Українська традиційна енергетика: 27.01-02.02.2020

unnamed (1)

Два енергоблоки ХАЕС можна добудувати за $3-3,5 млрд — Онищенко

Два енергоблоки Хмельницької АЕС можна добудувати за 3-3,5 млрд дол., це втричі дешевше, ніж обійшлося б будівництво нових енергоблоків з нуля.
Про це в інтерв’ю розповів ексзаступник генерального директора ДК «Ядерне паливо» Віталій Онищенко.
 «Недобудовані два блоки – №3 і № 4 – Хмельницької АЕС. За підрахунками, ми можемо за 5 років добудувати їх і ввести в експлуатацію. Це дуже короткий термін. Значно коротше, ніж у будь-кого в світі під час будівництва нових енергоблоків АЕС. Водночас, що дуже важливо, ціна не така вже й висока. Порядку 3-3,5 мільярдів доларів США за два атомні блоки проти 10-12 мільярдів витрат на будівництво двох нових енергоблоків», — розповів експерт.
На його думку, добудова двох блоків Хмельницької АЕС освіжила б економічну ситуацію в Україні.
«Зайва» атомна електроенергія може з великою користю для України експортуватися в країни Східної Європи, які відчувають нагальну потребу в електрогенерувальних потужностях. Напередодні Нового року Євросоюз схвалив будівництво атомних потужностей і використання атомної електроенергії в країнах Східної Європи. Тому такі держави, як Польща, Угорщина, Болгарія, зараз виявляють високу зацікавленість у розвитку атомної енергетики», — зазначив Онищенко.
Він зазначив, що Євросоюз перебуває у активному пошуку інвесторів і технологій, за якими цей розвиток буде здійснюватися.
«Україна в освоєнні атомних технологій, будівництві та експлуатації АЕС значно випереджає ці країни. Ми на багато років попереду, тому сьогодні не можна втрачати такий шанс для України», — зауважив експерт.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/22/dva-energobloki-xaes-mozhna-dobuduvati-za-3-35-mlrd-onishhenko/
 
 
До 2050 року в Україні можуть відмовитися від вугільної генерації - міністр енергетики

В Україні до 2050 року можуть відмовитися від вугільної генерації і істотно збільшити частку зеленої енергетики.
Сьогодні Міністерство енергетики та захисту довкілля України презентував проект Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року. «Однією з причин об'єднання міністерств енергетики та захисту довкілля було включення екології в порядок денний… Екологізація енергетики — це новий зміст і нова логіка розвитку енергетики з пріоритетом екології», — повідомив міністр Олексій Оржель.
Одною з ключових тез Концепції, на якій наголосив міністр, стала можливість повної відмови в Україні від вугільної генерації до 2050 року, повідомляє журналіст НВ Бізнес. При цьому частка відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) має збільшитися до 70%. «Але при цьому її вартість повинна бути збалансована та економічно обґрунтована», — наголосив міністр.
В концепції немає планів відмовлятись від атомної енергетики, але її частка зменшиться до 20−25%.
Також зауважимо, що в Концепції не планується збільшувати обсяги генерації електроенергії. За рахунок енергоефективності загальне постачання первинної енергії в Концепції «зеленого» переходу має зменшитись на 44% у порівнянні з 2015 роком (в млн тонн нафтового еквіваленту).
Відповідаючи на запитання журналіста НВ Бізнес про стимули, за рахунок яких приватні інвестори відмовлятимуться від вугільної генерації, Олексій Оржель відповів, що це мають бути суто ринкові причини. Тобто до 2050 року генерація інших видів електроенергії має стати вигіднішою.
В Міністерстві наголосили, що це проект Концепції до обговорення та надання пропозицій від громадськості та експертного середовища.
https://nv.ua/ukr/biz/markets/vidmova-vid-vugillya-v-energetici-koli-ce-stanetsya-v-ukrajini-novini-ukrajini-50065422.html
 
 
Дві держшахти в Донецькій області відключать від енергопостачання через борги

Оператор системи розподілу (ВСР) «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" змушений буде 28 січня відключити від енергопостачання ДП «Шахтоуправління« Південнодонбаське №1 "і 29 січня - ДП« Шахта ім. Н.С. Сургая »за борги.
Про це повідомила прес-служба ОРС.
За її даними, заборгованість ш / у «Південнодонбаське №1" перевищує 123 млн грн, «Шахти ім. Н.С.Сургая »перевищує 300 млн грн.
 Державні підприємства не виконують взяті на себе зобов'язання по оплаті, незважаючи на досягнуті домовленості. У ВСР немає іншого виходу, як відключити боржника. Невиконання умов оплати - пряме порушення споживачем норм закону «Про ринок електричної енергії», - пояснили в ОСР.
Як наголошується в прес-релізі, проблеми з оплатою використаної електроенергії носять системний характер. Керівництво шахт регулярно порушує графіки оплат, не дотримується домовленості з ОРС і постачальниками.
«У лютому-2019 було погоджено графік реструктуризації заборгованості терміном до кінця 2020 року. Однак не було виконано. Так, з 21 грудня Ш / у «Південнодонбаське № 1" був відключений за заявкою постачальника «Укренерговугілля». Енергопостачання відновили тільки через місяць - 17 січня цього року. «Шахта ім. М.С. Сургая »також не виконала умови графіка реструктуризації заборгованості, погодженого в березні 2019 року», - підкреслили в ВСР.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/24/dve-gosshaxty-v-doneckoj-oblasti-otklyuchat-ot-energosnabzheniya-iz-za-dolgov/
 
 
Кабмін звільнив трьох топ-менеджерів «Енергоатому»

Уряд звільнив трьох віце-президентів ДП «Національна атомна енергетична компанія «Енергоатом» - Олександра Шавлакова, Айсіна Айдина, Володимира Пишного
 Кабінет міністрів звільнив трьох топ-менеджерів ДП «НАЕК «Енергоатом», а саме: першого віце-президента Олександра Шавлакова, віце-президентів Айсіна Айдина та Володимира Пишного. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Кабміну, яке було опубліковане 24 січня.
«Уряд звільнив трьох віце-президентів ДП «Національна атомна енергетична компанія «Енергоатом» - Олександра Шавлакова, Айсіна Айдина, Володимира Пишного», - зазначається у повідомленні.
Як повідомляло агентство ExPro, в кінці листопада 2019 року Кабмін звільнив попереднього президента «Енергоатома» - Юрія Недашковського. Дане рішення про звільнення було прийняте з ініціативи міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля.
https://glavcom.ua/economics/finances/kabmin-zvilniv-troh-top-menedzheriv-energoatomu-654961.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами