 вивела з експлуатації державна енергетична компанія Taipower, передає enerdata.net. 
Державна енергетична компанія представила свій план виведення з експлуатації Kuosheng-1 у 2018 році, і він був схвалений комісією з атомної енергії Тайваню (AEC) у жовтні 2020 року.
План виведення з експлуатації Kuosheng-1 був представлений у 2018 році, а у жовтні 2020 року був схвалений комісією з атомної енергії Тайваню (AEC). Очікувалося, що реактор буде виведений з експлуатації до кінця 2021 року. Тим не менш, Taipower вирішила вивести Kuosheng-1 з експлуатації достроково через обмеження на обсяг сховища відпрацьованого палива, які перешкоджають його дозаправці.
AEC "Куошен" має два енергоблока потужністю 985 МВт кожен. Kuosheng-2 планується вивести на пенсію у березні 2023 року. Два реактори BWR-6 були введені в експлуатацію відповідно у 1981 і 1983 роках.
Тайвань планує відмовитися від атомної енергетики до 2025 року, замінивши існуючі потужності проектами, що працюють на газі і поновлюваних джерелах енергії.
Встановлена потужність Тайваню у кінці 2020 року становила 60,2 ГВт, при цьому 35% припадало на вугілля, 34% - на газ і 10% - на сонячну енергію. На ядерну енергетику припадає всього 6% від загальної потужності - 3,8 ГВт. Jhinshan - 1 і 2 (2 х 604 МВт), також експлуатовані Taipower, були виведені з експлуатації у 2018 і 2019 роках відповідно.
 
https://ecotown.com.ua/news/Tayvan-vivodit-z-ekspluatatsii-yaderniy-reaktor-potuzhnistyu-985-MVt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами