Українська традиційна енергетика: 21-27.12.2020

51879_900

Екологічну проблему золовідвалів ТЕС допоможе вирішити будівництво

ПАТ «Центренерго» відповідально ставиться до факторів впливу теплової енергетики на довкілля.
Зокрема, з метою поліпшення екологічної ситуації державна енергогенеруюча компанія реалізує на енергоблоці №2 Трипільської ТЕС проект будівництва повномасштабної установки сіркоочистки димових газів за сучасною напівсухою технологією європейської фірми RAFACO S.A. з метою зниження концентрації окислів сірки в димових газах.
Таке рішення було ухвалене з урахуванням вимог чинного природоохоронного законодавства та міжнародних зобов’язань України, як члена Енергетичного Співтовариства. Щороку сума сплачуваних ПАТ «Центренерго» екологічних податків та зборів сягає півмільярда гривень (490 мільйонів 906 тисяч гривень за 2019 рік). Теплові електростанції компанії є містоутворюючими і забезпечують життєдіяльність мономіст – супутників ТЕС у трьох найбільших промислових регіонах України. Крім того, важливим стратегічним завданням ПАТ «Центренерго» вважає вирішення проблеми золовідвалів ТЕС.
Враховуючи їхній вплив на довкілля та, водночас, перспективність застосування золи-виносу сухої у промисловому будівництві, компанія звернулася до Міністерства інфраструктури України та до Державного агенства автомобільних доріг України з пропозицією розглянути можливість залучення ресурсів теплоелектростанцій ПАТ «Центренерго», зокрема, у Програмі «Велике будівництво».
Наразі незначні об’єми відбору золи приватними компаніями здатні вирішувати лише їхні комерційні питання, однак не допоможуть поліпшенню екології міст-супутників ТЕС. Тож запрошуємо до співпраці потенційних партнерів, зацікавлених у відборі не менше 20 тисяч тонн на місяць золи-виносу сухої на кожній із ТЕС компанії.
Лише за умови утилізації таких або вищих обсягів можна очікувати справді результативних позитивних змін для довкілля.
http://www.centrenergo.com/post/yekologichnu-problemu-zolovidvaliv-tes-dopomozhe-virishiti-budivnitstvo/
 
 
На ринку двосторонніх договорів «Енергоатом» заробив 9,2 млрд грн — Буславець

Перша заступниця міністра енергетики Ольга Буславець поділилася результатами роботи ринку двосторонніх договорів (РДД).
Про це вона написала на  Facebook-сторінці.
Буславець уточнила, що наразі на ринку працюють НАЕК «Енергоатом» та ДП «Гарантований покупець». Саме вона поступово виводила «Енергоатом» на РДД. Сьогодні компанія може продавати на ринку близько 40% електроенергії.
 «З липня за двосторонніми договорами «Енергоатом» вже продав 6,8 млн МВт/год на загальну суму 9,2 млрд грн (з ПДВ). Впродовж цього часу «Енергоатом» вдосконалює свою торговельну стратегію. Зокрема, компанія почала реалізовувати електроенергію на ринку двосторонніх договорів у нічні (профіцитні) години, зменшивши свою присутність на балансуючому ринку. А також – використовувати блочні позиції, що дають гнучкіші умови планування і постачання електроенергії», — інформує Буславець.
З жовтня на ринок двосторонніх договорів вийшов «Гарантований покупець», нагадала заступниця міністра.
«За ці три місяці він продав понад 450 тис. МВт/год «зеленої» електроенергії на суму 743,7 млн грн (з ПДВ)», — пише Буславець.
Впровадження ринку двосторонніх договорів дало низку позитивів для обох держкомпаній, додає чиновниця.
Так, для «Енергоатому» це дало можливість:
▪️ створити базис для забезпечення вітчизняної промисловості доступною «атомною» електроенергією від виробника;
▪️ зменшити значний профіцит пропозиції електричної енергії, обов’язкової для продажу саме на ринку «на добу наперед»;
▪️ скоротити обсяги небалансів на суму до 1 млрд грн на місяць;
▪️ пожвавити грошовий обіг компанії внаслідок своєчасного отримання коштів;
▪️ припинити нарощування боргу з боку «Гарантованого покупця», що становить понад 7,5 млрд грн.
У свою чергу, завдяки виходу на РДД «Гарантованому покупцю» вдалося:
▪️ зменшити обсяги небалансів;
▪️ збільшити обсяг коштів від реалізації «зеленої» електроенергії та прискорити їх отримання;
▪️ покращити рівень розрахунків за «зеленим» тарифом.
«Ринок двосторонніх договорів – це основа трейдингового портфелю. Європейською практикою є централізація торгівлі електроенергією на біржі для ефективної роботи ринку та розвитку локальних довгострокових індексів на довгі контракти», — резюмувала Буславець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/17/na-rinku-dvostoronnix-dogovoriv-energoatom-zarobiv-92-mlrd-grn-buslavec/
 
 
Керівництво СхідГЗК нацьковує шахтарів на Енергоатом

Сьогодні, 16 грудня 2020 року, працівники СхідГЗК перекрили рух на трасах національного значення в Кіровоградській області, протестуючи проти зупинки шахт та невиплати заробітної плати. Директор підприємства пояснив шахтарям, що цей борг нібито виник внаслідок невиконання Енергоатомом зобов’язань за контрактом зі СхідГЗК щодо постачання уранового концентрату. Таку ж саму інформацію він розповсюджує у ЗМІ та владних кабінетах.
У зв’язку з цим офіційно інформуємо всі зацікавлені державні, контролюючі та правоохоронні органи, засоби масової інформації, громадськість, а особливо – працівників СхідГЗК про те, що НАЕК «Енергоатом» не має заборгованості за поставлену продукцію перед державним підприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».
У 2020 році Енергоатом сплатив СхідГЗК майже 2,8 млрд грн, зокрема у грудні – 110,5 млн грн. При цьому заборгованість комбінату перед власними шахтарями становить близько 140 млн грн. У той самий час СхідГЗК відвантажив не всю, а лише дві третини продукції, яку мав би поставити для НАЕК «Енергоатом» на сьогодні. Внаслідок цього заборгованість ДП «СхідГЗК» перед ДП «НАЕК «Енергоатом» у грошовому еквіваленті сягнула вже 676 млн грн.
Енергоатом, як надійний партнер та соціально відповідальна компанія, продовжує виконувати умови укладеного договору, навіть попри те, що він є вкрай невигідним для Компанії, а умови роботи СхідГЗК – непрозорими.
З огляду на ситуацію, що склалася, і постійне розповсюдження дезінформації та фейків, до якого вдається керівництво СхідГЗК, НАЕК «Енергоатом» планує найближчим часом звернутися до правоохоронних і судових органів.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/kerivnictvo_shidgzk_nac_kovue_sahtariv_na_energoatom-46491
 
 
Україна планує вступити до Безвугільного альянсу

Сьогодні відбулася онлайн-зустріч між першою заступницею Міністра енергетики України Ольги Буславець та керівницею Офісу у справах Співдружності та Розвитку націй Великобританії при Міністерстві закордонних справ Великобританії Венді Мортон.
Під час зустрічі обговорили пріоритетні напрямки співпраці України та Великобританії.
Зараз триває процес узгодження із Посольством Великобританії підтримки розробки нової енергетичної стратегії України до 2050 року Урядом Британії. Нова стратегія розроблятиметься на базі моделі низьковуглецевого розвитку енергетичного сектору, декарбонізації з урахуванням Європейського зеленого курсу.
Прагнення України до декарбонізації економіки та посилення участі у глобальній боротьбі зі зміною клімату нещодавно задекларував Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Міжнародному саміті кліматичних амбіцій. Міністерство енергетики докладає значних зусиль у цьому напрямку. Наразі завершується підготовка другого Національного визначеного внеску до Паризької угоди та триває розробка Інтегрованого плану з енергетики та клімату до 2030 року.
«Україна невдовзі приєднається до Безвугільного альянсу. Ми плануємо поступово скоротити кількість вугільних шахт та до 2070 року відмовитися від використання викопного виду палива, набувши повної кліматичної нейтральності. Трансформацію вугільних регіонів важливо супроводжувати створенням нових економічних стимулів, щоб на базі підприємств вугільної галузі з’явилися нові конкурентоспроможні кластери, нові інноваційно-технологічні галузі», – зауважила Ольга Буславець.
Вона висловила вдячність Міністерству закордонних справ та Уряду Британії за підтримку та увагу до енергетичного сектору України та закликала до більш тісної та плідної співпраці.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=F214F81732F6E3A288C5CC3A5F109C4A.app1?art_id=245500801&cat_id=35109
 
 
Енергоатом розпочинає процес проти РФ щодо компенсації за активи, втрачені в Криму

17 грудня 2020 року між ДП «НАЕК «Енергоатом» та Міжнародною юридичною фірмою Shearman & Sterling укладено договір про надання послуг щодо підготовки та направлення повідомлення про спір від імені Компанії до Російської Федерації.
Інтереси ДП «НАЕК «Енергоатом» представлятиме відома міжнародна юридична компанія, що раніше вже брала участь в аналогічних справах проти РФ та має значний досвід і беззаперечне лідерство у вирішенні складних інвестиційних арбітражних спорів, зокрема має унікальний досвід в інвестиційних арбітражних справах проти Російської Федерації.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_rozpocinae_proces_proti_rf_sodo_kompensacii_za_aktivi_vtraceni_v_krimu-46497
 
Рада утворила ТСК із розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу.
Відповідний проект постанови №2528 підтримав 181 народний депутат.
Комісія уповноважена здійснювати перевірку діяльності підприємств вугільної галузі України, зокрема ПАТ "Львівська вугільна компанія", ДП "Львіввугілля", ДП "Волиньвугілля", ПрАТ "Шахта "Надія", ДП "Передпускова дирекція шахти №10 "Нововолинська".
Завданням ТСК визначено розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу, які призвели, зокрема, до заборгованості з виплати заробітної плати працівникам вугільної галузі, зменшення видобутку вугілля, погіршення якості вугілля, заборгованості з електроенергії на вуглевидобувних підприємствах, а також до несвоєчасної модернізації видобутку вугілля.
Згідно з пропозиціями депутатських фракцій і груп, до складу ТСК увійшли Людмила Буймістер, Андрій Жупанин, Юрій Камельчук, Сергій Нагорняк, Остап Шипайло (фракція "Слуга народу"), Сергій Дунаєв ("Опозиційна платформа - За життя"), Андрій Кіт (група "Довіра").
Головою ТСК було обрано Юрія Камельчука, а його заступником - Сергія Дунаєва.
Водночас від фракцій "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос" і групи "За майбутне" пропозицій щодо кількісного та персонального складу утворюваної тимчасової слідчої комісії не надходило.
Комісія здійснюватиме свою діяльність протягом шести місяців, після чого зобов'язана представити на пленарному засіданні звіт про виконану роботу.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/710274.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами