Українська традиційна енергетика: 25.02-03.03.2019



На ЗАЕС розпочинається новий проект в сфері поводження з рідкими радіоактивними відходами


На Запорізькій АЕС побувала делегація в складі представників «Plejades GmbH», «NUKEM» (Німеччина, Сербія), ДСП «Екоцентр» та НАЕК «Енергоатом». Цей візит відноситься до початкового етапу в реалізації проекту під назвою: «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення радіоактивних відходів, що зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах».
Відповідно до Національної стратегії поводження з радіоактивними відходами на Запорізькій АЕС в 2018 році був побудований вдосконалений комплекс з переробки твердих РАВ. В той же час, нормативним документом «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України» деякі радіоактивні відходи, зокрема сольовий плав (після установок глибокого упарювання), шлами, іонообмінні смоли були віднесені до рідких радіоактивних відходів, так званих проблемних. Зараз більшість з них зберігаються в непереробленому вигляді, оскільки поки що не вибрано технології їх переробки до стану, придатного для захоронення.
Цим і пояснюється важливість реалізації нового проекту, основна мета якого полягає в надійному довгостроковому зберіганні й захороненні проблемних рідких РАВ.
Контрактним органом цього проекту став Європейський Союз, представлений Європейською Комісією, Генеральним Директоратом Співпраці і розвитку – EuropeAid, що діє від імені уряду України. Його фінансування передбачається ІСЯБ (Інструмент співпраці у ядерній безпеці), який існує для заходів, спрямованих на підвищення ядерної безпеки, радіаційного захисту і застосування ефективних методів із забезпечення захисту ядерних матеріалів в країнах, що не входять до складу ЄС. Період реалізації діючого ІСЯБ – з 2014 по 2020 роки.
Умовами проекту передбачається, що всі підприємства НАЕК «Енергоатом» прийматимуть активну участь в його реалізації і будуть ефективно взаємодіяти для досягнення мети. Українська сторона забезпечить залучення вищого керівництва та персоналу необхідної кваліфікації та досвіду.
На Запорізькій АЕС гості відвідали сховище твердих та рідких РАВ, ознайомилися з конструкцією контейнерів для сольового плаву, розміщенням і роботою установок глибокого упарювання, отримали необхідну інформацію.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts-16/p/na_zaes_rozpocinaetsa_novij_proekt_v_sferi_povodzenna_z_ridkimi_radioaktivnimi_vidhodami-44724


«Енергоатом» у березні виведе на тривалий ремонт два енергоблоку на Запорізькій АЕС

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» виведе в тривалий плановий ремонт енергоблоки №2 та №4 Запорізької АЕС, внаслідок чого значно підвищиться надійність їх експлуатації, при цьому вартість нового обладнання повністю окупиться додатковим виробництвом електроенергії протягом трьох-чотирьох років, повідомляє прес-служба компанії.
«Ремонтна кампанія 2019 на Запорізькій АЕС розпочнеться відповідно до графіка планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків АЕС з виведення 12 березня в плановий середній ремонт енергоблоку №4», - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що ремонтні роботи передбачають перевантаження палива, заміну перевантажувальної машини на нову, а також важливі роботи з модернізації електротехнічного обладнання, у зв’язку з цим ремонт вважається тривалим і займе 110 діб.
Повідомляється також, що наступним наприкінці березня буде виведений в капітальний ремонт енергоблок №2, модернізація якого триватиме 160 діб. Тривалість робіт обумовлює масштабний захід щодо заміни конденсаторів.
«На енергоблоках №3 і №4 ЗАЕС вже проведена заміна конденсатора турбіни, за підрахунками фахівців протягом 3-4 років шляхом додаткового виробництва електроенергії на цих енергоблоках вартість нового і дорогого обладнання повинно повністю окупитися», - цитує прес-служба заступника головного інженера енергоремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Гуріна.
«Енергоатом» уточнює, що протягом поточного року в рамках ремонтної кампанії також заплановано виконати середній ремонт енергоблоку №5, який почнеться в червні, і капітальні ремонти енергоблоків №1 та №3 у вересні та листопаді відповідно. Середній ремонт енергоблоку №6 планується почати наприкінці грудня 2019 року.
Як пояснює компанія, всі ремонти досить тривалі, оскільки обладнання потребує заміни, модернізації, додаткової уваги, що вкрай важливо в процесі безпечного і надійного виробництва електроенергії.
Як повідомляв УНІАН, «Енергоатом», в рамках програми імпортозаміщення, підписав контракт з харківським «Турбоатомом» і перейшла на використання обладнання українського виробництва для швидкохідних турбін на АЕС, відмовившись тим самим від устаткування з Росії.
«Енергоатом» у 2018 році збільшив дохід від реалізації електроенергії, порівняно з 2017 роком, на 14,4% – до 52,68 мільярда гривень.
https://economics.unian.ua/energetics/10452126-energoatom-u-berezni-vivede-na-trivaliy-remont-dva-energobloku-na-zaporizkiy-aes.html


Україна в 2018 році закупила ядерне паливо на $ 523 млн – Держстат

Україна в 2018 році придбала ядерне паливо (ЯП) на загальну суму $ 523 млн 151,4 тис.
Про це пише «Енергореформа».
За даними Державної служби статистики (Держстат), за минулий рік для українських атомних електростанцій (АЕС) було закуплено паливо російського виробництва на $ 374 млн 621,2 тис., Шведського виробництва - на $ 148 млн 530,2 тис.
Таким чином, частка закупівель Україною ядерного палива в 2018 році у «ТВЕЛ» (РФ) в грошовому еквіваленті склала 71,6%, у Westinghouse (Швеція) - 28,4%.
Як повідомлялося, Україна в 2017 році закупила ЯП на $ 533,422 млн (у РФ - на $ 368,964 млн, Швеції - на $ 164,458 млн), в 2016 році - на $ 548,81 млн (у РФ - на $ 386,782 млн, Швеції - на $ 162,028 млн) , в 2015 році - на $ 643,57 млн (у РФ - на $ 610,883 млн, Швеції - на $ 32,688 млн), в 2014 році - на $ 628,176 млн (у РФ - на $ 588,831 млн, Швеції - на $ 39,345 млн), в 2013 році - на $ 600,596 млн (всі - РФ), в 2012 році - на $ 600,334 млн (у РФ - на $ 555,355 млн, Швеції - на $ 44,979 млн).
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/21/ukraina-v-2018g-zakupila-yadernoe-toplivo-na-523-mln-gosstat/


Запаси вугілля на ТЕС та ТЕЦ зросли на понад 9,5%

Запаси вугілля на складах українських ТЕС та ТЕЦ за тиждень збільшилися на 9,57%. Про це свідчать статистичні дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості, передає УНН.
Станом на 21 лютого на українських ТЕС та ТЕЦ зберігається 1 млн 336 тис. тон вугілля, що на 116,7 тис. тонн або 9,57% більше, порівняно із обсягами запасів, які фіксувалися тижнем раніше, 14 лютого (1 млн 219,3 тис. тон).
На сьогодні на складах накопичено вугілля на 406,5 тис. тон або на 23,3% менше показника минулого року.
Загальний видобуток за 20 діб лютого 2019 року зменшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 4,8% та становить 1 млн 748 тис. тон.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1781637-zapasi-vugillya-na-tes-ta-tets-zrosli-na-ponad-9-5


За рік Україна купила ядерного палива у російської компанії на 374,6 млн доларів

В 2018 році Україна імпортувала з Росії (компанія «ТВЕЛ») ядерне паливо на суму 374,621 млн доларів, а також купила у компанії Westinghouse (з виробничих потужностей у Швеції) на 148,53 млн доларів.
Про це свідчать дані Державної служби статистики, передають Українські Новини.
В 2018 році Україна імпортувала ядерне паливо на суму 523,151 млн доларів.
Таким чином, у 2018 році частка палива Westinghouse в сумарному імпорті (у грошовому вираженні) становила 28,4%, компанії «ТВЕЛ» - 71,6%.
Як повідомляли Українські Новини, раніше стало відомо, що «Енергоатом» і «ТВЕЛ» підписали додаткову угоду до контракту на постачання ядерного палива.
«Енергоатом» заперечує звинувачення в таємному підписання додаткової угоди з російської «ТВЕЛ» на постачання ядерного палива.
https://ukranews.com/ua/news/615416-za-rik-ukrayina-kupyla-yadernogo-palyva-u-rosijskoyi-kompaniyi-na-374-6-mln-dolariv


Новий конфайнмент ЧАЕС готовий до експлуатації на 96% - голова Держагентства

Новий безпечний конфайнмент (НБК) над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС на 96% готовий до введення в експлуатацію.
Про це під час публічного звіту повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Велика увага була приділена виконанню робіт зі зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, удосконаленню механізму поводження з радіоактивними відходами, а також установленню зони спеціального промислового використання та створенню умов для розміщення об’єктів альтернативної енергетики у зоні відчуження. Вихід на фінальний етап введення в експлуатацію НБК та забезпечення його функціонування (виконано 96% робіт)», - повідомили у ДАЗВ.
Зазначається, що у січні 2019 року Державна інспекція ядерного регулювання України видала Державному спеціалізованому підприємству «Чорнобильська АЕС» окремий дозвіл на право провадження діяльності з експлуатації наявних будівельних конструкцій в межах другої черги ЧАЕС, які виконують функції огороджувального контуру нового безпечного конфайнмента, після їх підсилення та герметизації. З початком експлуатації НБК, будівельні конструкції огороджувального контуру увійдуть до складу споруди конфаймента і будуть експлуатуватись як єдиний об’єкт.
Інженери Чорнобильської АЕС та підрядні організації 35 місяців працювали у надзвичайно складних радіаційних умовах над виконанням проекту створення огороджувального контуру НБК.
«Важливим кроком для удосконалення механізму поводження з радіоактивними відходами стало затвердження механізму цільового використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами. Завдяки цьому в грудні 2018 року було завершено будівельні роботи першої черги комплексу «Вектор» й проводилися роботи з розробки проектної документації об’єктів інфраструктури для прийняття осклованих відходів з Російської Федерації», – сказав Петрук.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2646157-novij-konfajnment-cornobilskoi-aes-gotovij-na-96-golova-derzagentstva.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами