Українська традиційна енергетика: 23-29.12.2019



ДІЯРУ провела громадські слухання з питання продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС

17 грудня в Южноукраїнську пройшли громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблока №3 Южно-Української атомної електростанції. Організатором заходу була Державна інспекція ядерного регулювання України. Ці слухання стали знаковими для Компанії, адже вперше продовження ресурсу енергоблока відбувається до завершення проектного строку експлуатації. ЮУАЕС-3 - вже одинадцятий атомний енергоблок в Україні, ресурс якого буде продовжений.
Ще одна особливість - активна зона реактора третього енергоблока ЮУАЕС повністю завантажена паливом Westinghouse. До речі, як повідомили журналістам організатори та учасники слухань, наприкінці поточного року Держатомрегулювання отримає повний пакет обґрунтовуючих документів і цього річ або на початку наступного року НАЕК "Енергоатом" може отримати ліцензію на промислову експлуатацію палива Westinghouse. Громадські слухання є обов’язковим елементом передбаченої законодавством України процедури, що передує отриманню дозволу на довгострокову експлуатацію атомного енергоблока. Впродовж жовтня питання обговорювалось в десяти територіальних громадах зони спостереження ВП ЮУАЕС.
У громадських слуханнях взяли участь голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, генеральний директор Директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості Мінекоенерго України Олександр Шуст, т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Павло Павлишин, голова громадської ради при Держатомрегулюванні Сергій Денісенко.
«Захід проводиться з метою залучення громадськості до обговорення рішень, які можуть впливати на стан навколишнього середовища, та надання можливості вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади. Усі необхідні документи, що передували підготовці енергоблока №3 ЮУАЕС до продовження експлуатації є у вільному доступі, тож ознайомитися з ними можуть усі охочі», - зауважив голова ДІЯРУ Григорій Плачков.
Представник Мінекоенерго Олександр Шуст зазначив, що продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС України є надзвичайно важливим питанням - і для економічної, і для енергетичної безпеки країни. «Міністерство енергетики та захисту довкілля підтримує продовження терміну експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС за умови неухильного дотримання норм і правил ядерної та радіаційної безпеки».
Т.в.о. президента Енергоатома Павло Павлишин підкреслив, що на сьогодні «проведена величезна робота, щоб ми вийшли на той етап, на якому знаходимось. Не треба боятися продовження терміну експлуатації енергоблоків. Це загальносвітова практика. 70% реакторів у світі сьогодні експлуатаються з продовженим терміном. Ми з вами на правильному шляху: 53-55% генерації електроенергії - це внесок нашої компанії в енергозабезпечення України».
Модератор заходу, голова громадської ради при Держатомрегулюванні Сергій Денісенко зазначив: «Мета заходу – почути думки громади і їх врахувати. Пропозиції та зауваження можна надавати до 22 грудня».
Доповідаючи на громадських слуханнях, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко в першу чергу подякував усім за роботу; перелічив заходи, які були впроваджені на енергоблоці №3 з метою підвищення його безпеки; окремо зупинився на Звіті з періодичної переоцінки безпеки. «Результати комплексного аналізу безпеки, прогнозованого технічного стану обладнання енергоблока №3, впливу старіння, проведеної модернізації, досвіду експлуатації підтверджують можливість безпечної експлуатації енергоблока до наступної переоцінки безпеки – до 10 лютого 2030 року», - підкреслив Володимир Лісніченко.
В обговоренні питання брали участь мешканці Южноукраїнська, Вознесенської екологічної організації «Зелений світ», а також міський голова Южноукраїнська та очільники сусідніх громад. Мери міст Южноукраїнськ та Вознесенськ, голова Олександрівської об’єднаної територіальної громади підтримали продовження терміну експлуатації енергоблока №3. Голови сусідніх громад вказали на добрі партнерські стосунки з атомною електростанцією: за рахунок коштів компенсації населені пункти зони спостереження ЮУАЕС мають можливість вирішувати важливі соціальні питання.
Підсумував роботу голова Держатомрегулювання Григорій Плачков: «Так, дійсно була проведена дуже велика робота. 23 грудня відбудеться колегія Держатомрегулювання, де буде остаточно прийматись рішення щодо продовження строку експлуатації енергоблока №3, а також будуть внесені зміни до ліцензії експлуатуючої організації. Всіх запрошую – громадські та екологічні організації. Я дякую вам за вашу присутність, за вашу позицію, за ваші думки».
Участь у громадських слуханнях взяли 874 особи. Із них 111 - представники громадських організацій та ЗМІ.
http://www.energoatom.com.ua/ua/actvts-16/p/diaru_provela_gromads_ki_sluhanna_z_pitanna_prodovzenna_stroku_ekspluatacii_energobloka_no3_uuaes-45635%20
 
 
"Енергоатом" протягом двох місяців отримає ліцензію на промислову експлуатацію палива Westinghouse

Оператор українських АЕС наразі готує обгрунтування для отримання такої ліцензії.
ДП "НАЕК "Енергоатом" наприкінці грудня - на початку січня може отримати ліцензію на промислову експлуатацію палива Westinghouse, оскільки ядерний регулятор не має заперечень до використання цього палива. Про це під час громадських слухань з питання продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС сказав голова державної інспекції з ядерного регулювання Григорій Плачков, повідомляє "Українська енергетика"
 "У ДІЯРУ до палива Westinghouse, до його дослідно-промислової експлуатації питань немає. Воно експлуатується безпечно. Думаю, що зробимо це (видачу ліцензії на промислову експлуатацію палива Westinghouse на блоці №3 ЮУАЕС, - ред.) або під новий рік, або на початку наступного року", - сказав Плачков.
Він відзначив, що 23 грудня 2019 року ДІЯРУ також ухвалюватиме рішення про продовження експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС у понадпроектний термін за результатами періодичної переоцінки безпеки. За словами Плачкова, у ході громадських обговорень населення, яке проживає у 30-ти кілометровій зоні спостереження, підтримало продовження строку служби та експлуатації енергоблоку №3 ЮУАЕС.
Енергоблок №3 ЮУАЕС став першим, на якому активна зона реактора повністю завантажена паливом Westinghouse. Т.в.о. президента "Енергоатома" Павло Павлишин відзначив, що це не вплинуло кардинально на роботи, які проводилися для продовження строку експлуатації блоку.
"Ніяких особливостей не було, паливо є паливо. Воно ліцензоване. Просто інший виробник, інші розрахунки", - сказав Павлишин.
Нагадаємо, що у 2018 році енергоблок №3 Южно-Української АЕС став першим енергоблоком в Україні, який почав працювати виключно на паливі компанії Westinghouse. У ході планово-попереджувального ремонту (ППР), який завершився 16 липня 2019 року, в активну зону енергоблока було завантажено 163 паливні збірки Westinghouse модифікованої конструкції (ТВЗ-WR).
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhoatom-protiahom-dvokh-misiatsiv-otrymaie-litsenziiu-na-promyslovu-ekspluatatsiiu-palyva-westinghouse
 
 
Гроші шахтарям надійдуть в цьому році, але ця дискусія набагато ширша — Маркарова

Міністерка фінансів Оксана Маркарова запевнила, що гроші на виплату зарплат шахтарям надійдуть до кінця 2019 року, і підкреслила важлиівсть дискусії щодо перегляду системи фінансування шахт.
Про це вона заявила на "Годині уряду" у парламенті.
"Хочу запевнити понад 300 млн надійдуть до кінця 2019 року.
Що стосується зарплат шахтарів, ми ще в вересні говорили, що це системна проблема в цьому секторі — дуже невелика кількість шахт, які балансують на межі беззбитковості, або можуть на неї вийти якщо буде інвестиційна програма", - підкреслила міністерка.
"Є шахти на яких собівартість видобутку така, що треба дійсно сідати і разом з парламентом, з профільним міністерством, з профспілками говорити які рішення потрібно зробити для того, щоб це було на користь самих шахтарів.
.. Понад 300 млн будуть профінансовані, але дискусія набагато ширша і системніша, яку точно треба проводити з профільним міністерством", - резюмувала Маркарова.
https://www.epravda.com.ua/news/2019/12/20/655115/
 
 
"Енергоатом" хоче продавати додатково 5% електроенергії за прямими договорами і зменшити відрахування до бюджету

Керівник ДП "Енергоатом" Павло Павлишин в коментарі енергореформи зазначив, що сьогодні компанія працює над кількома реченнями, спрямованими на підвищення її фінансової стабільності. Такими пропозиціями він назвав продаж додаткових 5% електроенергії за прямими договорами і зменшення відрахувань до бюджету з 90% до 30%.
 "До кінця невідомо, вийде це чи ні, але зараз працюємо над тим, щоб нам дозволили продавати додатково 5% виробленої електроенергії за прямими договорами", - сказав в коментарі Енергореформи т.в.о. президента ДП "НАЕК" Енергоатом "Павло Павлишин після громадських слухань про продовження терміну експлуатації ЮУАЕС-3 в Южноукраїнську 17 грудня.
"Також ведемо переговори з депутатським корпусом, профільним міністерством та Мінфіном, щоб отримати можливість перераховувати в бюджет не 90% від прибутку, а 30%", - зазначив він.
У той же час керівник "Енергоатому" прогнозує прийняття підтриманих енергетичним комітетом Верховної Ради змін до законодавства щодо реструктуризації заборгованості ДП "Енергоринок" перед ДП "Енергоатом".
"Думаю, в січні-лютому підтримані комітетом зміни в різні кодекси щодо реструктуризації заборгованості" Енергоринку "перед нами в розмірі 11,7 млрд грн, що виникла до введення нової моделі ринку, будуть прийняті", - сказав він.
Павлишин зазначив, що таке рішення дасть компанії можливість, зокрема, погасити відсотки по кредитах.
За його даними, кредитний портфель ДП "Енергоатом" становить 24 млрд грн.
Так само Павлишин вважає позитивним для компанії прийняті недавно парламентом зміни до закону про ринок електроенергії, згідно з якими з 1 січня 2020 року "Енергоатом" буде продавати на ринку не 10% виробленої електроенергії, а 15%. Це дозволить ДП більше електроенергії продати за ринковою ціною, а не за фіксованою в рамках виконання PSO.
У той же час керівник "Енергоатому" сказав, що поки складно говорити про можливе будівництво нових енергоблоків в країні.
"До теперішнього часу в інвестпрограму - частини нашого фінплану на майбутній рік - залишилася добудова третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Але ми домовилися провести ряд консультацій та нарад з цього питання з Мінеконенерго. Наприклад, щодо здешевлення проектів", - повідомив він.
Відповідаючи на питання про можливе його участю в конкурсі на посаду президента ДП "Енергоатом", Павлишин сказав, що поки не прийняв відповідне рішення.
"У мене ще немає рішення з цього питання ... Залишаюся директором Рівненської АЕС", - сказав він.
http://reform.energy/news/energoatom-khochet-prodavat-dopolnitelno-5-elektroenergii-po-pryamym-dogovoram-i-umenshit-otchisleniya-v-byudzhet-13282
 
 
Постачання електроенергії на ДП «Львіввугілля» відновлено

На шахтах державного підприємства «Львіввугілля» відновлено енергопостачання.
Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.
 Зазначається, що в ніч з 22 на 23 грудня була тимчасово відключена електроенергія на 6 шахтах держпідприємства «Львіввугілля». «Відключення шахт від електроенергії сталося через вимоги передоплати з боку постачальника останньої надії» районної електромережі. Водночас на підприємстві накопичилися борги з боку генерацій за відвантажене вугілля в жовтні, листопаді, грудні. Зараз питання врегульовано. Шахти працюють у звичайному режимі», — сказано в повідомленні.
http://oilreview.kiev.ua/2019/12/23/postachannya-elektroenergi%d1%97-na-dp-lvivvugillya-vidnovleno/
 
Витрати на зарплати шахтарів будуть профінансовані в повному обсязі - Маркарова

Витрати на зарплати шахтарів будуть профінансовані в повному обсязі. Про це під час години запитань до уряду у ВР повідомила Міністр фінансів України Оксана Маркарова, передає кореспондент УНН.
 “По додатковим коштам на зарплати шахтарів — Кабінетом міністрів ухвалене рішення, сьогодні підписуються повністю всі довідки Міністерством фінансів, йдуть в казначейство, будуть профінансовані в повному обсязі”, — сказала Маркарова.
Міністр зауважила, що зупинки платежів по захищеним платежам “не було, немає і не буде”.
“Всі зарплати, всі соціальні виплати, пенсії, медикаменти, як сплачувались вчасно, так і сплачуються день у день. Якщо є якісь факти, будь ласка, повідомляйте мені, але таких фактів, я впевнена що немає. Є протягом останніх двох днів тимчасова призупинка того, що стосується незахищених видатків, які після пріоритизації також повністю будуть фінансуватись... Це не стосується ні зарплат, ні пенсій, ні медикаментів, ні соціальних програм”, — додала вона.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1842525-vitrati-na-zarplati-shakhtariv-budut-profinansovani-v-povnomu-obsyazi-markarova

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами