Альтернативна енергетика в світі: 7 -13 червня 2021

ЄС застосує особливий підхід до України при введенні вуглецевого коригування імпорту

Європейський Союз застосує особливий підхід до України при впровадження механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM).
Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в рамках Всеукраїнського форуму "Україна 30. Екологія", передає interfax.com.ua. 
"Головний результат переговорів української делегації з Єврокомісією полягає у тому, що до України буде застосований якийсь особливий підхід, – сказав він. - Як він буде виглядати, поки не ясно, якщо ґрунтуватися на документах про СВАМ, які з'явилися в розпорядженні ЗМІ 4 червня, але позиція ЄС щодо України залежить від готовності системи торгівлі викидами всередині країни».
Україна взяла зобов'язання щодо впровадження системи торгівлі викидами і вже стягує вуглецевий податок (10 грн/тонну СО2), зауважив Тарас Качка.
"Це ставить Україну в ієрархію країн з більшою еквівалентністю в контексті вуглецевого регулювання на відміну від найближчих сусідів, де немає ні вуглецевого податку, ні прагнення створити систему торгівлі викидами, - зауважив він. - Поки ця система в процесі підготовки, її запустять у 2025-2026 роках: чим швидше ми до неї прийдемо, тим краще".
Як розповіла заступник міністра навколишнього середовища та природних ресурсів України Ірина Ставчук, перед запуском системи торгівлі відходами необхідно кілька років випробовувати систему моніторингу, звітності та верифікації викидів, яка була запущена на початку 2021 року.
"Для планування системи торгівлі викидами потрібно спочатку отримати звіти підприємств за кілька років, щоб зрозуміти який обсяг викидів СО2 генерує кожне з них, – зазначила заступник міністра. - Необхідно з чогось виходити, формуючи дозволи на викиди для підприємств".
За її словами, вже в першому кварталі 2022 року підприємства почнуть подавати звіти про викиди.
Крім того, Ірина Ставчук вказала, що першочерговим фактором адаптації України до CBAM є вуглецеве ціноутворення. Вже після встановлення ціни за викиди потрібно приймати рішення про механізм сплати цієї ціни.
"Вуглецевий податок спочатку потрібно підвищити, коли на політичному рівні всі будуть готові платити за викиди, а вже потім переходити до регулювання більш складних елементів... – зауважила Ірина Ставчук. – Система торгівлі викидами нам ніяк не допоможе у боротьбі з CBAM, якщо буде нульова ціна за викиди".
https://ecotown.com.ua/news/S-zastosu-osobliviy-pidkhid-do-Ukraini-pri-vvedenni-vugletsevogo-koriguvannya-importu/
 
 
Зміна клімату призведе до екстремальних опадів і повеней

Без вжиття термінових заходів зміна клімату підвищить інтенсивність екстремальних дощів, що призведе до сильних повеней.
Про це заявила Міжнародна дослідницька група, передає hightech.fm.
«Екстремальні дощі та пов'язані з ними повені, за прогнозами, стануть тільки інтенсивнішими через зміну клімату, - кажуть науковці. - Дотримання Паризької угоди щодо обмеження глобальних температур до +1,5 °C може запобігти катастрофі, хоча деякі соціальні адаптації все ж будуть потрібні».
«Навіть якщо будуть вжиті заходи з обмеження масштабів глобального потепління, необхідно поліпшити розуміння того, як екстремальні опади і повені зміняться в майбутньому, - зауважив керівник дослідження доктор Стівен Бленкінсоп. - Так ми адаптуємо міста та інші спільноти до більш частих або більш екстремальних явищ».
Вчені проаналізували понад 170 рецензованих наукових робіт. Вони виявили, що у невеликих і міських водозбірних басейнах у багатьох частинах світу рясні дощі збільшують ймовірність повеней і їх масштаби. Це серйозно позначається на житті місцевого населення та інфраструктурі.
Також вчені прийшли до висновку, що збільшення добових екстремальних дощових опадів спостерігалося в глобальному і континентальному масштабі в ХХ і XXI століттях. Все це наслідки діяльності людини.
https://ecotown.com.ua/news/Zmina-klimatu-prizvede-do-ekstremalnikh-opadiv-i-poveney/
 
 
У Мадриді встановили музей пластику з переробленого пластику
2105080021623233001717
На одній з центральних площ Мадрида побудували будівлю з переробленого пластику для проведення виставки пластику.
Музей площею 74м2 встановила іспанська дизайнерська студія delaVegaCanolasso, передає ecosphere.press.
Стіни музею зроблені з білого поліетилену, що пропускає світло, а всередині приміщення нагадує лабіринт з прозорими перегородками, які створюють унікальну гру світла і тіні. Це перетворює відвідування експозиції у захоплюючу подорож по світу пластика.
Мета виставки - показати, що при правильному використанні і переробці пластик може бути стійким екологічним матеріалом і не руйнувати екосистеми, як це відбувається зараз. Завдяки напівпрозорим стінам вночі будівля також стає джерелом освітлення.
Будівлю звели за два дні із блоків, на виготовлення яких пішло два тижні. Через десять днів виставки про пластик будівлю музею розібрали і відправили на переробку, таким чином замкнувши його життєвий цикл. Для тих, хто не встиг відвідати виставку, експозиція доступна на офіційному сайті музею.
«Ми хотіли розповісти історію пластику та звернути увагу на пластикове забруднення», - пояснюють у delaVegaCanolasso.
https://ecotown.com.ua/news/U-Madridi-vstanovili-muzey-plastiku-z-pereroblenogo-plastiku/
 
 
Швейцарский стартап розробив сонячну електростанцію в контейнері

У Швейцарії розробили складну фотоелектричну систему на 5,6 кВт, розраховану на транспортування в стандартному вантажному контейнері і швидкий запуск в роботу всього однією людиною.
Мобільну сонячної електростанцію представив стартап PWRstation, передає eenergy.media. 
В основі контейнерної СЕС лежить конструкція EXOrac Tryptic - система важелів, які дозволяють компактно збирати пристрій і виконують функцію опори для фотомодулів у розкладеному стані.
Нова установка PWRstation складається з 15 сонячних панелей потужністю 375 Вт кожна і ціною 7050 доларів США. У 10-футовому морському контейнері поміщаються дві такі моделі. Як пояснює генеральний директор і засновник стартапу Роберто Альбертелла, головна перевага розробки полягає у мобільності.
"Системи на основі Exorac придатні для використання у збройних силах, так як їх застосування не обмежує свободу пересування, і при надзвичайних ситуаціях, тому що вони дозволяють швидко отримати надійне джерело енергії, незалежний від додаткового постачання, що характерно, наприклад, для дизельних електрогенераторів», - пояснює він.
PWRstation має намір випустити і більші рішення на базі EXOrac Tryptic. Зараз компанія працює над створенням комерційного продукту, який буде відповідати розмірам 40-футового контейнера і включати 100 сонячних установок по 3 кВт кожна, їх можна буде збирати і розкладати менш ніж за півгодини.
«Створення мобільних фотоелектричних установок передбачає пошук компромісу між вартістю і масою, - кажуть у PWRstation. - Хоча полегшені сонячні модулі дорожче традиційних, для них потрібно менш масивна і отже більш дешева несуча конструкція, тому ми використовуємо у своїх розробках легкі і потужні напівжорсткі сонячні панелі».
Крім мобільних рішень, PWRstation пропонує компактну систему з шести фотомодулів Veetoo, яка призначена для експлуатації у складі армійських напівстаціонарних установок, а також для постійного розміщення на промислових будівлях. Її невеликі блоки добре підходять для монтажу на старих покрівлях, так як їх можна швидко складати незалежно один від одного на час ремонту і заміни даху.
Системами PWRstation вже користуються і комерційні компанії, наприклад, Schneider Electric, і гуманітарні організації, такі як Управлінню Верховного комісара ООН і Пуерто-риканська Iniciativa Comunitaria.
https://ecotown.com.ua/news/SHveytsarskiy-startap-rozrobiv-sonyachnu-elektrostantsiyu-v-konteyneri/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами