Українська традиційна енергетика: 24.02-01.03.2020



Уряд чекає до кінця тижня даних ОДА про “чорний” видобуток копалин


Лише Тернопільська, Харківська та Чернівецька обласні державні адміністрації на сьогодні надали інформацію про факти імовірного незаконного видобування корисних копалин у регіонах.
Про це написав прем’єр-міністр Олексій Гончарук у Telegram.
 «Два тижні тому я давав доручення надати інформацію про факти імовірного незаконного видобування корисних копалин у регіонах.
На сьогодні це зробили лише три ОДА — Тернопільська, Харківська та Чернівецька», — наголосив Прем’єр-міністр.
За його словами, 7 областей взагалі нічого не подали, решта 15 областей — надали інформацію частково або повністю відсутню інформацію щодо координат цих об’єктів.
Гончарук заявив, що «до кінця цього тижня в уряду та керівництва Держгеонадра має бути ВСЯ інформація від УСІХ областей».
«Держгеонадра також підготують відповідний план заходів», — додав він.
Прем’єр підкреслив, що уряд ліквідовує тіньові ринки і корупційні схеми в різних галузях — обіг деревини, гральний бізнес, забудовники, АЗС, і всі органи держави мають розглядати це як комплексну стратегію.
«Ті, хто думають, що це тимчасові заходи для «галочки» – дуже помиляються. Без документів працювати ніхто не буде. Це — нова реальність. Без жодних виключень», — зауважив він.
http://oilreview.kiev.ua/2020/02/19/uryad-chekaye-do-kincya-tizhnya-danix-oda-pro-chornij-vidobutok-kopalin/


Китай очікує від України держгарантій для інвестування 600 млн доларів в будівництво нового блоку Слов'янської ТЕС

Китай очікує надання Україною державних гарантій для інвестування 600 млн доларів в будівництво нового блоку Слов'янської ТЕС (ПАТ "Донбасенерго").
Про це повідомив радник з торгово-економічних питань Посольства КНР в Україні Лю Цзюнь.
"Китайська сторона готова інвестувати в цей проект понад $ 600 млн за умови надання держгарантії українською стороною", - сказав він.
 Цзюнь нагадав, що інвестиційний договір між Dongfang Electric International Corporation (DEIC) і "Донбасенерго" на спільну реалізацію проекту був підписаний ще в грудні 2018 року.
"Будівництво шостого енергоблоку - це новий серйозний потенційний спільний проект України та КНР. Я впевнений, його реалізація принесе велику вигоду і для українського народу, і для китайських підприємств", - зазначив він.
Як повідомлялося, контракт між DEIC і "Донбасенерго" передбачає будівництво на Слов'янській ТЕС блоків №6А і №6Б по 330 МВт кожен з використанням технології ЦКШ (спалювання твердого палива в циркулюючому киплячому шарі).
Ціна контракту складає $ 684,296 млн. Фінансування реконструкції має бути здійснено на 70% за рахунок кредитних коштів китайського банку.
Реалізація проекту продовжить ресурс СлТЕС на 40 років, підвищить ефективність роботи, скоротить питома витрата палива і витрати на технічне обслуговування. Нові блоки будуть відповідати всім технічним вимогам ENTSO-E і європейським директивам охорони навколишнього середовища. Проект дозволить значно знизити собівартість виробленої електроенергії, спалювати низькосортне вугілля без застосування природного газу в діапазоні навантажень 40-100%.
"Донбасенерго" володіє Старобешівської (розташована на окупованій території) і Слов'янської ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, в т.ч. потужність СлТЕС становить 880 МВт. В кінці березня 2017 року генкомпанію заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частини структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольною території.
ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належить державі.
https://elektrovesti.net/69734_kitay-ozhidaet-ot-ukrainy-gosgarantiy-dlya-investirovaniya-600-mln-dollarov-v-stroitelstvo-novogo-bloka-slavyanskoy-tes

 
Оржель: Йдуть останні роки, коли можна інвестувати у видобуток вугілля

Уряд розробляє 10-річну програму по закриттю державних шахт.
 Міністерство енергетики та захисту довкілля планує закрити всі державні шахти, нездатні конкурувати, менш ніж за десять років. Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель на презентації доопрацьованого проекту Концепції "зеленого" енергетичного переходу до 2050 року.
За його словами, зараз йдуть останні роки, коли можна інвестувати у видобуток вугілля. "Ми можемо вкласти тільки в закриття шахт. Це не буде шокова терапія. Це буде поступово, із закриттям соціального питання", - сказав міністр.
Уряд розробляє 10-річну програму, яка передбачає "реконверсію регіонів, де з видів діяльності - тільки держшахти", повідомив Оржель. "Але думаю, що ми це зробимо швидше", - додав він.
На його думку, собівартість видобутку вугілля на державних шахтах повинна бути близько 1000 грн за тонну, щоб успішно конкурувати з газом, який може стати вигідніше використовувати для виробництва електроенергії.
"Газ є більш екологічним паливом. До того ж ще й ціна на нього повинна впасти вже цього літа (до $ 80 за тисячу кубометрів. - Ред.)", - зазначив міністр енергетики.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/orjel-idut-poslednie-gody-kogda-mojno-investirovat-v-dobychu-uglya
 
 
"Лавочка повинна закритися": Президент доручив Оржелю провести "вугільний" аудит

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель має у найкоротший термін провести фінансовий та кадровий аудит всіх українських вугільних підприємств.
 Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час всеукраїнської наради працівників вугільної галузі 25 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Я доручаю пану Оржелю в найкоротший термін провести повний фінансовий та кадровий аудит вугільних підприємств, прозвітувати публічно і передати результати до правоохоронних органів", - наголосив Зеленський.
Він додав, що замість того, щоб інвестувати в модернізацію шахт, безпеку шахтарів та вчасно виплачувати зарплату, хтось заробляв мільйони, але "лавочка повинна бути закрита".
"Термін "смотрящіє за шахтами", до речі, має зникнути так само, як і самі смотрящіє", - заявив Президент України.
Як повідомляв Укрінформ, Зеленський доручив уряду впродовж березня-квітня повністю погасити гірникам заборгованість із зарплати, яка нині становить 1,1 млрд грн.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2883737-lavocka-povinna-zakritisa-prezident-doruciv-orzelu-provesti-vugilnij-audit.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами