Українська традиційна енергетика: 22-28.03.2021

АЕС1

Укрінтеренерго на третину зменшило обсяг розподіленої енергії у лютому
 
Також постачальник "останньої надії" суттєво зменшив кількість споживачів
ДПЗД "Укрінтеренерго", яке визначене постачальником "останньої надії", у лютому поставило 1,8% від загального обсягу розподіленої електроенергії в Україні. Це на 29,6% менше у порівнянні з попереднім місяцем.
Про це йдеться у даних  Інтерактивного реєстру електропостачальників НКРЕКП. 
За даними регулятора, обсяг поставленої електроенергії постачальником "останньої надії" ДПЗД "Укрінтеренерго" у лютому 2021 року становить 181,9 млн кВт-год., або 1,8% від загального обсягу розподіленої електроенергії в Україні. 
Також в "Укрінтеренерго" спостерігається суттєве зменшення кількості споживачів: з 7388 до 5163 або на 43,1%. Окрім ДПЗД "Укрінтеренерго" значний відтік споживачів також спостерігався у постачальників: ТОВ "Черкасиенергозбут" (-3327), ТОВ "Запоріжжяелектропостачання" (-1865) та ТОВ "Київська обласна енергопостачальна компанія" (-1674).
Найбільшу кількість нових споживачів приєднали наступні електропостачальники: "Одеська обласна енергопостачальна компанія" (+7184), ТОВ "Київські енергетичні послуги" (+2022), ТОВ "Львівенергозбут" (+1381) та ТОВ "Енера Вінниця" (+1322).
https://ua-energy.org/uk/posts/ukrinterenerho-na-tretynu-zmenshylo-obsiah-rozpodilenoi-enerhii-u-liutomu
 

"Нафтогаз" у квітні продаватиме газ населенню за ціною 6,86 грн за кубометр
 
Для споживачів постачальника "останньої надії" ціна становитиме 6,99 грн за кубометр.
НАК "Нафтогаз України" у квітні продаватиме газ населенню за ціною 6,86 грн за кубометр, а з 1 травня запропонує річний контракт. Про це у ефірі 5 каналу сказав голова правління НАК "Нафтогаз України", повідомляє "Українська енергетика".
"Своїм клієнтам, які уже були з нами, на квітень збираємося запропонувати таку ж саму ціну, яка була в них у березні. Ми закінчуємо опалювальний сезон стабільною ціною. Ціна буде 6,86 грн нашим клієнтам. Тим клієнтам, які знаходяться з нами у рамках механізму постачальника "останньої надії", ціна буде становити 6,99 грн", - сказав Коболєв.
Він відзначив, що наразі невідомо, що робитимуть інші постачальники.
"Скоро дізнаємося, завтра всі компанії будуть оголошувати свою ціну на квітень", - зазначив Коболєв.
За його словами, з 1 травня "Нафтогаз" запропонує споживачам фіксовану ціну, яка буде діяти до 30 квітня наступного року.
"Як ви знаєте, регулятор прийняв рішення, яке ми вітаємо як газовий трейдер — запропонувати споживачам річний фіксований за ціною продукт. Ціна не змінюється. Вона повинна бути ринковою, але фіксованою", - розповів голова правління НАК.
Він наголосив, що, відповідно до рішення регулятора, річний тариф діятиме за замовчанням, і споживач самостійно, якщо захоче, перейде на місячний тариф.
"Вас переведе автоматично ваша газопостачальна компанія. Усіх українців", - прокоментував Коболєв і вказав, що споживач переходитиме на новий річний тариф також автоматично.
Щоб такий тариф діяв, постачальники повинні придбати газ на оптовому ринку наперед.
"Наразі продавцем газу наперед виступає багато трейдерів. Так само такий продукт запропонував НАК "Нафтогаз України". Ми пропонуємо усім газопостачальним компаніям купувати у нас газ наперед за фіксованою ціною. Поки що вона не є визначеною, ми підписали перший великий контракт, що містить формулу ціноутворення. Ціна буде точно відомо 25 квітня цього року", - додав голова правління НАК.
Нагадаємо, група "Нафтогаз" продаватиме газ на рівних умовах для всіх газопостачальних компаній роздрібного ринку, аби вони могли створити власний річний тарифний план для населення. Таке рішення є можливим завдяки тому, що група має доступ до європейських бірж, а також завдячуючи вільному руху газу між європейським ринком та Україною. Зокрема, група вже досягла домовленостей з найбільшим постачальником – компанією “ЙЕ Енергія”, яка є оптовим постачальником в тому числі і для низки регіональних газзбутів, що працюють під брендом “Твій газзбут”
Річний тариф, який впроваджуватимуть для захисту споживачів, має надаватися за замовчуванням усіма газопостачальними компаніями, оскільки це передбачено проектом рішення НКРЕКП. При цьому кожен споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обрати послуги будь-якого іншого постачальника газу.
https://ua-energy.org/uk/posts/naftohaz-u-kvitni-prodavatyme-haz-naselenniu-za-tsinoiu-686-hrn-za-kubometr
 

«Укргідроенерго» розпочало ремонт гідроагрегату №20 на Київській ГЕС

ПрАТ «Укргідроенерго» розпочало поточний ремонт гідроагрегату №20 на Київській гідроелектростанції.
Про це 26 березня повідомила прес-служба компанії.
«На Київській ГЕС стартував поточний ремонт гідроагрегату №20. Під час ремонту буде здійснено ультразвуковий контроль лопаток компресора охолодження, а також технічний огляд обмотки статора та полюсів ротора генератора», - йдеться в повідомленні.
Також прес-служба зазначила, що буде виконано чищення дренажів, ремонт систем гальмування, технічного водопостачання, регулювання та маслоприймача, до робіт залучено 14 електротехніків станції.
«Хочу зазначити, що фахівці наших станцій дуже відповідально підходять своєї роботи, тому стараються, аби електропостачання в Україні було безперебійним, а експлуатація гідроспоруд – безпечною», - сказав Олександр Захарчук, заступник начальника електротехнічного цеху.
Загалом, роботи триватимуть близько 9-ти днів.
https://elektrovesti.net/75066_ukrgidroenergo-rozpochalo-remont-gidroagregatu-20-na-kiivskiy-ges
 
 
«Укренерго» не передбачає імпорт електроенергії з Росії та Білорусі на вихідних

Оператор системи передачі НЕК «Укренерго», не передбачає імпорт електроенергії в ОЕС України з Росії та Білорусі протягом вихідних днів 27-28 березня.
Про це 26 березня повідоми прес-центр компанії.
Відповідно до опублікованих прогнозів, імпорт електроенергії в ОЕС України протягом 27-28 березня, на кожну годину доби становитиме - 0 МВт.
Як зазначається, граничні величини імпорту протягом 27-28 березня визначені відповідно до прогнозу обсягів споживання електричної енергії на зазначений термін.
В «Укренерго» відзначили, що дані значення є прогнозними та можуть змінитися залежно від операційної ситуації, яка буде складатись в енергосистемі по факту.
https://elektrovesti.net/75063_ukrenergo-ne-peredbachae-import-elektroenergii-z-rosii-ta-bilorusi-na-vikhidnikh
 
 
Підприємства Міненерго отримали 4,2 млрд грн сукупних збитків за рік

За 2020 рік 46 державних підприємств, які належать до сфери управління Міністерства енергетики, відзвітували про сукупні чисті збитки на суму 4,2 мільярда гривень.
Про це свідчить зведений звіт про виконання показників фінансового плану державних підприємств за 12 місяців 2020 року.
Загалом 31 підприємство завершило 2020 рік із збитком на суму 8,4 млрд грн, 14 підприємств із прибутком на суму 4,2 млрд, а 1 підприємство вважається беззбитковим.
Найзбитковішими у 2020 році стали наступні держкомпанії:
· НАЕК «Енергоатом» 4,8 млрд грн або 57,5% загального обсягу збитку
· Вугледобувні підприємства 2,9 млрд грн або 34% загального обсягу збитку
· Східний гірничо-збагачувальний комбінат 550,2 млн грн або 6,5% загального обсягу збитку.
Натомість за результатами 2019 року державні підприємства Міненерго відзвітували про 3,6 млрд грн прибутку. 
https://elektrovesti.net/75061_pidpriemstva-minenergo-otrimali-42-mlrd-grn-sukupnikh-zbitkiv-za-rik
 
 
ГарПок на 100% розрахувався за “зелену” електроенергію березня

ДП «Гарантований покупець» повідомляє, що здійснило черговий авансовий платіж за «зелену» електроенергії березня.
25 березня 2021 року компанія оплатила електроенергію з відновлювальних джерел (ВДЕ). За товарну продукцію, вироблену протягом перших 20 днів місяця, перераховано 1,46 млрд грн.
У березні Гарантований покупець сплатив за «чисту» електроенергію 3,13 млрд грн.
https://elektrovesti.net/75062_garpok-na-100-rozrakhuvavsya-za-zelenu-elektroenergiyu-bereznya

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами