ДТЕК і Vestas готові реалізувати найбільший приватний інвестиційний проєкт в галузі енергетики з моменту набуття Україною незалежності

ДТЕК і Vestas готові реалізувати найбільший приватний інвестиційний проєкт в галузі енергетики з моменту набуття Україною незалежності
Група ДТЕК і Vestas 4 грудня підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо завершення будівництва найбільшої у Східній Європі вітрової електростанції – проєкта, який підтримують Європейська комісія та уряди України і Данії. Встановлена потужність Тилігульської ВЕС складе 500 МВт, загальний обсяг інвестицій в проєкт перевищать 650 млн євро.

Меморандум про взаєморозуміння між ДТЕК та Vestas, провідним світовим виробником вітрових турбін, передбачає, що данська компанія поставить вітрові турбіни в Україну для будівництва другої черги Тилігульської ВЕС.

Меморандум був підписаний на кліматичній конференції ООН COP28 у присутності єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон та міністра енергетики України Германа Галущенко (по відеозв’язку).
ІІ черга ВЕС буде складатись з 64 вітротурбін (по 6 МВт) із загальною потужністю 384 МВт. І черга потужністю 114 МВт була введена в експлуатацію навесні 2023 року.

Фінально І та ІІ черги ДТЕК Тилігульської ВЕС матимуть потужність 500 МВт (83 вітротурбіни). Станція буде здатна виробляти близько 1,7 ТВт-г електроенергії щороку. Цього достатньо для потреб 900 тис. домогосподарств. Очікується, що проєкт дозволить скоротити викиди СО2 щороку на 1,7 млн тон.

ДТЕК готовий розпочати будівництво другої черги ВЕС у 2 кварталі 2024 року, а закінчити будівництво в кінці 2025 року. Поступове підключення до мережі змонтованих вітротурбін очікується з кінця 2024 року.

Інвестиції у другу чергу Тилігульської ВЕС складуть 450 млн євро та будуть профінансовані за рахунок коштів компанії, а також передових західних банків під державні гарантії.
Проєкт ВЕС відповідає затвердженій президентом Володимиром Зеленським концепції розвитку в Україні розподільчої генерації.

Такі активи як вітрові турбіни, які розосереджені на великій території, є більш стійкими під час війни. Подібні проєкти наближають Україну до її кінцевої мети – стати хабом зеленої енергетики для Європи.
Проєкт Тилігульської ВЕС розроблений у відповідності із затвердженою акціонером ДТЕК Рінатом Ахметовим довгостроковою стратегією компанії щодо досягнення вуглецевої нейтральності та інтеграції у єдиний ринок країн Європейського Союзу.

«Це ще одне свідчення високої довіри західних інвесторів до Групи ДТЕК, яка неодноразово підтверджувала репутацію відповідального партнера. Ми віримо в перемогу України та не чекаємо закінчення війни, щоб залучати власний та західний капітал у створення нової інфраструктури. Вже сьогодні ми не тільки щодня відновлюємо те, що окупанти з такою наполегливістю руйнують, але й будуємо нову українську енергетику, нові електростанції. Тилігульська ВЕС суттєво збільшить стійкість енергосистеми, допоможе укріпити енергетичну безпеку країни і зробить Україну регіональним лідером декарбонізації та енергетичним хабом Європи», — зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

«Ми дуже раді розширенню нашої співпраці з ДТЕК та будівництву Тилігульської ВЕС, яка сприятиме відновленню енергетичного сектору України та продемонструє відкритість країни для бізнесу. Проєкт стає реальністю за надзвичайних обставин, і ми з нетерпінням чекаємо спільної роботи з ДТЕК на останньому етапі укладання договору. Інфраструктурні проєкти такого масштабу в Україні в цей час потребують додаткових гарантій через ризики, і ми вважаємо, що реалізація такого амбітного проєкту може підкреслити підтримку ЄС України. Я хотів би висловити визнання візіонерському лідерству ДТЕК – дякую за довіру, яку ви надаєте VESTAS», — Хенрік Андерсен, генеральний директор VESTAS.

ДТЕК Тилігульська ВЕС:
Місцезнаходження: Миколаївська область. 400 км від Києва. 85 км від кордону з Молдовою. 10 км від Чорного моря

Перша черга (закінчена):
Перша у світі вітрова електростанція, яку побудували під час війни
114 МВт потужності виробляють 19 вітротурбін Vestas EnVentus V162-6.0 МВт
Відкрита у травні 2023 року
Вартість €200 млн
Річне виробництво електроенергії – 390 млн кВт-г (цього достатньо для енергозабезпечення 200 тис. домівок)

Друга черга (в процесі будівництва):
384 МВт потужності будуть виробляти 64 турбіни Vestas EnVentus V162-6.0 МВт
Вартість проєкту: €450 млн
Будівництво фінансується за рахунок коштів компанії та міжнародних банків під державні гарантії
Запланована дата видачі першої потужності: друге півріччя 2024 року

Закінчений проєкт:
Найбільша вітрова електростанція в Україні зі встановленою потужністю в 500 МВт
83 турбіни
630 км кабелів
Виробництво 1,7 ТВт-г (цього достатньо для енергозабезпечення 900 тис. домівок)
Прогнозоване скорочення викидів CO2: 1,7 млн тон на рік

https://renewables.dtek.com/media-center/press/dtek-and-vestas-ready-to-implement-ukraines-largest-private-investment-project-in-the-energy-sector-since-gaining-independenc/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами