Українська традиційна енергетика: 30.03-05.04.2020



Енергоатом посилив запобіжні заходи на українських АЕС щодо мінімізації розповсюдження COVID-19

У зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією, спричиненою розповсюдженням коронавірусу COVID-19 контактним шляхом, серед працівників атомних станцій України визначено та переведено на спеціальний графік роботи найбільш критичний персонал, необхідний для стабільної роботи об`єктів, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. У НАЕК "Енергоатом" створено штаб із координації роботи з проведення карантинних, профілактичних і протиепідемічних заходів для запобігання поширенню коронавірусу серед працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» і взаємодії з органами місцевого самоврядування у містах-супутниках АЕС, містах розташування інших відокремлених підрозділів, м. Києва та іншими закладами, задіяними у проведенні карантинних і протиепідемічних заходів, аналогічні штаби створені у відокремлених підрозділах, що входять до складу НАЕК «Енергоатом», зокрема – АЕС.
 На період карантину оперативний персонал українських АЕС ізольовано, а критично важливі групи розміщені в окремих приміщеннях готельних комплексів міст-супутників АЕС, де проводяться необхідні заходи із дезінфекції і медичного моніторингу та створено соціально-побутові умови для проживання, харчування та відпочинку. На період дії карантинних заходів для цієї категорії персоналу розроблено оптимізований графік роботи та ізольований прохід на робочі місця/з них без контакту з іншим персоналом, а їх перевезення до проммайданчиків здійснюється за окремим маршрутом.
Оперативників українських АЕС забезпечено засобами індивідуального захисту, організовано постійний медичний моніторинг їхнього стану здоров’я на робочих місцях і в місцях ізоляції з документуванням результатів. Вжито заходів для мінімізації контактів критично важливого персоналу.
Організовано забезпечення засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами, проведено роботу з персоналом, відбувається регулярне інформування щодо особливостей карантинного режиму та норм поведінки, співробітники, не задіяні у технологічних процесах, своєчасно переведені на дистанційний режим роботи.
Посилено санітарно-гігієнічний та дезінфекційний режим виробничих та офісних приміщень, харчоблоків, контрольно-пропускних пунктів, а також автотранспорту атомних станцій.
Медпрацівниками відділу охорони здоров’я на АЕС ретельно проводиться передзмінна дистанційна термометрія персоналу.
Усі наради переведені у режим селекторних, веб- та скайп-конференцій. Активно впроваджується електронний документообіг. Заборонені закордонні відрядження та відрядження всередині країни.
Усі ці заходи мають уберегти критично важливий для роботи українських АЕС персонал від захворювання на коронавірус.
Нагадаємо, що міськими радами Енергодара, Вараша, Южноукраїнська та Нетішина ухвалено рішення щодо обмеження в’їзду сторонніх осіб на територію міст-супутників АЕС. Місцевими відділами поліції спільно з ДСНС організовано роботу постів контролю.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_posiliv_zapobizni_zahodi_na_ukrains_kih_aes_sodo_minimizacii_rozpovsudzenna_covid_19-45905
 
 
"Енергоатом" домагається в суді стягнення з ДП "ГарПок" 3 млрд грн за відпущену в лютому електроенергію

Господарський суд Києва зареєстрував справу №910 / 4160/20 за позовом НАЕК "Енергоатом" до ДП "Гарантований покупець" на суму 3 млрд грн, передає Енергореформи.
 Як говориться в повідомленні компанії, НАЕК вимагає стягнення з ГарПока боргу та штрафних санкцій на суму близько 3 млрд грн за відпущену в рамках виконання відповідно до постанови Кабміну №483 спеціальних обов'язків електроенергію.
    НАЕК зазначила, що змушена була обмежити продаж ГарПоку певного обсягу електроенергії, а також застосувати своє право на нарахування штрафних санкцій, оскільки підприємство порушило умови договору з Енергоатомом, який передбачає своєчасну і повну оплату відпущеної електроенергії.
Енергоатом неодноразово звертав увагу Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, і Мінекоенерго на критичну ситуацію на ринку електроенергії, яка в результаті призведе до того, що ГарПок не зможе належним чином виконувати умови договору купівлі-продажу електроенергії, підкреслили в НАЕК.
Як повідомляла енергореформи, Енергоатом з 12 лютого обмежило продаж електроенергії АЕС для "ГарПок" на 25% запланованої відпустки в зв'язку з порушенням ГарПок термінів оплати і накопиченням заборгованості перед "Енергоатомом" за продану електроенергію. При цьому борг "ГарПока" перед "Енергоатомом" за підсумками січня-лютого 2020 року виріс до 2,8 млрд грн.
НАЕК заявила, що продаж (відпуск) всього належного обсягу електричної енергії "ГарПоку" буде відновлена ​​"Енергоатомом" після усунення / припинення дії обставин, що зумовили таку припинення відпуску електроенергії та за умови отримання від "ГарПока" повної оплати всіх несплачених сум (включаючи всі необхідні платежі, пеню, штраф і суму відшкодування витрат, збитків), що належать "Енергоатому".
У той же час, постачальники універсальних послуг прогнозують фінансовий колапс енергосистеми в умовах зниження обсягів проплат за е / е і попереджають про загрозу невиконання ними фінансових зобов'язань перед ДП "Оператор ринку", НЕК "Укренерго", ДП "Гарантований покупець" і іншими учасниками ринку в зв'язку з ненадходженням коштів від споживачів за електроенергію через обмеження накладення на них санкцій за несплату на період карантину.
http://reform.energy/news/energoatom-dobivaetsya-v-sude-vzyskaniya-s-gp-garpok-3-mlrd-grn-za-otpushchennuyu-v-fevrale-elektroenergiyu-13949
 
 
Кабінет міністрів планує збільшити фінансування реструктуризації вугільної галузі

Кабінет міністрів в рамках перегляду Держбюджету пропонує продовжити фінансування реформи оборонно-промислового комплексу, зберегти фінансування будівництва та ремонту доріг та навіть збільшити фінансування реструктуризації вугільної галузі.
Про це у Telegram-каналі написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
«Кабінет Міністрів прораховує наслідки епідемії коронавірусу, і саме тому в оновленому бюджеті ми пропонуємо продовжити фінансування основних програм підтримки економіки. Після детального перегляду та аудиту всіх бюджетних програм ми плануємо зберегти фінансування у повному обсязі для наших аграріїв та фермерів», — написав прем’єр.
«Серед програм, які уряд пропонує збільшити – це виділення додаткових 1,6 млрд грн на реструктуризацію вугільної галузі. Загальний об’єм програми пропонуємо встановити на рівні 3,6 млрд грн», — додав Шмигаль.
http://oilreview.kiev.ua/2020/03/30/kabinet-ministriv-planuye-zbilshiti-finansuvannya-restrukturizaci%d1%97-vugilno%d1%97-galuzi/
 
 
Енергоатом обмежив відпуск електричної енергії Гарантованому покупцю

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» обмежило відпуск електричної енергії ДП «Гарантований покупець», продаж якої здійснюється Компанією у рамках спеціальних обов’язків, у зв’язку із невиконанням останнім умов укладеного між підприємствами договору в частині порушення строків оплати за відпущену електричну енергію та наявну заборгованість за попередній період.
Енергоатом з 29 березня 2020 року призупинив відпуск електричної енергії Гарантованому покупцю в періоді постачання 01.03.2020-31.03.2020 через порушення строків оплати за відпущену у березні електроенергію.
Крім того, з 1 квітня 2020 року Енергоатом обмежив відпуск електричної енергії Гарантованому покупцю в періоді постачання 01.04.2020-30.04.2020 на 40% від запланованого обсягу відпуску електроенергії Гарантованому покупцю у кожному періоді постачання.
Енергоатом вимушений скористатися своїм правом на обмеження відпуску електричної енергії, продаж якої здійснюється ним в межах виконання спеціальних обов’язків, оскільки рівень оплати Гарантованим покупцем електричної енергії за березень 2020 року становить лише близько 40%. Це призвело до суттєвого погіршення фінансового стану Компанії, оскільки кошти, отримані від Гарантованого покупця, є основним джерелом фінансування для Енергоатома.
Дефіцит коштів ставить під загрозу виконання Енергоатомом програм з підвищення ядерної безпеки, надійності та ефективності експлуатації АЕС. Брак фінансування вкрай негативно позначається на виконанні виробничої програми Енергоатома, закупівлі свіжого ядерного палива, своєчасній виплаті заробітної плати тощо.
Критична ситуація вимагає від Компанії вжиття усіх можливих заходів задля забезпечення належного рівня безпечної експлуатації ядерних установок, що є безумовним пріоритетом у діяльності  Енергоатома.
Наголошуємо, що обмеження продажу не загрожує виконанню Гарантованим покупцем своїх зобов’язань із забезпечення доступності електричної енергії для населення. За розрахунками, обмежений обсяг електричної енергії, який буде надходити до Гарантованого покупця від Енергоатому, достатній для постачальників універсальних послуг і забезпечення ними потреб населення.
Слід зазначити, що Компанія у належний спосіб і своєчасно повідомила Мінекоенерго та НКРЕКП про намір вимушеного застосування права за договором щодо зменшення обсягу відпуску електричної енергії Гарантованому покупцю, а також вкотре закликала Міністерство та Регулятора негайно вжити усіх можливих заходів для врегулювання ситуації на ринку електричної енергії, за якої Гарантований покупець позбавлений можливості виконувати свої договірні зобов’язання перед Енергоатомом.
Право Компанії на тимчасове призупинення продажу (відпуску) електроенергії передбачено договором між Енергоатомом та Гарантованим покупцем та відповідає загальним нормам цивільного та господарського права.
Продаж (відпуск) усього належного обсягу електричної енергії Гарантованому покупцеві буде поновлено Енергоатомом після усунення/припинення чинності обставин, що зумовили таке призупинення відпуску електричної енергії, та за умови отримання від Гарантованого покупця повної оплати всіх несплачених сум, належних Енергоатому.
Раніше через порушення строків та обсягів оплати перед НАЕК «Енергоатом» Компанія вже обмежувала продаж (відпуск) електричної енергії з АЕС для ДП «Гарантований покупець» на 25% з 12 лютого 2020 року.
Нагадаємо, у Господарському суді м. Київ зареєстровано справу №910/4160/20 за позовом Енергоатома до Гарантованого покупця про стягнення основного боргу та штрафних санкцій у сумі близько 3 млрд гривень за відпущену в лютому 2020 року електричну енергію в межах виконання спеціальних обов’язків згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 483.
Урядом на Енергоатом покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Компанія реалізує майже 85% відпущеної електроенергії Гарантованому покупцю. Це основне джерело доходу та надходження грошових коштів для Енергоатома, а також головний чинник утримання доступної ціни на електроенергію для населення.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_obmeziv_vidpusk_elektricnoi_energii_garantovanomu_pokupcu-45912

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами