Українська традиційна енергетика: 24-30.12.2018



Рада продовжила мораторій на закриття державних шахт

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі».
За законопроект № 9049 проголосували 230 парламентаріїв.
У пояснювальній записці зазначається, що в разі неприйняття запропонованого законопроекту про продовження дії положення про тимчасове призупинення виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень щодо державних вугледобувних підприємств до 1 січня 2022 року, з 1 січня 2019 року «можна очікувати повного блокування роботи державних вугледобувних підприємств, що поставить під загрозу існування державного сектора вугільної галузі і послабить енергетичну безпеку України в цілому».
Метою документа є продовження дії до 1 січня 2022 роки перехідного періоду, необхідного для сталого розвитку державного вугільного сектора, реалізації затверджених стратегічних заходів з технічного переоснащення шахт і поліпшення їх техніко-економічних показників, а також узгодження положень деяких нормативно-правових актів між собою.
Відповідно до законопроекту тимчасово, до 1 січня 2022 року, підлягають зупиненню виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень щодо державних вугледобувних підприємств. В цей же період не порушуються справи про банкрутство державних вугледобувних підприємств.
http://oilreview.kiev.ua/2018/12/19/rada-prodlila-moratorij-na-zakrytie-gosudarstvennyx-shaxt/


На Рівненській АЕС модернізують систему автоматичного управління РДЕ

На Рівненській АЕС відбулася установча передстартова нарада за участю представників компанії «NUVIA a.s.» (Чеська Республіка), ТОВ «Вестрон» та провідних фахівців РАЕС. Спеціалісти обговорили питання щодо реалізації заходів з модернізації системи автоматичного управління резервної дизельної електростанції (САУ РДЕС) в рамках запланованої ремонтної кампанії на енергоблоці №4 Рівненської АЕС згідно з Комплексною зведеною програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків (КзПБ).
Нарада відбувалася під головуванням Андрія Козюри заступника головного інженера РАЕС з електрообладнання та систем контролю і управління, за участі представників цеху теплової автоматики та вимірювань (ЦТАВ) – куратора заходу, фахівців управління капітального будівництва, електроцеху, цеху забезпечуючих систем. Співпрацювати в рамках обумовлених заходів Рівненська АЕС буде з чеською компанією «NUVIA a.s.», яка на сьогоднішній день акцептована переможцем конкурсних торгів та постачатиме усе необхідне обладнання в ході модернізації.
«Завданням сьогоднішньої наради є визначення пріоритетних напрямків реалізації заходів з модернізації САУ РДЕС, чітких термінів розробки документації, поставки обладнання на проммайданчик РАЕС. Зокрема нарада проводилась з метою обговорення процедурних питань, які пов’язані з внесенням змін до специфікацій товарів. В ході засідання визначались обсяги даних, які будуть необхідні для розробки подальшої проектної документації», – зазначив Віталій Корольчук начальник цеху теплової автоматики та вимірювань.
«Одним із пріоритетних завдань 2019 року для фахівців Рівсненської АЕС є модернізація САУ РДЕС на 41 комірці (комірка каналу системи безпеки енергоблоку №4 РАЕС) і на 44 комірці – загальностанційної дизель-генераторної станції, – коментує Андрій Козюра заступник головного інженера РАЕС з електрообладнання та систем контролю і управління. Наразі кваліфікаційно 44 комірка належить до системи нормальної експлуатації. Обладнання, яке буде поставлено чеськими колегами, повинно відповідати вимогам третього класу безпеки. Тому сьогодні ми маємо оперативно і конструктивно попрацювати, сформувавши протокол засідання, який необхідно затвердити й підписати, аби далі успішно співпрацювати», – наголосив А.Козюра.
Наступна стартова нарада відбудеться в НАЕК «Енергоатом» за участі компанії-переможця конкурсних торгів, компанії-виробника самого обладнання і фахівців РАЕС. Будуть визначенні основні реперні моменти щодо вчасного виконання усіх обумовлених заходів з урахуванням термінів ППР енергоблоку №4 Рівненської АЕС, який розпочнеться вже з нового року.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_rivnenskij_aes_modernizuut_sistemu_avtomaticnogo_upravlinna_rdes-7129


ДТЕК: Росія вже вивезла близько 5 мільйонів тонн вугілля з непідконтрольного Донбасу

За весь період конфлікту з непідконтрольною української влади території Донбасу в сторону Росії було вивезено близько 5 мільйонів тонн вугілля з метою експорту в треті країни. Про це розповів представник офісу компанії «ДТЕК Енерго» Антон Гончарук під час засідання круглого столу «Реінтеграція Донбасу. Підсумки 2018 року »в Києві, передає кореспондент« Новин Донбасу».
Представник компанії зазначив, що це приблизні підрахунки компанії, яка володіє шахтами на непідконтрольною території, проте не може ними керувати через дії угруповань «Л-ДНР». Гончарук нагадав, що на територію РФ через неконтрольовані прикордонні пункти в місяць вивозиться 400-500 тисяч тонн. Частина вугілля експортується в інші країни, частина - витрачається в Росії.
Гончарук також повідомив, що для транспортування вугілля Росія використовує два порти - Ростовський в Азовському морі, а також порт Усть-Луга в Балтійському морі. Останній порт почали використовувати для експорту донбаського вугілля з 2018 року.
Компанія ДТЕК управляє енергетичними активами групи СКМ Ріната Ахметова.
http://novosti.dn.ua/news/287465-dtehk-rossyya-uzhe-vyvezla-okolo-5-myllyonov-tonn-uglya-yz-nepodkontrolnogo-donbassa


Щодо публікації у виданні «Дзеркало Тижня» про нібито таємну додаткову угоду із ВАТ «ТВЕЛ»

Напіврозпад колись найфаховішого та впливовішого ЗМІ продемонструвало «Дзеркало тижня» статтею щодо поставок ядерного палива на українські АЕС. Ексклюзивне інтерв’ю президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, яке він оперативно, три тижні тому, дав редакторові відділу «Економічна політика» видання «Дзеркало тижня» пані Аллі Єрьоменко на її прохання, так і не було опубліковане. Натомість у статті, що готувалася майже місяць, спотворені не лише вирвані з контексту цитати, але і достовірна інформація, що лише побіжно згадується у статті.
Так, закид про «втаємничення» інформації про додаткову угоду з ВАТ «ТВЕЛ» не відповідає дійсності, оскільки про її укладання було поінформовано не лише українську владу, але й усіх представників американського уряду та енергетичної галузі США, з якими відбувалися зустрічі. Зокрема, делегацію Комісії ядерного регулювання (U.S. Nuclear Regulatory Commission, NRC) на чолі з комісіонером Стівеном Бернсом, директора Офісу Міністерства енергетики США в Україні пані Хізер Белл, міністра енергетики США Ріка Перрі та заступника голови Департаменту енергетики США Едварда МакГініса. Жодних зауважень щодо укладання додаткової угоди з боку американської сторони не прозвучало. Зауважимо, що про укладання додаткової угоди з ВАТ «ТВЕЛ» інформація звучала навіть на комітетських слуханнях, що проводив Комітет ВР України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, причому представник Дзеркала тижня був присутній на цьому засіданні.
Така ж маніпуляція спостерігається і зі згадкою про лист на адресу уряду про необхідність проведення наради у закритому режимі. Адже на ній розглядалася конфіденційна інформація, що міститься у контрактних документах стосовно поставок ядерного палива – з боку ВАТ «ТВЕЛ» і Westinghouse.
Більш того, видання добре проінформоване, що приводом для підписання додаткової угоди стало якраз розширення поставок ядерного палива виробництва Westinghouse, а відтак умови документу передбачають:
• не збільшення, як пише «ДТ», а скорочення обсягів поставок російського палива;
• не продовження, як пише «ДТ», а обмеження 2025 роком строків поставок російського палива;
• перегляд методики ціноутворення на російське паливо, з метою врахування поточних тенденцій на світовому ринку ядерних матеріалів та покращення цінових умов для ДП «НАЕК «Енергоатом».
Маніпулювання «Дзеркалом тижня» інформацією найкраще ілюструє анекдот про те як виходить новина: Рабінович у Фішера виграв в шахи. Після перевірки інформації виявляється, що не Рабінович, а Іванов; не в шахи, а на більярді, і не виграв, а програв.
Тим більше, що НАЕК «Енергоатом» був і залишається світовим лідером з диверсифікації джерел поставок ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 та стартовим майданчиком для компанії Westinghouse для подальшої експансії на світові ринки палива для реакторів ВВЕР. Причому фінансування проекту кваліфікації ядерного палива на всіх його етапах відбувалося не за рахунок компанії Westinghouse, а – на першому етапі за рахунок Держдепу (в рамках Міжнародної програми ядерної безпеки - МПЯБ), а після її завершення – за рахунок НАЕК «Енергоатом» та частково - Westinghouse. Протягом останнього часу НАЕК «Енергоатом» створено всі можливі умови для надійного та стабільного забезпечення АЕС ядерним паливом, зокрема:
• впроваджено реальну диверсифікацію постачання ядерного палива на АЕС України шляхом суттєвого збільшення кількості енергоблоків ВВЕР 1000, що використовують паливо Westinghouse - більше половини парку реакторів ВВЕР 1000 в Україні з 2021 року;
• включено до контракту з компанією Westinghouse умову щодо постачання палива для усіх 13 енергоблоків ВВЕР 1000 протягом 12 місяців з моменту виникнення такої потреби (розміщення замовлення);
• створено запас ядерного палива в обсязі, що забезпечує безперебійну роботу українських АЕС протягом більше одного року.
Завдяки цим заходам на даний час повністю виключений ризик виникнення дефіциту ядерного палива у випадку форс-мажорних обставин або недружніх дій з боку РФ.
Саме таким чином має відбуватися реальна диверсифікація джерел поставок енергоресурсів, метою якої є уникнення залежності від будь-якої монополії.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/sodo_publikacii_u_vidanni_dzerkalo_tizna_pro_nibito_taemnu_dodatkovu_ugodu_iz_vat_tvel-7140


«Донбасенерго» і Dongfang Electric International Corporation підписали контракт на будівництво нових енергоблоків на Слов’янській ТЕС

20 грудня 2018 року відбулось урочисте підписання інвестиційного договору між ПАТ «Донбасенерго» та китайською компанією Dongfang Electric International Corporation (м. Ченду, провінція Сичуань). Угода передбачає спільну реалізацію проекту з реконструкції енергоблока №6 Слов’янської ТЕС. Проект увійшов до переліку перспективних для спільної реалізації урядів України та Китайської Народної Республіки.
Участь у церемонії підписання взяли Перший Віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко та Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей. Підписували договір Генеральний директор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко та Президент китайської компанії-партнера Луо Чжиган.
Контрактом передбачено розділення енергоблока №6 на два нові сучасні енергоблоки №6б та №6а потужністю 330 МВт кожний за технологією циркулюючого киплячого шару. Ціна контракту складає 684 295 700 USD.
Згідно з планом блок №6б буде введений в експлуатацію в липні 2022 року, блок №6а – у липні 2023 року. На нових промислових потужностях буде використовуватись вугілля газової марки.
Мета проекту – підвищити ефективність роботи ТЕС, продовжити ресурс її використання на 40 років, скоротити питомі витрати палива та витрати на технічне обслуговування. Крім того, будуть створені нові потужності в енергодефіцитному регіоні з розвиненою інфраструктурою, а енергетична система України отримає додаткові маневрові потужності.
Реалізація проекту сприятиме підвищенню надходжень до державного та місцевого бюджетів і державних цільових фондів, розвитку суміжних галузей України та матиме позитивний соціальний ефект. На період реконструкції енергоблоку №6 буде створено 1500 робочих місць, від початку експлуатації нових потужностей роботою будуть забезпечені 340 осіб. Активізація будівельних робіт забезпечить розвиток інфраструктури м. Миколаївка Донецької області.
Нові енергоблоки відповідатимуть усім технічним вимогам ENTSO-E, екологічним вимогам законодавства України та вимогам Європейських директив з охорони навколишнього природного середовища.
Реконструкція енергоблока №6 Слов’янської ТЕС дозволить значно знизити собівартість виробленої електроенергії, спалювати низькосортне вугілля без додавання природного газу в діапазоні навантажень 40-100%.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/donbassenergo_i_dongfang_electric_international_corporation_podpisali_kontrakt_na_stroitelstvo_novyh_energoblokov_na_slavjanskoj_tes_

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами