Енергетична децентралізація в громадах України: необхідність та можливість впровадження

Децентралізація енергосистеми
В умовах повномасштабного вторгнення, постійних атак на енергетичну інфраструктуру України виникає необхідність пошуку нових рішень захисту критичної інфраструктури, швидкого відновлення пошкоджень та постійного забезпечення генерації для потреб споживачів. 
Внаслідок чергової масової комбінованої атаки росіян 11 квітня було знищено останню державну вугільну ТЕС – Україна повністю втратила державну вугільну генерацію електроенергії і потребує термінових дій.  Одна електростанція-гігант, яка живить цілу, а то й кілька областей, при пошкоджені знеструмить усі відповідні території. Наслідки й тривале, а то й неможливе відновлення несе за собою великі втрати ресурсів й затримки процесів, що потребує негайної реакції та ефективних дій. 

Головним  із пропонованих урядом рішень є децентралізація генераційних потужностей, зокрема через створення сотні малих електростанцій по всій території України. «Зосередження генерації на декількох майданчиках – це те, що призводить до серйозних проблем при масованих ворожих обстрілах. Ми, як оператор енергосистеми, розуміємо, що єдиний сталий шлях до убезпечення енергосистеми від такого масованого терору полягає у децентралізації генеруючих потужностей", – наголосив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час брифінгу 4 квітня 2024 року. 
Повне відновлення зруйнованих електростанцій-гігантів, звичних джерел енергії для довоєнної України, є тривалим, коштовним і відтак неможливим в період повномасштабного вторгнення. Рішення уряду децентралізувати та розвантажити систему споживання електроенергії дасть можливість швидше відновлювати зруйновані об’єкти та забезпечувати електроенергією більші території в разі пошкоджень окремих станцій.

Сучасна світова енергетика зазнає суттєвих змін: перехід на альтернативні джерела енергії, відмова від традиційних, декарбонізація, значне скорочення викидів вуглецю, діджиталізація й децентралізація зокрема. Сувора реальність України кидає інші виклики. "Нам потрібно розосереджувати генерацію не тому, що ми хочемо бути в тренді "зеленого" переходу. А тому, що це питання безпеки", - сказав Володимир Кудрицький, голова правління НЕК "Укренерго" під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі. Він пояснив, що коли замість однієї електростанції потужністю 1 тис. МВт буде 100 менших електростанцій, то таку енергосистему не можна буде вивести з роботи масованими ракетними ударами. 

Важливо попри швидкий процес енергетичної децентралізації в Україні якомога краще дотримуватися світових стандартів та європейських норм, обираючи альтернативну енергетику замість традиційної. Однією з цілей Енергетичної стратегії України є максимальне скорочення використання вугілля в енергетичному секторі.  Це дає надію, що новозбудовані станції не чинитимуть згубний вплив на довкілля. Існує упередження, що теплові електростанції не можуть бути екологічними. Проте вже існують теплові електростанції, які отримують тепло із деревини (енергетична верба) чи інших видів біопалива. Зокрема, Володимир Кудрицький закликає «будувати нові об’єкти теплової генерації, які працюватимуть не на викопному паливі, а на відходах деревообробної промисловості, аграрного сектору тощо». Так, Укренерго вже презентували мапу розділеної генерації: замість 20 планують звести 200 електростанцій. Серед них 55 проєктів ТЕС на біомасі, 70 проєктів високоманеврених електростанцій та 55 проєктів установок зберігання енергії.  
Ілюстрація Укренерго
Децентралізація електростанцій не означає будівництво ТЕС чи АЕС на рівні домогосподарств. Навпаки, слід всіма силами запобігти зловживанню, неякісному та неефективному використанню ресурсів. Децентралізація повинна проходити грамотно, якісно та з врахуванням потреб і можливостей кожного регіону та громади. Зі своєї сторони громадам слід залучати міжнародних та приватних інвесторів для відновлення і побудови нових станцій. «Важливо на регіональному рівні активізувати співпрацю з партнерами щодо децентралізації енергосистеми. Про це зазначив Прем’єрміністр України Денис Шмигаль під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України 12 квітня. За словами Прем’єрміністра, вже є понад 120 малих когенераційних установок». 

Для громад, які з тих чи інших умов не можуть розмістити на своїй території малі ТЕС чи інші пропоновані урядом проєкти, державній та місцевій владі слід усіма сприяти встановленню мінісонячних (дахових) та мінівітроелектростанцій. Зокрема, відповідно до площі покрівель встановлювати чи сприяти встановленню сонячних панелей, закуповувати чи заохочувати до придбання зарядних станцій та комплектів енергонезалежності, когенераційних установок,  рухатись по принципу забезпечення кожного подвір’я  альтернативними джерелами енергії – надійним джерелом в разі неспроможності забезпечувати основними станціями достатнього рівня електроенергії. Слід комбінувати різні джерела отримання енергії та розвантажувати головну мережу. Ба більше, варто сприяти обізнаності у грамотному споживання, генеруванні та акумулюванні електроенергії серед жителів громад.

Отже, децентралізована система енергетики дозволить, в разі пошкоджень чи знищення окремих об’єктів, триваліше, надійніше та ефективніше  забезпечувати безперервне енергопостачання об’єктів критичної інфраструктури та базових потреб споживачів. Для України такий крок в сторону розвантаження енергосистеми зумовлений постійними обстрілами об’єктів енергетики та цілеспрямованим знищенням росіянами всієї енергетики України. Енергетична децентралізація повинна бути важливим пріоритетом для всіх: держави, органів місцевого самоврядування, бізнесу, жителів громад. Завдання кожного -  бути максимально ефективним на своєму рівні. Слід розуміти, що енергонезалежність цілої країни починається з енергонезалежності кожного з нас.
Автор: Уляна Грабовська

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА:
1. Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни. [Електронний ресурс]. URL : https://lb.ua/economics/2024/04/11/608010_ostannya_derzhavna_rosiya_znishchila.html 
2. Брифінг голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького 04.04.24. URL : https://www.youtube.com/watch?v=jX6ruseIA70 
3. Децентралізація енергосистеми є питанням безпеки – Кудрицький. Укрінформ. [Електронний ресурс]. URL:  https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3773193-decentralizacia-energosistemi-e-pitannam-bezpeki-kudrickij.html 
4. Eнергетична стратегія. Міністерство енергетики України. [Електронний ресурс]. URL:  https://www.mev.gov.ua/reforma/enerhetychna-stratehiya 
5. "Укренерго" виступає за децентралізацію енергосистеми. Українська Енергетика. [Електронний ресурс]. URL:  https://ua-energy.org/uk/posts/ukrenerho-vystupaie-za-detsentralizatsiiu-enerhosystemy 
6. Урядовий портал. [Електронний ресурс]. URL :  https://www.kmu.gov.ua/news/vazhlyvo-na-rehionalnomu-rivni-aktyvizuvaty-spivpratsiu-z-partneramy-shchodo-detsentralizatsii-enerhosystemy-denys-shmyhal 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами