18 Енергоджерела: 25 квітня - 1 травня 2022

енерго18

Слава Україні! Героям Слава!
Друзі, команда Ньюфолк продовжує інформувати вас про оперативні новини нашої галузі. В цьому дайджесті ми зібрали основне, що відбулось за цей тиждень.
Працюємо і перемагаємо на всіх фронтах!
Ми продовжуємо і надалі викладати наші видання у вільний доступ:



Онлайн:  https://online.fliphtml5.com/ouprj/flfs/?1651416842099
Завантаження:  https://drive.google.com/file/d/1mL6T3fDGK_OtirPbozrUHpKzPJcumPNq/view?usp=sharing
Відео:  https://youtu.be/pthWBZxQ_B4

Україна має підтримку Європи у розвитку водневої енергетики - Юлія Підкоморна
Заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна представила напрацювання Міненерго щодо розвитку водневої енергетики під час засідання правління Hydrogen Europe, темою якого стала Воднева стратегія України.
«Попри війну Україна дотримується планів щодо інноваційних підходів в енергетиці, зокрема, й щодо розвитку водневої енергетики. Європа вбачає Україну одним з ключових партнерів у майбутньому розвитку водневої енергетики. Впевнена, що водень буде відігравати ключову роль у розвитку «чистої», безвуглецевої економіки», - зазначила Юлія Підкоморна.
Стратегія передбачатиме перспективи створення та функціонування інфраструктури магістрального транспортування водню, створення хабу із зберігання водню та перевезення його водним, залізничним та вантажним транспортом.
Учасники засідання високо оцінили напрацювання щодо Водневої стратегії. Вони запропонували продовжити діалог стосовно розробки документу і його подальшого втілення у відповідності до європейських стандартів.

«Гарантований покупець» готується продавати в Європу "зелену" енергію, вироблену в Україні
Держпідприємство «Гарантований покупець» налаштоване здійснювати експорт електроенергії, що виробляється з відновлюваних джерел енергії, та працює над змінами до законодавства, які б дозволили йому таку діяльність, повідомив голова підприємства Андрій Пилипенко.
«Ми обговорюємо на рівні міністерства енергетики та НКРЕКУ зміни до законодавства, які б дозволили підприємству здійснювати експорт електроенергії», — сказав Пилипенко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна». Він пояснив, що згідно із законом про ринок електроенергії, ГарПок повинен продавати ресурс на ринку двосторонніх договорів виключно на електронних аукціонах, і ця норма обмежує його можливості експортувати.
Водночас, Пилипенко висловив переконання, що Європа була б зацікавлена в покупці української зеленої електроенергії, і це питання буде детально розглядатися на переговорах з європейцями надалі, щоб докладно визначитися з умовами та обсягами. Водночас він зазначив, що ідея експортувати до Європи українську електроенергію, «це ідея, яка може працювати на майбутнє для всієї країни».

Україна отримала офіційний статус в ENTSO-E - Герман Галущенко
26 квітня, у Варшаві відбулось підписання угоди про надання НЕК «Укренерго» статусу члена-спостерігача ENTSO E, європейської мережі операторів системи передачі електроенергії.
Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.
«Ця угода ще більше наближає Україну до повної інтеграції з європейськими енергетичними ринками і визначає наш розвиток на майбутнє. Вдячний нашим європейським партнерам і друзям за підтримку і довіру. Впевнений, що ця подія важлива не тільки для нас, але й для Європи. Членство України в ENTSO-E буде взаємовигідним, адже ми не лише будемо вивчати й впроваджувати найкращі європейські практики, а й зможемо поділитися неоціненним досвідом із забезпечення надійності роботи енергосистеми в екстремальних умовах», - наголосив Герман Галущенко.
У заході взяли участь комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон, президент ENTSO-E Ерве Лафайє, голова наглядової ради ENTSO-E Йоаким Ванзетта, генеральний секретар ENTSO-E Соня Твохіг, керівництво НЕК «Укренерго», польского оператора системи передачі PSE та інші.
Статус члена-спостерігача дозволить НЕК «Укренерго» приєднатись до міжнародного об’єднання європейських операторів системи передачі.

Новини нафтогазової галузі України 25 квітня - 1 травня 2022

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами