Альтернативна енергетика в світі: 04.-10.11.2019



У Німеччині зростає інтерес до використання сонячної електроенергії виключно для себе

Серед тих, хто тільки ще планує встановити домашню сонячну електростанцію, 28% хотіли б використовувати вироблену сонячну електроенергію виключно для себе. Про це йдеться в аналітичному звіті з моніторингу кінцевих користувачів.
Раніше, згідно з наведеними в звіті даними, інтерес до власного споживання був значно нижче: серед власників встановленних сонячних електростанцій, починаючи з 2017 року, тільки 9% заявляли, що вони використовують вироблену електроенергію виключно для себе.
Дослідники ринку пояснюють підвищений інтерес до власного споживання насамперед тим, що ціни на електроенергію з мережі в 2020 році перевищать 30 євроцентів за кіловат-годину. Крім того, власне споживання більше не належить тільки до покриття звичайного енергоспоживання в будинку, але пов'язано і з іншими видами використання сонячної електроенергії, такими як зарядка електромобілів і робота теплових насосів. Електромобільні, зокрема, вийшла на перший план в якості основного споживача електроенергії. 37% з тих, хто планує установку сонячної електростанції, назвали споживання виробленої електроенергії для електромобілів однією з основних причин для установки сонячних батарей. Серед тих, хто встановив сонячні електростанції в останні роки, таких налічується 24%.
Важливим фактором для підвищення рівня власного споживання є і установка систем зберігання електроенергії. У першій половині 2019 року цей ринок зріс на третину до 28 900 акумуляторних систем. При цьому відзначається зростання кількості встановлених сонячних електростанцій малої потужності.
https://elektrovesti.net/68166_v-germanii-rastet-interes-k-ispolzovaniyu-vyrabotannoy-solnechnoy-elektroenergii-isklyuchitelno-dlya-sebya
 
 
В Європі запустять автобуси на паливних елементах Toyota Mirai

Португальський виробник CaetanoBus презентував на виставці Busworld Europe 2019 у Брюсселі низькопідлоговий автобус H2.City Gold. Він працює на водневих паливних елементах, що застосовуються в серійному водневому легковику Toyota Mirai. Водневий автобус вже зовсім скоро піде в маси –  компанія Abellio з Лондона в 2020 році отримає 34 таких машини.
 CaetanoBus H2.City Gold випускатимуть у двох варіантах довжини – на 10,7 і 12 м, з лівим і правим розташуванням керма. Водневі баки для оптимізації внутрішнього простору розташовані на даху. Запасу водню вистачає на пробіг до 400 км. На дозаправку необхідно лише 9 хвилин.
Установка Fuel Cell від Toyota Mirai має потужність 60 кВт і працює в парі з електромотором Siemens номінальною потужністю 180 кВт. В автобусі також є невелика акумуляторна батарея LTO. Встановлюються мости марки ZF.CaetanoBus H2.City Gold став першим європейським автобусом із водневими елементами Toyota. До речі, з цією японською компанією португальський виробник співпрацює доволі давно – його автобуси малого класу Optimo виробляють на шасі Toyota Coaster.
https://www.autocentre.ua/ua/news/sobytie/v-evrope-nachnut-vypusk-avtobusa-na-toplivnyh-elementah-toyota-mirai-1091274.html
 
 
Сумарна потужність вітроенергетики в США перевищила 100 гігават

Вчора Американська асоціація вітроенергетики (AWEA) опублікувала звіт про стан справ галузі в третьому кварталі 2019 року. З'ясувалося, що генерація електрики в США силою вітру перевищила знаковий поріг в 100 гігават. За квартал на території США були розгорнуті нові вітроелектростанції загальною потужністю близько 2 гігават (1927 мегават), що теж стало рекордом за весь час спостереження за цією галуззю.
 Як з'ясувалося зі звіту AWEA, на державному рівні в США лідирує штат Техас. У цьому штаті сумарна потужність діючих вітрогенераторів перевищує 27 ГВт. У той же час необхідно пам'ятати, що на ділі весь цей парк вітряків буде генерувати стільки електроенергії, скільки забезпечать погодні умови (сила вітру). В даний час, заявляють в AWEA, «вітер забезпечує чисту і ефективну електроенергію для 32 мільйонів американських будинків, підтримує 500 американських заводів і приносить більше одного мільярда доларів на рік нових доходів сільським громадам і штатам».
Іншим важливим моментом в звіті Асоціації можна вважати тотальне відставання США від Європи в питанні розміщення вітроелектростанцій у відкритому морі. В Європі загальна потужність розміщених в морі вітряків досягає 18,4 ГВт. У США цей напрямок знаходиться в зародковому стані. Поки американці можуть похвалитися однією такою фермою в районі острова Род-Айленд потужністю 30 МВт, яка почала працювати в кінці 2016 року.
Аналітики вважають, що в найближчі роки вітроелектростанції морського базування почнуть розвиватися значними темпами. Так, до 2040 року це буде бізнес з річним оборотом понад $ 1 млрд, що передбачає 15-кратне розширення потужностей, розміщених в воді.
Нарешті, оцінимо масштаб генерації електрики силою вітру в США. За даними Управління енергетичної інформації США, в 2018 році було вироблено електроенергії в обсязі 4171 млрд КВт · год. З цього обсягу 64% електрики отримано від спалювання викопного палива і тільки 6,5% або 232 млрд КВт · год отримано від роботи вітру.
https://3dnews.ru/996724
 
 
Компанія Enel Green Power урочисто запустила нову виробничу лінію гетероструктурних двосторонніх сонячних панелей (HJT) на заводі 3SUN

Компанія Enel Green Power відкрила нову виробничу лінію на своєму заводі 3SUN по створенню двосторонніх сонячних панелей на основі Гетероструктурної технології (HJT), яка поєднує в собі аморфний і кристалічний кремній. Президент регіону Сицилія Нелло Музумечі, мер Катанії Сальво Польезе, Глава Enel Green Power Антоніо Каммісекра, а також глава 3SUN Антонелло Іраче спільно дали старт виробництву на заводі.
 Ця подія завершує проект технологічного переходу для заводу 3SUN 2.0. Проект був запущений в другому кварталі 2018 року і був розділений на три етапи з метою створення так званої «Фабрики сонця» (іт. "La fabbrica del sole") Enel Green Power, здатної випускати сонячні панелі на безперервній основі, 24 години на добу, 365 днів в році, виробляючи близько 1400 панелей в день, що в цілому складе близько 500,000 панелей в рік.
Двосторонні сонячні панелі володіють ефективністю більше 20% і номінальною потужністю 400 Вт. Функція "двостороннього захоплення" дозволить уловлювати сонячне випромінювання в тому числі із зворотного боку поверхні і, таким чином, генерувати на 30% більше енергії. Крім того, попередні модулі мали життєвий цикл не більше 25 років, в той час як нові панелі зможуть працювати більше 35 років при високій продуктивності навіть в екстремальних погодних умовах.
Цей технологічний ривок дозволить даному підприємству в Катанії досягти номінальної виробничої потужності обсягом близько 200 МВт на рік і, таким чином, стати найавтоматизованішим об'єктом з виробництва сонячної енергії в світі. На заводі працюватимуть понад 300 співробітників, ще понад 600 осіб залучено суміжних бізнес-процесах. Мета полягає в тому, щоб подолати теоретичну межу ККД кремнієвих елементів в найближчі п'ять років за рахунок постійних інновацій в технології, а також досягти більш 28% їх ефективності.
Інвестиції частково фінансувалися Європейськими науково-дослідними та інноваційними програмами (Horizon 2020), частково Міністерством економічного розвитку Італії та регіоном Сицилія, а також за допомогою програм бонусного стимулювання за розвиток проектів Smart Factory 4.0.
https://www.ruscable.ru/news/2019/10/29/_Kompaniya_Enel_Green_Power_torzhestvenno_zapustil/
 
 
Австралійські вчені розробили технологію повторного використання кремнію зі старих сонячних панелей

Вчені з австралійського державного університету Дікіна розробили технологію повторного використання кремнію з відпрацьованих сонячних панелей.
Про це йдеться в повідомленні університету, передає newatlas.com.
Австралійським науковцям вдалося не лише витягти кремній з відпрацьованих сонячних панелей для повторного використання, але й продемонстрували його потенціал у якості анода для високоенергетичного акумулятора.
"Різні дослідницькі групи по всьому світу вилучали елементи і деталі з використаних фотоелектричних панелей, - пояснює член команди доктор Мохлесур Рахман. - Незважаючи на те, що багато елементів були відновлені, ніяких досліджень або промислових робіт не проводиться, щоб відновити кремній з відпрацьованих фотоелементів і перетворити його в нанокремній для подальшого застосування у сонячній електроенергетиці".
Рахман і його партнер з досліджень професор ін Чен розробили методику, яка використовує здібності зміщення електронів відпрацьованого кремнію і дає йому нове життя. По суті, технологія вчених передбачає зменшення кремнію до нанорозмірного матеріалу для використання у літій-іонних батареях.
"Передбачається, що отриманий нанокремній може бути неоднорідним за розміром і формою через морфологічні і структурні дефекти, що виникають при його відновленні на різних стадіях, говорить Мохлесур Рахман. "Цей тип нанокремнія може забезпечити додаткову вигоду у порівнянні з комерційним нанокремніем, - пояснює він. - Наночастинки кремнію з неоднорідною формою і розміром означають більше вільного простору всередині з додатковою пористістю для полегшення транспортування електроліту, як результат, він може краще розширятися і стискатися під час циклу".
Дослідники кажуть, що їх нанорозмірний кремній може зберігати приблизно в 10 разів більше енергії в тому ж просторі, що і звичайний кремній, хоча можливість його використання для підвищення продуктивності батарей залишається теоретичною на даному етапі.
Попередні дослідження вчених університету Дікіна показують, що перероблений кремній, принаймні, функціонує так само, як і комерційний кремній, і міг би стати для виробників батарей новим джерелом матеріалу, який в даний час коштує близько 44 000 австралійських доларів за кілограм (30 000 доларів США за 2,2 фунта). 
"Це Святий Грааль перепрофілювання - взяти продукт, який перетворився у відходи, переробити його і отримати ще більш цінний", - говорить Чен.
Згідно з прогнозами, до 2050 року людство матиме п'ять мільйонів тонн відпрацьованих сонячних панелей, термін експлуатації яких коливається в межах 15-25 років. 
https://ecotown.com.ua/news/Avstraliyski-vcheni-rozrobyly-tekhnolohiyu-povtornoho-vykorystannya-kremniyu-zi-starykh-sonyachnykh-/
 
 
Найбільший в Швеції парк сонячних батарей почнуть будувати в Стренгнес в наступному році

Найбільший в Швеції парк сонячних батарей буде побудований поблизу міста Стренгнес на південному сході країни, повідомляє шведська газета Strengnäs Tidning.
Пояснюється, що планується установка 50 тисяч сонячних панелей на 45 гектарах. Потужність сонячної станції очікується в 18 гігават-годин, що рівнозначно використанню енергії 7 500 квартирами в рік. Будівництво почнеться в березні і поставки електроенергії заплановані до кінця літа наступного року.
На сьогоднішній день найбільшим в Швеції вважається парк поблизу міста Шебу в провінції Сконе на півдні країни, там встановлено 21 тисяча сонячних панелей.
https://eurodigest.se/sweden/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d1%88%d0%b8%d0%b9-%d0%b2-%d1%88%d0%b2%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d1%87%d0%bd%d1%8b%d1%85-%d0%b1%d0%b0/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами