Українська традиційна енергетика: 27.07-02.08.2020

44_main-v1573458698

Буславець просить направити 140 мільйонів з фонду боротьби з коронавірусів на видобуток урану


Міністерство енергетики просить виділити 140 мільйонів з фонду боротьби з наслідками коронавирусной хвороби COVID-19 на розширення потужностей «Новокостянтинівської шахти» держпідприємства «Східний ГЗК».
Як передає БізнесЦензор, відповідне протокольне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 22 липня.
В.о. міністра енергетики Ольга Буславець уточнила, що міністерство пропонує виділити кошти з фонду боротьби з коронавірусів для фінансування державного інвестиційного проекту «Новокостянтинівська шахта»: розвиток виробничих потужностей».
За словами в.о. міністра, спочатку на цей проект в держбюджеті було передбачено 140 млн грн, але після внесення змін до бюджету в квітні фінансування за цією програмою було анульовано.
«Відстрочка реалізації інвестиційного проекту може привести до зменшення обсягів видобутку уранової руди і виробництва уранового оксидного концентрату в країні, а також зростання залежності вітчизняної атомної енергетики від іноземних постачальників уранової продукції», - пояснила необхідність виділення коштів Буславець.
https://biz.censor.net.ua/news/3209570/buslavets_prosit_napravit_140_millionov_iz_fonda_borby_s_koronavirusom_na_dobychu_urana


Розпочинається дослідно-промислова експлуатація першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков вручив заступнику Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роману Шахматенку окремий дозвіл ДСП «Чорнобильська АЕС» на дослідно-промислову експлуатацію першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття».
Отримання окремого дозволу є умовою ліцензії ДСП «Чорнобильська АЕС» на експлуатацію об’єкта «Укриття» серії ЕО № 000033 від 30.12.2001 року. Нагадаємо, що спорудження першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» завершилось у 2019 році.
«Сьогодні ми усі разом робимо важливий та вагомий крок на шляху забезпечення радіаційної безпеки у зоні відчуження», - зауважив керівник регулюючого органу та побажав колегам успішної та безпечної роботи.
Рішення про видачу зазначеного окремого дозволу прийнято Держатомрегулюванням на підставі Висновку державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки заявних документів та позитивних результатів інспекційного обстеження ДСП ЧАЕС, яке було проведене інспекційною комісією у період 14-17 липня.
Під час дослідно-промислової експлуатації мають бути перевірені та отримані підтвердження того, що системи, конструкції і компоненти ПК-1 НБК, та об’єкт в цілому, функціонують у відповідності до проекту, виявлені недоліки усунені, а новий безпечний конфайнмент приведений у стан готовності до подальшої безпечної експлуатації.
Планується, що дослідно-промислова експлуатація об’єкта триватиме один рік, а після успішного її завершення ДСП ЧАЕС має надати до Держатомрегулювання заяву для отримання ліцензії на експлуатацію комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття» (у рамках окремого виду діяльності – переробка, зберігання радіоактивних відходів).
https://www.kmu.gov.ua/news/rozpochinayetsya-doslidno-promislova-ekspluataciya-pershogo-puskovogo-kompleksu-novogo-bezpechnogo-konfajnmenta?fbclid=IwAR2YXEK4KYqM54TT5fHuitmC_rNsuK5WEGcEqxhRY2VpqIq5tItvq18e8vk


Міненерго повністю розрахувалося із боргами по зарплаті шахтарям

Міністерство енергетики повністю розрахувалося із боргами по заробітній платі шахтарям. Однак залишається заборгованість, яка стосується реалізації вугільної продукції.
Про це сказала в.о. глави Міненерго Ольга Буславець під час брифінгу в понеділок, 27 липня, передає кореспондент РБК-Україна.
«За цей період вдалося погасити заборгованість по заробітним платам з бюджету. Всього за півроку поточного було спрямовано на оплату державним вугільним підприємствам близько 3 мільярдів гривень. Ці борги, які залишились - понад 200 мільйонів гривень - будуть погашені найближчим часом і будуть повертатися із реалізації вугільної продукції», - сказала Буславець.
Вона підкреслила, що залишалася заборгованість, яка стосується реалізації вугільної продукції.
Крім того, за словами Буславець, Міненерго планує провести модернізацію шахт у наступному році. За її словами, щоб модернізувати, треба розуміти, які шахти необхідно закрити.
«Ми завершуємо методологію, за допомогою якої ми будемо ранжувати шахти за їхньою перспективністю… У цьому році я не бачу можливості, щоб були вкладені якісь кошти, що стосується наступного року, звичайно, ми будемо закладати такі плани», - зазначила в.о. глави міністерства.
https://www.rbc.ua/ukr/news/rossiya-krymu-razvernula-shtaby-tentsialnoy-1595839516.html


200 мільйонів гривень у липні: «Центренерго» сумлінно розраховується з шахтарями

За липень 2020 року ПАТ «Центренерго» перерахувало вуглевидобувним підприємствам України понад 200 мільйонів гривень. Це на 80 мільйонів гривень більше, ніж було передбачено графіком розрахунків на цей місяць.
Наразі державна енергогенеруюча компанія аналізує свій фінансовий баланс і становище ринку для формування плану розрахунків із шахтарями на серпень. Підтримку вітчизняної вугільної галузі в «Центренерго» вважають одним зі своїх важливих стратегічних завдань.
http://www.centrenergo.com/post/200-mil-yoniv-griven-u-lipni-tsentrenergo-sumlinno-rozrakhovuet-sya-z-shakhtaryami/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами