Скільки Україна може заробити на експорті електроенергії в ЄС

Автор: Юрій Віннічук
ЕНЕРРГО6
Комерційний експорт електроенергії в ЄС потенційно може приносити Україні більше валютної виручки, ніж транзит російського газу.
Оператори систем передачі Континентальної Європи (ENTSO-E) 7 червня погодили запит системного оператора України - НЕК "Укренерго" на відновлення експорту української електроенергії в ЄС.
Це означає старт комерційному експорту електроенергії в ЄС, який потенційно може приносити Україні більше валютної виручки, ніж транзит російського газу.
"(Через руйнування та зупинку підприємств - БЦ) … впав попит на електроенергію (споживання впало на 32% - БЦ), у нас зараз багато зайвих генеруючих потужностей електроенергії, які можуть працювати на експорт. Україна - єдина країна в регіоні центральної та східної Європи, яка може бути нетто-експортером електроенергії. Водночас наші європейські сусіди навпаки відчувають дефіцит електроенергії. І цей дефіцит відбивається на європейських цінах на електроенергію, які в три-чотири рази вищі, ніж в Україні", - розповідає директор "Укренерго" Володимир Кудрицький.
Для поетапного збільшення експорту "Укренерго" мало виконати шість технічних вимог ENTSO-E. Формальне виконання цих критеріїв буде зафіксоване 15 червня. Тоді ж ENTSO-E визначить пілотний обсяг експорту електроенергії.
Водночас сам експорт очікувано розпочнеться 17-18 червня.
Тестовий період буде тривати чотири тижні. В разі збереження динамічної стійкості європейської енергосистеми (збереження необхідної частоти 50 Гц) європейці приймуть рішення про поступове збільшення обсягів імпорту української електроенергії.
Кудрицький не називає обсяги, з яких Україна розпочне експорт електроенергії в ЄС. Учасники на ринку кажуть, що мова йде про експорт в обсязі 100 МВт-год протягом чотирьох тестових тижнів, який потім буде переглянуто у бік збільшення.
Експортувати українську електроенергію зможуть як вітчизняні так і іноземні трейдери, а також генерація. Для цього потрібна ліцензія і викупити доступ до перетину міждержавних ліній передач на аукціонах, які проводить "Укренерго".

Як відбувалася фізична синхронізація енергосистеми?

24 лютого Україна, в рамках підготовки до синхронізації з європейською енергосистемою, відєдналася від енергосистем росії та білорусі і європейський країн.
Далі об'єднану енергосистему та Бурштинський енергоострів (умовна територія на Заході України, ізольована від об'єднаної енергосистеми, але синхронізована з системою ЄС) з'єднали в одне ціле.
В такому вигляді українська енергосистема разом з молдавською мали працювати три доби.
В ізольованому режимі українська енергосистема повинна була працювати, щоб продемонструвати свою стабільність, а потім приєднатися назад енергосистем сусідів.
Однак 24 лютого росія офіційно напала на Україну, розпочалася війна. Відповідно енергосистему України ніхто не став приєднувати назад і вона більше трьох тижнів працювала в ізоляції.
За графіком, Україна мала синхронізувати свою енергосистему із системами європейських операторів – ENTSO-E в 2023 році.
Однак, з огляду на ситуацію, 28 лютого міністри енергетики країн ЄС підтримали прискорену синхронізацію української енергосистеми з європейською (приєднання до ENTSO-E), щоб Україна могла підвищити стабільність своєї системи.
11 березня об’єднанням системних операторів ENTSO-E було ухвалено фізичну синхронізацію енергосистем України та Молдови з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.
А 16 березня відбулася технічна синхронізація енергосистеми України з енергосистемою ЄС.
Цю подію назвали "отриманням енергетичного безвізу з Європейським союзом". Водночас, не дивлячись на технічну синхронізацію обох енергосистем, комерційний експорт електроенергії майже не здійснювався.
Тобто лінії перебувають під напругою, відбуваються фізичні перетоки електроенергії між системами, але комерційний експорт не здійснюється.


Куди і скільки електроенергії зараз експортує Україна?

Україна може експортувати електроенергію до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, а також до Молдови.
Наразі комерційні експортні поставки здійснюються до двох країн - Молдови та Польщі.
В травні Україна розпочала експорт електроенергії до Молдови. Спочатку поставки здійснювала держкомпанія "Укргідроенерго", а з червня, за наказом з Офісу президента, цю функцію виконує "Енергоатом". Потужність міждержавного перетину в напрямку Молдови становить 600 МВт, але використовується лише 140 МВт.
Україна може постачати 50% електроенергії, яка споживає Молдова, однак наразі закриває 30% споживання. Інші 70% Молдова купує у Молдовської ДРЕС - розташована в окупованому росією Придністров'ї і належить російській Інтер РАО.
Окрім того експорт української електроенергії здійснюється по окремо виділеній лінії "Добротвірська ТЕС - Замость" у напрямку Польщі. Її потужність становить 215 МВт.

ЕНЕРРГО61
Як збільшиться обсяг електроенергії до кінця року?

До кінця поточного року обсяги експорту електроенергії з України в ЄС можуть зрости до 2 ГВт.
Так паралельно з експортом в Польщу по виділеній лінії потужністю 215 МВт, на початок опалювального сезону обсяг експорту електроенергії в ЄС додатково зросте до 800 МВт по існуючим лініям, які об'єднували Бурштинський енергоострів з енергосистемою Європи.
Окрім того, до початку 2023 року Україна спільно з Польщею планують ввести в експлуатацію високовольтну лінію електропередачі "Хмельницька АЕС-польська підстанція Жешув". Це дозволить збільшити експорт електроенергії орієнтовно на 1 ГВт.
Лінія працюватиме у синхронному режимі і до неї доступ матимуть усі учасники українського та європейського ринків. Це дасть змогу Україні додатково отримувати від експорту електроенергії понад 1 млрд євро щорічно.
В результаті експортні потужності електроенергії з України, з урахуванням напрямку на Молдову, становитимуть 2600 МВт.


Скільки Україна може заробити на експорті електроенергії?

Зараз ціна на електроенергію в Європі, через зростання цін на газ та нафту, становить близько 200 євро/МВт-г. Це в кілька разів більше, ніж в Україні, яка має велику електроенергії але малий попит. У нас ціна струму – 70 євро/МВт-г.
При збережені цих цін і нарощуванні Україною експорту електроенергії в ЄС до 2 ГВт, це принесе нам до 3,5 млрд євро експортної виручки на рік. Для порівняння, від транзиту російського газу Україна щороку отримує $1,4 - $1,2 млрд.
За підрахунками радниці міністра енергетики Лани Зеркаль, вже в 2022 році Україна може отримати від експорту електроенергії до 1,5 млрд євро.
"Коли існував Бурштинський енергоострів, де домінувала одна електростанція (Західенерго ДТЕК - БЦ), то конкуренція за доступ до міждержавного перетину для експорту електроенергії була настільки потужна, що ми зібрали кілька мільярдів гривень в якості плати за цей перетин. Що стосується потенціалу, коли ми відкриємо повномасштабний експорт електроенергії в ЄС, то там конкуренція буде ще більшою. Будь-який постачальник, в тому числі іноземний, а також генерація можуть викупити на аукціоні доступ до перетину і експортувати електроенергію", - каже Кудрицький. - "Саме тому ми вважаємо, що досить великий відсоток спреду між української ціною на електроенергію і європейською має залишитися саме в "Укренерго". Ці гроші можуть бути направлені на розвиток нових інтерконекторів".
Враховуючи масштаб потенційних доходів, продовжує керівник системного оператора, "Укренерго" в короткостроковій перспективі стільки коштів не зможе використати.
"У такій ситуації можливі різні механізми соціалізації цих грошей в енергосектор. Наприклад, у нас є борги на балансуючому ринку, і ми можемо пропорційно всім учасникам ринку за рахунок цих грошей упродовж певного часу виплачувати борги", – розповідає він.
https://biz.censor.net/r3346818

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами