Альтернативна енергетика в світі: 01-07.10.2018



Вітроенергетика буде виробляти 36% європейської електроенергії до 2050 року

25 вересня в Німеччині на глобальному вітроенергетичному саміті (Global Wind Summit) асоціація європейської вітроенергетики Wind Europe представила доповідь про електрифікацію європейської енергетичної системи (Breaking new ground. Wind Energy and the Electrification of Europe’s Energy System).
Тема електрифікації кінцевого споживання енергії останнім часом обговорюється досить активно. Ініціаторами дискусій зазвичай виступають представники електроенергетики, оскільки вони є основними вигодонабувачами від підвищення частки електрики в «енергетичному балансі». Нещодавно асоціація європейської електроенергетики Eurelectric опублікувала дослідження про шляхи декарбонізації європейської економіки. Зрозуміло, електрифікація розглядається в ньому в якості головного засобу декарбонізації. У доповіді показано, що для скорочення викидів на 95% до 2050 року частка електрики в кінцевому споживанні енергії Європи має зрости мінімум до 60%. Мета досяжна при річному зростанні споживання електрики на 1,5% в рік при середньорічному зниженні споживання кінцевої енергії на 1,3%.
Оскільки швидке розширення використання ВДЕ - це основний тренд енергетичного розвитку Європи, представники сонячної і вітрової енергетики також активно розробляють тему електрифікації інших секторів економіки.
У новій доповіді розглядаються два сценарії: «прискорена електрифікація» (щодо помірний) і «відповідність цілям Паризької угоди» (більш агресивний).
У сценарії «прискорена електрифікація» електроенергія займе до 2050 року 51% в кінцевому споживанні енергії Європи, а в більш агресивному - 62%.
У разі відповідності цілям Паризької угоди частка електрики в енергозабезпеченні комерційних будівель досягне 78%, домогосподарств - 59%. Мова йде, в першу чергу, про значне поширення теплових насосів.
Структура кінцевого споживання енергії за видами палива та споживачам буде виглядати наступним чином:
Вітер стане найбільшим джерелом енергії в ЄС. У сценарії «відповідність цілям Паризької угоди» до 2050 року його частка у виробленні європейської електроенергетики досягне 36% (2223 ТВт * год). Для цього в період 2030-2050 вітроенергетика повинна рости в середньому на 20 з гаком ГВт на рік. Для порівняння: в рекордному 2017 році в Європі було введено в експлуатацію 15,7 ГВт вітрових електростанцій, а до цього протягом декількох років обсяги нового будівництва коливалися приблизно на одному рівні: 12-12,5 ГВт.
За п’ять років (2018-2022) європейська вітроенергетика виросте на 87 ГВт, і за підсумками 2022 року її встановлена потужність повинна досягти 258 ГВт..
Основне зростання припаде на материкову вітроенергетику (70,4 ГВт), а офшорна вітроенергетика виросте на 16,5 ГВт і подвоїться в порівнянні з рівнем 2017 року.
В цілому частка ВДЕ в виробництві електроенергії до 2050 р досягне 78% (в сценарії «прискорена електрифікація - 75%), решта будуть виробляти газові (17%) і атомні (5%) електростанції.
Також на саміті глава Міжнародного енергетичного агентства, Фатіх Біроль заявив, що вітер стане основним джерелом електроенергії в ЄС «задовго до 2030 року». Його графік виглядає так:
При розвитку відповідно до поточної політикою продажу легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння досягнуть піку в 2025 році. У всіх сценаріях декарбонізації на електричні автомобілі припадатиме 95% продажів до 2035 року. В результаті до 2050 року парк машин зміниться так:
«Паризький сценарій» зажадає і прискореного розвитку водневих технологій. Водень до 2050 року буде забезпечувати до 4,8% кінцевого споживання енергії.
«З огляду на чудовий потенціал Європи в області виробництва відновлюваної енергії, швидка електрифікація найбільш енергоємних секторів є найкращим і найбільш ефективним способом одночасно і декарбонізації, і розвитку економіки Європи», - кажуть автори.
«Інтеграція електроенергетики в тепло- і холодопостачання і транспортний сектор є наступною великою трансформацією економіки Європи. У поєднанні з досягненнями в області цифровізації, машинного навчання та штучного інтелекту, енергетична система на основі відновлюваних джерел енергії може стати рушієм зростання і технологічного лідерства».
Вітроенергетика перетворилася з нішевого сектора в успішну глобальну галузь. Вітроенергетична промисловість забезпечує 260 тисяч висококваліфікованих робочих місць в Європі. У глобальному масштабі цей показник становить 1,15 млн. Осіб. Встановлена потужність світової вітроенергетичної галузі становить 539 ГВт.
Китай переглянув план розвитку ВДЕ. Тепер країна планує до 2030 року отримувати 35% «зеленої» електроенергії

Китай, найбільший у світі споживач електроенергії, переглянув свої плани щодо переходу на чисту енергетику. Тепер влада країни збирається отримувати 35% електроенергії з поновлюваних джерел до 2030 року. Раніше до цього ж терміну збиралися забезпечувати лише 20% енергоспоживання за рахунок «не викопного палива», пише Engadget.
Нова стратегія Renewable Portfolio Standard спрямована на боротьбу з жахливим забрудненням повітря в країні, причиною якого є вугільні електростанції. Цей стандарт встановлює мінімальні рівні споживання електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел.
Організаціям, чиє виробництво не буде відповідати суворим екологічним стандартам, доведеться виплачувати компенсацію в бюджет. Ці гроші підуть на субсидування чистих електростанцій.
Величезну роль в процесі позбавлення від вугільної залежності повинні зіграти все провінції країни. Кожному регіону влада встановить власні цілі, яких вони зобов’язані будуть добитися в процесі переходу на чисту енергетику.
Деяким провінціях змінили навіть цілі щодо збільшення частки відновлюваних джерел в енергобалансі на 2018 і 2020 роки. Так, Внутрішня Монголія повинна тепер споживати 18% чистої енергії - при тому, що початковою метою було 13%. З підвищенням вимог зіткнулися також Юньнань і Синьцзян-Уйгурський автономний район, пише South China Morning Post.
Однак аналітики відзначають, що в Китаї як і раніше будують вугільні електростанції, всупереч державній політиці щодо переходу на чисту енергетику, наперекір Паризькому угодою і не дивлячись на те, що дослідження показують технічну можливість відмови від вугілля і економічну виправданість.
За даними дослідницької групи CoalSwarm, в найближчі роки в Китаї можуть з’явитися вугільні електростанції сумарною потужністю 259 ГВт. Це на 25% більше, ніж зараз працює в країні і перевищує потужність всіх все вугільних станцій в США.
«Уряд Китаю просто не контролює будівництво нових вугільних електростанцій, і його масштаби лякають. Планета просто не переживе такого обсягу нових викидів СО2 », - заявив директор CoalSwarm Тед Нейс.
Корінь проблеми потрібно шукати в 2013 році, коли уряд Китаю передав місцевій владі право на видачу дозволів на будівництво вугільних електростанцій. У наступні два роки кількість нових ліцензій зросла в три рази.
У період з 2014 по 2016 рік розпочали зводити стільки вугільних електростанцій, що в 2017 Пекін був змушений заморозити або анулювати більшість з цих ліцензій. Але, як показує звіт CoalSwarm, ці розпорядження просто ігнорують. Дослідники закликають уряд якомога швидше вжити заходів, щоб всі зусилля по переходу на поновлювані джерела не зійшли нанівець.
Раніше ЕлектроВісті розповідали про вугільні електростанції в Китаї.
Поки що Китай і Індія випереджають розвинені країни за темпами зростання ринку відновлюваної енергетики. Зараз це найбільший в світі і третій за величиною ринки відновлюваної енергетики відповідно. В цьому році вони обійдуть розвинуті країни за обсягом знову встановлених сонячних і вітрових електростанцій. Однак торговельні війни загрожують обсягами установки нових сонячних ферм. На перший план виходить організація локального виробництва панелей.
Британська компанія плануєінвестувати від 3 до 5 млн в першу з 20 нових сонячних станцій в Україні

Британська Ѕuрrеме Business Group LP, власником якої є українець Руслан Скулімовскій має намір вкласти мільйони в розвиток сонячної енергетики в Україні.
Зараз компанія умовно зарезервувала від 3 до 5 млн доларів інвестицій для запуску в нашій країні першої з 20 СЕС потужністю 5МВт.
«Плануємо поетапно побудувати комплекс сонячних станцій загальною потужністю 1 ГВт, - заявив представник Ѕuрrеме Business Group LP в Україні Джаміль Каснак. - Для реалізації першого проекту ми попросили виділити 10 га землі - загальна ж площа СЕС, згідно з планом розвитку, складе близько 2000 га».
Партнерами Ѕuрrеме Business Group LP в реалізації сонячних проектів в Україні стануть компанії з Туреччини, Великобританії, Іспанії та Німеччини.
«Як жива комунікаційна платформа «Supreme Business Group, LP» може стати каталізатором розвитку нової української енергетики, - пояснив Джаміль Каснак. - Настав момент, коли Україна з нинішньої негативної ситуації може отримати фінансові преференції схожі на ті, що отримувала Західна Німеччина за результатами Другої світової війни».
Незважаючи на повідомлення в ЗМІ про те, що Ѕuрrеме Business Group з 2015 року представляє британських інвесторів, більше 75% компанії знаходиться у власності українця Руслана Скулімовского.
Ймовірно йдеться про Руслана Скулімовського, якого в ЗМІ називають одним з топ-менеджерів Клименко-Курченко. Також він був засновником донецької компанії «Інноваційні бізнес системи», а також значився директором з розвитку каналу ZIK, директором транспортно-експедиційної компанії «Укр-Транс», «СБ Інтерпрайс України» і «Віка-Україна».
Раніше ЕлектроВісті писали про інвестиції в сонячну генерацію Львівської області. Так, до кінця 2018 року, в розвиток сонячної енергетики планують інвестувати 140 млн євро.
https://elektrovesti.net/62938_britanskaya-kompaniya-aniruet-invat-ot-3-do-5-mln-v-pervuyu-iz-20-novykh-solnechnykh-stantsiy-v-ukraine

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами