Українська традиційна енергетика: 25.11-01.12.2019



Нафтогаз Тепло стало управителем майна Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ

Сьогодні підприємство групи Нафтогаз ТОВ «Нафтогаз Тепло» уклало договір з Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), на управління майном Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ. Перед цим АРМА розірвало договір з попереднім управителем майна ПП «Гарант Енерго М», яке не забезпечило підготовку обох станцій до початку опалювального сезону.
Сьогодні ж ТОВ «Нафтогаз Тепло» отримало ліцензії на виробництво теплової і електричної енергії від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Це вагомий крок на шляху поновлення теплозабезпечення міст Новояворівськ та Новий Розділ Львівської області.
Нагадаємо, що у містах Новояворівськ та Новий Розділ, в яких проживає майже 60 тисяч мешканців, через безгосподарність приватного управителя майна ТЕЦ, ПП «Гарант Енерго М», опалювальний сезон опинився під загрозою.
У минулому році «Гарант Енерго М» отримало ТЕЦ в управління від АРМА. Під управлінням Гарант Енерго М обидві ТЕЦ за минулий опалювальний сезон збільшили заборгованість перед Нафтогазом та АТ «Укртрансгаз» за використаний газ та послуги з його транспортування на 400 млн грн. Загальна заборгованість ТЕЦ перед підприємствами групи Нафтогаз таким чином збільшилась вдвічі і тепер становить майже 800 млн грн.
Для відновлення теплопостачання у Новояворівську та Новому Роздолі Уряд та Нафтогаз розробили та виконують план заходів, який дозволить уникнути техногенної катастрофи через безгосподарність попереднього управителя «Гарант Енерго М».
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/474BC4626F639F62C22584B7005AD651?OpenDocument&year=2019&month=11&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&
 
 
ЄБРР відновив фінансування «Енергоатому»

Фінансування було припинено на час перебування ДІЯРУ в управлінні Міненергодовкілля.
Європейський банк реконструкції та розвитку відновив фінансування програм ДП НАЕК «Енергоатом».
Про це сказав очільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.
 «Одним цим рішенням ми як країна порушили три основні конвенції. Ми порушили два закони України, за якими були ратифіковані угоди з ЄБРР і з Євроатомом. Було зупинено фінансування Енергоатому з боку ЄБРР. Зараз його відновили», — сказав Плачков.
За його словами, перебування ДІЯРУ під Міненергодовкілля призводило до прямого конфлікту інтересів, однак таке рішення, ймовірно, було технічною помилкою.
«Я думаю, що це просто технічна помилка. Наше завдання було — відновити наші зобов’язання перед міжнародними партнерами», — зазначив Плачков.
Нагадаємо, в даний момент в аналогічній ситуації виявилося Державне агентство з управління зоною відчуження.
«Ми написали офіційного листа, що є порушення статті закону про закон про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку … Під одним органом управління не можуть бути ліцензіати, які виробляють ядерні відходи, і які з ними поводяться, ховають. Це згідно із Законом України», — додав Плачков.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/22/yebrr-vidnoviv-finansuvannya-energoatomu/
 
 
Оржель повідомив про рекордні запаси вугілля на українських ТЕС

Українські теплоелектростанції накопичили запаси вугілля, які становлять 2,497 млн ​​тонн, що на 35% більше, ніж у минулому році, і є рекордним показником з 2015 року.
Про повідомив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель у Facebook.
«У цьому році у нас не тільки рекордні запаси газу в сховищах, але й рекордні запаси вугілля (з 2015 року). Сьогодні ми вийшли на рівень запасу 2 496,8 тис. тонн вугілля, що на 35% більше минулого року. Це знак, що ми пройдемо зиму без особливих проблем», — написав міністр.
За його словами, такої кількості вистачає в середньому на один місяць роботи вугільних станцій. За цей час можна законтрактувати і забезпечити нові поставки.
«Сьогоднішній результат — це наслідок роботи багатьох людей, які кожного дня в турборежимі працюють, щоб взимку кожна сім’я, кожен громадянин України отримав тепло, газ та електроенергію у свої оселі. Але особлива подяка компаніям, що займаються генерацією електричної енергії та газопостачанням, які забезпечують наявність вугілля на складах та газ у газосховищах», — зазначив Олексій Оржель.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/25/orzhel-povidomiv-pro-rekordni-zapasi-vugillya-na-ukra%d1%97nskix-tes/
 
 
"Енергоатом" і СхідГЗК уклали контракт на поставку концентрату урану

Держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" і "Східний гірничо-збагачувальний комбіна" (СхідГЗК) 22 листопада уклали контракт на постачання уранового оксидного концентрату в 2020-26 рр.
Про це з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє БізнесЦензор.
 "Рівень ціни на уран виробництва СхідГЗК в шестирічному договорі забезпечить стабільне функціонування підприємства і розвиток єдиного в Україні виробника урану", - йдеться в повідомленні на сайті комбінату.
У свою чергу голова Кіровоградської обласної держадміністрації Андрій Балон повідомив, що ціна концентрату урану збільшиться на 40% у порівнянні з попередньою ціною реалізації.
Згідно з повідомленням на сайті ОДА, НАЕК також виплатить Східному ГЗК авансові платежі, що дозволить комбінату завершити 2019 рік без заборгованості по заробітній платі.
Як повідомлялося, "Енергоатом" і "СхідГЗК" у 2008 році уклали довгостроковий контракт на поставку концентрату природного урану. Умови укладеного контракту передбачали постачання уранового концентрату протягом 2008-2018 років в повному обсязі, який буде виробляти "СхідГЗК", з метою його подальшого використання "Енергоатомом" в якості сировини при виготовленні ядерного палива для українських АЕС. Пізніше договір був продовжений на 2019 рік.
Раніше президент "Енергоатому" Юрій Недашковський повідомив, що міністерство енергетики та захисту довкілля України відмовилося від планів СхідГЗК до "Енергоатому". Він також повідомив, що міністерство розглядає можливість залучення приватного партнера до видобутку урану на Східному ГЗК.
СхідГЗК - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди. Щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тон, тоді як його внутрішнє виробництво ДП "СхідГЗК" становить близько 1 тис. тон.
"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
https://biz.censor.net.ua/news/3161557/energoatom_i_vostgok_zaklyuchili_kontrakt_na_postavku_kontsentrata_urana
 
 
Кабмін звільнив президента «Енергоатому»

Кабінет міністрів звільнив президента «Енергоатому» Юрія Недашковського.
Про це повідомив депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко в Фейсбуці.
 «Термінал» писав раніше, з ініціативою про звільнення президента «Енергоатому» вийшов на уряд міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель. Недашковський обіймав цю посаду з березня 2014 року. «Енергоатом» експлуатує Запорізьку, Рівненську, Хмельницьку і Південно-Українську АЕС.
http://oilreview.kiev.ua/2019/11/27/kabmin-uvolil-prezidenta-energoatoma/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами