Українська традиційна енергетика: 25-31.01.2021



АМКУ дозволив Smart Holding Новинського купити 25% акцій «Харківобленерго»

Антимонопольний комітет України дозволив Smart Holding бізнесмена Вадима Новинського купити 25% акцій АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Харківенергозбут».
Відповідне рішення від 28 січня опубліковане на сайті АМКУ.
За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, станом на ІІІ квартал 2020р, 65% акцій «Харківобленерго» належать Фонду держмайна, 30% - компанії «Інтер Гроус Інвестментс Лімітед», власником якої є російський бізнесмен Володимир Лук’яненко.
 
https://elektrovesti.net/74344_amku-dozvoliv-smart-holding-novinskogo-kupiti-25-aktsiy-kharkivoblenergo
 
 
На Дніпропетровщині запустили когенераційну установку на шахтному метані потужністю 1,6 МВт

У Павлограді(Дніпропетровська область) на шахті "Степова" ввели в експлуатацію когенераційну установку з виробництва електроенергії і тепла з шахтного метану потужністю 1,56 МВт.
Проект реалізувало "ДТЕК шахтоуправління" Першотравенське "(об'єднання "ДТЕК Павлоградвугілля") спільно з українською Recycling SoluJons, передає Енергореформа. 
Вироблена на когенераційній установці електро - і теплова енергія використовується на шахті для обігріву та енергопостачання блоку №2.
"На шахті "Степова", де ми щорічно отримуємо близько 2 млн тонн вугілля, у процесі видобутку виділяється велика кількість метану, який ми зараз відкачуємо за допомогою дегазаційної установки, - повідомив директор з видобутку вугілля "ДТЕК Енерго" Михайло Барабаш. – Зараз газ, який раніше просто викидали в атмосферу, перетворюється на електрику за рахунок спалювання і з мінімальним впливом на навколишнє середовище".
За словами генерального директора Recycling Solutions Дмитра Ануфрієва, в Україні переробляється тільки 1% шахтного метану. “Обсяг інвестицій у проект склав $2,6 млн, - зауважив він. – Ми відповідали за розробку технічного рішення, залучення фінансування, будівництво, запуск проекту і наразі займаємося його операційним управлінням».
Аналогічні проекти планують впровадити ще на двох шахтах об'єднання "ДТЕК Павлоградвугілля". «Це дозволить в найближчі два роки знизити парникові викиди при виробництві вугілля приблизно на 3%», - зауважують ініціатори проекту.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Dnipropetrovshchini-zapustili-kogeneratsiynu-ustanovku-na-shakhtnomu-metani-potuzhnistyu-1-6-MVt/


Кабмін взяв в управління "Укргідроенерго" та "Енергоатом", доручив підготувати документи по передачі "Укренерго", "ЗР" і "МГУ" в Міненерго
 
Кабінет міністрів України взяв на себе функції з управління корпоративними правами в ПрАТ "Укргідроенерго", ПрАТ "Нижньодністровського ГЕС" і держпідприємствах НАЕК "Енергоатом", "ТЕЦ-2" Есхар "," Калуська ТЕЦ-Нова "," Лисичанська ТЕЦ ".
Крім того, відповідно до оприлюдненого 27 січня на урядовому порталі розпорядженням №50-р від 20 січня 2021 року ДПЗД "Укрінтеренерго" передається із сфери управління Міністерства енергетики до Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.
Згідно з розпорядженням, Мінекономіки, Мінфін і Міненерго повинні подати на розгляд Кабміну проекти рішень про передачу повноважень з управління корпоративними правами в ПрАТ "НЕК" Укренерго ", АТ" Магістральні газопроводи України "(" МГУ ") і ДП" Оператор ринку "(" ОР ") в Міненерго.
Крім цього повинні бути підготовлені проекти рішень про визначення Міненерго уповноваженим органом управління державним майном газотранспортної системи, що використовуються в процесі транспортування газу магістральними трубопроводами, а також закріпленим і використовуваним "Укренерго" майном, яке не увійшло до статутного капіталу компанії.
"МГУ" належить 100% ТОВ "Оператор ГТС України", сформованому в результаті анбандлінга НАК "Нафтогаз України". Управляється Міністерством фінансів України, так само, як і "Укренерго".
"Енергоатом" і "Укргідроенерго" до останнього часу перебували в управлінні Міненерго, "ЗР" - Кабінету міністрів.
Раніше ЕлектроВісті писали, що передача НАЕК "Енергоатом" Кабінету міністрів дозволить Міністерству енергетики повернути НЕК "Укренерго" і об'єднати під його координацією операторів і регуляторів на енергоринку, вважає прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
 
https://elektrovesti.net/74315_kabmin-vzyal-v-upravlenie-ukrgidroenergo-i-energoatom-poruchil-podgotovit-dokumenty-po-peredache-ukrenergo-or-i-mgu-v-minenergo?preview=1
 

Імпорт електроенергіі в ОЕС України істотно допоміг при низьких запасах вугілля на складах ТЕС - Тарасюк

Імпортні поставки електроенергії з Білорусі в ОЕС України в січні 2021р суттєво допомогли стабільній роботі енергосистеми, оскільки запаси вугілля на складах ТЕС були мінімальними, що створювало ризики обмежень електропостачання.
Про це 28 січня під час презентації роботи регулятора в парламенті заявив голова НКРЕКУ Валерій Тарасюк.
«Імпорт насправді себе виправдав саме в січні, тому що склади ТЕС були на мінімумі і навіть на межі загрози віялових відключень, обмежень електропостачання. Імпорт в деякій мірі навіть допоміг, тому треба дуже обережно і виважено підходити до таких рішень (щодо обмежень імпорту - ред.)», - сказав він.
Також Тарасюк зазначив, що на сьогодні комісія не має прав обмежувати імпорт в ОЕС України, проте, якщо Верховна Рада і надасть це право, то регулятор разом з депутатами буде обговорювати доцільність введення обмежень.
За словами Тарасюка, комісія почала перевірку компаній-операторів ТЕС для з'ясування питання низьких запасів вугілля.
Україна почала імпорт електроенергії з Білорусі в ОЕС з 3 січня 2021р, його обсяги зросли в 2,6 рази протягом 13-25 січня - до 9,8 тис МВт * год на добу.
Нагадаємо, що запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня склали 455 тис. Тонн, що є історичним мінімумом, і не забезпечує енергетичну безпеку країни.
 
https://elektrovesti.net/74316_import-elektroenergii-v-oes-ukrainy-sushchestvenno-pomog-pri-nizkikh-zapasakh-uglya-na-skladakh-tes-tarasyuk?preview=1

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами