АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА В СВІТІ 20-26.08.2018

У США вперше встановлять вітротурбіни в замерзаючому взимку озері


У США на озері Ері планується експериментальний проект Icebreaker Windpower, в рамках якого шість вітряних турбін будуть вперше встановлені в прісноводому озері, яке замерзає взимку.
Прихильники проекту стверджують, що вітроенергетика на Великих озерах має деякі переваги в порівнянні з Атлантикою: невелика глибина, слабкі хвилі, наявність готової інфраструктури (мереж) в безпосередній близькості на березі, менший вплив на комерційний рибний промисел і при цьому цілком конкурентоспроможна швидкість вітру.
 Успіх проекту в значній мірі буде визначатися тим, наскільки добре вітрова електростанція впорається з льодової навантаженням. На озері Ері зимові вітри і течії призводять до нагромадження льоду біля узбережжя, які часом навіть ламають прибережну інфраструктуру. Чи зможуть вітрові турбіни вижити?
Для боротьби з льодом на вежах на рівні ватерлінії будуть встановлені спеціальні конструкції у вигляді перевернутого конуса, які повинні відхиляти потоки льоду від турбін.
Інший інновацією буде використання особливих типів фундаментів. Конструкція являє собою сталеву ємність (кесон) гігантського розміру, яка встановлюється на дно без будь-якої попередньої його підготовки. Установка такого фундаменту займає всього кілька днів, а не місяців, необхідних для будівництва звичайного морського фундаменту під вітряну турбіну.
Раніше ЕлектроВісті писали про прогнози розвитку офшорних вітроелектростанцій. На думку консалтингової компанії MAKE, в світі щорічно будуть вводиться в експлуатацію 65 ГВт вітрових електростанцій.
До 2027 року встановлена потужність вітроенергетики (яка сьогодні складає приблизно 540 ГВт) більш ніж подвоїться.
http://elektrovesti.net/620_v-ssha-vpervye-ustanovyat-vetroturbiny-v-zamerzayushchem-zimoy-ozere
 

Азербайджан на 64% збільшив вироблення вітрової електроенергії

14,1 млн кіловат-годин вітрової електроенергії вироблено в Азербайджані в січні-липні. Це на 63,9% більше аналогічного показника 2017 року.
 Потенціал країни в сфері вітряної енергетики становить 350 мегават, 50 мегават доводиться на сонячну енергетику, а протягом найближчих декількох років за обсягом біоенергетики можна буде досягти рівня 20 мегават.
За звітний період електростанції в Азербайджані виробили 13,5 млрд кіловат-годин електроенергії, що на 2,6% більше показника аналогічного періоду 2017 року.
Із загального обсягу виробленої за вказаний період електроенергії на товарну довелося 12,99 млрд кіловат-годин, що на 3,1% більше, ніж в січні-липні 2017 року.
Із загального обсягу виробленої за сім місяців 2018 року електроенергії (товарної) на частку теплоелектростанцій довелося 11,77 млрд кіловат-годин, що на 3,5% більше, ніж за аналогічний період 2017 року.
Гідроелектростанції Азербайджану за вказаний період виробили 1,18 млрд кіловат-годин електроенергії (товарної), що менше показника січня-липня 2017 року на 1,5%.
Основним виробником електроенергії в країні є ВАТ «Азеренержи», яке має на балансі сотні підстанцій і десятки електростанцій, повідомляє Trend.
Потужність генерації електроенергетичної системи Азербайджану становить 7 тис. 172,6 мегавати, що дозволяє щорічно виробляти близько 24 млрд кіловат-годин електроенергії. Це дає можливість Азербайджану щорічно експортувати 2,1 млрд кіловат-годин електроенергії.
http://bit.ly/vf7mn
 

АЕС в світі нарощують виробництво електроенергії 5 рік поспіль

Виробництво електроенергії на атомних станціях в світі зростає п’ятий рік поспіль.
Такі дані надає Всесвітня ядерна асоціація (World Nuclear Association, WNA).
У 2017 році всі АЕС світу згенерували електроенергії в загальному обсязі 2506 ТВт-год електроенергії, що на 29 ТВт-год більше, ніж в 2016 році, пише портал World Nuclear News.
 Крім того, зросла, хоч і незначно, встановлена потужність атомних станцій. Так, на кінець 2017 року світі було 448 діючих реакторів загальною потужністю 392 ГВт, що на 2 ГВт більше в порівнянні з кінцем 2016 року. У 2017 році до мережі були підключені чотири нових реактора сумарною потужністю 3373 МВт. При цьому кількість реакторів, які перебувають на стадії будівництва, скоротилася протягом 2017 на два - до 59 нових енергоблоків. Також в минулому році було закрито 5 реакторів загальною потужністю 3025 МВт- два з них не виробляли електрику вже протягом декількох років.
У WNA відзначають, що 2017 рік ознаменувався спадом по введенню в експлуатацію нових атомних потужностей, в порівнянні з попередніми роками (в 2015 і 2016 була підключено до мережі по 10 ГВт нових атомних потужностей). Однак в 2018 і 2019 роках планується запустити більше 26 ГВт нових ядерних потужностей.
В асоціації впевнені, що без атомної енергетики, яка є безвуглецевої, і надійним джерелом постійної генерації, не вдасться досягти цілей щодо зниження викидів, і що «без ядерної енергії немає сталого енергетичного майбутнього».
«Ядерний потенціал повинен розширюватися для досягнення цілей, і до 2050 року атомна енергетика повинна забезпечувати 25% світового попиту на електроенергію», повідомила генеральний директор Всесвітньої ядерної асоціації Агнета Різінг.
http://elektrovesti.net/62390_a-v-mire-narashchivayut-proizvodstvo-elektroenergii-5-god-podryad
 

Більше 8 трлн доларів інвестицій залучить «зелена» електроенергетика у світі до 2050 року!

Експерти авторитетного видання «Bloomberg» (https://about.bnef.com) прогнозують, що у 2050 р. в електрогенерацію з різних джерел енергії буде залучено 11,5 трлн доларів інвестицій, з яких 8,4 трлн доларів припадатиме на вітрову та сонячну енергетику.
 Очікується, що до 2050 р. майже 50% всієї електроенергії у світі буде вироблено саме сонячними та вітроелектростанціями. Цьому сприятиме здешевлення технологій та обладнання для таких електростанцій, а також електроакумулюючих систем.
За прогнозами експертів, вартість встановлення СЕС знизиться на 71% протягом наступних 30 років, а ВЕС– на 58%.
У той же час, ціна на електроакумулюючі системи вже впала на 80% порівняно із 2010 р. і продовжує знижуватися.
Таким чином, встановлення нових сонячних та вітрових електростанцій ставатиме все більш прибутковою справою, а розвиток сфери електроакумулюючих систем дозволить вирішити питання із накопиченням енергії та балансуванням енергосистеми.
http://saee.go.ua/uk/news/32
 

Грецький острів Тилос першим в Середземному морі повністю перейде на ВДЕ

Маленький грецький острів Тилос, розташований між Родосом і Косом, незабаром повністю перейде на чисту енергетику. Для цього досить скромної вітрової турбіни потужністю 800 кВт - після її установки острів зможе обходитися без енергії з сусідніх більших островів.
 Зараз електрика надходить на Тилос по кабелях, протягнутим по морському дну. Перебої з енергопостачанням відбуваються регулярно. Через це відвідувачі готелів залишаються без світла і кондиціонерів, а ресторани регулярно списують напівфабрикати через непрацюючі холодильників.
Нову систему енергопостачання назвали TILOS (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), і її введуть в експлуатацію вже через два місяці. Вона буде складатися з вітрової турбіни, сонячних панелей і системи зберігання енергії з літій-іонних акумуляторів.
Поновлювані джерела будуть генерувати електрику, а батареї дозволять балансувати мережу, підключаючись темний час доби або в безвітряну погоду. Головною особливістю системи стануть розумні лічильники, встановлені в кожному будинку на острові. Вони будуть відправляти дані на головний сервер, де програмне забезпечення вирахує години пікових навантажень і врятує мережу від перевантажень. Після реалізації програми, Тилос стане першим островом в Середземномор’ї, повністю перейшов на чисту енергетику.
Європейська Комісія збирається масштабувати цей проект і обладнати вітровими і сонячними фермами все крихітні острова в Євросоюзі, які страждають через перебої з електрикою.
ЄК стала основним спонсором переходу Тілоса на чисту енергетику, виділивши $ 12,5 з $ 15,7 млн, необхідних для установки системи.
За словами мера острова Марії Каммас, повна незалежність від традиційних електростанцій і дизельних генераторів позитивно позначиться на туристичному іміджі Тілоса. Взимку на острові живе 400 чоловік, а влітку постійно гостює лише 3000 туристів. Тому острів славиться своєю природою і відокремленим розташуванням, що привертає любителів походів і відпочинку на свіжому повітрі.
У минулому році грецький острів Тилос увійшов до трійки фіналістів премії «Європейський Тиждень Стійкої Енергетики» 2017 за перехід на відновлювані джерела енергії.
Самоа, острівна держава на іншому кінці світу, збирається реалізувати аналогічний проект. На островах побудували п’ять сонячних парків, а також встановили вітряки і гідрогенератори.
Раніше повідомлялося, що Майорка, Ібіца і інші Балеарські острови планують перейти на 100-відсоткове електропостачання з поновлюваних джерел енергії до 2050 року. Вже до 2035 року на островах будуть їздити тільки автомобілі з електричним приводом. Підприємства будуть залучатися до виконання обов’язків щодо захисту клімату та скорочення своїх шкідливих викидів. А жителі островів отримають можливість безпосередньо брати участь в проектах в галузі поновлюваних джерел енергії в якості інвесторів.
При цьому ще в минулому році повідомлялося, що острів в Шотландії Егг, площею 31 км2, отримує енергію з ВДЕ цілодобово. Для харчування острова використовуються три джерела: сонячна, вітряна і гідро- генерація. Так потужність вітряних турбін, що генерують енергію для острова - 24 кВт. Потужність сонячних панелей - 32 кВт. Також на острові працює три гідроелектростанції.
http://elektrovesti.net/62399_cheskiy-ostrov-tilos-pervym-v-sredizemnom-more-polnostyu-pereydet-na-vie
 

У Норвегії побудують еко-місто, яке буде обігріватися від дата-центрів

Нове місто Люсепаркен ( «Яскравий парк») побудують на невеликій ділянці під Бергеном. Дата-центр допоможе обігрівати довколишній діловий район першого в світі міста, який не буде залежати від вуглеводневого палива.
«Спочатку ми збиралися побудувати місто, який сам буде забезпечувати себе енергією з місцевих відновлюваних джерел і не залежати від великих електростанцій. Зробивши всі розрахунки, ми вирішили вивести проект на новий рівень», - пояснює керівник Фредрік Селіуссен.
Зазвичай дата-центри ставлять на пустирях або околицях, тому що традиційно вони займали дуже багато місця - тільки в Неваді площа одного такого центру становить 669 тисяч кв.м.. м. Але дата-центри нового покоління набагато менші, і їх цілком можна будувати в межах міста. Це допоможе збільшити швидкість передачі даних і створити можливості для використання тепла, яке виробляють тисячі процесорів.
Зараз левова частка електрики йде на охолодження серверних систем. Так, в 2016 році дата-центри по всьому світу спожили 416 терават * годин електроенергії - більше, ніж вся Великобританія. У Люсепаркене використовуватимуть інноваційну рідинну систему охолодження.
Вона буде відводити тепло від дата-центру і направляти його в довколишні будинки - обігрівати теплі підлоги. У процесі руху рідина буде втрачати тепло, і коли вона досить охолоне, її знову відправлять охолоджувати сервера.
Опалювати так можна тільки будівлі, що безпосередньо прилягають до дата-центру. У Люсепаркене це буде бізнес-парк площею 600 000 кв. м. Всі його резиденти викуплять частку в місцевій енергетичній компанії. Кожен буде споживати і виробляти енергію з відновлюваних джерел - переважно сонячну і геотермальну. Дата-центр, в свою чергу, буде купувати сонячну енергію і продавати теплову.
Така схема має на меті мінімізацію рахунків за електроенергію, дивіденди для власників будівель, а для дата-центру та інших підприємств з надмірним тепловиділенням - можливість заробляти на цій енергії. Крім того, поблизу з’являться ще три-п’ять тисяч нових будинків, щоб співробітникам бізнес-центру не довелося добиратися на роботу по кілька годин. А до прилеглої комуни Ос можна буде доїхати на велосипеді.
Першу версію енергетичного проекту запустять вже до кінця року, і вона пропрацює в пілотному режимі до 2021 року. Якщо все пройде за планом, цю концепцію під назвою Spark можна буде втілити в будь-якому місті.
За словами Селіуссена, дата-центри з енерговитратних і громіздких будівель на відшибі можуть еволюціонувати в теплові станції, які стануть обігрівати цілі райони. А якщо придумати, як оптимізувати їх внутрішній простір, вони і зовсім можуть стати культурними центрами з плавальними басейнами, спортзалами і SPA.
«Ми розробили для нашого проекту технологію, якої раніше не існувало. Тепер залишилося розібратися з законами і регулюючими органами. Важко бути інноваційними, коли правила написані для реалій минулого тисячоліття. Але думаю, ми зможемо впоратися і з цим», - заявив Селіуссен.
Microsoft поки далеко до такої оптимізації, тому компанія вирішила боротися з перегрівом серверів по-своєму і встановила дата-центр на дні моря. Спецоперація отримала назву Poject Natick. Автономний дата-центр затопили біля берегів Оркнейських островів в Шотландії. Резервуар, що споживає чверть мегавата буде працювати виключно завдяки ВДЕ, отримуючи живлення від припливних турбін.
http://elektrovesti.net/62412_v-norgii-postroyat-eko-gorod-kotoryy-budet-obogrevatsya-ot-data-tsentrov

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами