Альтернативна енергетика в світі: 04-10 жовтня 2021

pexels-photo-356036

Фінляндія побудує свою найпотужнішу сонячну станцію на 500 га занедбаних торфовищ

На півдні Фінляндії у болотистій місцевості планують побудувати сонячну електростанцію потужністю 500 МВт.
Проект СЕС для Паллонева розробляє компанія спеціального призначення ATP Palloneva Oy, а будуватиме Міжнародний консорціум, передає economics.segodnya.ua. 
"Протягом наступного року або у першій половині 2023 року будуть отримані відповідні дозволи, після чого надійде фінансування, - сказав Ард де Поот, власник нідерландської компанії De Vrije Wind BV, якій належить третина ATP. - Якщо все піде добре, будівництво електростанції почнеться у 2023 році, а закінчиться – у 2024 році".
Проект в даний час знаходиться на розгляді місцевої влади.
Сонячний парк займе 500 га занедбаних торфовищ. "Класифікація зонування цих районів забору торфу пов'язана з промисловою діяльністю, вплив сонячного і віттрового проекту буде значно нижчим, ніж видобуток торфу, - також пояснив він. - Наприклад, після будівництва електростанції важка техніки більше не буде їздити по району".
Будівництвом сонячної електростанції займається міжнародний консорціум, до якого входить нідерландська De Vrije Wind, фінські компанії Kaskisten Tuulivoima Oy і Kauhanummi Oy.
Консорціум націлений на залучення більшої кількості інвесторів і укладення угод про покупку електроенергії (PPA) з місцевими комунальними підприємствами і великими енергоємними компаніями. "Забезпечення одного або декількох PPA на 70% проектної потужності буде мати вирішальне значення для його подальшого розвитку", - заявив де Поот, додавши, що величезний об'єкт також може продавати частину електроенергії на спотовому ринку або використовувати її для виробництва зеленого водню.- На даний момент ми розглядаємо всі варіанти, і зберігання також розглядається".
Вирівняна вартість енергії проекту була оцінена Ард де Поотом менш ніж у 0,04 євро/кВт*год. "Великомасштабна сонячна енергія стає конкурентоспроможною з вітром у Фінляндії, і їх LCO тепер стають все ближче", - заявив він.
Оскільки проект буде розташований у болотистій місцевості, необхідно буде дотримуватись ряду технічних вимог. "Марко Нуммиярві вже працює над розробкою економічно ефективних рішень як для фундаменту, так і для монтажу каркасу", - додав де Поот.
Паллонева - болотиста місцевість у Фінляндії розташована у південній частині регіону Остроботнія, у південно-західній частині країни, у 280 км на північний захід від столиці Хельсінкі.
Район входить у бореальну кліматичну зону. Середня річна температура у цьому районі становить 1°C. Найтепліший місяць - липень, коли середня температура становить 16°C, а найхолодніший - лютий з -14 °C.
https://ecotown.com.ua/news/Finlyandiya-pobudu-svoyu-naypotuzhnishu-sonyachnu-stantsiyu-na-500-ga-zanedbanikh-torfovishch/
 
 
В Австрії розробили домашнюю модульну систему зберігання енергії з вбудованим гібридним інвертором

В Австрії розробили домашнюю модульну систему зберігання енергії з вбудованим гібридним інвертором.
Energy Butler створив виробник електрообладнання M-Tec Energy Systems, передає ecotechnica.com.ua. 
Акумулятори з вбудованим гібридним інвертором призначені для об'єднання у батарею 3-8 модулів із загальною ємністю від 11,5 до 30,7 кВт•год.
«Energy Butler підходять для використання в приватних і багатоквартирних житлових будинках, а також в комерційних будівлях, - заявляє M-Tec Energy Systems. - Окремі модульні батареї можна підключати один до одного для отримання сховища максимум на 300 кВт•год».
Виробник зазначає, що система встановлюється швидко і легко. При цьому наявність гібридного інвертора не тільки прискорює процес складання акумуляторів, але і дозволяє економити простір у приміщенні. Пристрої мають власну систему аварійного живлення, тому перебої з надходженням енергії з електромережі не завадять роботі накопичувачів.
Energy Butler функціонує під управлінням системи E-Smart, яка розроблена M-Tec Energy Systems і призначена для моніторингу енергетичного обладнання та контролю за ним, а також для максимізації споживання електрики, одержуваного за рахунок сонячної енергії. На вимогу замовника виробник може попередньо налаштувати батареї на взаємодію з іншими своїми пристроями, оснащеними Е-Smart.
Energy Butler зможуть витримати 10 тис. циклів перезарядки протягом 10 років.
"Завдяки нашій системі управління енергоспоживанням E-Smart створюється комплексне рішення, що об'єднує фотоелектричні модулі, акумулятори, теплові насоси, електрообігрівачі та зарядні станції для електротранспорту, - зазначає керуючий директор компанії Пітер Хьюмер. - Ціни на Energy Butler будуть у середньому трохи нижче, ніж у конкурентів».
M-Tec Energy Systems повідомив про намір почати продажі нової домашньої системи накопичення енергії в січні 2022 року.
Реалізовувати продукт виробник має намір через партнерів, що надають послуги з установки систем опалення та електропостачання.
https://ecotown.com.ua/news/V-Avstrii-rozrobili-domashnyuyu-modulnu-sistemu-zberigannya-energii-z-vbudovanim-gibridnim-invertoro/
 
 
ЄС отримає стабільні ціни і незалежність завдяки інвестиціям у відновлювану енергетику

Інвестиції у відновлювані джерела енергії у довгостроковій перспективі дозволять Євросоюзу забезпечити стабільність цін і отримати більше незалежності.
Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен на саміті ЄС-Західні Балкани, який проходить у Словенії, передає interfax.com.ua. 
"Ціни на газ стрімко зростають, а ціни на відновлювані джерела енергії знизилися за останні роки, і вони стабільні,- пояснила вона. - На даний момент очевидно, що у довгостроковій перспективі важливо інвестувати у відновлювані джерела енергії, що дає нам стабільні ціни і більше незалежності, тому що 90% газу імпортується в ЄС, а у виробництві електроенергії з відновлюваних джерел ми граємо головну роль».
За словами Урсули фон дер Ляйен, наступного тижня Єврокомісія представить Комюніке з енергетики, яке буде обговорюватися на наступній Раді ЄС.
https://ecotown.com.ua/news/S-otrima-stabilni-tsini-i-nezalezhnist-zavdyaki-investitsiyam-u-vidnovlyuvanu-energetiku/
 
 
Австрія введе податок на викиди вуглецю у 2022 році

Австрія планує ввести новий податок на викиди вуглецю з середини 2022 року у розмірі 30 євро за тонну CO2 на рік.
Проект масштабної "екосоціальної" реформи озвучив канцлер Себастьян Курц,, передає enerdata.net. 
«Реформа покликана змінити екологічну поведінку громадян, - пояснили в уряді. - Чим менше шкідливих викидів у повітрі, тим більше грошей у гаманці".
Податок буде поступово підвищуватися і до 2025 року дійде 55 євро за тонну CO2 на рік.
Жителі міст отримають "кліматичний бонус" у розмірі 100 євро на рік, в той час як жителі сільських регіонів, де немає альтернативи приватним автомобілям у вигляді розвиненої мережі громадського транспорту, можуть отримати податкові пільги у розмірі 200 євро на рік на одного дорослого. Так уряд збирається компенсувати їм зростання цін на бензин, дизельне паливо і мазут.
Реформа також передбачає зниження ставок корпоративного податку з 25% до 23% та збільшення дитячих допомог. "Всі гроші повернуться людям", - пообіцяв Себастьян Курц.
Австрія прагне скоротити викиди CO2 у 2030 році на 36% у порівнянні з рівнем 2005 року. Після зниження на 2,7% на рік протягом 2011-2014 років викиди, пов'язані з енергією CO2, відтоді збільшилися у середньому на 1,3% на рік - до 66 млн тонн CO2 у 2019 році.
https://ecotown.com.ua/news/Avstriya-vvede-podatok-na-vikidi-vugletsyu-u-rozmiri-30-vro-tonn-u-2022-rotsi/
 
 
У США вартість сонячної і вітрової електроенергії компенсується поліпшенням здоров’я населення

У США вартість нових вітрових і сонячних електростанцій може бути повністю компенсована значною користю для здоров'я населення від більш чистого повітря.
Про це йдеться у дослідженні "Користь для здоров'я в кіловат-годинах: використання даних Агентства з охорони навколишнього середовища Сполучених Штатів (EPA) для аналізу економічної ефективності заходів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії", передає elektrovesti.net. 
"Результати EPA досить вражаючі, - зазначають автори доповіді. - Користь для здоров'я тільки від вітрової або сонячної енергетики може перевищити повну вартість цих ресурсів, в той час як енергоефективність продовжує підтверджувати, що вона повинна бути першим паливним ресурсом».
На графіку показана оцінка переваг для здоров'я від нових сонячних і вітрових електростанцій у різних регіонах США.
Оцінка проводилася по різних регіонах США і різних ресурсах: великомасштабна і розподілена сонячна енергетика, наземна і морська вітроенергетика, енергоефективність - результати виражені у центах на кіловат-годину. При цьому оцінка EPA не враховує кліматичні переваги, пов'язані з більш низькими викидами вуглекислого газу.
Скорочення викидів дає однаковий ефект у грошовому вираженні, незалежно від методу. У той же час витрати на різні методи/технології можуть сильно відрізнятися.
Грошова оцінка вигод від зниження викидів, проведена EPA, «надає комунальним підприємствам і регулюючим органам Керівництво по вибору нових генеруючих ресурсів та інструментів енергоефективності, розподілу існуючих ресурсів і розробці тарифів на електроенергію. Вони також можуть служити керівництвом для регулюючих органів при вивченні альтернативних варіантів при плануванні якості повітря і дотриманні федеральних стандартів громадської охорони здоров'я".
Економічна оцінка зовнішніх ефектів, які прямо не враховуються у фінансових моделях проектів і цінах, є окремою сферою досліджень, яка часто не береться до уваги.
"Передчасна смертність у США, викликана забрудненням повітря дрібними частинками, сягає 100000 чоловік на рік", — відзначають автори дослідження.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-vartist-sonyachnoi-i-vitrovoi-elektroenergii-kompensu-tsya-polipshennyam-zdorov-ya-naselennya/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами