Українська традиційна енергетика: 24-30.08.2020

11616

Кабмін змінив формулу розрахунку мінімальної ціни на електроенергію "Енергоатому"


Кабінет міністрів вніс зміни в положення про покладання спеціальних зобов'язань (ПСО) на учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів в частині визначення собівартості електроенергії, виробленої НАЕК "Енерготаом".
Як передає БізнесЦензор, відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 19 серпня.
Як пояснив заступник міністра енергетики Юрій Бойко, зміни пропонується внести до постанови Кабміну про ПСО на ринку електроенергії.
 "Зміна стосується одного слова пункту 9. З метою більш коректного обліку показника собівартості пропонується у формулі визначення ціни покриття собівартості використовувати не повну, а виробничу собівартість. Таким чином ми зможемо виключити ті види діяльності НАК" Енергоатом ", які не стосуються до ффункціонірованія ПСО. зокрема діяльність ТашликскоийГАЕС, Олександрівської ГЕС і теплопостачання міст-супутників ", - сказав заступник міністра.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів 5 серпня ухвалив постанову про внесення змін до чинної модель ПСО, які передбачають продаж НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" електроенергії "ГарПоку" за ціною 10 грн / МВт-год.
"Енергоатом" має продавати "ГарПоку" обсяги електроенергії, необхідні для забезпечення населення, "Укргідроенерго" - 30% свого ресурсу.
До прийняття постанови "Енергоатом" повинен був продавати 80% електроенергії "ГарПоку" для забезпечення населення за ціною 566,7 грн / МВт-год.
У той же час, згідно з постановою Кабміну №694 від 5 серпня, про внесення змін до положення про покладання спеціальних зобов'язань на учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку, НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" повинні забезпечувати середньозважену ціну продажу електроенергії на всіх комерційних сегментах на рівні не нижче ціни покриття собівартості, вирахуваною за спеціальною формулою. На думку "Енергоатома", це не дозволить йому конкурувати на ринку з іншими гравцями.
https://biz.censor.net.ua/n3214698
 
 
216 мільйонів гривень "Центренерго" уже направив державним шахтам

До кінця місяця сума розрахунків із державними вугледобувними підприємствами сягне понад 400 мільйонів гривень, таким чином усі розрахунки ПАТ "Центренерго" із шахтарями будуть виконані на 100%.
Сподіваємося, ці кошти допоможуть шахтам збільшити видобуток, і як наслідок - зменшити собівартість продукції та зробити умови праці шахтарів безпечнішими.
Отримати ресурси для розрахунків за вугілля українського видобутку державній енергогенеруючій компанії вдалося завдяки продажу з аукціону електроенергії на період до кінця року.
 Нагадаємо, тривалі складні перемовини з державними банками за участю Міненерго про відкриття кредитної лінії для розрахунків із вітчизняними шахтами, не дали результату. "Ощадбанк" відмовив категорично, "Укргазбанк" досі не дав відповіді.
Відтак, ПАТ "Центренерго" очікує системних і принципових рішень уряду для виправлення кризової ситуації на енергетичному ринку. Свої пропозиції для виведення ПАТ "Центренерго" з боргів та порятунку вугільної галузі України компанія надала прем'єр-міністру, міністерству енергетики та НКРЕКП.
Ідеться, зокрема, про наближення ціни на вугілля державних шахт до ринкової, а також встановлення рівних і прозорих умов для усіх гравців ринку електроенергії, незалежно від права власності.
http://www.centrenergo.com/post/216-mil-yoniv-griven-tsentrenergo-uzhe-napraviv-derzhavnim-shakhtam/
 
 
Укргідроенерго візьме участь у реалізації інвестпроекту з будівництва заводу електролізного виробництва водню

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Запоріжжя було підписано Меморандум щодо співробітництва в будівництві заводу електролізного виробництва водню в Україні між компанією Укргідроенерго та ТОВ "Н2".
 Меморандум, який передбачає розвиток інноваційного напрямку в енергетиці, підписали в. о. генерального директора Укргідроенерго Богдан Сухецький та директор ТОВ "Н2" Андрій Жовнер.
Реалізація цього проекту дозволить залучити інвестиції, обсягом близько 300 млн. євро та створити нові робочі місця. Співробітництво передбачає будівництво виробничих потужностей з постійним споживанням електроенергії.
«Ми вітаємо та підтримуємо інноваційні рішення задля розвитку вітчизняної енергетики. Зі свого боку ми готові надавати необхідну підтримку», - зазначив під час підписання Меморандуму в. о. генерального директора Укргідроенерго Богдан Сухецький.
https://uhe.gov.ua/media_tsentr/novyny/ukrgidroenergo-vizme-uchast-u-realizacii-investproektu-z-budivnictva-zavodu
 
Відбулася нарада щодо корпоратизації Енергоатома

У Міністерстві енергетики відбулася нарада, на якій обговорили можливі варіанти корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом».
Корпоратизація ДП «НАЕК «Енергоатом» передбачена Кредитною угодою між ДП «НАЕК «Енергоатом» та ЄБРР та ратифікованою Верховною Радою України Гарантійною угодою (Україна: «Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій»).
На сьогоднішній нараді представники Міненерго, НАЕК «Енергоатом», консультанти з міжнародних організацій обговорювали варіанти щодо найбільш оптимального з юридичної точки зору сценарію корпоратизації підприємства.
 «Ми разом маємо провести пофакторний аналіз плюсів, мінусів і ризиків кожного сценарію та обрати оптимальний варіант. До кінця наступного тижня потрібно підготувати зведений аналіз для подальшого обговорення із представниками уряду», – зазначив  заступник Міністра енергетики Юрій Бойко.
Нагадаємо, відповідно до Указу Президента України до кінця 2020 року необхідно вжити заходів стосовно здійснення підготовки та проведення корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом», у тому числі, розробити та внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект.
12 серпня під головуванням Прем’єр-міністра України відбулася нарада з представниками усіх зацікавлених сторін, у тому числі Міненерго, щодо підготовки до корпоратизації підприємства.
Як повідомлялося раніше, 31 червня Міненерго затвердило нову редакцію ДП «НАЕК «Енергоатом», що передбачає запровадження на підприємстві інституту корпоративного управління. Статут передбачає  утворення на державному підприємстві Наглядової ради у складі семи членів, чотири з яких повинні відповідати критеріям незалежності та вимогам, встановленим законодавством.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=6E8D5ECFCD1446A1BC80FC710F0DDA19.app1?art_id=245466082&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами