Українська традиційна енергетика: 29.03-04.04.2021

Elektroliniyi

Виробники електроенергії з ВДЕ незадоволені ходом виконання меморандуму з Урядом


За умовами Меморандуму, виробники ВДЕ мали отримати оплату 40% заборгованості або 8,96 млрд грн у 4 кварталі 2020 року. Решта 60% заборгованості має бути сплачена рівними частинами протягом 2021 року по 15% або по 3,36 млрд грн щоквартально.  Таким чином, станом на 31 березня виробники  ВДЕ мали отримати 12,32 млрд грн або 55% заборгованості.
Повідомляє Українська асоціація відновлювальної енергетики.
Для забезпечення виконання Меморандуму та погашення заборгованості  перед виробниками ВДЕ, накопиченої станом на серпень 2020 року, оператору системи передачі НЕК «Укренерго» були надані державні гарантії під отримання кредитів у трьох державних банках: Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Разом з тим, 16 січня 2021 НКРЕКП було видано “настанову” для ДП “Гарантований покупець” використати кошти, отримані від НЕК “Укренерго”, не для розрахунків виключно із виробниками ВДЕ як передбачалося при наданні державних гарантій НЕК “Укренерго”, а розподілити їх із ДП “НАЕК “Енергоатом” в пропорції 50%/50%.
4 лютого 2021 року ДП “Гарантований покупець” розпочало погашення заборгованості за електроенергію 2020 року.  Виробники ВДЕ, як і ДП “НАЕК “Енергоатом”,  у 1 кварталі 2021 року отримали 4,63 млрд грн. Таким чином,  фактичний рівень погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ складає  37,6% від обіцяного.
Але 37,6% оплати заборгованості отримали не всі виробники ВДЕ: ДП “Гарантований покупець” не визнає борги перед тими виробниками ВДЕ, які звернулися до суду щодо стягнення заборгованості, пені та штрафів згідно з наявними Договорами.
Щодо поточних розрахунків наголошується, що станом на 1 квітня 2021 року рівень розрахунків за жодний із місяців поточного року не сягнув 100%. Цього і не могло відбутися, оскільки тариф на послуги з передачі електроенергії не включає в повному обсязі витрати на послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Така ситуація склалася через норму Закону 810-ІХ якою встановлено, що не менше 20% коштів для розрахунків із ВДЕ мають бути передбачені у держбюджеті. Але в держбюджеті на 2021 рік таких видатків не передбачено, а НКРЕКП в свою чергу, не помітивши цього, зменшила витрати НЕК “Укренерго” на відповідну прогнозну суму (11,35 млрд грн), в черговий раз встановивши тариф на послугу з передачі електроенергії на економічно необгрунтованому рівні.
Крім того, з умовами Меморандуму, державні органи влади не мають допускати погіршення умов провадження господарської діяльності виробниками ВДЕ. Разом з тим, незважаючи на виконання виробниками ВДЕ умови збільшення розміру частки відповідальності за небаланси ДП “Гарантований покупець”, спричинені відхиленням прогнозних показників виробітку електричної енергії від фактичних, на початку року НКРЕКП змінило підхід до розрахунку  небелансів. Згідно з новою формулою, виробники несуть фінансову відповідальність не лише за свої похибки в прогнозуванні виробітку електричної енергії, але й за торгові небаланси ДП “Гарантований покупець”, на що не впливають виробники, але що значно збільшує їх витрати на таку послугу.
Також, Меморандумом закріплено положення, згідно з яким Державні органи України визначать та затвердять річні квоти підтримки протягом двох місяців з дня набрання чинності Законом про домовленості, а також забезпечать проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки до кінця 2020 року. Проте останні заяви в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка свідчать про те, що аукціони взагалі не будуть проводитись. Водночас інших дієвих механізмів стимулювання розвитку ВДЕ не було запропоновано. Аналогічний стан справ і з конкурсними процедурами на будівництво нової (високоманевревої) генеруючої потужності та на виконання заходів з управління попитом, зокрема, стимулювання будівництва систем накопичення енергії.
УАВЕ констатує, що положення Меморандуму Урядом України не виконуються, що фактично призвело до зупинки розвитку галузі відновлюваної енергетики в Україні.
http://oilreview.kiev.ua/2021/04/02/virobniki-elektroenergi%d1%97-z-vde-nezadovoleni-xodom-vikonannya-memorandumu-z-uryadom/
 

Україні необхідно 5% ВВП щорічно для енергетичного переходу 2050р — Зайченко

Україні необхідно більше €200 млрд для енергетичного переходу, або 5% ВВП щорічно до 2050р.
Про це повідомив Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України, головний диспетчер НЕК «Укренерго» під час онлайн-конференції Energy Club.
«Оцінка вартості зеленого переходу в Україні, мінімальна цифра яку можна озвучити – більше 200 млрд євро на період до 2050р, відповідно до тих планів, що розроблялись по Grean Deal. Це, мабуть, непідйомна цифра для економіки України, більше 5% ВВП треба щорічно буде виділяти на цю ціль», — сказав головний диспетчер.
«Термінал» писав, НКРЕКП схвалила інвестиційну програму НЕК «Укренерго» на 2021 рік в обсязі 4,33 млрд грн. Зокрема, 3,23 млрд грн (75% коштів) будуть спрямовані на технічне переоснащення та реконструкцію мереж, а 1,1 млрд грн (25%) – у нове будівництво.
http://oilreview.kiev.ua/2021/04/02/ukra%d1%97ni-neobxidno-5-vvp-shhorichno-dlya-energetichnogo-perexodu-2050r-zajchenko/
 
 
Держенергоефективності та Українська воднева рада співпрацюватимуть для розвитку водневої енергетики
 
У рамках Меморандуму сторони домовилися разом працювати над виявленням та зняттям бар’єрів щодо впровадження водневих технологій в Україні, розвиток партнерства у сфері водневих технологій між Україною, країнами Європейського Союзу, США та іншими країнами світу.
Про це пише пресслужба Держенергоефективності.
«Україна розглядається Євросоюзом як один із стратегічних партнерів у розвитку водневої енергетики. З огляду на наш потенціал ми маємо всі шанси інтегруватися у водневі плани Європи. Завдання – створити умови для ефективного функціонування цього ринку. Тому вже із Міненерго та UNECE досліджено шляхи розвитку цієї сфери і ведеться робота над Стратегією розвитку водневої енергетики в Україні до 2050 року», — йдеться у повідомленні.
Сторони дійшли згоди, що об’єднання зусиль різних сторін – влади, бізнесу, асоціацій, експертів – важлива складова для ефективного розвитку водневої енергетики за кращими світовими практиками.
«Термінал» писав, «Регіональна газова компанія» (РГК) спільно із Інститутом газу НАНУ приступили до випробувань різних сумішей водню на побутових газових приладах на спецполігоні в Житомирській області.
http://oilreview.kiev.ua/2021/04/02/derzhenergoefektivnosti-ta-ukra%d1%97nska-vodneva-rada-spivpracyuvatimut-dlya-rozvitku-vodnevo%d1%97-energetiki/
 
 
РГК приступило до випробувань сумішей водню на побутових газових приладах на Житомирщині

«Регіональна газова компанія» (РГК) спільно із Інститутом газу НАНУ приступили до випробувань різних сумішей водню на побутових газових приладах на спецполігоні в Житомирській області.
Про це йдеться в пресрелізі РГК.
Компанія проводить випробування майже на 30 наймасовіших моделей газових приладах: котлів, плит, колонок, які найчастіше використовуються в Україні.
Газові прилади пройдуть тестування водневими сумішами різної концентрації в реальних лабораторних умовах.
“В ході досліджень концентрація водню буде покроково підвищуватися – з 5% до 10%, 20%, 30% і в завершенні 50%. За допомогою приладів фахівці збирають інформацію про зміни ефективності роботи газового обладнання та викидів вуглекислого газу”, – йдеться в пресрелізф.
Директор департаменту стратегічного планування РГК Станіслав Казда пріоритетом проєкту вважає гарантію безпечної роботи з новими видами енергії.
“Тому наші експерименти завжди націлені на практичне застосування, адже нам потрібно розробити технічну політику редизайну всієї газової системи для того, щоб Україна змогла використати всі сильні сторони European Green Deal», – сказав він.
Результати експериментів проходять в рамках II етапу водневого проєкту РГК. Перший етап водневого проєкту РГК розпочався ще 6 серпня на цьому ж полігоні в Житомирській області.
Тоді в ізольовану газову систему, яка по конфігурації й матеріалам є моделлю  газових мереж, був закачаний 99% водень. Потім такі ж експерименти були проведені на інших спецполігонах РГК.
В РГК вказують, що польові випробування на полігонах РГК триватимуть до середини 2022 року.
Їх результати дозволять підготувати технічну політику для модернізації газорозподільних мереж України в рамках підготовки до трансформації енергетичного сектора, повязаної з ініціативами European GreenDeal.
Нагадаємо, що в жовтні 2020 року РГК увійшла в European Clean Hydrogen Alliance, який працює під егідою Європейської комісії.
http://oilreview.kiev.ua/2021/04/01/rgk-pristupilo-do-viprobuvan-sumishej-vodnyu-na-pobutovix-gazovix-priladax-na-zhitomirshhini/
 
 
Франція дискутує з Німеччиною в питаннях «Північного потоку-2″

Франція веде дискусії з Німеччиною для зближення позицій з питання трубопроводу «Північний потік-2″.
Про це заявив держсекретар з європейських справ при МЗС Франції Клеман Бон в ефірі каналу BFM TV, пише УНІАН.
За його словами, зараз країни дотримуються різних позицій.
«Наші підходи не збігаються. Але ми ведемо дискусії для їх зближення», — сказав Бон.
У лютому 2021 року президент Франції Емманюель Макрон заявив, що координує підходи щодо «Північного потоку-2″ з канцлером ФРН Ангелою Меркель.
У січні 2021 року німецькі природоохоронні організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) і Німецький союз охорони природи та біорізноманіття (NABU) опротестували видачу дозволу на будівництво газопроводу «Північний потік — 2″. У зв’язку з цим дію дозволу на ведення робіт у німецьких територіальних водах тимчасово було призупинено.
http://oilreview.kiev.ua/2021/04/02/franciya-diskutuye-z-nimechchinoyu-v-pitannyax-pivnichnogo-potoku-2/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами