Українська традиційна енергетика: 21-27.10.2019

19269272_401

Кабмін відкликав передачу ТЕЦ у Калуші під контроль Ігоря Насалика


Кабінет міністрів скасував рішення про передачу Калуської ТЕЦ з державної власності у власність територіальної громади Калуша.
Про це в Facebook повідомив нардеп Олексій Гончаренко, повідомляє БізнесЦензор.
«Кабмін скасував своє рішення про передачу Калуської ТЕЦ з державної власності у власність територіальної громади Калуша», - повідомляє Гончаренко.
Як повідомлялося. в кінці вересня представник президента в Кабміні, народний депутат Андрій Герус повідомляв, що Комісія Міністерства юстиції з розгляду скарг у сфері державної реєстрації майнових прав прийнято рішення скасувати перереєстрацію Калуської ТЕЦ на нового власника і повернути її в державну власність.
Нагадаємо, в травні Кабмін вивів з державної власності Калуської ТЕЦ і передав її в комунальну власність міста Калуш, мером якого раніше був екс-міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик.
До цього Калуська ТЕЦ перебувала в користуванні ДП «Калуська ТЕЦ - Нова», яке було створено восени 2016 року Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Це підприємство створене на базі державного «Калуська ТЕЦ», яке і процесі реформування було виведено зі складу ДП ЗЕД «Укрінтеренерго».
Підприємство «Калуська ТЕЦ-Нова» було включено до переліку об’єктів приватизації на 2017-2020 роки.
Насалик в 2006-2014 роках був мером Калуша (Івано-Франківська обл.). У 2015 при його підтримці мером став Ігор Матвійчук.
У 2018 році Кабінет міністрів затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) реконструкції Калуської ТЕЦ кошторисною вартістю 1,44 млрд грн.
https://www.ukrrudprom.com/news/Kabmin_otigral_nazad_peredachu_TETS_v_Kalushe_pod_kontrol_Igorya.html


Роботу греблі ДніпроГЕС планують продовжити на 50 років

Термін експлуатації греблі Дніпровської ГЕС необхідно продовжити на 50 років, а масштабна реконструкція має розпочатися за два роки.
Про це під час поїздки до Запоріжжя сказав генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Сьогодні ми разом з іноземними партнерами проводимо технічну експертизу і потім будемо приймати рішення, які заходи необхідно зробити, аби продовжити термін експлуатації греблі на 50 років», - сказав Сирота.
Він також зазначив, що зараз проводиться робота з розробки проєкту, адже залишати мостовий переїзд через греблю у нинішньому вигляді небезпечно.
«Консольного типу, яким він є на сьогодні, переїзд, скоріш за все, не буде. Скоріш за все - буде двоярусний», - спрогнозував Сирота.
Здійснювати реконструкцію будуть за кошти Укргідроенерго. Про яку суму йдеться - стане відомо після обстеження споруди.
ДніпроГЕС є найстарішою станцією Дніпровського каскаду, її введено в експлуатацію у 1932 році.
https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2798987-robotu-grebli-dniproges-planuut-prodovziti-na-50-rokiv.html


Міністерство енергетики почало аудит всіх державних шахт

За результатами аудиту будуть визначені можливі перспективи розвитку галузі.
Міністерство енергетики та захисту довкілля почало проводити аудит ефективності роботи всіх державних шахт, сказав під час Години запитань до уряду заступник міністра Віталій Шубін.
«Ми почали аудит всіх держшахт. Зараз ми з’ясовуємо можливі перспективи розвитку галузі і окремо про це повідомимо», - сказав він.
За його словами, уряд також ініціював зміни до держбюджету на 2019 рік, щоб виділити додаткові кошти на реструктуризацію вугільної галузі.
«Я сподіваюся, що законопроєкт буде підтриманий комітетом і прошу народних депутатів підтримати його», - зазначив заступник міністра.
https://www.unian.ua/economics/energetics/10723743-ministerstvo-energetiki-pochatok-audit-vsih-derzhavnih-shaht.html


На енергоблоці №4 Рівненської АЕС відбулась інспекція МАГАТЕ

В рамках міжнародної Угоди про застосування гарантій відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї на енергоблоці №4 Рівненської АЕС 11 жовтня 2019 року відбулась інспекція Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ).
Метою інспекції, яка проходила у складі інспекторів С. По (США) та Ч. Уржан (Румунія), була перевірка відпрацьваного ядерного палива (ВЯП) в басейні витримки енергоблоку №4 та відсутності ВЯП в контейнері HI-TRAC (обладнання фірми Holtec International) під час вилучення його з гнізда універсального. Роботи виконувались за участю головного спеціаліста - державного інспектора інспекції з ядерної безпеки на Рівненській АЕС Віталія Малютяка та фахівців відділу ядерної безпеки (ВЯБ) РАЕС.
«В цілому інспекція МАГАТЕ пройшла успішно, її цілі досягнуті у повному обсязі, а зауважень немає. Традиційно по завершенню перевірки у ході дебрифінгу обговорено результати цієї інспекції та терміни проведення наступної на майданчику Рівненської АЕС», - прокоментував начальник лабораторії ядерного палива ВЯБ РАЕС Борис Ястремський.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_energobloci_no4_rivnens_koi_aes_vidbulas_inspekcia_magate-45440%20


В Україну прибуло п’яте судно з Колумбії з 80 тис. тон вугілля для ТЕС «ДТЕК»

У порт «ТІС» (Одеська обл.) Прибуло судно з Колумбії з 80 тис. тон вугілля газової марки для теплоелектростанцій (ТЕС) «ДТЕК».
Згідно з повідомленням прес-служби «ДТЕК Енерго», в даний час судно Lowlends Ligjt розвантажують в порту, після чого вугілля відправлять на склади ТЕС компанії.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем кепітал менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/620024.html


Партнерські перевірки українських атомних електростанцій буде проводити Паризький центр ВАО АЕС

НАЕК «Енергоатом» приєднається до Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, які експлуатують АЕС (ВАО АЕС, WANO) за програмою Партнерські перевірки, яка є однією з найважливіших програм ВАО АЕС.
Наразі партнерські перевірки на атомних електростанціях, які експлуатує Енергоатом, організовує і проводить Московській центр ВАО АЕС. Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Енергоатомом та Паризьким центром ВАО АЕС було підписано президентом НАЕК «Енергоатом» Юрієм Недашковським, головою Ради керуючих Паризького центру ВАО АЕС Ервіном Фішером та головою Ради керуючих Московського центру ВАО АЕС Ярославом Голубцем. Меморандум підписано 20 жовтня у ході Генеральної асамблеї ВАО АЕС, яка відбувається з 20 по 22 жовтня у Лондоні та присвячена 30-річчю створення Асоціації.
Укладання документу відбулось за ініціативи Енергоатома. Згідно із Меморандумом, після виконання низки заходів з підготовки приєднання Енергоатома до Паризького центру ВАО АЕС, починаючи з 2022 року Паризький центр буде організовувати і проводити партнерські перевірки і повторні партнерські перевірки Асоціації на атомних електростанціях України відповідно до принципів і в порядку, встановленому в Керівництві по програмі ВАО АЕС WPG 01 - Партнерські перевірки.
У ході Генасаблеї ВАО АЕС Юрій Недашковський також взяв участь у закритому засіданні керівників організацій - членів Асоціації, Позачергових загальних зборах ВАО АЕС, Загальних зборах ВАО АЕС-МЦ, засіданні Ради керуючих ВАО АЕС-МЦ і ВАО АЕС-ПЦ.
Нагадаємо, що за ініціативи Енергоатома у 2016 році на Рівненській АЕС відбулась перша в історії ВАО АЕС обмінна партнерська перевірка, яку провели експерти Паризького центру Асоціації.
https://www.sunpp.mk.ua/uk/article/8092-partnerski-perevirky-ukrayinskyh-atomnyh-elektrostanciy-bude-provodyty-paryzkyy-centr


Розпочато випробування Київської ГЕС для сертифікації як постачальника допоміжних послуг

Сьогодні на Київській ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго» розпочато випробування для перевірки технічної відповідності роботи обладнання ГЕС як потенційного постачальника допоміжних послуг вимогам Кодексу системи передачі.
Зокрема, перевіряється робота обладнання на відповідність вимогам до автоматичних та ручних резервів відновлення частоти, а також до резервів заміщення, що визначені у Кодексі.
За планом такі випробування мають бути завершені до середини грудня цього року ще на 7 ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго»: Кременчуцькій, Дніпровській ГЕС-1 та ГЕС-2, Середньодніпровській, Канівській, Каховській, Дністровській ГЕС.
Після успішного проходження випробувань, ГЕС отримають свідоцтво про відповідність технічним вимогам до допоміжних послуг, встановлених Кодексом.
Перевірка відповідності є невід’ємною частиною роботи ринку допоміжних послуг, а сертифікація – необхідна умова допуску до аукціонів на допоміжні послуги. Також, відповідно до Правил ринку, це дозволить сертифікованим учасникам отримувати відповідну плату за надані послуги, а також встановлює високий рівень відповідальності постачальників за якість наданих послуг, що є критично важливим при забезпеченні балансу виробництва і споживання в енергосистемі.
«Початок випробувань – вагомий крок до повноцінної роботи останнього сегменту нової моделі ринку електроенергії – ринку допоміжних послуг, що сприятиме збільшенню обсягів наявних резервів потужності в енергосистемі, а значить – надійності її роботи», – зазначив директор з ринкових операцій НЕК «Укренерго» Микита Вишневський.
Підготовка і проведення випробувань проводиться за підтримки USAID, за що висловлюємо подяку та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/rozpochato-vyprobuvannya-kyyivskoyi-ges-dlya-sertyfikatsiyi-yak-postachalnyka-dopomizhnyh-poslug/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами