Українська традиційна енергетика: 24-30.05.2021

23575-електроенергія_в

НКРЕКП спроcтила процедуру надання послуг з приєднання до електромереж

28.04.2021 на відкритому засіданні Комісії прийнято постанову НКРЕКП № 717 «Про затвердження змін до Кодексу систем розподілу». Зазначені зміни до Кодексу систем розподілу набирають чинності з 01.06.2021.
Повідомляє НКРЕКП.
Ключові нововведення, запроваджені Регулятором для спрощення отримання замовниками послуг з приєднання:
·        запровадження публічних договорів про приєднання
·        спрощення для замовників прийняття (акцептування) умов договору про приєднання до електричних мереж
·        зменшення кількості документів, що додаються до заяви про приєднання
·        зменшення кількості процедур надання послуги
·        прозорість надання послуг з приєднання
·        спрощено процедуру фіксації надання ОСР послуги з приєднання.
Читайте у Терміналі: НКРЕКП обмежила імпорт е/е з Білорусі та Росії лише до 1 жовтня.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/28/nkrekp-sproctila-proceduru-nadannya-poslug-z-priyednannya-do-elektromerezh/
 
 
Міненерго розбирається із кредиторською та дебіторською заборгованістю Енергоринку

Міненерго наголошує на необхідності внесення змін до законодавства для розблокування ситуації з кредиторською та дебіторською заборгованістю ДП «Енергоринок».
Про це заявив перший заступник Міністра енергетики Юрій Власенко 27 травня 2021 року під час обговорення ситуації з боргами державного підприємства на онлайн ток-шоу Energy Freedom.
Перший заступник Міністра повідомив, що на момент старту нового ринку 1 липня 2019 року накопичено 27 млрд гривень боргів на оптовому ринку електричної енергії. З цієї суми понад 40% (11,6 млрд) складає заборгованість ДП «Енергоринок» перед державним підприємством НАЕК «Енергоатом».
«Ця заборгованість важким тягарем лежить насамперед на виробниках електричної енергії та негативно впливає на їх можливість повноцінно працювати вже в новій моделі ринку», – зазначив Юрій Власенко.
У червні минулого року для вирішення проблеми було прийнято Закон 719-ІХ, який передбачав низку механізмів врегулювання: проведення взаєморозрахунків, погашення (списання) заборгованості, а також відступлення права вимоги або заміну сторони у зобов’язанні. Проте дію Закону було фактично призупинено при прийнятті Державного бюджету на 2021 рік.
Наразі на розгляді Парламенту перебувають чотири законопроєкти, які дозволять розблокувати реалізацію Закону 719-ІХ. Юрій Власенко зазначив, що після затвердження законопроєктів наступним кроком має стати прийняття постанов Уряду, які допоможуть владнати ситуацію.
«Хочу підкреслити, що проєкти цих постанов Міненерго вже розроблено», – сказав перший заступник Міністра.
На думку Юрія Власенка, для успішного врегулювання проблеми заборгованості, сформованої в оптовому ринку електричної енергії, необхідні скоординовані зусилля різних органів влади, насамперед – Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики, Мінфіну та ДП «Енергоринок».
«Цей процес іде не так швидко, як планувалося. Тому потрібно продовжувати тісну співпрацю і крок за кроком рухатись у цьому напрямку», – підсумував перший заступник Міністра.
«Термінал» писав, на сайті Верховної ради оприлюднено текст законопроекту № 4624 про підтримку ДП «НАЕК «Енергоатом», що передбачає додатковий випуск облігацій внутрішньої державної позики на 7,3 млрд грн з метою погашення критичної заборгованості атомників.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/28/minenergo-rozbirayetsya-iz-kreditorskoyu-ta-debitorskoyu-zaborgovanistyu-energorinku/
 
 
Кабмін призначив першого заступника голови ДІЯРУ

Кабінет міністрів  призначив першим заступником голови Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) Олега Корикова.
Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму «Телеграм-каналі».
Кориков має досвід роботи головою департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу в Міненерговугілля, директором з інвестицій НАЕК «Енергоатом», начальником управління з проєктів та інвестицій Південно-Української АЕС, заступником гендиректора ДСП «Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами».
«Термінал» писав, протягом 2020 року, через карантинні заходи, які були запроваджені в Україні у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції у світі, Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) втричі зменшила кількість інспекційних перевірок ядерних об’єктів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/27/kabmin-priznachiv-pershogo-zastupnika-golovi-diyaru/
 
 
Галущенко: Україна має всі можливості стати експортером електроенергії

Україна має всі можливості стати експортером електроенергії.
Про це на сторінці у Фейсбук написав міністр енергетики Герман Галущенко.
«Для цього маємо розвивати власні потужності. Це стосується не тільки добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, але й розвитку генерації на основі ВДЕ, високоманеврової генерації та систем накопичення енергії», — написав він.
Міністр також додав, що відомство активно працює над стимулами для розвитку цих напрямків.
«Це відповідає і потребам України, і нашим міжнародним кліматичним зобов’язанням», — додав він.
«Термінал» писав, Україна в І кварталі зменшила експорт електроенергії в 4 рази, імпорт — на 40%.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/27/galushhenko-ukra%d1%97na-maye-vsi-mozhlivosti-stati-eksporterom-elektroenergi%d1%97/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами