Українська енергетична інфраструктура: 04-10 жовтня 2021

unnamed_(4)

Для повної заміни споживання газу Україні треба 75 млрд кубометрів водню

Використання водню та біометану змінить сам принцип роботи всієї газової інфраструктури і починати готуватися потрібно вже зараз
Україні, щоб замінити повністю весь обсяг споживання газу, треба 75 млрд кубометрів водню. Про це сказав керівник водневого проекту Регіональної газової компанії Станіслав Казда у колонці для видання Green Deal.
"Менше ніж за 30 років світ не використовуватиме ані природний газ, ані нафту. Взагалі. Це значить, що всі домогосподарства спалюватимуть нуль кубів газу. Теплогенеруючі підприємства — також. Весь відомий нам транспорт — літаки, потяги, судна – працюватиме на чистих видах енергії. Подібна трансформація збільшить потребу в вуглецево нейтральному паливі в рази. Наприклад, Україні при споживанні енергії на поточному рівні буде необхідно близько 75 млрд куб. м водню. І тут ми говоримо про заміщення обсягів тільки природного газу. За дужками залишається вугілля, бензин, зріджений газ. Втім, на фоні багатьох розмов про перспективи водню в Україні все ще немає розуміння, скільки енергії буде необхідно для кожної з галузей, як буде розподілена ця потреба по території країни. Без цього енергетикам буде складно рухатись далі і визначати напрямки для інвестицій", - вказав експерт.
Але, виходячи з усіх наявних на сьогодні оцінок, всередині країни можна виробити максимум 40 млрд кубометрів водню. Тому прогнози щодо експорту водню в Європу – досить оптимістичні і навіть передчасні, вважає експерт.
"Разом з тим транспортування водню і інших чистих видів енергії докорінно змінить роботу існуючої газової інфраструктури. Адже водень не видобувається мільярдами кубів. І в Україні, і в інших країнах будуть тисячі генеруючих установок, які подаватимуть біометан і водень до системи. І радше за все вони не будуть приєднані до ГТС. Через те, що не зможуть забезпечити достатнього тиску подачі палива. Тому і магістральні, і розподільні газопроводи будуть працювати інакше. Зараз потік природного газу рухається в одному напрямку: від родовищ і сховищ до споживача. З появою розподіленої генерації чистих видів енергії з’явиться необхідність перенаправляти потоки в залежності від попиту, сезону, енергетичної цінності сумішей. Це докорінна зміна парадигми функціонування транспортування газу", - відзначив Казда.
За його словами, практичні експерименти РГК доводять, що після внесення певних технічних змін газопроводи України можуть працювати з 20% газоводневою сумішшю.
"На п’яти водневих полігонах невдовзі розпочнуться вогневі випробування по спалюванню 20% суміші на газових приладах: котлах, колонках, плитах. Згідно наших планів, з 2023 року ми розпочнемо постачати 20% суміш водню з газом вже комерційним споживачам на п’яти так званих "водневих островах". Також ми готуємось до експериментів з використання синтетичного метанолу та аміаку в рамках поставки вже кінцевим споживачам. Це перспектива 2022–2023 років", - додав експерт.
https://ua-energy.org/uk/posts/dlia-povnoi-zaminy-spozhyvannia-hazu-ukraini-treba-75-mlrd-kubometriv-vodniu
 
 
Завод феросплавів частково зупинив виробництво через ціну на е/е

У жовтні ціна на електроенергію зросла на 26%, скаржаться в асоціації виробників феросплавів
Нікопольський завод феросплавів частково призупинив виробничі потужності через зростання ціни на електроенергію. Про це повідомляє Українська асоціація виробників феросплавів у Facebook.
"На Нікопольському заводі феросплавів зупинені печі №15, 16, 17 і 8, і, після відновлення після ремонту печі №6, вона також буде відключена", - повідомили у асоціації.
Зазначається, що жовтень розпочався для виробників феросплавів зі стрибка цін на електроенергію, відразу на 26%. 
"Базова ціна на електроенергію для нас збільшилася у жовтні від рівня вересня з 1650 гривень до 2175 гривень, а від середньої ціни 2020 року на 1093 грн. А це означає, що за рік ціна для нас зросла більш ніж в два рази. В місяць подорожчання на ці витрати досягає 95 млн грн без ПДВ", - розповіли у асоціації.
За даними ДП "Оператор ринку", середньозважена ціна на базове навантаження в ОЕС України у вересні становила 2109,02 грн за МВт-год., При цьому середня ціна на базове навантаження в цій же торговій зоні за 1-8 жовтня зросла на 5,5%, до 2225,96 грн за МВт-год.
https://ua-energy.org/uk/posts/zavod-ferosplaviv-chastkovo-zupynyv-vyrobnytstvo-cherez-tsinu-na-ee
 
 
Україна розпочала відбір газу з ПСГ - дані "Укртрансгазу"

Приватні домогосподарства відбирають більше газу, щоб обігрівати оселі
В Україні розпочався опалювальний сезон, протягом 5-6 жовтня АТ "Укртрансгаз" фіксує відбір газу зі сховищ. Як повідомляє "Українська енергетика", дані оператора під час дискусії Energy Club прокоментував генеральний директор АТ "Укртрансгаз" Сергій Перелома.
"Завершилося закачування газу до сховищ. Але за умови покращення погодних умов ми будемо готові відновити процес закачування природного газу. Процес закачування завершився трохи раніше, ніж ми очікували. Зазвичай опалювальний сезон починався 15 жовтня, але через погодні умови відбулося це раніше", - сказав Перелома.
За його словами, природний газ почали використовувати приватні домогосподарства, централізовані системи теплопостачання ще не запустилися по Україні масово.
"Ми входимо в опалювальний сезон із запасами 18,7 млрд кубометрів", - зазначив Перелома.
Він додав, що частина газу у сховищах перебуває в режимі "митний склад".
"Компанії потроху повертають цей газ на європейський ринок, здійснюючи реекспорт. Однак це навантаження є помірним", - відзначив Перелома.
Як свідчать оперативні дані АТ "Укртрансгаз", сезон закачування припинився 3-4 жовтня. Уже 5 жовтня зафіксовано відбір обсягом 0,1 млн кубометрів, а 6 жовтня - вже 9,08 млн кубометрів.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukraina-rozpochala-vidbir-hazu-z-psh-dani-ukrtranshazu
 
 
Україна та Ізраїль спільно розвиватимуть водну інфраструктуру

Мінрегіон став ініціатором втілення загальнодержавної програми "питна вода України", яка дозволить реалізувати понад 1700 об’єктів у сфері водопостачання та водовідведення
Розвиток інфраструктури водопостачання стане в перспективі одним із пріоритетів співпраці України та Ізраїлю. Про це повідомляє пресслужба Мінрегіону за результатами зустрічі міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова з головою ізраїльської частини Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва Зеєвом Елькіним. 
"Криза нестачі прісної води у світі постійно загострюється. Ця проблема є актуальною для більшості держав. Щодо України — доступ до систем питного водопостачання наразі мають 69% людей. Відтак Мінрегіон став ініціатором втілення загальнодержавної програми "питна вода України". Програма дозволить реалізувати понад 1700 об’єктів у сфері водопостачання та водовідведення. Ця програма покликана забезпечити мільйони наших громадян якісною питною водою. До того ж мають бути зменшені обсяги неочищених стічних вод", — зазначив Олексій Чернишов.
Ізраїль є однією з провідних держав світу у впровадженні водних технологій. 
"87% спожитої води ми очищуємо і повторно використовуємо у сільському господарстві. Такого показника вдалося досягти завдяки реформуванню системи водного постачання. Ми вважаємо, що це є позитивною практикою, яку слід поширювати", — прокоментував Зеєв Елькін.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukraina-ta-izrail-spilno-rozvyvatymut-vodnu-infrastrukturu
 
 
Україна близька до інтеграції в європейську енергомережу ENTSO-E

Технічний аудит вдалося успішно пройти, залишилось розв'язати деякі політичні питання. Про це Денис Шмигаль заявив під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі 7 жовтня.
За словами прем'єр-міністра, Україна близька до інтеграції в європейську енергомережу ENTSO-E. На думку Шмигаля, оптимістичним проєктом є і водень. Він підкреслив, що мало країн насправді мають можливості для його масового виробництва, на відміну від України.
"Тому Україна зацікавлена ​​у виробництві водню. Бізнес вже відреагував - є перший контракт на виробництво 100 МВт водню в рік. Це буде частиною державної стратегії на рівні розвитку альтернативних джерел енергії", - зазначив глава уряду.
Прем'єр-міністр також наголосив, що енергетична криза набула світового масштабу.
"Європа вперше зіткнулася з ціною газу, яка б'є рекорди кожен день. Ми в сховищах сьогодні маємо запас газу - майже 19 млрд кубометрів. Цього достатньо, щоб пройти опалювальний сезон ", - зазначив глава уряду
"Відсутність розвитку власного видобутку газу - злочин проти держави. Ми уклали 8 угод про розподіл продукції, маємо KPI для "Нафтогазу" щодо збільшення власного видобутку мінімум на 10% в цьому і наступному році. Це наша стратегія по енергонезалежності", - зазначив глава уряду.
https://elektrovesti.net/77631_ukraina-blizka-do-integratsii-v-evropeysku-energomerezhu-entso-e

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами