Українська традиційна енергетика: 25-31.05.2020

1000_545_1463733397-3369

Кабмін дозволив "Енергоатому" продавати електроенергію за двосторонніми договорами


Кабінет міністрів дозволив НАЕК "Енергоатом" проводити спеціальні сесії з продажу частини виробленої на атомних станціях електроенергії за двосторонніми договорами.
Відповідне рішення про внесення змін до порядку проведення електронних аукціонів з двосторонніми угодами прийнято на засіданні уряду з умовою триденного терміну доопрацювання, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
 "Ці зміни пов'язані з попередньою постановою про зміну механізму ПСО на ринку електроенергії і сприятимуть укладенню довгострокових, до одного року, договорів, а також забезпечать стабільні ціни на електроенергію для великих непобутових споживачів", - прокоментувала в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславец, представляючи проект документа.
За словами міністра, зміни в порядок проведення електронних аукціонів припускають, що виробники електроенергії на атомних станціях при наявності у них вільного ресурсу проводять спеціальну сесію з продажу електроенергії за двосторонніми договорами.
"У цих спеціальних сесіях беруть участь покупці, які купують електроенергію виключно для власного споживання", - підкреслила Буславець.
У той же час іншим своїм рішенням, прийнятим на засіданні 20 травня, Кабінет міністрів знизив для НАЕК "Енергоатом" частку обов'язкового продажу держпідприємству "Гарантований покупець" виробленої генкомпанією електроенергії до 80% з діючих 85%.
Згідно з проектом документа, "Енергоатом" зобов'язаний продавати за двосторонніми договорами на спеціальних сесіях електронних аукціонів 5% прогнозного обсягу відпуску електроенергії (затвердженого в прогнозному балансі енергосистеми на відповідний місяць).
https://biz.censor.net.ua/news/3196854/kabmin_razreshil_energoatomu_prodavat_elektroenergiyu_po_dvustoronnim_dogovoram
 
 
Енергоблок №6 Запорізької АЕС підключено до енергосистеми після проведення поточного ремонту

21 травня 2020 року о 10 годині 31 хвилині після завершення поточного ремонту енергоблок №6 Запорізької АЕС підключено до енергосистеми.
В даний час в роботі перебувають три енергоблоки Запорізької АЕС.
 На енергоблоці №3 йде 154 доба планового капітального ремонту, на енергоблоці №4 - 21 доба планового капітального ремонту, на енергоблоці №5 - 36 доба планового середнього ремонту.
Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
Радіаційний фон в районі розташування Запорізької АЕС і в санітарно-захисній зоні (територія навколо АЕС радіусом 2,5 км) – 8-12 мікрорентген на годину, що відповідає природному радіаційному фону.
https://www.npp.zp.ua/uk/node/2444
 
 
Енергоблок №3 РАЕС відключено та виведено у резерв

У зв’язку із балансово-системним обмеженням ДП «НАЕК «Енергоатом» згідно із ухваленою заявкою 21 травня 2020 року о 13:15 відключено від мережі та переведено у резерв енергоблок №3 (ВВЕР-1000). Відповідно до нового Прогнозного енергобалансу виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 рік плановий термін перебування енергоблоку у резерві – до 04.08.2020 року.
 Минулої доби на Рівненській АЕС у роботі перебували усі чотири енергоблоки із сумарним навантаженням 2256 МВт. Діє балансове обмеження. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
За минулу добу енергоблоками РАЕС вироблено 54,2 млн кВт год електроенергії, з початку місяця – 1 млрд 117,1 млн кВт год електроенергії та з початку року – 7 млрд 972,7 млн кВт год електроенергії.
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
https://www.rnpp.rv.ua/energoblok-%E2%84%963-raes-vidklyucheno-ta-vivedeno-u-rezerv.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами