Українська традиційна енергетика: 27.04-03.05.2020

uramines

З оновленого держбюджету прибрали фінансування видобутку урану для АЕС


В оновленому держбюджеті-2020 не передбачено державне фінансування проекту розвитку Новокостянтинівської шахти (входить в ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат") з видобутку уранової руди. Про це йдеться в тексті законопроекту №3279-д, прийнятого Верховною Радою 13 квітня.
Сумарний бюджет Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища зменшили на 90 мільйонів - до 17,5 млрд грн. Найдорожче обійдеться утримання апарату міністерства - 7,8 млрд грн, і "реструктуризація вугільної галузі" - 3,56 млрд грн, витрати на яку збільшили на 1,6 млрд грн в порівнянні з попередньою версією бюджету.
Новокостянтинівська шахта за попередньою редакцією держбюджету повинна була отримати 140 мільйонів гривень. У 2018 році на Новокостянтинівській шахті видобули 336 тонн уранової руди. Планувалося, що цільове фінансування шахти дозволить збільшити річний видобуток уранової руди до 701 тонни в 2021 році.
За словами екс-міністра економічного розвитку Степана Кубіва, для завершення будівництва шахти необхідно було витратити 2,6 млрд грн. Частина з цих коштів - 1,21 млрд грн планувалося виділити з державного бюджету.
Кубів стверджував, що після повноцінного запуску Новокостянтинівської шахти в Україні щорічно видобуватиметься 2,48 тисяч тонн уранового оксидного концентрату, що буде покривати річні потреби вітчизняної атомної генерації. "Проект з розвитку Новокостянтинівської шахти є стратегічно важливим, адже дозволить розширити ресурсну базу урану. Його відміна створює сприятливі умови для збереження провідної ролі Росії в поставках ядерного палива в Україну ", - пояснив в коментарі OilPoint експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Белявський.
За різними оцінками, Україна забезпечує власну атомну генерацію ураном лише на 30-35%. За даними ДФС, в 2019 році Україна імпортувала ядерного палива і устаткування для ядерних реакторів на 360 мільйонів доларів, з яких 56,6% склав імпорт з Росії, а 43,3% - зі Швеції. У 2015 році імпорт ядерного палива і устаткування для атомних реакторів становив 644,9 млн доларів. 95% імпорту належало РФ, і тільки 5% - Швеції.
http://geonews.com.ua/news/detail/iz-obnovlennogo-gosbyudzheta-ubrali-finansirovanie-66919
 
 
Енергоатом у травні обмежить відпуск електроенергії ГарПок через борги

Енергоатом повідомив Мінекоенерго та НКРЕКП про намір вимушеного застосування права за договором щодо зменшення обсягу відпуску електричної енергії Гарантованому покупцю у травні 2020 року.
Про це у Фейсбук написав Енергоатом-Трейдинг.
 «Зважаючи на порушення строків оплати та заборгованість Гарантованого покупця за електричну енергію, Енергоатом з 1 травня 2020 року призупиняє відпуск електричної енергії Гарантованому покупцю у періоді постачання 01.05.2020-31.05.2020″, – зазначається у листі Компанії на адресу Міністерства та Регулятора.
Обсяг обмеження становить 40% від запланованого обсягу відпуску електричної енергії Гарантованому покупцю.
Зазначені дії пов’язані з невиконанням Гарантованим покупцем умов договору. Зокрема, заборгованість цього підприємства за електричну енергію перед Енергоатомом за березень 2020 року становить більше 980 млн грн, а загальна сума боргу – 4,2 млрд грн.
Відпуск усього належного обсягу електричної енергії Гарантованому покупцю буде поновлено за умови повної оплати цим підприємством усіх несплачених сум, належних Енергоатому.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/23/energoatom-u-travni-obmezhit-vidpusk-elektroenergi%d1%97-garpok-cherez-borgi/
 
Енергоринок винен Енергоатому 12 млрд грн. У Раді придумали, як погасити борг

До Верховної Ради подано законопроект, який передбачає випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 11,7 млрд грн. За виручені гроші пропонується погасити борги ДП Енергоринок перед державним Енергоатомом. Про це повідомив в.о. президента НАЕК Енергоатом Петро Котин в інтерв'ю виданню Цензор.Нет.
За його словами, цей законопроект був поставлений до порядку денного Верховної Ради, але його досі не розглянули "через закони про землю і банківські справи".
 "Цей закон передбачає випуск ОВДП - облігацій державної позики на 11,7 млрд грн. Держава гасить борги ДП Енергоринок попереднього перед НАЕК Енергоатом цими облігаціями. Ми ці облігації розміщуємо в банках, в яких у нас кредити. І тим самим отримуємо ті кошти, які ми їм повинні за кредити ", - сказав Котін.
Він скасував, що випуск ОВДП дозволить Енергоатому закрити свої програми і борги перед банками на 11,7 млрд грн.
"Фактично ми отримуємо 11,7 млрд у вигляді банківських паперів, які випускає держава, закриває борги перед одним державним підприємством іншого державного підприємства і стабілізує ситуацію. Ми в такому випадку заощадимо ще і 2 млрд грн за рахунок того, що ми не будемо платити банкам відсотки за кредитами ", - додав в.о. президента Енергоатому.
Йдеться про законопроект №2386 під назвою "Проект Закону про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії".
Документ зареєстрували у Верховній Раді 6 листопада 2019 року. Його автор - депутат від партії Слуга народу Юрій Камельчук.
До порядку денного законопроект внесли 4 лютого 2020 року. У його пояснювальній записці зазначено, що загальний борг ДП Енергоринку на серпень 2019 року складав 30,9 млрд грн.
Найбільший борг ДП доводиться на держпідприємства Регіональні електричні мережі (42%) і Енергоатом (42%).
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/v-rade-pridumali-kak-pogasit-12-mlrd-dolg-energorynka-pered-energoatomom
 
  
Мінекоенерго представить план розвитку Чорнобильської зони — Буславець

У найближчі тижні Міністерство енергетики та захисту довкілля представить план розвитку Чорнобильської зони відчуження.
Про це повідомила в.о. Міністра Ольга Буславець у своєму пості у Facebook.
 «Сьогодні питання безпеки в зоні відчуження залишається у фокусі уваги як України, так і світової спільноти. Адже все, що відбувається в районі Чорнобиля, прямо або побічно впливає на життя і розвиток усієї Європи. Саме тому Міністерство енергетики та захисту довкілля України постійно працює над посиленням заходів з безпеки в Чорнобильській зоні відчуження. Уже в найближчі тижні Міністерство представить на розгляд Президенту і Кабінету Міністрів план дій на цій території, зокрема  щодо посилення протипожежних заходів», — написала Ольга Буславець.
Вона також підкреслила, що план передбачає низку заходів щодо приведення в безпечний стан об’єкта «Укриття» шляхом демонтажу нестабільних конструкцій старого конофайнмента і залишків конструкцій 4 блока ЧАЕС.
За словами Буславець, крім цього, Мінекоенерго готує пакет дій, які спрямовані на стабілізацію української енергетичної системи.
«Через світову економічну кризу і епідемії COVID-19 галузь опинилася перед новим викликом — необхідністю забезпечити технічну збалансованість енергосистеми, безпечну експлуатацію атомних станцій, надійне постачання електроенергії споживачам. Для цього міністерство залучає до співпраці провідних експертів України», — підкреслила Ольга Буславець.
Вона також зазначила, що запропонований план є частиною і продовженням створеної раніше стратегії безпечної експлуатації ядерних об’єктів.
Крім того, Ольга Буславець повідомила оперативну інформацію щодо пожеж у Чорнобильській зоні, де вона перебувала з офіційним візитом 26 квітня разом з Президентом Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/27/minekoenergo-predstavit-plan-rozvitku-chornobilsko%d1%97-zoni-buslavec/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами