Українська традиційна енергетика: 29.07-04.08.2019



У 2018 році виробництво електроенергії гідроелектростанціями склало 4200 ТВт


У 2018 році виробництво електроенергії гідроелектростанціями склало, за оцінками, 4200 ТВт, У минулому році було введено в експлуатацію 21,8 ГВтпотужності гідроелектростанцій, у тому числі майже 2 ГВт ГАЕС, що дозволило встановити загальну встановлену потужність у світі до 1292 ГВт. про це йдеться у Звіті про стан гідроенергетики за 2019 рік, опублікованому Міжнародною гідроенергетичною асоціацією (МГА), повідомляється на сайті «Укрідроенерго»
Регіон Східної Азії та Тихоокеанський регіон знову зайняли своє місце як найшвидше зростаючі регіони в минулому році, додавши потужність 9,2 ГВт. За ним слідують Південна Америка (4,9 ГВт), Південна й Центральна Азія (4,0 ГВт), Європа (2,2 ГВт), Африка (1,0 ГВт), а також Північна та Центральна Америка (0,6 ГВт).
Сорок вісім країн додали гідроенергетичну потужність у 2018 році. Країни з найвищим індивідуальним збільшенням встановленої потужності були Китай (8,5 ГВт) і Бразилія (3,7 ГВт). Серед кращих — Пакистан (2,5 ГВт), Туреччина (1,1 ГВт) і Ангола (0,7 ГВт). Враховуючи, що Бразилія досягла 104 ГВт встановленої потужності, південноамериканська нація тепер обігнала Сполучені Штати (103 ГВт) як другу за величиною країну за потужністю гідроенергетики.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/26/u-2018-roci-virobnictvo-elektroenergi%d1%97-gidroelektrostanciyami-sklalo-4200-tvt/


Енергоатом отримав ліцензію на експлуатацію енергоблока №1 ХАЕС у понадпроектний термін

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков урочисто вручив президенту НАЕК «Енергоатом» Юрію Недашковському ліцензію на експлуатацію ядерної установки енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Вручення відбулось 25 липня в офісі Держатомрегулювання.
Голова Держатомрегулювання наголосив на тому, що рішення щодо можливості довгострокової експлуатації енергоблоку у понад встановлений проектом термін приймається Держатомрегулювання на основі результатів переоцінки його безпеки. Було проведено комплексне інспекційне обстеження готовності ДП «НАЕК «Енергоатом» (ВП «Хмельницька АЕС») здійснювати діяльність на етапі життєвого циклу «експлуатація» ядерної установки енергоблока № 1 Хмельницької АЕС під час довгострокової експлуатації.
Григорій Плачков привітав колектив Хмельницької АЕС з продовженням терміну експлуатації першого енергоблока на цій станції та побажав безаварійної роботи.
Президент Енергоатома Юрій Недашковський відзначив, що енергоблок №1 ХАЕС став десятим за рахунком енергоблоком українських АЕС, який отримав ліцензію на роботу у понадпроектний термін. «З десятим – ювілейним – енергоблоком українських АЕС, якому продовжено строк служби, ми маємо і останню – четверту українську атомну електростанцію, яка отримала досвід продовження терміну експлуатації енергоблоків», - підкреслив очільник Енергоатома
Він наголосив, що із подовженням експлуатації першого енергоблоку ХАЕС не залишилось жодних сумнівів у подальшому надійному функціонуванні атомної енергетики України. «Всі разом ми зробили дуже важливу справу – завдання зі збереження існуючого парку атомних енергоблоків українських АЕС виконано. Колись мені пощастило бути у зміні, яка забезпечувала енергетичний пуск першого енергоблока ХАЕС, а сьогодні я з радістю отримую ліцензію на продовження строку його служби», - додав Юрій Недашковський.
Генеральний директор Хмельницької атомної електростанції Микола Панащенко відзначив, що продовження експлуатації першого енергоблоку станції є визначною подією для подальшого розвитку ХАЕС. «Переконаний, що колектив Хмельницької АЕС впорається із виконанням усіх ліцензійних умов», - підсумував Микола Панащенко.
Нагадаємо, що 18 липня 2019 року Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України під головуванням очільника Держатомрегулювання Григорія Плачкова затвердила Висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №1 Хмельницької АЕС та встановила дату наступної періодичної переоцінки безпеки цього енергоблока – 13 грудня 2028 року.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_otrimav_licenziu_na_ekspluataciu_energobloka_no1_haes_u_ponadproektnij_termin-45214


Уряд та ЄБРР запустять нове ядерне сховище на ЧАЕС

Кабінет міністрів схвалив розпорядження про підписання угоди між Урядом, Європейським банком реконструкції та розвитку та Держатомрегулювання, який передбачає збільшення обсягу фінансування ЄБРР проекту з введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС.
«Схвалити проект Угоди між Європейським банком реконструкції та розвитку (як розпорядником коштів гранту з рахунка ядерної безпеки), Кабінетом Міністрів України та Державною інспекцією ядерного регулювання України (як одержувачем) про внесення змін № 2 до Угоди про грант (проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку (як розпорядником коштів гранту з рахунка ядерної безпеки), Кабінетом Міністрів України та Державним комітетом ядерного регулювання України (як одержувачем)», – йдеться в розпорядженні.
Підписання угоди збільшить обсяг фінансування ЄБРР робіт з провадження ліцензійного процесу стосовно введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС (СВЯП-2), що сприятиме завершенню будівництва СВЯП-2» у відповідності до міжнародних стандартів, забезпеченню уведення в експлуатацію цієї ядерної установки із урахуванням найкращої світової практики та міжнародного досвіду.
Не так давно новий безпечний саркофаг над четвертим енергоблоком ЧАЕС був введений в експлуатацію. Також повідомлялося, що Чорнобильська атомна електростанція відновила роботу заводу по переробці рідких радіоактивних відходів.
https://elektrovesti.net/66775_uryad-ta-ebrr-zapustyat-nove-yaderne-skhovishche-na-chaes


Енергомашспецсталь виготовить деталі для Тяньваньської АЕС

ПАТ «Енергомашспецсталь» отримало велике замовлення на виробництво заготовок для Тяньваньської АЕС, розташованої в Китаї. В рамках контракту, підписаного в липні 2019 року, ПАТ «ЕМСС» виготовить для 7 і 8 енергоблоків АЕС «Тяньвань» деталі для реакторного обладнання. У комплект постачання увійдуть заготовки для корпусу реактора, парогенератора, головного циркуляційного насоса, головного циркуляційного трубопроводу, колектора і компенсатора тиску. Обичайки, фланці, патрубки, днища та інші комплектуючі будуть поставлені замовнику в 2020-2021 рр.
Замовлення вже видано в виробництво. Минулого тижня в електросталеплавильному цеху ПАТ «ЕМСС» були залиті перші злитки вагою 235 і 245 тонн, призначені для виготовлення обичайок корпусу реактора. Для виробництва злитків були застосовані всі новітні технологічні та виробничі прийоми, спільно розроблені фахівцями технологічного відділу і електросталеплавильного цеху.
В даний час два великотоннажних злитка доставлені в ковальсько-пресовий цех на автоматизований кувальний комплекс АКК-15000 тонно-сил для кування. Чиста вага обичайок після закінчення процесу мехобработки складе 81,7 і 88 тон.
Нагадаємо, в липні ПАТ «Енергомашспецсталь» відвідали представники Суненскої Ядерної Енергетичної Компанії (СЯЕН). Мета приїзду делегації – проведення підтверджує аудиту готовності підприємства до виробництва заготовок для обладнання Тяньваньської АЕС, розташованої в Китайській Народній Республіці. В ході проведеного аудиту ПАТ «Енергомашспецсталь» підтвердило свою високу технічну підготовку для виконання замовлень на сучасному обладнанні. Представники СЯЕН оцінили рівень виробництва ЕМСС як високий, зазначивши, що на підприємстві проведено велику роботу до підготовки виробництва і виконані всі вимоги для початку виготовлення обладнання за проектом «Тяньвань».
Тяньваньська АЕС – розташована в Китаї, в провінції Цзянсу, на березі Жовтого моря. Будівництво першого енергоблоку було розпочато в жовтні 1999 р. На жовтень 2018 року збудовано та введено в експлуатацію чотири енергоблоки. Генеральний план Тяньваньської АЕС передбачає будівництво 8 енергоблоків.
http://emss.ua/uk/energomashspetsstal-vigotovit-detal-dlya-tyan-van-s-ko-aes/


Луганська ТЕС через дефіцит вугілля перейшла на газ

Луганська ТЕС («ДТЕК Східенерго») через відсутність постачання вугілля з РФ перейшла на використання природного газу, повідомив голова Луганської ОДА Віталій Комарницький.
«Сьогодні о 09:00 Луганську ТЕС перевели з споживання вугілля на газ. Все відбулося в штатному режимі, перебоїв не було. Споживачі різниці не відчули. Все перебуває під контролем, причин для занепокоєння немає», - написав Комарницький.
Як повідомлялося, рішення про перехід ЛуТЕС із вугілля на газ було ухвалено 26 липня за результатами засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
ЛуТЕС у листопаді 2018 року вже вимушено переходила на спалювання газу через блокування Росією постачання вугілля. Постачання на ТЕС здійснюється з активу «ДТЕК» у РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), оскільки ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під’їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає.
Зв’язок Луганського енерговузла з Об’єднаною енергосистемою (ОЕС) України наразі здійснюється двома лініями 110 кВ сумарною пропускною спроможністю 80 МВт, тоді як потреби регіону становлять близько 350 МВт. Отже, без роботи ЛуТЕС регіон не зможе в необхідній мірі забезпечуватися електроенергією.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/604272.html


Енергоатом став партнером Всеукраїнської Мережі Доброчесності та Комплаєнсу

НАЕК «Енергоатом» і Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) підписали Меморандум про партнерство, метою якого є просування ідеї етичного та відповідального ведення бізнесу. Офіційне підписання відбулось за участі президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського та фінансового директора OrganicSystems - голови Виконавчого комітету UNIC Івана Сакаля і голови Секретаріату UNIC ГаянеКаракашян в офісі Енергоатома 29 липня 2019 року.
Під час зустрічі президент Юрій Недашковськийнаголосив, що таке партнерство для Енергоатома є не тільки вимогою сьогодення, воно допоможе Компанії більш впевнено почуватися на новому ринку: «Співпраця між UNIC та Енергоатомом дозволить нашій Компанії в умовах нового ринку електроенергії зайняти більш міцнішу позицію, адже для України відкриваються нові шляхи на європейські енергетичні ринки, в тому числі, в рамках реалізації великого стратегічного проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС».
Фінансовий директор OrganicSystems - голова Виконавчого комітету UNICІван Сакальіз задоволенням відзначив, що НАЕК «Енергоатом» став ще однією великою державною компанією, яка приєдналась до партнерства з UNIC. Він висловив сподівання, що це стане позитивним прикладом для інших важливих гравців бізнесу, зокрема енергетичних підприємств: «Головним критерієм для схвалення партнерства є прихильність та прагнення впроваджувати принципи UNIC у своїй діяльності. Прозорість та зрозумілість доброчесного партнерства – наш головний принцип! Ключовою метою діяльності UNIC є просування ідеї етичного та відповідального ведення бізнесу. Мета діяльності UNIC об’єднує компанії, які цінують свою ділову репутацію та постійно вдосконалюють власні стандарти доброчесності відповідно до найуспішніших міжнародних практик. Я радий, що до нас приєднуються енергетики. Енергоатом – це локомотив, що тримає всю країну та тягне економіку України вперед. Впевнений, що послідовне впровадження принципів доброчинності в роботі Компанії – гарна інвестиція у майбутнє. UNIC – це мотивація до доброчесності, що позитивно впливає на персонал та посилює довіру контрагентів. Партнерство Енергоатома зі UNIC – важливий крок уперед до розвитку принципів доброчесності бізнесу України», - зазначив представник UNIC.
НАЕК «Енергоатом» - друга державна компанія в Україні, що стала партнером UNIC. Партнерство дозволить Енергоатому зміцнити заходи із запобігання та протидії корупції, сприятиме економічному розвитку галузі та більш широкому залученню провідних європейських компаній-постачальників. Меморандум про партнерство з UNIC створить ефективну платформу для подальшого затвердження стандартів доброчесності в Компанії відповідно до кращих міжнародних практик.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_stav_partnerom_vseukrains_koi_merezi_dobrocesnosti_ta_komplaensu-45226

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами