Українська традиційна енергетика: 22-28.06.2020

unnamed (14)

Кабмін закріпив пріоритет використання українського вугілля на ТЕС


Кабінет міністрів визначив пріоритетним використання вугілля при виробництві електричної енергії на теплоелектростанціях України. Розпорядження "Про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки поставок електричної енергії" було прийнято на засіданні уряду сьогодні з умовою дводенної доопрацювання.
"Розпорядження передбачає пріоритетне використання вітчизняного енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії на теплових електростанціях", - прокоментувала в.о. міністра енергетики Ольга Буслвец.
 Повідомлялося, що державна компанія "Центренерго" купила у фірм, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським, не менше півтора мільйона тон вугілля різних марок, в тому числі і газовий, якого в Україні вистачає. Походження цього вугілля - переважно російське.
Експерти "Східної правозахисної групи" підрахували, що за шість років окупації частини Донецької і Луганської областей Росія вивезла з цієї території вугілля на $ 4,7 млрд. Вугілля з ОРДЛО змішується з видобутим в Росії і, за допомогою розгалужених тіньових схем, експортується в країни Європи. Тобто, Росія поставляє туди крадене вугілля.
https://zn.ua/ECONOMICS/kabmin-zakrepil-prioritet-ispolzovaniya-ukrainskogo-uglya-na-tes-357842_.html
 
Енергоатом вітає прийняття Парламентом закону про погашення боргів ДП «Енергоринок»

17 червня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» (№ 2386 ). Закон дозволить врегулювати питання заборгованості перед постачальниками електроенергії з боку ДП «Енергоринок», що виникла до введення в дію нового ринку електроенергії. Станом на момент припинення діяльності ДП «Енергоринок» (31 серпня 2019 року) дебіторська заборгованість держпідприємства перед НАЕК «Енергоатом» становила майже 12 млрд грн.
Погашення заборгованості перед Компанією за відпущену електроенергію стане потужним чинником для відновлення фінансової стабільності НАЕК «Енергоатом», дасть змогу реалізувати ремонтні кампанії та заплановані інвестиційні програми.
Багатотисячний колектив атомників України та їх родини вітають рішення Верховної ради України та Уряду, спрямовані на вирішення складної ситуації в енергетичній галузі, і висловлюють подяку усім 243-м парламентарям, які віддали свої голоси за дуже важливий для галузі закон, Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, його очільнику Андрію Герусу та голові профільного підкомітету Остапу Шипайлу за підтримку атомної галузі в ці складні для української енергетики часи.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_vitae_prijnatta_parlamentom_zakonu_pro_pogasenna_borgiv_dp_energorinok-46088
 
 
Частка вугільної енергетики впала до мінімуму з 2003 року

Все більше число енергогенеруючих компаній світу відмовляються від вугілля, обираючи природний газ або енергію атома.
Частка електроенергії, що виробляється на вугільних електростанціях світу продовжує знижуватися, випливає зі звіту, підготовленого компанією BP. За підрахунками експертів, в 2019 році частка «вугільної» електроенергії в світовому енергобалансі скоротилася на 0,5 п. п. — до 27%, а її загальний обсяг склав 157,9 эксаджоуля.
У звіті BP зазначається, що в результаті такого зниження частка виробленої на вугільних електростанціях всього світу виявилася найменшою з 2003 року.
При цьому загальне споживання вугілля в світі за рік скоротилося на 0,6%, проте його виробництво зросло на 1,5%, що призвело до падіння світових цін на цей вид палива. В результаті обсяги світової торгівлі вугіллям скоротилися в 2019 році на 1,3%, що стало першим зниженням з 2015 року. Найбільше скоротили експорт вугілля США, Австралія і Колумбія, імпорт — країни Європи, Японія і Південна Корея.
Внутрішнє споживання вугілля продовжило рости в Китаї, Індонезії і В'єтнамі, а також Індії, де приріст виявився мінімальним з 2001 року. Загальне споживання вугілля в 37 країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) скоротилося до мінімуму за історію підрахунків BP.
Загальносвітовий тренд декарбонізації економіки формує нову реальність і змушує енергетичні компанії коригувати свої стратегії і переглядати портфель активів, відзначає найбільших енергохолдинг України ДТЕК. Заміщення високовуглецевої генерації на низкоуглеродную істотно позначиться на економіці та соціальній середовищі регіонів, де працюють вугільні підприємства холдингу.
«В Україні більше 250 тисяч людей, які залежать від роботи вугільної галузі. Це не лише працівники підприємств, але і жителі мономіст, де працюють шахти. У ДТЕК Енерго працює понад 30 тисяч шахтарів. Наше завдання, як відповідального роботодавця, сприяти появі нових робочих місць і забезпечувати трансформацію регіонів на локальному, національному та міжнародному рівнях. Тому з 2018 року ми є активним учасником Європейської платформи за справедливою вугільної трансформації», - розповів Дмитро Сахарук.
Україна стала активним учасником процесу трансформації вугільних регіонів і позначила це як одну з пріоритетних завдань на шляху до вуглецевої нейтральності. Український уряд створив Координаційний центр трансформації вугільної промисловості, а Європейська комісія разом з міжнародними фінансовими інститутами финализирует програму вугільної трансформації для Західних Балкан і України, яка надасть експертні знання і підтримку країн у перехідний період.
https://metallurgprom.org/uk/novini/grnichorudna-galuz/4477-dolja-ugolnoj-jenergetiki-upala-v-mire-do-minimuma-s-2003-goda.html
 
 
Енергоатом протестував Порядок проведення аукціонів за двосторонніми довгостроковими договорами

18 червня 2020 року, Енергоатом-Трейдинг вперше брав участь в аукціоні з продажу електроенергії за двосторонніми довгостроковими контрактами.
Аукціон завершився без результатів. Натомість, спеціалісти не вважають це проблемою - адже перший день дав змогу протестувати чинний Порядок проведення аукціонів і надалі разом з міністерством більш плідно працювати над його ефективністю.
Енергоатом-Трейдинг виставляв на продаж на майданчику ТБ "Українська енергетична біржа" 1 397 100 МВтг електроенергії базового навантаження в торговій зоні ОЕС України з постачанням у період 21.06.2020 – 31.12.2020. До продажу пропонувалося 300 лотів (пакетами по 100 лотів) за стартовою ціною 1500 грн/МВтг (без ПДВ).
Відповідно до Порядку проведення електронних аукціонів, у спеціальних сесіях з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами беруть участь покупці, які придбавають електричну енергію винятково для власного споживання, при цьому за довгостроковими двосторонніми договорами - винятково покупці, частка електричної енергії в собівартості продукції яких становить не менше 30 відсотків.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/v_persij_den_prodazu_elektroenergii_za_dvostoronnimi_dovgostrokovimi_dogovorami_energoatom_protestuvav_poradok_provedenna_aukcioniv-46093
 
 
"Енергоатом" звернувся до Міненергетики з проханням краще контролювати розрахунки державних підприємств

В "Енергоатомі" повідомили, що кошти, якими ДП "Гарантований покупець" у червні розрахувався з підприємством, становлять менш ніж 25% від загального обсягу необхідної розрахункової суми. Так у Facebook представник "Енергоатома" відповів на заяву радника в.о. міністра енергетики Олександра Трохимця про достатній розрахунок між сторонами.
 "17 червня радник в.о. міністра енергетики Олександр Трохимець на своїй сторінці у Facebook відрапортував, що цього місяця ДП "Гарантований покупець" здійснив платежів НАЕК "Енергоатом" на суму 391 млн грн та до кінця тижня планує перерахувати ще 200 млн грн. І нібито "Енергатом" має тепер достатньо коштів, щоб розрахуватися з усіма боргами. У червні НАЕК "Енергоатом" відпустить "ГарПоку" фактичної продукції на суму понад 2,5 млрд грн. Тому навіть 600 млн грн складуть менше 25% від загального обсягу необхідної розрахункової суми. А якщо, для порівняння, поглянути на попередній період – травень, то частка розрахунку ГарПоку з Енергоатомом за фактично надану продукцію склала лише 0,4%", – повідомив співробітник НАЕК "Енергоатом" Олег Слободян.
Він додав, що Міністерство енергетики мало би взяти на контроль 100% розрахунків ДП "Гарантований покупець" за фактично надану продукцію в червні, тим більше, що відповідний лист-прохання від "Енергоатом" уже надійшов у Міненергетики.
"Будемо раді повернутися до цієї теми на початку липня. Обов'язково проінформуємо і енергетичну спільноту, і суспільству про те, який обсяг фактично наданої "Енергоатомом" продукції буде оплачений", – наголосив Олег Слободян.
https://www.5.ua/ekonomika/enerhoatom-zvernuvsia-do-minenerhetyky-z-prokhanniam-krashche-kontroliuvaty-rozrakhunky-derzhavnykh-pidpryiemstv-217623.html
 
 
Кризова ситуація на шахті "Краснолиманська" буде вирішена у найкоротші терміни, - Ольга Буславець

Міністерство енергетики України занепокоєне кризовою ситуацію на ДП «ВК «Краснолиманська», зокрема у зв’язку із наявністю заборгованості із заробітної плати та проблемними відносинами між державним підприємством та приватною структурою (ТОВ «Краснолиманське»).
 «Ситуація, шо виникла на шахті «Краснолиманська», має бути вирішена якнайшвидше. Міністерство вживатиме всіх заходів для сприяння цьому. Найголовніші питання – виплата боргів із заробітної плати та зниження соціальної напруги у колективі. Уряд вже прийняв рішення про пріоритетне використання вітчизняного вугілля тепловою генерацією. Крім того, державна компанія «Центренерго» складе графік виплат держшахтам. Це сприятиме погашенню заборгованостей, які виникли через політику попереднього керівництва генеруючої компанії», – заявила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Міністерство прийняло рішення щодо проведення позапланового аудиту діяльності ДП «ВК «Краснолиманська». За його результатами, зокрема, буде визначено доцільність перебування керівника шахти на займаній посаді.
Буде перевірено відносини між державним підприємством та приватною структурою, що здійснює видобуток вугілля на полі шахти «Краснолиманська». За результатами Міністерство прийме низку рішень та рекомендацій стосовно покращення фінансово-економічного стану державного підприємства.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=1AE4A526D6BBE05B20C3634970444553.app1?art_id=245448529&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами