Огляд 9—15 липня 2018

Цифра тижня: Сонячна станція Укртрансгазу заробила перший мільйон

Станом на червень 2018 року СЕС згенерувала 157 МВт*год. Вироблену енергію компанія продає до ДП «Енергоринок» за «зеленим тарифом». 

Цей пілотний проект групи «Нафтогаз України» було започатковано у 2017 році. Мета проекту – підвищити надійність та ефективність власних об’єктів. 

За попередніми підрахунками, найбільш продуктивним місяцем для цього об’єкту є липень. Очікується, що CЕС буде генерувати до 400 МВт*год електроенергії на рік. 

Події тижня: В Держенергоефективності обговорили впровадження механізму «зелених облігацій» в Україні, а в Ірландії припинять інвестиції у викопне паливо

Один із варіантів стимулювання розвитку альтернативної енергетики – це запровадження механізму «зелених облігацій». В країнах ЄС вже напрацьовано досвід, який за певних умов, зокрема законодавчих змін, може бути застосований і в Україні. Наразі експертні організації домовились розробити послідовний план для запровадження цього механізму в Україні.

На цьому тижні в Ірландії зареєстровано законопроект, який після погодження в верхній палаті Сенату закріпить відмову країни від подальших інвестицій у викопне паливо. Таке рішення сприятиме виконанню країною Паризької кліматичної угоди. 

Технологія тижня: Енергія сонця і дощу 

Гібридні сонячні панелі, які генеруватимуть енергію одночасно від сонячного випромінювання та від падаючих крапель дощу розробляють у Китаї. 

За словами винахідників, це відбувається завдяки трибоелектричному наногенератору (TENG).

TENG перетворює механічну енергію на електрику. На створення прототипу доведеться чекати ще близько трьох-п’яти років. 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами