Альтернативна енергетика в світі: 11-17.05.2020

50

Національні енергокомпанії зі Швейцарії, Голландії та Італії запустили блокчейн-платформу для розумного розподілу електрики


Європейські національні енергосетевие компанії Swissgrid, TenneT і Terna Group домовилися про створення міждержавної платформи Equigy для розподілу навантаження на електричні мережі. В основі нової платформи буде лежати технологія блокчейна.
Спочатку платформа буде запущена в Німеччині, Нідерландах, Швейцарії та Італії. Пізніше до вказаних партнерам планує приєднатися датська компанія Energinet. Таким чином, платформа діятиме в п'яти європейських державах.
За задумом авторів, Equigy дозволить наділити функцією розподілу навантаження на електричні мережі споживачів електричної енергії.
«У майбутньому світі енергетики мільйони невеликих децентралізованих виробників електроенергії, споживачів і енергетичних сховищ, таких як електромобілі, побутові акумулятори та теплові насоси, допоможуть впоратися з перевантаженнями мереж і збалансувати коливання між рівнями виробництва і споживання електроенергії. Таким чином, вони візьмуть на себе завдання, які сьогодні в основному вирішуються великими електростанціями, такими як вугільні і нафтові електростанції потужністю в кілька сотень мегават», - йдеться в повідомленні партнерів.
Найцікавіше, що за допомогою Equigy автори ідеї планують запропонувати людям заробляти на продажу електрики. Наприклад, залишивши електромобіль, заряд якого не був повністю витрачений, підключеним до електричної мережі через спеціальний двоспрямований зарядний пристрій, власник електромобіля зможе продавати залишкову енергію. Завдання Equigy полягатиме в проведенні таких транзакцій з використанням блокчейна.
Технологія і програмне забезпечення Equigy матимуть відкритий вихідний код і надаватися безкоштовно.
http://www.iksmedia.ru/news/5661776-Nacionalnye-energokompanii-iz-Shvej.html
 
 
Вітер і сонце стали найбільшими виробниками електроенергії в ФРН в квітні 2020 р

За підсумками квітня поточного року найбільшим виробниками електрики в Німеччині стали (і з великим відривом): 1) вітроенергетика, що виробила 9 ТВт * год, 2) фотоелектрична сонячна енергетика (7 ТВт * год).
Вітроенергетика стійко, кожен місяць поточного року, стає номером один з вироблення електрики, і в цьому вже немає нічого дивного. А ось так щоб «нові ВДЕ» одночасно зайняли і перше, і друге місця - це, мабуть, відбувається вперше.
Так, зрозуміло, зниження споживання електроенергії через карантин зіграло свою роль в підвищенні частки вітру і сонця, хоча, як ми зазначили вище, вітроенергетика і до початку пандемії займала перше місце.
Квітень 2020 р. видався в Німеччині надзвичайно сонячним. Місцеві жителі відзначають, що деякі сонячні електростанції виробили більше електроенергії в квітні, ніж у червні 2019 року. В результаті частка сонячної енергетики у виробництві електроенергії за календарний місяць вперше досягла 20%.
Зазначу, в статистиці, що публікується energy-charts, використовуються оперативні дані системних операторів про нетто-вироблення електроенергії для «суспільного споживання». Споживання електроенергії на самих електростанціях, а також виробництво електрики на промислових підприємствах для власних потреб в цій статистиці не враховується.
https://renen.ru/veter-i-solntse-stali-krupnejshimi-proizvoditelyami-elektroenergii-v-frg-v-aprele-2020-g/
 
 
Австралія має намір вийти в світові лідери з експорту водню

300 мільйонів австралійських доларів виділяє уряд для запуску водневих проектів з метою вибудувати цю галузь економіки до 2030 року. Про це заявив сьогодні міністр енергетики Ангус Тейлор, повідомляє 4 травня агентство Reuters.
Це, зазначає агентство, одна з небагатьох областей, де збігаються амбіції консервативного уряду і прихильників поновлюваних джерел енергії, які побоюються, що державна підтримка виробників вугілля і газу зводить нанівець зусилля по скороченню викидів вуглецю.
Ангус Тейлор сказав, що уряд твердо має намір створити водневу галузь, оскільки в найближчі кілька десятиліть вона створить робочі місця і забезпечить економічне зростання в мільярди доларів.
«Важливо відзначити, що, якщо ми зможемо отримати водень, вартістю менше двох австралійських долара за кілограм, це зможе зіграти роль в нашому внутрішньому енергетичному балансі і знизити ціни на енергоносії», - йдеться в заяві Тейлора.
За даними «Національної дорожньої карти по водню», станом на 2018 рік виробництво кілограма водню в залежності від використовуваної технології обходилося приблизно в 5-7 австралійських доларів.
Спеціально створюваний владою фонд буде підтримувати також проекти, що передбачають виробництво водню для експортних поставок, зокрема, на ринки Японії і Південної Кореї.
https://rossaprimavera.ru/news/67ed9b2e
 
Бангладеш створив фонд на 200 млн. євро для проектів у сфері ВДЕ та енергоефективності

З метою забезпечення доступного фінансування Бангладеш створив Фонд «Зелена трансформація» в розмірі 218,7 млн. дол. (200 млн. євро). Коштами фонду надаватимуться пільгові кредити компаніям у сферах сонячної енергетики, екології та енергоефективності, пише Saur Energy.
 Фонд є доповненням до існуючих фондів на 200 мільйонів доларів для надання пільгових кредитів для імпортерів. Секторами, що охоплюються цим фондом, є відновлювальна енергія та енергоефективність, збереження і управління водними ресурсами, управління відходами, раціональне використання ресурсів і рециркуляція.
Доступ до кредитів під низькі відсотки буде вкрай необхідним, особливо після COVID-19, оскільки чимало проектів були відкладені через проблеми з поставками. Аналітики вважають, що пільгові кредити будуть мати велике значення для компаній у сфері ВДЕ та можуть допомогти їм подолати важкі часи.
https://ecotown.com.ua/news/Bangladesh-stvoriv-fond-na-200-mln-vro-dlya-proektiv-u-sferi-VDE-ta-energoefektivnosti/
 
 
За 2019 рік у Індії встановили 1,53 ГВт сонячних потужностей на дахах будівель

В Індії за станом на кінець грудня минулого року встановлені сонячні потужності на дахах цілому склали 5,4 ГВт. В даний час уряд Індії планує розгорнути 40 ГВт фотоелектричних покрівельних систем до кінця 2023 року, повідомляє РV-magazine.
 Близько 3,96 ГВт із загального обсягу 5,4 ГВт доводиться на комерційні та промислові дахові СЕС. На житлових будинках у Індії встановлено 748 МВт фотоелектричних модулів.
Протягом всього 2019 року в Індії додалося 1,53 ГВт дахових сонячних електростанцій.
https://ieport.ru/inosmi/353576-za-2019-god-v-indii-ustanovili-153-gvt-solnechnyx-moshhnostej-na-kryshax-zdanij.html 
 
 
Узбекистан побудує 5 ГВт сонячних і 3 ГВт вітрових електростанцій до 2030 року

Урядом Узбекистану затверджена «Концепція забезпечення Республіки Узбекистан електричною енергією на 2020-2030 роки».
«Стратегія визначає середньострокові і довгострокові цілі на період з 2020 по 2030 рік і буде коригуватися в міру необхідності на основі постійного аналізу».
У Концепції передбачені пріоритетні заходи, спрямовані на: модернізацію і реконструкцію існуючих електростанцій, а також будівництво нових з використанням енергоефективних технологій виробництва електроенергії; вдосконалення систем обліку електроенергії; розвиток відновлюваних джерел енергії, особливо сонячної енергії; правові реформи щодо вдосконалення тарифної політики та забезпечення переходу на оптовий ринок.
Як ми пам'ятаємо, перший тендер в сонячній енергетиці Узбекистану пройшов досить успішно.
У Концепції сформульовано шість «основних завдань», в тому числі «розвиток і розширення використання ВДЕ і їх інтеграція в єдину електроенергетичну систему».
Заплановано, що до 2030 року необхідно:
збільшити потужності електроенергетики з 12,9 ГВт до 29,3 ГВт, а виробництво електроенергії з 63,6 млрд кВт⋅ч до 120,8 кВт⋅ч;
скоротити споживання природного газу з 16,5 млрд кубометрів до 12,1 млрд кубометрів.
Потужності ТЕС до 2030 року планується збільшити на 4,1 ГВт (з нинішніх 10,6 до 14,7 ГВт) «за рахунок будівництва ПГУ, ГТУ і вугільного енергоблоку».
У період 2020-2030 роки буде приділено особливу увагу розвитку генерації на основі ВДЕ, особливо сонячної енергії. Ці проекти будуть здійснюватися виключно за рахунок коштів інвесторів - незалежних виробників електричної енергії.
Для досягнення показників розвитку відновлюваної енергетики визначені цільові параметри щорічно вводяться потужностей об'єктів ВДЕ в 2020-2030 роках, що передбачають будівництво 3 ГВт вітрових і 5 ГВт сонячних електростанцій.
У вітроенергетиці основним напрямком буде створення великих вітропарків, з одиничною потужністю 100-500 МВт, більшість яких буде зосереджено в Північно-Західному регіоні (Республіка Каракалпакстан і Навоийская область).
Сонячні ФЕС потужністю 100-500 МВт будуть зосереджені, в основному, в Центральному та Південному регіонах (Джизакской, Самаркандської, Бухарської, Кашкадар'їнської і Сурхандарьинской областях). Однак, і в інших регіонах республіки будуть побудовані сонячні ФЕС (фотоелектричні станції) потужністю 50-200 МВт. При цьому, великі сонячні ФЕС (сумарно понад 300 МВт) поступово будуть оснащені системами накопичення енергії промислового масштабу для забезпечення стабілізації мінливої ​​генерації і регулювання пікових навантажень.
Також зазначається, що з 5000 МВт сонячних електростанцій, які повинні діяти до 2030 року, 1000 МВт будуть оснащені «пристроями зберігання електричної енергії для акумуляції її в сонячний годинник і використання накопиченої електричної енергії під час відсутності сонця і вечірнього максимуму навантажень єдиної електроенергетичної системи».
З метою активізації залучення прямих іноземних інвестицій у відновлювану енергетику республіки, протягом 2020-2022гг. спільно з міжнародними фінансовими інститутами будуть проведені конкурсні торги (тендери та аукціони) для визначення інвесторів за моделлю «Build-own-operate», з якими будуть укладені довгострокові (до 25 років) Угоди щодо закупівлі електричної енергії.
Також буде приділено увагу створенню ізольованих (не підключені в єдину електроенергетичну систему) сонячних ФЕС малої потужності у віддалених населених пунктах республіки, а також в регіонах, де намічено розвиток екотуризму.
Крім того, буде розвиватися будівництво сонячних ФЕС середньої потужності (1-20 МВт) для виробництва електричної енергії на власні потреби промислових підприємств і індустріальних парків.
Заплановано, що до 2030 року сонячних електростанції будуть виробляти 8,2% електроенергії, а вітрові електростанції 7,1%, тобто спільно змінні ВДЕ будуть виробляти 15,3% електроенергії (сьогодні ≈ 0%).
Також до 2030 року в країні повинна почати роботу атомна електростанція потужністю 2,4 ГВт, яка буде виробляти 14,9% електроенергії до зазначеного терміну.
Концепція передбачає зниження встановленої потужності вугільної генерації, проте обсяги вироблення та її частка збільшаться до 2030 року (частка вугілля у виробленні складе 8%).
https://renen.ru/uzbekistan-postroit-5-gvt-solnechnyh-i-3-gvt-vetrovyh-elektrostantsij-k-2030-godu/
 
 
Концерн ENGIE підготував план фінансування проектів з розвитку ВДЕ генераціі в США

ENGIE North America - північноамериканський підрозділ енергоконцерну ENGIE - підготувало спільний з фінансовими групами Bank of America і HSBC план часткового фінансування проектів спорудження ВДЕ-генерації в США на загальну суму до $ 1,6 млрд.
 Інвестиційний портфель включає фінансування будівництва наземних вітропарків сумарною потужністю 1,5 ГВт - 2 ГВт і фотоелектричних СЕС загальною потужністю 0,5 ГВт. Відібрані проекти, які в даний час знаходяться на стадії розробки або будівництва, розміщуються в операційних зонах незалежного системного оператора Східного узбережжя PJM Interconnection *, Ради по забезпеченню надійності енергосистеми штату Техас ERCOT і корпорації Southwest Power Pool (SPP) **, тобто стануть учасниками основних енергоринків країни. США розглядається ENGIE North America як пріоритетний майданчик для інвестицій в будівництво об'єктів ВДЕ-генерації, і концерн планує забезпечити введення до 9 ГВт нових потужностей не пізніше 2021 р
https://www.ruscable.ru/news/2020/05/11/Kontsern_ENGIE_podgotovil_plan_finansirovaniya_pro/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами