Українська традиційна енергетика: 23-29.03.2020

630_360_1547050127-594

Кабмін ввів спецмито на електроенергію і вугілля з Росії

Кабінет міністрів України прийняв рішення про введення спеціального мита для російської електроенергії і вугілля, крім антрациту та вугілля.
Як передає Нова Влада, відповідне рішення представив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко.
«Пропонується ввести спеціальне мито на окремі товари походженням з РФ, які ввозяться на митну територію України, - для електричної енергії згідно з кодами і всіх типів вугілля, крім антрациту та вугілля, що коксується, - в розмірі 65% з 1 квітня 2020 року», - розповів міністр.
Як повідомлялося раніше, в лютому 2020 року в Україні було видобуто 2,55 млн т вугілля, що на 0,2% менше планових показників.
З початку року вуглевидобувні підприємства України всіх форм власності видобули 5,2 млн тон вугілля. Планове завдання виконано на 103%. Державні вугледобувні підприємства з початку року підняли на-гора 468,8 тис. тон вугілля, що менше від запланованого завдання.
https://novavlada.info/gosudarstvo/novosti/kabmin-vvel-specposhlinu-na-elektroenergiyu-i-ugol-iz-rossii
 
Кабмін розрахувався з шахтарями по зарплаті за 2019 рік

Кабінет міністрів погасив заборгованість із зарплати перед працівниками вугільної галузі за 2019 рік і лютий 2020 року, перерахувавши на ці цілі 327 млн ​​грн.
"Кошти в сумі 327 млн ​​грн надійшли шахтарям. З гірниками розрахувалися за 2019 рік і лютий 2020 року", - повідомило Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища з посиланням на т.в.о. міністра Віталія Шубіна у вівторок.
За його словами, отримання заробітної плати допоможе людям, зокрема, пройти всі виклики, поставлені поширенням коронавируса.
Він також підкреслив, що в даний час міністерством вирішується питання забезпечення працівників вугільної галузі індивідуальними засобами захисту.
У міністерстві уточнили, що комунікацію щодо спільних кроків з протидії поширенню коронавируса забезпечує спеціально створений при ньому Оперативний штаб, очолюваний Шубіним.
"Оперативний штаб Мінекоенерго здійснює моніторинг і прогнозування сценаріїв розвитку подій в галузі, щоб бути готовими до дій, спрямованих на запобігання і реагування на можливі надзвичайні ситуації", - процитувала прес-служба заступника голови Мінекоенерго Олексія Рябчин.
Як повідомлялося з посиланням на який пішов у відставку 4 березня прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, в лютому Кабінет міністрів направив два транші по 163 млн грн на погашення заборгованостей по заробітній платі перед шахтарями.
"Уряд перерахував 163 млн грн для погашення заборгованості по зарплатам шахтарям за грудень 2019 року. До цього 5 лютого уряд направило ще 163 млн грн на погашення заборгованості працівникам цих шахт", - написав Гончарук в Telegram-каналі 11 лютого.
Він також повідомив, що в бюджеті-2020 передбачено майже 2 млрд грн на виплату заробітної плати та погашення заборгованості працівникам вугільної галузі.
https://telegraf.com.ua/biznes/ekonomika/5408842-kabmin-rasschitalsya-s-shahterami-po-zarplate-za-2019-god.html
 
 
Луганська ТЕС заборгувала 318 мільйонів за газ

Луганська ТЕС з початку лютого 2020 року не має постачальника газу та здійснює його несанкціонований відбір із ГТС через мережу АТ "Луганськгаз".
Про це повідомляє пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України".
"Луганська ТЕС (входить до ТОВ ДТЕК - DTEK Східенерго), з початку лютого 2020 року не має постачальника газу та здійснює його несанкціонований відбір з ГТС через мережу АТ "Луганськгаз", - ідеться у повідомленні.
Зазначається, що з 1 лютого обсяг несплаченого відбору газу в грошовому еквіваленті сягнув 318 млн грн.
"21 лютого ми направили листа Луганськгазу з вимогою призупинити розподіл газу для споживача Луганська ТЕС. Але досі з боку облгазу жодних заходів не вчинено, він аргументує свою бездіяльність ухвалою суду, що забороняє відключати Луганську ТЕС", - зазначає компанія.
Оператор ГТС заявляє, що змушений додатково купувати значні обсяги газу, щоб фізично збалансувати ГТС та компенсувати такі несанкціоновані відбори.
Основний обсяг газу Луганська ТЕС використовує для виробництва електричної енергії, а не тепла.
"Розуміючи складну ситуацію в регіоні, ми неодноразово звертались до Кабінету міністрів України та НКРЕКП з проханням вжити заходів щодо вирішення ситуації з постачанням газу на Луганську ТЕС", - додали в ОГТСУ.
Як повідомляв Укрінформ, з червня 2019 року Луганська ТЕС не отримує вугілля, оскільки ДТЕК не отримав квоти на поставки вугілля зі своїх шахт у Ростовській обл. (РФ). Із 27 липня станція перейшла на спалювання природного газу через спрацювання вугільних складів.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2903439-luganska-tes-zaborguvala-318-miljoniv-za-gaz.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами