Альтернативна енергетика в світі: 03-09.05.2021



Американська компанія залучила $28 млн у новий метод виробництва геотермальної енергії

Американська компанія Fervo Energy залучила $28 млн у новий метод виробництва геотермальн ої енергії.
Х'юстонський розробник геотермальних технологій отримав фінансування від фонду Breakthrough Energy Ventures Білла Гейтса і Capricorn Investment Group першого глави eBay Джеффа Скола, передає techcrunch.com. 
"Наша технологія відкриває новий клас геотермальних ресурсів, які можна використовувати всюди, - розповідає засновник компанії Fervo Energy Тім Латімер. - Геотермальні системи Fervo використовують нові методи, включаючи горизонтальне буріння, розподілене волоконно-оптичне зондування і сучасне обчислювальне моделювання, щоб забезпечити більш відтворювану і економічно ефективну геотермальну електроенергію".
Технологія Fervo поєднується з останніми досягненнями у сфері систем генерації органічних циклів Ренкіна для забезпечення гнучкої, безвуглецевої електроенергії 24/7.
«$28 млн підуть на розвиток проектів, які принесуть сотні мегават енергії у найближчі кілька років, - говорить Тім Латімер. - Великий відсоток населення світу насправді живе поруч з хорошими геотермальними ресурсами: сьогодні у 25 країнах виробляється геотермальна енергія, і ще у 25-ти виробництво геотермальної енергії буде зростати».
Поєднання нових і старих технологій відкриває перед компанією широкі географічні можливості для потенційної розробки нових проектів.
«З 2016 по 2019 рік був укладений тільки один великий контракт на геотермальну енергію, але у 2020 році було підписано 10 нових великих угод про покупку електроенергії, - говорить Тім Латімер. - Контракти, які підписуються на геотермальну енергію, знаходяться у діапазоні від 65 до 75 доларів за мегават(для порівняння, сонячні електростанції зараз коштують десь від 35 до 55 доларів за мегават)».
За його словами, що стабільність і передбачуваність геотермальної енергії роблять різницю у вартості прийнятною для комунальних служб та підприємств, які потребують гарантій безперебійного живлення.
«Я побачив як світ відмовляється від викопного палива і переходить на поновлювані джерела енергії – це підштовхнуло мене запустити свій стартап, - розповідає засновник компанії Fervo Energy, який народився у сім'ї нафтовиків і отримав свою першу роботу у нафтогазовій галузі. - Мені вдалося найняти людей, які залишилися без роботи або зіткнулися з труднощами через обвал цін на нафту». 
Компанія була заснована на грант TomKat Center Стенфордського університету і стипендію від Національної лабораторії Лоуренса Берклі. Пізніше Fervo Energy отримала фінансування від Управління геотермальних технологій Міністерства енергетики США та ARPA-E для продовження роботи з такими партнерами, як Schlumberger, університет Райса і лабораторія у Берклі.
"Ми давно віримо в геотермальну енергію, але чекали, поки не побачимо правильну технологію і команду, щоб стимулювати інновації в цьому секторі, - сказав іон Ядігароглу з Capricorn Investment Group. - Технологічні можливості Fervo та партнерські відносини, які вони створили з провідними дослідницькими організаціями, роблять їх явним лідером у новій хвилі геотермальної енергії”.
Згідно з недавнім дослідженням Міністерства енергетики, геотермальна енергія може задовольнити до 16% попиту на електроенергію у США, а за іншими оцінками, внесок геотермальної енергії становить майже 20% від повністю декарбонізованої мережі.
https://ecotown.com.ua/news/Amerikanska-kompaniya-zaluchila-28-mln-u-noviy-metod-virobnitstva-geotermalnoi-energii/
 
 
Єврокомісія виділить Данії на розвиток відновлюваних джерел енергії 400 млн євро

Європейська комісія виділить 400 млн євро для підтримки виробництва електроенергії з відновлюваних джерел у Данії.
ЄК схвалила схему відповідно до Правил державної допомоги ЄС. 
Данія планує підтримати проекти в галузі відновлюваних джерел енергії у рамках тендерного процесу, який почнеться у кінці цього року і триватиме до 2024 року.
Ця схема буде підтримувати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії, а саме наземних вітряних турбін, морських вітрових турбін, хвильових електростанцій, гідроелектростанцій і фотоелектричних установок в рамках тендеру і матиме форму двосторонньої премії за контрактом на різницю (CfD).
Схема передбачає двосторонні контракти на різницю - це означає, що, коли ціна на електроенергію нижче базової ціни, встановленої на основі аукціону, держава виплачує виробнику відновлюваної електроенергії різницю між фактичною ціною на електроенергію і базовою ціною.
На відміну від цього, коли ціна на електроенергію перевищує базову ціну, виробник електроенергії виплачує державі різницю між фактичною ціною на електроенергію і базовою ціною.
Ця схема спрямована на те, щоб забезпечити виробникам довгострокову стабільність цін і допомогти їм інвестувати в чисту енергію.
"Ця датська схема сприятиме суттєвому скороченню викидів парникових газів, підтримуючи цілі "зеленої угоди, - впевнена виконавчий віце-президент Маргрете Вестагер, відповідальний за політику в галузі конкуренції. - Широкі критерії відбору бенефіціарів на конкурсних торгах забезпечать найкращу віддачу від грошей платників податків і зведуть до мінімуму можливе спотворення конкуренції».
Раніше повідомлялося, що Данія побудує перший штучний енергоострів в Північному морі за $34 млрд.
https://elektrovesti.net/75570_evrokomisiya-vidilit-danii-na-rozvitok-vidnovlyuvanikh-dzherel-energii-400-mln-evro
 
 
Попит на Tesla б'є рекорди: компанія вже розпродала весь квартальний запас

Tesla розпродала весь запас автомобілів на другий квартал 2021 роки за два місяці до його закінчення. Керівництво чекало високий попит на нові версії Model S і Model X, але зростає кількість замовлень і на Model 3 і Model Y.
Про високий попит на продукцію компанії в першому кварталі цього року глава Tesla Ілон Маск розповів на нещодавній зустрічі, присвяченій фінансовим підсумкам початку 2021 року.
«Ми спостерігали реальне зрушення в сприйнятті електричних автомобілів, і наш попит - найвищий з того, що ми бачили. Ми звикли до зниження попиту в першому кварталі, але побачили зростання попиту, який перевершив звичайне сезонне скорочення пропозиції в першому кварталі».
Схоже, що тенденція збереглася і в другому кварталі. І тепер перед компанією стоїть завдання випустити і доставити замовлені автомобілі клієнтам. У другому кварталі Tesla збиралася злегка підвищити обсяги виробництва в порівнянні з рекордними показниками минулого кварталу - 180 338 автомобілів за три місяці. Цілком можливо, що продажі складуть більше 200 тисяч електромобілів, особливо з огляду на потужності нової шанхайської фабрики.
На ринку електромобілів США перші два місця за перший квартал 2021 зайняли Model Y і Model 3, і тільки третє з гігантським відривом від лідерів дісталося Chevy Bolt. Відрив не просто великий, він фантастичний: обох Tesla в США продано 75 337 штук, а Chevy Bolt - 9025 штук. На четвертому місці рейтингу Ford Mustang Mach-e - його продажі склали всього 6614 штук.
У Китаї Model 3 на другому місці за популярністю, але поступається вона супердешевому двомісному мініелектрокару Wuling Mini EV, який коштує в 10 разів дешевше Tesla. І при цьому розрив у продажах між ними менше, ніж в два рази - 96 674 проданих Wuling проти 52 859 одиниць Model 3.
За даними з усього світу в березні було продано 75 888 штук Tesla Model 3, 39 745 штук - Wuling HongGuang Mini і 32 197 - Tesla Model Y. Тобто сукупні продажі Tesla перевищили 108 тисяч машин.
Як заявив Маск на тому ж заході, інвестори повинні бачити в Tesla не просто виробника автомобілів або енергетичну компанію, а сукупність стартапів. І незабаром з брендом Tesla будуть точно так же асоціювати технології штучного інтелекту і робототехніки, як зараз - автомобілі та акумулятори.
Раніше ElektroVesti писали, що Tesla переведе всі зарядні станції Supercharger на поновлювані джерела енергії вже до кінця 2021 року.
https://elektrovesti.net/75565_popit-na-tesla-be-rekordi-kompaniya-vzhe-rozprodala-ves-kvartalniy-zapas
 

«Інноваційний» конкурсний відбір проектів ВДЕ в Німеччині - особливості та результати

В кінці квітня в Німеччині були опубліковані результати «інноваційного» конкурсного відбору проектів ВДЕ.
Ідея проводити такі особливі аукціони обговорювалася кілька років, але лише недавно вдалося домовитися, що можна вважати «інноваційним».
Всупереч очікуванням мова йде не про якесь нове передове обладнання, а про об'єкти, що підвищують стійкість енергосистеми в контексті збільшення частки змінних ВДЕ.
Відповідні норми прописані в німецькому Законі про ВДЕ (EEG), який був прийнятий для деталізації законодавчої норми постанови (Verordnung zu den Innovationsausschreibungen).
Відповідно законодавством, в інноваційних конкурсних відборах мають право брати участь 1) гібридні об'єкти, в рамках яких комбінуються різні відновлювані джерела енергії (наприклад, сонце і вітер) і 2) ВДЕ-електростанції, оснащені накопичувачами енергії.
У відборах повинні брати участь як мінімум одна наземна вітрова або сонячна установка. Всі установки повинні використовувати одну точку підключення до мереж.
Відомо, що комбінація сонячної та вітрової генерації, як правило, згладжує загальний профіль вироблення, відповідно, знижує ризики системних дисбалансів, тому такі проекти й віднесені до «інноваційних» з метою конкурсних відборів.
Навіщо інвесторам брати участь в таких аукціонах? Через підвищену винагороду. На відміну від звичайних тендерів, в рамках яких встановлюється (спрощено) фіксована ціна (і вона сьогодні невисока), переможці інноваційних протягом 20 років отримують фіксовану надбавку до оптової ціни, яка визначається в процесі відбору.
Раніше ЕлектроВісті писали, що уряд Німеччини погодився компенсувати енергетичним компаніям близько 2,4 мільярда євро збитків, яких вони зазнали в результаті відмови країни від атомної енергетики.
https://elektrovesti.net/75564_innovatsiyniy-konkursniy-vidbir-proektiv-vde-v-nimechchini-osoblivosti-ta-rezultati
 

Канадський інвестор планує створити центр відновлюваної енергії потужністю 1,3 ГВт в Південній Австралії

Канадський інвестор Amp Energy представив нову стратегію розширення відновлюваних джерел в Австралії на 1,3 ГВт. План включає щонайменше три масштабні фотоелектричні проекти, два з яких можуть підтримати цілі Південної Австралії щодо водневого розвитку.
Компанія Amp Energy, що базується в Торонто, розкрила плани інвестувати понад 1,5 млрд. доларів для створення Центру відновлюваної енергетики в Південній Австралії потужністю 1,3 ГВт.
Центр включатиме масштабні засоби зберігання енергії сонця, вітру та акумуляторів у Південній Австралії. Він також включатиме три сонячні проекти потужністю 636 МВт, 336 МВт та 388 МВт відповідно та систему накопичення енергії 540 МВт.
Ще два проекти стануть частиною плану з виробництва водню як на внутрішньому, так і на експортному ринках від заводу Спенсер до портів в Азії, де Amp Energy вже працює. Південна Австралія розробила плани щодо «зелених» водневих хабів ще у листопаді 2020 року.
Центр відновлюваних джерел енергії в Південній Австралії матиме фундаментальне значення для інтеграції активів ВДЕ в державі, розвитку можливостей та підтримки швидких енергетичних переходів.
Раніше прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що країна витратить 565,8 млн австралійських доларів ($436,5 млн) на співфінансування досліджень і пілотних проектів в області зелених технологій. Таким чином Канберра прагне продемонструвати свою прихильність скороченню викидів вуглецю.
https://elektrovesti.net/75559_kanadskiy-investor-planue-stvoriti-tsentr-vidnovlyuvanoi-energii-potuzhnistyu-13-gvt-v-pivdenniy-avstralii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами