Українська традиційна енергетика: 20-26.05.2019



Енергоатом за 4 міс. 2019 р збільшив виробництво електроенергії на 9,9%


Виробництво електроенергії всіма електростанціями державного підприємства НАЕК «Енергоатом» в січні-квітні 2019 року збільшилась на 9,9% (на 2 млрд 738,1 млн кВт) в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до 30 млрд 364,6 млн кВт.
За даними прес-служби НАЕК, планове завдання з виробництва електроенергії за цей період перевиконано на 0,3%.
Електростанції держпідприємства відпустили в ринок 28 млрд 643,4 млн кВт-год електроенергії проти 26 млрд 71,1 млн кВт-год в січні-квітні 2018 року.
Частка «Енергоатома» в загальній структурі відпущеної електроенергії в ДП «Енергоринок» склала 56%, в загальній структурі виробництва електроенергії в країні - 54%.
«Енергоатом» в січні-квітні-2019 відпустив в оптовий ринок електроенергію (товарну продукцію) на суму 19 млрд 771,4 млн грн (з ПДВ), що на 15,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року (17 млрд 95 , 9 млн грн).
Обсяг капітальних вкладень за чотири місяці склав 2 млрд 112,3 млн грн проти 2 млрд 739,2 млн грн в січні-квітні-2018. Фінансування капвкладень склало 5 млрд 467,3 млн грн проти 4 млрд 130,3 млн грн.
НАЕК за чотири місяці перерахувала до бюджетів усіх рівнів 5 млрд 637,2 млн грн, розрахунки зі страхування склали 880 млн грн.
Коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) АЕС НАЕК склав 76%, що на 6,9 п. П. Більше, ніж в січні-квітні 2018 го. При цьому коефіцієнт готовності несення номінальної електричної навантаження склав 76,9%, що на 7,4 п. П. Більше, ніж за січень-квітень минулого року.
В роботі АЕС України в січні-квітні зафіксовано п’ять порушень, тоді як за аналогічний період минулого року їх було сім.
За підсумками чотирьох місяців 2019-го загальна тривалість перебування енергоблоків АЕС в ремонтах склала 438,92 діб проти 537,72 діб за аналогічний період 2018 р.
Радіаційні параметри роботи атомних електростанцій за вказаний період не перевищували нормативних значень, радіаційний захист персоналу та населення забезпечувалася на достатньому рівні.
Як повідомлялося, «Енергоатом» в 2018 році скоротив виробництво електроенергії на 1,4% (на 1 млрд перероблено 158,8 млн кВт-год) в порівнянні з 2017 роком - до 84 млрд 626,3 млн кВт-год.
«Енергоатом» є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт в турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт.
http://uaenergy.com.ua/post/32178/energoatom-za-4-mes-2019-g-uvelichil-proizvodstvo/


Енергоблок №3 Южно-Української АЕС відключено від енергомережі для проведення капітального планово-попереджувального ремонту

16 травня 2019 року о 01:54 енергоблок №3 Южно-Української АЕС відключено від енергомережі для проведення капітального планово-попереджувального ремонту тривалістю 186 діб.
В термін, відведений для ППР-2019, на енергоблоці №3 ЮУАЕС заплановано виконати:
- капітальний ремонт, контроль металу та технічне опосвідчення реактора, головних циркуляційних насосів №2 та №4 (з модернізацією головного роз’єму та переходом на ущільнення з розширеного графіту), теплообмінника аварійного розхолоджування, гідроємностей системи аварійного охолодження активної зони та іншого обладнання;
- випробування обладнання централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (Holteс);
- вихоро-струменевий контроль теплообмінних трубок парогенераторів;
- капітальний ремонт, контроль металу циліндру низького тиску №2;
- середній ремонт турбогенератора з виведенням ротора;
- капітальний ремонт дизель-генератора 2-ї системи безпеки;
- капітальний ремонт пуско-резервних трансформаторів і поточний ремонт блочного трансформатора (з заміною трубопроводів системи охолодження);
- експлуатаційний контроль металу, технічне опосвідчення обладнання і трубопроводів реакторного, турбінного відділень та інше.
У переліку реконструктивних робіт:
- заміна конденсатора турбіни (визначає тривалість ППР-2019 енергоблока №3);
- модернізація систем контролю та управління систем нормальної експлуатації, важливих для безпеки, реакторного відділення;
- модернізація електротехнічного обладнання другої системи безпеки (контрольно-розподільчі пристрої 6 кВ та 0,4 кВ);
- заміна акумуляторних батарей другої та третьої систем безпеки;
- реконструкція системи збудження генератора;
- заміна електродвигунів 6 кВ та 0,4 кВ насосних агрегатів систем безпеки та систем, важливих для безпеки;
- модернізація системи радіаційного контролю та інше.
Станом на 16 травня на ЮУАЕС у роботі перебуває енергоблок №1, який несе навантаження 987 МВт. На другому енергоблоці триває щорічний плановий ремонт з перевантаженням палива.
Радіаційній фон на промисловому майданчику Южно-Української АЕС перебуває на рівні природних фонових значень, які були заміряні до пуску атомної станції. 16 травня він складає 0,09 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.
Довідка. Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.
До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoblok_no3_uzno_ukrains_koi_aes_vidkluceno_vid_energomerezi_dla_provedenna_kapital_nogo_planovo_poperedzuval_nogo_remontu-44990


Енергоатом готовий підтримати поточний рівень цін на електрику після введення ринку

ДП «НАЕК «Енергоатом» виступає за впровадження повномасштабного ринку електроенергії з 1 липня і готовий брати участь у підтримці поточного рівня цін на електроенергію після його введення.
Про це в ході круглого столу «Бути чи не бути конкурентному оптовому ринку електроенергії в Україні з 1 липня 2019 року» сказав генеральний директор ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми давно чекаємо відкриття ринку електричної енергії, Енергоатому тарифи встановлюються набагато нижче оптово-роздрібної ціни. Ми очікуємо отримати свою ринкову ціну, платоспроможних трейдерів і споживачів, які забезпечать 100-відсоткову оплату», - сказав Бедін.
Він підкреслив, що весь додатковий прибуток компанії буде спрямований на її розвиток: будівництво нових блоків, Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива, поповнення фонду зняття з експлуатації блоків.
Водночас, гендиректор не виключає зростання тарифів на електроенергію для споживачів, якщо уряд і регулятор не ухвалять додаткових рішень для обмеження цін. На сьогодні механізм покладання спецзобов’язань на постачання електричної енергії населенню до кінця не відпрацьований.
«Ми готові брати участь у підтримці цін для населення на тому рівні, який діє зараз на ринку», - додав Бедін.
Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» повинен бути введений з 1 липня 2019 року.
ДП НЕК «Укренерго» готується до запуску ринку електроенергії з 1 липня, проте його запуск може бути відкладений, заявляв на цьому тижні керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. Він не виключив короткочасної відстрочки з введенням ринку - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.
Експерт новообраного президента Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус наприкінці квітня заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії треба перенести на один рік - з 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року - через невирішені проблем. На думку Геруса, основними невирішеними проблемами залишаються значний обсяг перехресного субсидування і борги на ринку.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2701777-energoatom-gotovij-pidtrimati-potocnij-riven-cin-na-elektriku-pisla-vvedenna-rinku.html


На Запорізьку АЕС з попереднім візитом прибули керівники місії OSART

На Запорізьку АЕС з попереднім візитом з підготовки до місії OSART відповідно до методології проведення місії прибули старші фахівці з ядерної безпеки МАГАТЕ Кавеллек Ронан та Морган Симон. Попередній візит пройде 21-24 травня 2019 року.
Програма візиту передбачає розгляд організаційних питань проведення місії OSART, інформування керівників Запорізької АЕС про методологію проведення місії. Також представники МАГАТЕ проведуть обходи станції, після чого відбудеться підведення результатів попереднього візиту.
Під час заходу буде розглянутий поточний стан АЕС, подальші програми для керівників вищої ланки, орієнтовані на експлуатаційну безпеку, представники МАГАТЕ обговорять детальну інформацію стосовно місії OSART, проведуть загальний огляд програми OSART і місії МАГАТЕ.
Також фахівці представлять попередній інформаційний пакет і базу даних OSMIR.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_zaporiz_ku_aes_z_poperednim_vizitom_pribuli_kerivniki_misii_osart-45010

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами