Українська традиційна енергетика: 22-28.07.2019



Вихід «Енергоатому» на ринок може здешевити світло для промисловості на 30% - Недашковський


За його словами, за час роботи ринку електроенергії жодної кіловат-години не було продано за рамками встановленого урядом аукціону.
Можливість для державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» продавати вироблену електроенергію на конкурентному ринку, замість зобов’язання 90% ресурсу продавати за заниженими цінами на аукціоні, дозволила б знизити вартість електроенергії для промислових споживачів в Україні щонайменше на 30%.
Про це під час круглого столу «Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики» заявив президент «Енергоатому» Юрій Недашковський.
«Так, за ці два тижні жодної кіловат-години не було продано на звичайних, за рамками ПСО, аукціонах, як це передбачено постановою уряду. Таким чином, промислові споживачі були відрізані від дешевої електроенергії. А вони могли б, за нашими розрахунками, в залежності від тарифу на послуги з розподілу в кожній області, отримувати для себе за ціною, щонайменше, на 30% дешевше», - сказав він.
За словами Недашковського, ситуація з покладанням на держкомпанію зобов’язання 90% електроенергії продавати на аукціоні порушує право «Енергоатому» на рівність при здійсненні продажу електроенергії на всіх сегментах ринку і не сприяє доступності самої дешевої атомної енергії для всіх категорій споживачів.
«Під тиском спекуляцій цін для промисловості, на «Енергоатом» додатково було покладено ще й зобов’язання продавати на спеціальних аукціонах за демпінговими, по суті, цінами електроенергію для компенсації технологічних втрат операторами системи розподілу та оператором системи передачі, а разом це близько 90% від загального обсягу відпущеної електроенергії. Значить на ринкових умовах «Енергоатом» може продавати тільки те, що залишилося - 10%», - пояснив глава держкомпанії.
https://www.unian.ua/economics/energetics/10619619-vihid-energoatomu-na-rinok-mozhe-zdesheviti-svitlo-dlya-promislovosti-na-30-nedashkovskiy.html


Кабмін схвалив призначення наглядової ради «Укргідроенерго»

Кабінет міністрів України в середу схвалив призначення семи членів до наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» в складі чотирьох незалежних і трьох представників від держави, передає Енергореформи.
У той же час в ході засідання уряду у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова виникло питання щодо складу наглядової ради.
«Ми зараз рішення схвалимо, ви подивіться, будь ласка, якщо будуть застереження - я його не підпишу», - відповів йому прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
«Я довіряю міжнародним партнерам, які підбирають людей, тому у мене немає заперечень», - додав прем’єр.
Як уточнив агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в міністерстві енергетики та вугільної промисловості, в схвалений склад НС «Укргідроенерго» в якості незалежних членів відібрані екс-глава AES Ukraine, який нині очолює Traxys S.A. Стівен Уолш (Steve Walsh), заступник голови Національної асоціації адвокатів України та керівник юрфірми GOLAW Валентин Гвоздій, екс-заступник голови Мінекономрозвитку і торгівлі Наталія Микольська та Олег Терлецький, який попрацював в «Нафтогазі», Мінпаливенерго, «Укрторф» і «Укрнафтопродукт».
Членами НС «Укргідроенерго» від держави стануть заступник Мінфіну Василь Шкурак, глава директорату енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславец, глава департаменту корпоративних і майнових відносин Міненерговугілля Вікторія Кальніченко.
Як повідомлялося, комісія з прийому заявок на конкурс на посади незалежних членів наглядової ради «Укргідроенерго» отримала пропозиції від 56 претендентів.
«Укргідроенерго» експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій компанії (103 гідроагрегату) становить 5758,1 МВт. Держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості володіє 100% акцій товариства.
http://reform.energy/news/kabmin-odobril-naznachenie-nabsoveta-ukrgidroenergo-12032


На ЧАЕС розпочав роботу завод із переробки радіоактивних відходів

На промисловому майданчику Чорнобильської АЕС розпочав роботу завод з переробки рідких радіоактивних відходів (РАВ).
Про це повідомляє пресслужба Державного агентства з управління Зоною відчуження (ДАЗВ) у Facebook.
«На ЧАЕС розпочав роботу завод з переробки рідких РАВ. За перший тиждень експлуатації заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, що розташований на промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», було успішно перероблено 2755 кг рідких радіоактивних відходів (кубового залишку)», - йдеться у повідомленні.
У процесі переробки рідкі відходи проходять декілька стадій і у результаті шляхом цементування перетворюються на тверді радіоактивні відходи, які є більш безпечною формою зберігання та захоронення РАВ. Зараз 34 упаковки, що утворилися в результаті переробки, розташовані у залі витримки на промисловому майданчику ЧАЕС. Після витримки і проведення радіаційного контролю на відповідність критеріям приймання на захоронення упаковки будуть спрямовані на захоронення в спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів.
«Поступово завод має вийти на переробку 42 упаковок – бочок, ємністю 200 літрів – на добу. За умови безперебійного функціонування заводу впродовж усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік», – розповів голова ДАЗВ Віталій Петрук.
Як повідомлялося, проєкт заводу з переробки рідких радіоактивних відходів був затверджений розпорядженням Кабінетом міністрів України 2001 року та фінансувався за рахунок Державного бюджету України та Рахунку ядерної безпеки. У 2014 році було завершено будівництво і проведено комплексні випробування.
2014 року було отримано окремий дозвіл Державної інспекції ядерного регулювання на експлуатацію заводу, але у зв’язку з введенням в дію нових будівельних норм виникла необхідність реконструкції систем протипожежного захисту, захисту від блискавок і виконання робіт з утеплення зовнішніх стін, що потребувало часу і відповідно викликало затримку у введенні об’єкта в експлуатацію.
https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2742155-na-caes-rozpocav-robotu-zavod-iz-pererobki-radioaktivnih-vidhodiv.html


Гройсман підписав розпорядження про призначення наглядової ради в «Укргідроенерго»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підписав розпорядження про призначення наглядової ради в ПрАТ «Укргідроенерго» у складі чотирьох незалежних і трьох представників від держави.
Відповідне розпорядження №544-р від 17 липня 2019 року оприлюднено на урядовому порталі.
Раніше, під час ухвалення рішення на останньому засіданні Кабінету Міністрів, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що він має сумніви щодо складу наглядової ради. Водночас прем’єр зазначив, що він довіряє компетенції міжнародних партнерів, які допомагають підбирати склади НР великих держкомпаній.
«Ми зараз рішення схвалимо, ви подивіться, будь ласка, якщо будуть застереження - я його не підпишу», - зазначив Гройсман.
Як повідомлялося, до складу НР «Укргідроенерго» як незалежних членів відібрано екс-голову AES Ukraine, який нині очолює Traxys S.A., Стівена Волша (Steve Walsh), заступника голови Національної асоціації адвокатів України та керівника юрфірми GOLAW Валентина Гвоздія, екс-заступника голови Мінекономрозвитку і торгівлі Наталію Микольську та Олега Терлецького, що працював у «Нафтогазі», Мінпаливенерго, «Укрторфі» та «Укрнафтопродукті».
Членами НР «Укргідроенерго» від держави стануть заступник Мінфіну Василь Шкураков, голова директорату енергетичних ринків Міненерговугілля Ольга Буславець, голова департаменту корпоративних і майнових відносин Міненерговугілля Вікторія Кальніченко.
«Укргідроенерго» експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій компанії (103 гідроагрегати) становить 5758,1 МВт. Держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості володіє 100% акцій товариства.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/602578.html


Енергосистема України працює без п’яти атомних блоків

Станом на 22 липня у роботі перебувають 10 з 15 енергоблоків на атомних станціях України, за попередню добу АЕС вироблено 197,23 млн кВт-г електроенергії. Про це УНН повідомили у прес-службі НАЕК «Енергоатом».
«22 липня на атомних станціях України в роботі 10 з 15 енергоблоків», - повідомили у компанії.
Зокрема:
• На енергоблоці №2 Запорізької АЕС 132-а доба капітального планового ремонту.
• На енергоблоці №5 Запорізької АЕС 50-а доба середнього планового ремонту.
• На енергоблоці №3 Рівненської АЕС 59-а доба середнього планового ремонту.
• На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС 68-а доба капітального планового ремонту.
• На енергоблоці №1 Хмельницької АЕС 240-а доба середнього планового ремонту.
Диспетчерські графіки генерації становлять: для ЗАЕС - 3 830 МВт, РАЕС - 1 660 МВт, ЮУАЕС - 1 730 МВт, ХАЕС - 985 МВт.
«Минулої доби, 21 липня, станціями вироблено 197,23 млн кВт-г електроенергії», - додали у НАЕК.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках АЕС - у межах норми.
Нагадаємо, за попередню звітну добу АЕС в Україні було вироблено 197,50 млн кВт-г електроенергії.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1814649-energosistema-ukrayini-pratsyuye-bez-pyati-atomnikh-blokiv-42


Уряд погодив підписання угоди з ЄБРР про фінансування будівництва сховища для ядерного палива

Уряд погодив підписання Угоди з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) про фінансування будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС. Відповідне рішення ухвалив уряд під час засідання, передає УНН з посиланням на прес-службу Державної інспекції ядерного регулювання України.
Як повідомили у прес-службі, цим рішенням уряд уповноважив голову Державної інспекції ядерного регулювання Григорія Плачкова підписати Угоду між Європейським банком реконструкції та розвитку (як Розпорядником коштів Гранту з Рахунка ядерної безпеки), Кабінетом міністрів України та Державною інспекцією ядерного регулювання України (як Одержувачем) про внесення змін № 2 до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку (як Розпорядником коштів Гранту з Рахунку ядерної безпеки), Кабінетом міністрів України та Державним комітетом ядерного регулювання України (як Одержувачем) від 8 липня 2009 року (грант № 007).
Вказано, що підписання угоди збільшить обсяг фінансування ЄБРР робіт з провадження ліцензійного процесу стосовно введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС (СВЯП-2).
За інформацією відомства, допомога сприятиме завершенню будівництва СВЯП-2 відповідно до вимог законодавства України та міжнародних стандартів, забезпеченню введення в експлуатацію цієї ядерної установки з урахуванням найкращої світової практики та міжнародного досвіду, а також зменшенню навантаження на бюджет України шляхом фінансування технічної оцінки документів, що обґрунтовують безпеку СВЯП-2 Чорнобильської АЕС, за рахунок міжнародної допомоги.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1815275-uryad-pogodiv-pidpisannya-ugodi-z-yebrr-pro-finansuvannya-budivnitstva-skhovischa-dlya-yadernogo-paliva

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами