АТОМНА vs ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА

Станіслав Ігнатьєв, голова ради Асоціації відновлювальної енергетики, СЕО Solar Generation
photo_2023-03-16_10-29-25

В мережі останнім часом не вщухає дискусія щодо співвідношення вартості електричної енергії, сгенерованоі потужностями зеленої енергетики та атомної.
З цього питання маю власну експертну точку зору.
ІСНУЮЧІ ПОТУЖНОСТІ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ
Електрична енергія із атомної генерації не є найдешевшою. Середньозважена вартість на ринку на добу вперед становить у 2021 р. 1869,7 грн. за МВт год.
При цьому найдешевшою є електрика з ГЕС (Дніпровський каскад та Дністровська) із ціною на ринку 1437,5 грн. за МВт год.
Не слід забувати, що до цієї ціни додається вартість послуг на передачу та диспетчеризацію оператора систем передачі (НЕК «Укренерго»).
Крім того держава (ДП «Гарантований покупець») скуповує у АЕС та ГЕС до 50% згенерованої електроенергії за ціною 1-15 коп. за кВт год для покриття витрат населення та «притримки» підвищення тарифу.
Найдорожчою із класичної електрогенерації є ТЕС та ТЕЦ. На окремих ТЕЦ вартість 1 МВт год становить 2417,2 грн. (Одеська ТЕЦ). На вугільних ТЕС вартість електроенергії дещо нижча, але із дефіцитом вугілля використання у якості енергоносія природного газу збільшує вартість виробленої електроенергії вдвічі. Саме тому у лютому 2021 ми спостерігали «аварійний» ремонт 9 енергоблоків найбільших ТЕС країни, які із браком вугілля виводились за межу рентабельності. А кінцевий споживач (тобто, кожен з нас) не зміг сплатити задоволення переходу з вугілля на газ у критичний для енергосистеми час.
Звісно, при використанні технологій ВДЕ (в першу чергу мова йде про сонячну енергетику) держава стимулює зелений перехід у вигляді високого «зеленого» тарифу, який для СЕС, введених в експлуатацію до кінця 2020 р., становить 4372,9 грн./МВт год (без ПДВ). Але для нових СЕС із потужністю більше 1 МВт «свято» закінчується 1 квітня 2021 зниженням тарифу на 60% - до 1749,16 грн, що є нижчим за ринкову вартість атомної генерації.
завантаження
НОВІ АТОМНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ
Якщо будується нова атомна електростанція, то, в середньому, вартість електричної енергії з якою вона виходить на ринок становить 0,063 USD за кВт год, або 1795,5 грн за МВт год.
Як бачимо, це вище, ніж новий тариф на зелену енергію, вироблену із сонячних електростанцій.
Гордість нової атомної енергетики станція Hinkley Point C (Сомерсент, Англія) має підписаний РРА на 35 років за ціною 0,92 фунта за кВт год. При цьому у Великобританії вітропарки вже виходять на ринок на добу вперед із вартістю електроенергії 0,3-0,4 фунта за кВт год.

ЧИ Є АЛЬТЕРНАТИВА?
Так, альтернатива є - це зелена енергетика, розвиток якої стимулює більшість країн світу.
Україна не має іншого шансу для формування власної енергонезалежності, оскільки потужності АЕС та ТЕС/ТЕЦ є вже застарілими та зношеними, а інвестувати власні кошти державні та приватні енергокомпанії не зможуть (за браком ресурсів), а міжнародні донори вже не дадуть.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами