Альтернативна енергетика в світі: 04-17.01.2021

field-model-power-lines-walking-6735

Енергетика-2020: Революційні події світового енергетичного сектора


Експерт з енергетики з американського журналу Foreign Policy зробив вижимки зі статей про головні події світового енергетичного сектора за 2020 рік. На першому місці опинилася сварка Росії та Саудівської Аравії через скорочення нафтовидобутку. 
Про це пише Foreign Policy.
Рік почався з того, що президент США, який заперечує кліматичні зміни,  зробив все можливе, щоб погіршити кліматичну кризу, і відкрив природний заповідник в Арктиці для ведення нікому не потрібних бурових робіт. А закінчується він тим, що обраний президент обіцяє поставити зелену революцію в самий центр своєї внутрішньої та зовнішньої політики.
За рік відбулося багато чого. Обвалювалися нафтові ціни під тягарем пандемії коронавірусу, створюючи загрозу новим альянсам і старим реальностям. Стрясався не тільки фундамент шістдесятирічного нафтового картелю, а й самі першооснови сучасної економіки. Посеред усього цього Китай, який є головним у світі забруднювачем, виступив з найважливішою і далекосяжною обіцянкою в області кліматичних змін. А Індія, яка не поспішала наводити порядок у своєму енергетичному секторі, несподівано стала ратувати за зелену енергетику.
Це був як мінімум революційний рік у сфері енергетики та кліматичних змін.
Навесні провідні нафтовидобувні країни світу без успіху намагалися побороти масштабну пандемію, яка тільки починала набирати обертів. Росія та Саудівська Аравія, що сформували неймовірний альянс, щоб правити на світових енергетичних ринках, несподівано посварилися. Їх розбіжності не тільки знизили нафтові ціни, але і позбавили Росію шансів відновити свій вплив в Близькосхідному регіоні до рівня епохи холодної війни.
А потім Китай за відсутності Америки акуратно зайняв її місце та захопив лідерство в кліматичній дипломатії, пообіцявши до 2060 року скоротити свої викиди до нуля. Зараз вперше в історії наша планета звертається до світу, що розвивається, сподіваючись, що він знайде вихід з надзвичайної кліматичної ситуації, яка тільки погіршується. Індія здивувала багатьох, опинившись на висоті положення. Вона відмовилася від вугілля і вирішила створювати енергетику відновлюваних джерел.
Тепер м'яч на половині поля обраного президента США Джо Байдена. Він пообіцяв обмежити видобуток викопного палива, і запропонував колишньому держсекретареві Джону Керрі очолити боротьбу проти кліматичних змін на посаді в Раді національної безпеки. Це не означає, що нафті прийшов кінець, але це обіцяє перепочинок від нашої підживлюваної нафтою енергетичної політики.
Не можна сказати, що майбутній перехід буде гладким і безперешкодним. Посилять свій вплив країни, що володіють запасами жаданої сировини, скажімо, Китай з його покладами рідкоземельних мінералів. Нафтові держави здригнуться, а потім почнуть перебудовуватися. Енергетика відновлюваних джерел змінить характер боротьби між країнами за доступ до енергоресурсів, а може, покладе їй край. Геополітика у сфері енергетики, яка превалює відтоді, як півтора століття тому в Пенсільванії на волю вирвався перший фонтан нафти, виснажиться, як та свердловина Дрейка.
Ось п'ять найкращих матеріалів року з енергетики та кліматичних змін.
1. Росія програє і нафтову війну, і Близький Схід (Russia Is Losing the Oil War-and the Middle East). Стівен Кук (Steven A. Cook), 9 квітня.
Цього року, коли пандемія загрожувала знизити глобальний попит на нафту, нафтовий картель ОПЕК вступив у смертельну сутичку. Саудівська Аравія наполягала на скороченні видобутку, а Росія не хотіла давати американським нафтовидобувачам ніякого перепочинку. У підсумку два нафтових гіганти посварилися, і це мало катастрофічні наслідки для інших нафтовидобувних країн. Стівен Кук написав про те, як сильно прорахувалася Росія в нинішній ціновій війні на нафтовому ринку – і які наслідки це матиме для її довготривалого впливу в Близькосхідному регіоні.
2. "Ласкаво просимо на вирішальну битву за клімат" (Welcome to the Final Battle for the Climate). Адам Туз (Adam Tooze), 17 жовтня
У той час як адміністрація Трампа вийшла зі знакової Паризької угоди з клімату, Китай офіційно вступив у боротьбу з кліматичними змінами, пообіцявши до 2060 року ліквідувати свою багаторічну залежність від викопного палива в процесі економічного розвитку. До реалізації цих цілей Китаю поки ще дуже далеко, а західні країни набагато краще справляються із завданням щодо зниження шкідливих викидів. Адам Туз пояснив, чому сенсаційна заява Китаю про скорочення викидів настільки важлива, і чому це змінює перспективи іншої тривожної тенденції.
3. "Сюрприз! Великий стрибок Індії назустріч чистій енергетиці" (Surprise! India Is Leaping Ahead in Clean Energy), Вівек Вадхва (Vivek Wadhwa), 22 жовтня
Кілька років тому Індія руками й ногами голосувала за вугілля, відмахуючись від вимог почати боротьбу з глобальним потеплінням. Подібно Китаю, Індія ставила на перше місце економічне зростання, використовуючи брудні, але дешеві джерела енергії. Але через обурення суспільства забрудненням повітря, а також завдяки технологічним досягненням, які істотно знизили вартість вітрової та сонячної енергії, Індія раптово перетворилася на прихильницю чистої енергетики.
4. "Кінець нафтового панування" (The End of Oil Supremacy). Едуардо Кампанелла (Edoardo Campanella), 29 жовтня
Поки американський президент Дональд Трамп обіцяв збільшити обсяги бурових робіт, демократи вимагали покласти край неоднозначній технології видобутку методом гідророзриву пласта. Обраний президент Байден не настільки радикальний у своїх обіцянках, як деякі його колеги, однак і він заявляє, що змінить центр ваги в американській енергетиці. Перемога Байдена може означати, що дні нафти полічені, але для цього йому доведеться проголосити щось на зразок Зеленого Нового курсу.
5. "Все, що ви думаєте про геополітику кліматичних змін, неправильно" (Everything You Think About the Geopolitics of Climate Change Is Wrong), Джейсон Бордофф (Jason Bordoff), 5 жовтня
Одне з найважливіших питань у сфері енергетики та клімату полягає в тому, як боротьба за Клімат вплине на геополітику в енергетичній галузі. Понад 100 років нафта і газ, а також ті, хто їх контролював, визначали, хто візьме верх у війні та мирі. Але загальносвітове прагнення до чистої енергетики укупі з посиленням нових нафтових держав змінює весь розклад на геополітичній карті. Нова геополітика у сфері енергетики не означатиме повний розрив з минулим. Це буде якийсь неохайний гібрид, що діє протягом десятиліть. Нафтові держави будуть всіма силами триматися за свій вплив, а нові технології вирішать, хто візьме гору в цій боротьбі.
Кіт Джонсон
https://zik.ua/blogs/enerhetyka_2020_revoliutsiini_podii_svitovoho_enerhetychnoho_sektora_991008
 

Танзанія штрафуватиме виробників пластикових пакетів на $400 тис
 
Уряд Танзанії дав роздрібним торговцям і виробникам три місяці для зупинки виробництва і використання несертифікованих одноразових пластикових пакетів.
Як заявила міністр з навколишнього середовища Уммі Мвалиму 9 січня, після закінчення пільгового періоду порушників чекає тюремне ув'язнення або штраф у розмірі до $400 000 доларів, передає rossaprimavera. 
«Пластикові пакети, які Національне бюро стандартів (TBS) заборонило за невідповідність державним вимогам, як і раніше продовжують вироблятися, але під іншими категоріями товарів, - заявила вона. - Такі пакети є майже всюди по всій країні, що зводить нанівець зусилля уряду щодо захисту навколишнього середовища».
Міністр пояснив, що пакети, схвалені владою, це одноразовий пластиковий пакет з шаром 30 мікрон і шаром 60 мікрон для поліетиленових пакетів подвійного використання. Пакети також повинні містити печатку, а також реквізити компанії-виробника та сертифікат TBS.
"Виробники та роздрібні торговці мають три місяці, щоб відмовитися від виробництва несертифікованих пакетів, — сказала вона. - Уряд не виступатиме з іншою заявою після закінчення пільгового періоду – і по всій країні будуть введені репресивні заходи».
За виробництво несертифікованих пластикових пакетів законодавство Танзанії передбачає з 2019 року покарання у вигляді двох років тюремного ув'язнення або штрафу у розмірі до $400 000 доларів. Особа, виявлена з пластиковим пакетом, може бути оштрафована на місці на суму 30 000 євро.
https://ecotown.com.ua/news/Tanzaniya-shtrafuvatime-na-400-tis-za-virobnitstvo-plastikovikh-paketiv/
 

Шотландія вкладе у застосування водневого палива €105 млн

У найближчі п'ять років Шотландія вкладе у застосування водневого палива 100 мільйонів фунтів(€105 млн).
Кошти будуть виділені з 180 мільйонів, які зараз знаходяться у держфонді підтримки переходу цієї частини Великобританії на нульову емісію газів в атмосферу, передає haqqin.az. 
«Водень швидко знаходить собі місце на міжнародній арені як перспективне рішення відмови економіки від викопних видів палива і як ключовий елемент енергетичної трансформації, - заявив міністр енергетики Шотландії Пол Вілхаус. - Шотландія готова зіграти свою роль разом з європейськими країнами – для цього ми інвестуємо 100 мільйонів фунтів з коштів шотландського уряду в стимулювання водневого сектора і в ланцюжок доставки цього палива».
За його словами, Шотландія вже має достатньо природних ресурсів для забезпечення виробництва дешевого водню. «Досягнення у сфері морської інженерії дозволять нам використовувати енергію вітру, хвиль і припливів для виробництва водню, - пояснив Пол Вілхаус. - Шотландія є однією з найкраще підготовлених країн у світі для виробництва конкурентоздатного за ціною водню на цілі нашої економіки».
Крім того, надлишки водню Шотландія зможе поставляти в інші європейські країни при зростаючій потребі в ньому і існуючій нестачі на ринку, додав міністр.
Аналіз, проведений владою в Единбурзі, показує, що водневе виробництво може дати шотландській економіці до 25 мільярдів фунтів на рік.
"Жодне паливо, жодна технологія не можуть самі по собі дати рішення кліматичних проблем, проте водень має потенціал, щоб стати важливою частиною прогресивної, низько-емісійної енергетичної системи, що підтримує наш перехід до нульових викидів в атмосферу на транспорті, в опаленні і промисловості, - пояснив міністр Пол Вілхаус. - Ми зацікавлені у підтримці цього перспективного сектора економіки, для такої мети ми перетворимо процеси виробництва, складування та використання енергії, що, у свою чергу, дасть максимальні економічні вигоди, які може принести виробництво водню».
У зв'язку з прийнятою програмою Шотландія може стати провідною водневою країною, яка буде виробляти до 5 ГВт відновлюваного і низькоемісійного водню вже до 2030 року. Цього буде достатньо для забезпечення енергією 1,8 мільйона будинків.
У свою чергу президент компанії Scottish Hydrogen and Fuel Cell Association Найджел Холмс підкреслив, що досягнення до 2045 року нульової емісії абсолютно можливе. Його висновки ґрунтуються на дослідженнях, проведених у декількох містах Шотландії і на західних островах. Острови і порти, за його викладками, стануть центрами інновацій у сфері енергетики, концентруючи увагу у великій мірі на поновлюваних джерелах для виробництва водню. Це і дасть до 2045 року Шотландії до 25 гігават енергії.
«Вироблятимемо 126 терраватт на годину «зеленого» водню на рік, з яких 32ТВт-год забезпечать Шотландії досягнення нульової емісії, а 94 ТВт-год стануть екологічним експортним продуктом», - каже Найджел Холмс.
 
https://ecotown.com.ua/news/SHotlandiya-vklade-u-zastosuvannya-vodnevogo-paliva-105-mln/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами