Українська енергетична інфраструктура: 27 грудня 2021 - 9 січня 2022


154_ptl_petliury

Міненерго змінило представника держави у наглядовій раді "Укренерго"

Міністерство енергетики України припинило повноваження члена наглядової ради НЕК "Укренерго" – представника держави Михайла Ільницького, передає Енергореформа.
Замість нього Міненерго призначило Олександра Баранюка.
Згідно з повідомленням "Укренерго" у системі розкриття інформації НКЦПФР, наказ Міненерго припиняє повноваження Ільницького, який перебував на цій посаді 28 днів, з 5 січня поточного року. Баранюк призначений членом наглядової ради з 6 січня терміном на три роки.
Міненерго ухвалило рішення про зміну представників держави в наглядовій раді "Укренерго" на підставі того, що воно одноосібно здійснює повноваження та функції загальних зборів акціонерів компанії.
У повідомленні зазначається, що наказ Міненерго про припинення повноважень Ільницького видано, зокрема, на виконання розпорядження уряду № 1773 від 29 грудня 2021 року.
Цим розпорядженням було погоджено кандидатуру Баранюка на посаду члена Наглядової ради "Укренерго", а також було скасовано як нереалізоване розпорядження Кабміну №1607-р від 9 грудня 2021 року в частині погодження кандидатури Ільницького, оскільки ним була також погоджена кандидатура Юрія Токарського, який є членом НР НЕК.
Досі Баранюк був виконавчим директором громадського союзу "Розумні електромережі України". Раніше спілку очолював нинішній радник міністра енергетики Олександр Візір.
Як наголошується в повідомленні "Укренерго" в системі НКЦПФР, Баранюк був експертом з правових питань парламентського нагляду (контролю) Офісу парламентської реформи, заступником директора Департаменту з управління корпоративними правами держави та держпідприємств Фонду держмайна, головним консультантом відділу з питань міжнародного співробітництва Верховного суду України.
Важливі деталі:
• Міненерго 10 грудня 2021 року призначило нову наглядову раду "Укренерго". Її членами стали Деян Остоіч, Педер Андреасен, Даніель Доббені, Роман Піонковські – незалежні члени, Юрій Токарський, Михайло Ільницький, Юрій Бойко – представники держави.
• Згідно з повідомленням міністерства, членів наглядової ради обрано номінаційним комітетом за результатами прозорого конкурсу та затверджено наказом Міненерго.
• Вказувалося, що Михайло Ільницький має значний досвід роботи на українських енергетичних підприємствах.
• Так, з 2018 року він обіймав посаду голови правління АТ "Чернігівобленерго", у 2013-2018 роках працював комерційним директором ПАТ "Сумиобленерго", з 2003 по 2013 роки – у ПАТ "Прикарпаттяобленерго".
http://reform.energy/news/minenergo-zminilo-predstavnika-derzhavi-u-naglyadoviy-radi-ukrenergo-19459


"Укренерго" почала споруджувати ВОЛЗ завдовжки понад 1,5 тис. км

НЕК "Укренерго" розпочало спорудження волоконно-оптичної лінії зв'язку (ВОЛЗ) протяжністю 1525 км, передає Енергореформа.
Про це компанія повідомила на своєму сайті 5 січня.
"Нова ВОЛЗ прокладатиметься на ділянках 20 ПЛ (повітряні лінії електропередач – ЕР) 330 кВ, які проходять через десять областей України: Київську, Черкаську, Вінницьку, Полтавську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську, Миколаївську та Одеську", – поінформували у НЕК.
Як пояснили в "Укренерго", реалізація проекту передбачена концепцією розвитку телекомунікаційної мережі компанії та є однією із стратегічних цілей НЕК.
Роботи будуть виконані на 36 енергооб'єктах ОЕС України, з яких на 21 об'єкті "Укренерго" та на чотирьох майданчиках генерації буде встановлено обладнання щільного мультиплексування (ущільнення сигналу) з розподілом по довжині хвилі DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing).
Крім того, на деяких ділянках загальною протяжністю 150 км ВОЛЗ прокладатиметься підземним кабелем зв'язку або у підвісі на опорах інших суб'єктів.
"ВОЛЗ забезпечить надійність передачі корпоративних та технологічних даних між об'єктами "Укренерго", а також генерацією в повному обсязі та з гарантовано високою швидкістю. Адже ключовими перевагами ВОЛЗ є висока пропускна здатність оптичного волокна, швидкість передачі інформації до 400 Гбіт/с, нечутливість до електромагнітного впливу", – зазначили у НЕК.
Результатом реалізації проекту стане власна високошвидкісна магістральна транспортна мережа для технологічного та корпоративного зв'язку, що зараз у зазначених регіонах забезпечується через орендовані канали.
На цей час в "Укренерго" споруджено понад 2,5 тис. км ВОЛЗ, що становить приблизно 25% магістральних та сполучних ліній зв'язку.
"Реалізація цього проекту, а також об'єднання з існуючими ВОЛЗ через мережу Київ – Вінниця – Львів та Харків – Донбас дозволить створити єдину відмовостійку оптичну телекомунікаційну мережу в енергосистемі України, яка відповідатиме сучасним потребам та європейським вимогам. Нова мережа зв'язку суттєво підвищить рівень моніторингу роботи енергооб'єктів компанії", – заявив директор з ІТ "Укренерго" Сергій Галаган, слова якого наведені на сайті компанії.
Як зазначили в "Укренерго", проект фінансується з кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), які були зекономлені на будівництві ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська. Роботи виконує підрядна індійська Kalpataru Power Transmission Ltd (Індія), відібрана за результатами міжнародних торгів. Вартість контракту – близько EUR14,2 млн.
На відповідний міжнародний тендер було представлено 6 пропозицій від компаній із 5 країн – Польщі, Казахстану, Туреччини, Китаю та Індії.
"Завдяки конкуренції учасників вартість закупівлі знизилася на 35%, що дозволило заощадити майже EUR 7,5 млн кредитних коштів ЄІБ", – наголосили в "Укренерго".
Зараз компанія також продовжує проводити міжнародні конкурсні торги з вибору підрядника для реалізації станційної частини проекту спорудження ВОЛЗ (установки спеціального обладнання на 36 енергооб'єктах ОЕС України), а також для спорудження кабельної лінії зв'язку на деяких ділянках.
Загальна очікувана вартість проекту становить EUR 33 млн.
http://reform.energy/news/ukrenergo-pochala-sporudzhuvati-volz-zavdovzhki-ponad-15-tis-km-19455


США готові сприяти Україні в стабільності поставок ядерного палива та інших енергоресурсів – Міненерго

США готові сприяти Україні у забезпеченні її енергобезпеки та стабільності постачання енергоресурсів, зокрема для атомної енергетики, запевнила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін на зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком, передає Енергореформа.
Згідно з повідомленням Міністерства енергетики України на сайті 4 січня, у ході зустрічі обговорювалися питання сталого проходження Україною опалювального сезону в умовах енергетичної агресії з боку Росії, що полягає у блокаді постачання вугілля залізничними коліями, а також суттєвому зниженні обсягів транзиту російського газу через Україну.
Сторони обговорили співпрацю у сфері забезпечення надійної та безперебійної роботи АЕС під час ОЗП 2021-2022, у тому числі технічної підтримки та стабільного поповнення запасів палива, у контексті підвищеного навантаження на НАЕК "Енергоатом".
Важливі деталі:
• На початку листопада 2021 року Галущенко заявив, що Україна має запаси палива на атомних станціях, розраховані на півтора роки роботи. За його словами, є 146% річної потреби для блоків ВВЕР-1000 та 150% для ВВЕР-440.
• Галущенко зазначив, що, створюючи перепони щодо постачання паливних ресурсів, Російська Федерація має можливість вплинути на обмеження постачання ядерного палива, оскільки половина блоків АЕС працюють на російському паливі. Водночас, з огляду на наявні запаси, глава Міненерго запевнив, що такі обмеження, якщо вони будуть, не вплинуть на роботу АЕС.
• Наприкінці листопада 2021 року "Енергоатом" повністю завантажив ядерним паливом американської Westinghouse чотири із шести енергоблоків Запорізької АЕС після завершення планово-попереджувального ремонту (ППР) блоку №4.
• Як зазначили в "Енергоатомі", таким чином зараз паливо Westinghouse для реакторів ВВЕР-1000 вже використовується на шести з 15 енергоблоків українських атомних електростанцій, 13 з яких оснащені реакторами ВВЕР-1000. До кінця 2021 року планувалося, що обсяг постачання палива зросте до семи партій перевантаження щорічно: чотири – для Запорізької АЕС, дві – для Южно-Української та одна – для Рівненської АЕС.
http://reform.energy/news/ssha-gotovi-spriyati-ukraini-v-stabilnosti-postavok-yadernogo-paliva-ta-inshikh-energoresursiv-minenergo-19451


Питання оплати боргу перед "ДТЕК ВДЕ" буде вирішена за результатами перевірок – глава "ГарПока"

Питання оплати компанії "ДТЕК ВДЕ" за вироблену електроенергію з коштів від розміщення зелених облігацій НЕК "Укренерго" буде вирішено за результатами перевірок правильності нарахувань, передає Енергореформа.
Про це повідомив в.о. директора ДП "Гарантований покупець" Андрій Пилипенко.
"Можу запевнити вас – ці гроші на рахунку є. Коли вони будуть виплачені – залежатиме від того, коли буде встановлена ситуація щодо цих грошей. Сьогодні переді мною два кардинально різні управлінські рішення попередніх керівників. Це рішення першого директора, який сказав, що у нього з розрахунками все нормально, що вони правильні, і треба виплачувати всім кошти. Є рішення наступного директора, який стверджував, що існують певні помилки в нарахуваннях", – сказав Пилипенко в інтерв’ю Енергореформі.
За його словами, на сьогодні з перевіркою працює міжвідомча робоча група, внутрішня робоча група, а також призначено перевірку з боку НКРЕКП.
Крім того, глава "ГарПока" зазначив, що звернувся з ініціативою про перевірку діяльності підприємства при зміні його керівництва, як це передбачено статутом, до Кабінету міністрів.
"Задля того, щоб це було об’єктивно для всіх учасників ринку, бажано, щоб остаточно крапку поставив якийсь сторонній суб’єкт. Робоча група при Мінекономіки чи перевірка, призначена КМУ або НКРЕКП. Так, ви робите правильно, або ні, неправильно, скоригуйтеся тут", – пояснив позицію Пилипенко.
Він також уточнив, що перевірки стосуються всіх понад 900 контрагентів, яким були здійснені нарахування, аби переконатися в їхній правильності чи побачити помилки.
Разом з тим він висловив сподівання, що компаніям, які вже отримали кошти, не доведеться, наприклад, їх повертати.
"Я сподіваюся, що цього не відбудеться, але треба перевірити правильність нарахувань", – зауважив глава "ГарПока".
При цьому він висловив бажання якомога швидше закрити питання виплат і залагодити конфлікт.
"Я б дуже хотів прискорити цей процес, бо конфлікт не потрібен нікому. "ГарПоку" дуже складно стало та ефективно функціонувати в умовах цього конфлікту", – зазначив його нинішній керівник.
http://reform.energy/news/pitannya-oplati-borgu-pered-dtek-vde-bude-virishena-za-rezultatami-perevirok-glava-garpoka-19438


Кабмін затвердив фінплан "Енергоринку" на 2022 рік з чистим збитком 472,6 млн грн

Кабінет міністрів України на засіданні 29 грудня затвердив фінансовий план держпідприємства "Енергоринок" на 2022 рік, який передбачає 472,6 млн грн чистих збитків, передає Енергореформа.
Як повідомляється в пояснювальній записці до проекту відповідного розпорядження уряду, чисті збитки "Енергоринку" стануть результатом запланованого нарахування резерву сумнівних боргів.
Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП здійснює свою діяльність до повного погашення своєї кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.
17 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон "Про заходи, націлені на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії", що передбачає реалізацію комплексу заходів, націлених на врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості на оптовому ринку е/е, а також припинення діяльності оптового постачальника е/е в особі "Енергоринку".
Водночас, як зазначили автори пояснювальної записки у Міністерстві економіки, для успішної реалізації згаданого закону необхідно ухвалити ще чотири законопроекти, які перебувають на розгляді у Верховній Раді. Відповідно до фінплану ДП на 2021 рік джерелом його фінансування є штрафи та пені за невиконання контрагентами умов договорів та рішень суддів, а також кошти, які надходитимуть як погашення заборгованості попередніх років.
http://reform.energy/news/kabmin-zatverdiv-finplan-energorinku-na-2022-rik-z-chistim-zbitkom-4726-mln-grn-19433

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами