Українська традиційна енергетика: 20-26.07.2020

d20f06f-dtek

ДТЕК Енерго відвантажив першу партію вугілля з шахт Добропіллявугілля на теплоелектростанції Центренерго

14 липня на адресу ТЕС Центренерго було відправлено перші 50 вагонів з вугіллям в рамках контракту на поставку палива між державною компанією та ДТЕК Енерго.
Угода про поставку вугілля дозволила 13 липня відновити роботу шахт ДТЕК Добропіллявугілля, які до цього моменту більше 3 місяців простоювали через неможливість збуту продукції.
Вугілля з шахт Добропіллявугілля поставляється на ТЕС Центренерго за ціною імпортного паритету (Роттердам+), що відповідає європейській ціні та дешевше вугілля державних шахт та газу.
«Відновлення поставок палива на Центренерго – важлива подія не лише для шахт Добропіллявугілля, але і для всієї вугільної галузі. Реалізація українського вугілля на українські ТЕС не лише дасть впевненість шахтарям в завтрашньому дні, але і забезпечить суттєвий вклад в енергонезалежність нашої країни. Зі свого боку ми, як відповідальна компанія, гарантуємо Центренерго стабільне постачання вугілля високої якості по конкурентній, прозорій ціні без корупції», - підкреслив Дмитро Сахарук, генеральний директор ДТЕК Енерго.
На даний момент вугілля, яке відвантажується на станції Центренерго, піднімається зі складу ДТЕК Добропіллявугілля. На підприємствах йдуть підготовчі роботи до відновлення видобутоку. Планується, що видобуток на Добропільських шахтах відновиться вже з кінця поточного тижня.
https://dtek.com/media-center/press/dtek-energo-otgruzil-pervuyu-partiyu-uglya-s-shakht-dobropoleugol-na-teploelektrostantsii-tsentrenergo/
Ключові слова:  тепло енергетика
Герман Галущенко: Енергоатом готовий напряму постачати електроенергію населенню
Про це віце-президент НАЕК «Енергоатом» Герман Галущенко заявив під час свого інтерв’ю Energy Club.
«Ми можемо продавати частину своєї електроенергії населенню напряму, тобто «закривати» ПСО, виконуючи соціальну місію, і самостійно торгувати на ринку двосторонніх договорів, що дало б нам можливість суттєво покращити фінансовий стан компанії», – сказав Герман Галущенко.
Він зазначив, що покладені на Компанію спеціальні зобов'язання (ПСО) є вкрай важливими, оскільки дають населенню України можливість отримувати електроенергію за доступними тарифами. Але сам механізм ПСО є незрозумілим та нелогічним. Адже наразі 80% електроенергії Енергоатома забирає неефективний трейдер ДП «Гарантований покупець» – підприємство, яке саме не виробляє цієї електроенергії й «абсолютно не ефективно здійснює її продаж». При цьому станом на сьогодні ГарПок ще й заборгував Енергоатому вже понад 7,4 млрд гривень.
«Все має функціонувати таким чином, щоб з одного боку ми могли продавати електроенергію за мінімальною ціною для населення, а з іншого – компанія могла б заробляти кошти та прогнозовано розвиватися», – підкреслив Герман Галущенко.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/german_galusenko_energoatom_gotovij_napramu_postacati_elektroenergiu_naselennu-46146
 
 
Міненерго закриватиме шахти поетапно - Буславець

Міністерство енергетики планує закривати шахти поетапно.
Про це під час засідання комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг сказала в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"На сьогодні нами доопрацьовується методологія оцінки вугільних підприємств. Процес закриття має бути поетапним. Визначається пріоритетність міст та областей, які потребуватимуть програми підтримки у першу чергу. У нас проаналізована соціально-економічна ситуація в областях, що підпадають під трансформацію. Зараз розробляються підходи щодо диверсифікації місцевих економік для створення нових робочих місць", - зазначила в.о. міністра.
Вона зауважила, що ведуться напрацювання щодо зменшення залежності місцевих громад таких регіонів від вугільної галузі.
За її словами, усе це відбувається у рамках розробки Національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів.
"На Міністерство енергетики покладене завдання розроблення програми реформування вугільної галузі. Що необхідно затвердити - це концепція і план заходів реформування вугільної галузі. На сьогодні ця концепція розробляється і буде представлена найближчим часом", - сказала Буславець.
Також, за її словами, має з'явитися концепція трансформації вугільних регіонів до 2030 року.
Буславець нагадала, що уряд затвердив координаційний центр з питань трансформації вугільних регіонів, який очолює Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
"Мета цього центру - розробка Національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів", - відзначила Буславець.
Як повідомлялося, минулого тижня у Міністерстві енергетики з'явилися двоє заступників міністра, що відповідатимуть за вугільний напрямок. Один заступник зосередиться на операційних питаннях, а другий - саме на реформуванні галузі.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3066448-minenergo-zakrivatime-sahti-poetapno-buslavec.html
 
 
Енергоатом розпочав експорт електроенергії до Білорусі

У середу, 22 липня, опівночі розпочався експорт виробленої українськими АЕС електроенергії до Білорусі. Туди спрямовано реалізований ДП «НАЕК «Енергоатом» на майданчику Української енергетичної біржі обсяг – 12 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження з постачанням в період з 22 до 31 липня 2020 року за середньозваженою ціною 948 грн/МВт-год.
За контрактом, ця електроенергія призначена для подальшого продажу та/або постачання за межі України. При цьому покупець повинен самостійно забезпечити доступ до міждержавних перетинів.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_rozpocav_eksport_elektroenergii_do_bilorusi-46157

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами